Акцията на ГДБОП срещу Chitanka.info
- tigermaster
- Elder God
Точно. Сега трябва да затворят и youtube.com заради качените тонове песни, клипове и дори цели филми с неуредени авторски права. Собствениците на Читанката постъпваха също толкова коректно - сваляха произведението след оплакването на носителя на авторските права.Amelia wrote: Това вече замязва на развалена латерна. Стари, не-стари книги - дори ЕДНА нелегално разпространявана книга да има там без знание и съгласие на съответното издателство, тоя сайт нарушава закона и трябва да си понесе последствията. Точка.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- RRSunknown
- Elder God
Youtube не е български сайт. Викам да си гледаме в нашата чиния.tigermaster wrote:Точно. Сега трябва да затворят и youtube.com заради качените тонове песни, клипове и дори цели филми с неуредени авторски права. Собствениците на Читанката постъпваха също толкова коректно - сваляха произведението след оплакването на носителя на авторските права.Amelia wrote: Това вече замязва на развалена латерна. Стари, не-стари книги - дори ЕДНА нелегално разпространявана книга да има там без знание и съгласие на съответното издателство, тоя сайт нарушава закона и трябва да си понесе последствията. Точка.
РРС, никога не съм обичал да се надприказвам с теб и не планирам да го правя и сега. Ако имаш нещо да кажеш, ще го кажеш ясно изразено, а няма да подхвърляш думички.
And you can't dance with a devil on your back...
- RRSunknown
- Elder God
Аз съм писал из цялата тема - не виждам смисъл да се повтарям. Мисля че читанка са спазвали закона (както го спазват и youtube).
Ако могат да те арестуват за това че има нелегално съдържание на сайта ти без да те уведомят да го свалиш значи закона е несправедлив (утре някой може да му хрумне да качи нещо незаконно в Shadowdance без ти да разбереш - и да ви свалят сайта).
А читанка е отворен сайт в който всеки може да качва.
Ако трябва пак да се потретя - трябва да си много заблуден или умишлено да лъжеш да твърдиш че някой е ощетен от качване на стари книги без права, книги които НЯМА да се издават и книги които нямат наличност никъде.
Ако могат да те арестуват за това че има нелегално съдържание на сайта ти без да те уведомят да го свалиш значи закона е несправедлив (утре някой може да му хрумне да качи нещо незаконно в Shadowdance без ти да разбереш - и да ви свалят сайта).
А читанка е отворен сайт в който всеки може да качва.
Ако трябва пак да се потретя - трябва да си много заблуден или умишлено да лъжеш да твърдиш че някой е ощетен от качване на стари книги без права, книги които НЯМА да се издават и книги които нямат наличност никъде.
Това, че нещо няма да се издава на български защото Бард или Инфодар или който и да е са идиоти и/или нямат пари не прави предлагането му в интернет без права законно. Също така законът не го е еня, че няма наличност за еди какво си. Има си амазон и т.н. за тая работа.
Единствената хипотеза, за която си прав е изтекли авторски права.
Единствената хипотеза, за която си прав е изтекли авторски права.
- tigermaster
- Elder God
Той че не е, не е, обаче съм готов да се обзаложа, че го ползват в пъти повече българи, отколкото ползват Читанката.Roland wrote: Youtube не е български сайт. Викам да си гледаме в нашата чиния.
Иначе бих споменал и vbox7, който вече е български, но почти не го ползвам, понеже клиповете от там ми тръгват само в шест от десет пъти.
Бтв, когато ползвам нещо незаконно преди всичко поради липса на законна алтернатива, последното, което трябва да се направи, е да ми се отреже достъпът до незаконното. В България онлайн-библиотеки няма, няма и електронни издания на актуални художествени книги от различни жанрове. Не и легални. Мисля, че ако има законна подобна библиотека, където книгите са на разумна цена и в разумен формат - защото не съм сигурен, че предложеният от Читанката е съвместим с устройствата за четене на електронни книги - тя би била достатъчно ползвана. Знам, че аз поне бих я ползвал с удоволствие, ако можех да чета истински от монитор.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- RRSunknown
- Elder God
От youtube постоянно се свалят неща при подаден сигнал. Така че и там хората се опитват да я раздават легално и си дават сметка, че има и нелегални неща. Разбира се - там също се точат съдебни дела. Може американския ГДБОП да не им е изнесъл сървърите все още, но сайтът все пак не си разпространява пиратското съдържание безпроблемно и квото разпространява го прави по определени ПИСАНИ закони.
Разликата отново е количествена бтв - няколко десетки човека, въвлечени в Читанката по презумция могат да бъдат контролирани доста по-лесно от няквито хиляди от тубата. На нашите бг мащаби наистина може да се наложи някъв контрол - да се следи кво се качва и ако това, което се качва не отговаря на законите и правилата, то да се маха от сайта. Да се сложат дисклеймъри за потребителите - моля, не качвайте такива и такива заглавия. И т.н. За да не може никой копче да ти каже после. Не е неизпълнимо.
Несправедлив закон... Интересно понятие. Тук вече става доста философско - какво е справедливост и кой я определя. РРС-а или някой друг човек? Някоя институция? Бог? Има ли справедливи закони изобщо - при положение, че всеки закон все на някого пречи? И т.н. Да почваме ли да разискваме тая тема или да очакваме, че достатъчно порасналия мозък може и сам да сложи нещата в перспектива, че да не се налага да четем странновати изказвания тук и там?
Разликата отново е количествена бтв - няколко десетки човека, въвлечени в Читанката по презумция могат да бъдат контролирани доста по-лесно от няквито хиляди от тубата. На нашите бг мащаби наистина може да се наложи някъв контрол - да се следи кво се качва и ако това, което се качва не отговаря на законите и правилата, то да се маха от сайта. Да се сложат дисклеймъри за потребителите - моля, не качвайте такива и такива заглавия. И т.н. За да не може никой копче да ти каже после. Не е неизпълнимо.
Несправедлив закон... Интересно понятие. Тук вече става доста философско - какво е справедливост и кой я определя. РРС-а или някой друг човек? Някоя институция? Бог? Има ли справедливи закони изобщо - при положение, че всеки закон все на някого пречи? И т.н. Да почваме ли да разискваме тая тема или да очакваме, че достатъчно порасналия мозък може и сам да сложи нещата в перспектива, че да не се налага да четем странновати изказвания тук и там?
- tigermaster
- Elder God
Същото ставаше и с Читанката, бтв. Мисля, че доста хора го написаха по-рано.Amelia wrote:От youtube постоянно се свалят неща при подаден сигнал. Така че и там хората се опитват да я раздават легално и си дават сметка, че има и нелегални неща.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- Interpreter
- Forsaken
Естествено, че си прав. Никой не може да ти отнеме свещеното право ако намериш по-евтина курва, да пренебрегнеш обичайната цена на бардаците наоколо. Въпросът тук беше, според мен, пиратска ли е дейността на chitanka.info или да.RRSunknown wrote:Прав съм в часта че не ме е еня за несправедлив закон. Винаги в историята на човека е имало несправедливи закони и винаги хора които се борят против тях.
Нека си е така закона , нека по дребнавата му буква да не съм прав - за мен съм си прав и ще си отстоявам убежденията.
Да. Поне по две формални причини:
1. Ако се смятаха за легитимни, защо си качиха тъпия "сървър" на някакъв си там покрив на панелка, между антенките? Що за отношение към "съкровищницата на българския текст", мушната в едно безпризорно тенеке? Ми остави си го вкъщи и си отстоявай правото на просветител.
2. Защо след като мутро-ченгетата, подкупени от омразните издатели-автори-капиталисти ги подгониха (сиреч прибраха някво безпризорно тенеке, което и аз бих изхвърлил в контейнера за метални отпадъци, ако го намеря на покрива на блока си) мушнаха СЪДЪРЖАНИЕТО (онова, дето тече и прелива в компютъра ми по законите на физиката, нали) в ПИРАТСКИЯ ЗАЛИВ?
Оттук нататък какво правим? Разбойничеството и пиратстването са романтични теми, да - Робин Худ, Джони Деп, това-онова, обаче? Биха ли могли да са такива, ако всички им ръкопляскахме?
Ми не може, по дифолт.
Повечето от нас сме кофти и държим всички да се съобразяват с правилата, с които ние се съобразяваме.
Рим праща галерите си в Средиземно море и ебава майката на пиратите. Същите, дето продават жито, вино, курви и роби много по-евтино на пазара...
А като надделее пиратският манталитет - имаме революция, премахваме пазарния принцип, всичко става безплатно, личното право да го духа, и Баш-пиратът решава кой какво да чете и точно как да разсъждава.
Вече го пробвахме веднъж, поколението още е живо.
Last edited by Interpreter on Fri Jul 02, 2010 9:28 pm, edited 1 time in total.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- RRSunknown
- Elder God
Изобщо знаеш ли за какво говориш1. Ако се смятаха за легитимни, защо си качиха тъпия "сървър" на някакъв си там покрив на панелка, между антенките? Що за отношение към "съкровищницата на българския текст", мушната в едно безпризорно тенеке? Ми остави си го вкъщи и си отстоявай правото на просветител.

Могат да си го сложат където си искат - pirate bay е свободен сървър където всеки може да качва каквото си иска.Защо след като мутро-ченгетата, подкупени от омразните издатели-автори-капиталисти ги подгониха (сиреч прибраха някво безпризорно тенеке, което и аз бих изхвърлил в контейнера за метални отпадъци, ако го намеря на покрива на блока си) мушнаха СЪДЪРЖАНИЕТО (онова, дето тече и прелива в компютъра ми по законите на физиката, нали) в ПИРАТСКИЯ ЗАЛИВ?
Нищо общо с темата.Оттук нататък какво правим? Разбойничеството и пиратстването са романтични теми, да - Робин Худ, Джони Деп, това-онова, обаче? Биха ли могли да са такива, ако всички им ръкопляскахме?
Ми не може, по дифолт.
Повечето от нас сме кофти и държим всички да се съобразяват с правилата, с които ние се съобразяваме.
Рим праща галерите си в Средиземно море и ебава майката на пиратите. Същите, дето продават жито, вино, курви и роби много по-евтино на пазара...
Пак нищо общо с темата.А като надделее пиратският манталитет - имаме революция, премахваме пазарния принцип, всичко става безплатно, личното право да го духа, и Баш-пиратът решава кой какво да чете и точно как да разсъждава.
Вече го пробвахме веднъж, поколението още е живо.
Но ако направим аналогия да си представим че Рим не продават жени, вино и роби защото са ги продали всичките но въпреки това обявяват тези които ги предлагат за пирати.
Е извинявайте но това не е пиратство и няма как да бъде. Няма как да ти крадат нещо което ти самия не продаваш.
Иначе г-н Русинов аз и няколко мои познати примерно имаме силното желание да ви дадем по 20 лева за седма част на Малазаснаката книга - която вие сте превели. Забележете не искаме да си я купим от чужбина макар че можем но искам на вас да дадем пари.
Но книгата я няма. Няма да я има. Как да ви дам парите честно ?
Как ще ви ощети това че бих я прочел от читанката - как като ви се се молят с парите в ръка но вие не ми предлагате продукта. Никак няма да ви ощети това че бих чел от читанка и затова не смятам че бих извършил престъпление ако чета оттам.
Като в България започнат да предлагат адекватни услуги тогава да имат претенции - дотогава - ще храня чужденците и само техните права ще спазвам.
Плямпаш колкото да не заспиш. Седмият Малазан ЩЕ излезе, и то в обозримо бъдеще. Това, че не е излязъл НА МИГА или там когато на ТЕБ лично ти е комфортно, не означава, че трябва да скокнеш да го пиратстваш. И да, определено ощетяваш издателството (не Русинов, който си е взел парите за превода, а Бард), защото като го прочетеш сега от читанката, няма да си го купиш после от тях като излезе.
And you can't dance with a devil on your back...
- RRSunknown
- Elder God
Не - ти приказваш наизуст - писах на Бард и ми отговориха че нямат планове за издаване. Поне от година насам го няма никъде. Освен това в читанка Малазан няма защото е поискано да не се качва от Бард.
И да - бих си го купил СЛЕД като го прочета като съм правил с много книги напълно легално прочетени от градската библиотека.
Но да не спорим за рождения ти ден - разбирам ти позицията но и ти разбери моята.
И да - бих си го купил СЛЕД като го прочета като съм правил с много книги напълно легално прочетени от градската библиотека.
Но да не спорим за рождения ти ден - разбирам ти позицията но и ти разбери моята.