Акцията на ГДБОП срещу Chitanka.info

Мръсните страсти – на сапун
Lazy
E'lir

Post by Lazy » Wed Jun 30, 2010 12:49 pm

RRSunknown wrote: Te хората продават електронни книги по белия свят. Не ги продават в българия обаче.
Ами просто и тук трябва да стане така, както е по белия свят. :)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jun 30, 2010 1:04 pm

Ами да стане ама това зависи точно от издателите а те не го правят.

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Wed Jun 30, 2010 1:05 pm

RRSunknown wrote:Ами да стане ама това зависи точно от издателите а те не го правят.
Съгласен. Надявам се по случай случая да се усетят и да го направят.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Jul 01, 2010 12:48 pm

Това ми се струва интересно: http://www.bgkniga.bg/news/81/Prouchvan ... daniq.html :D

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jul 01, 2010 12:56 pm

И това какво допринася за темата?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Jul 01, 2010 2:00 pm

Защо, на мен ми бе интересно да прочета оригиналното проучване. Струва ми се, че то потвърждава една моя хипотеза: че безплатните книги в интернет биха могли да увеличат продажбите на "стари" книги, т.е. такива, чиято популярност отдавна е спаднала. За съжаление данните не са достатъчно, за да се твърди това със сигурност.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Jul 02, 2010 10:48 am

The Dragon wrote:И това какво допринася за темата?
Идва да подскаже, че в някои случаи едни съвсем логични умозрителни заключения ("безплатното разпространение вреди на продажбите", примерно) може да не издържат емпирична проверка.

А след като темата се прехвърли по линията дали вредят или не сайтове като Читанка на издателите е редно да се вкарат и някакви проучвания освен логиката (която понякога, както казах, е подвеждаща) :mrgreen:.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Jul 02, 2010 11:23 am

Само че всеки от посочените примери които си дал - това е правено със маркетингов план(бюджет), от официалния сайт(брандинг) със съдействието и желанието на издателството.

Няма нищо общо със случая на Читанка.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 02, 2010 11:33 am

Има общо в резултата .
Аз вчера си направих труда да поровя из читанка да видя какво толкова са пиратствали и освен на Дан Браун, Последното Колело на времето и Метрото на Глуховски книгите друго актуално не видях- всичко актуално липсва. Няма и помен от нови книги които можеш да отидеш и да си закупиш в книжарницата.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Jul 02, 2010 12:31 pm

Не е баш така. Поне половината от последните двайсетина излезли книги в Избрана световна фантастика на Бард ги има там - примерно "Нещо зло се задава", "Ватерлиния", "Лицето над водата", "Книгата на черепите", "Пепел от светове", "Дарвиния" и т.н.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Jul 02, 2010 12:36 pm

RRSunknown wrote:Има общо в резултата .
Аз вчера си направих труда да поровя из читанка да видя какво толкова са пиратствали и освен на Дан Браун, Последното Колело на времето и Метрото на Глуховски книгите друго актуално не видях- всичко актуално липсва. Няма и помен от нови книги които можеш да отидеш и да си закупиш в книжарницата.
Честно казано, тази логика ме удивлява, RRS. Намерил си "само 3" актуални, пък други липсвали. Ми, ако потърсиш още малко, сигурно ще намериш още 5-6. И какво значи "актуално" - в складовете на борсата ли търсихме, в близката книжарница ли, или как? Ако някое издание наистина е изчерпано, дали пък издателят му не се кани ей сега, още понеделник, да го преиздаде? И дали повечето книги в "Читанка" не са БИЛИ актуални, когато са били вдигнати? И кой изобщо решава, вместо производителя и носителя на авторските права: абе, ти така и така не печелиш от това, я ще го пусна аз безплатно, хем и рекламка ще ти направя. И щом авторското право за книги не струва пет пари, с патентното право какво правим, примерно?

Ето още едно мнение, на Й. Антов. Не е многословен, но мисля, че повечето неща трудно могат да се оборят:

http://liternet.bg/publish26/jordan-antov/index.html

Апропо, библиотеките изобщо не са безплатни :)
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 02, 2010 12:51 pm

100% съм сигурен че читателската такса отива за всичко друго но не за авторско право.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Jul 02, 2010 12:58 pm

Прочетох го тоя текст на Милена Цветкова. Това е тънка сатира, нали? Или тя просто е прекалено тъпо парче.

bsb
Paragon

Post by bsb » Fri Jul 02, 2010 1:21 pm

RRSunknown wrote:100% съм сигурен че читателската такса отива за всичко друго но не за авторско право.
Книгите в библиотеките се купуват (с изключение на едни 12 екземпляра, които издателите са длъжни по закон да депозират). Освен когато не се подаряват, но това не променя нещата по същество.
И въобще аналогията с традиционната библиотека е неподходяща, но нямам сили да се опитвам да го доказвам пак. Тъй и тъй никоя от страните няма да си промени мнението.

P.S. А това за отчисленията към носителите на правата при даване на книги от библиотеките назаем май го бях мернал цитирано някъде като законова разпоредба, но ми беше убегнало досега. Вероятно защото, ако въобще се прави, се върши на централно ниво от съответното министерство.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 02, 2010 1:43 pm

Това че библиотеките купуват няколко екземпляра за клоновете си в никакъв начин не означава че после плащат авторски права.
Защото б.т.в. той и този който е сканирал текста за читанка си е купил книгата (логично - иначе няма откъде да я сканира).

Аз обаче ще се върна на тезата че в Читанка се предлага неактуални неща. Русинов казва че намерил 5-6 - нека и 50 да са - в сравнение с хилядите стари неща това е нищожен процент още повече че в Читанка явно неща които са на пазара се свалят (както се вижда от книгите на Стефан Цанев).
А кой решава - решават издателите - щом не са апелирали да им свалят книгата значи нямат нищо против . Не е като да са поискали от читанка да свалят дадеа книга а от там да са им казали да го лапат.
дали пък издателят му не се кани ей сега, още понеделник, да го преиздаде?
Ако някой наистина смята че читателя ще чака бъдеще неизвестно за да чете - голяма наивност. Най-много да си купи продукта от чужбина.