Пречат ли личните отношения във форума?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ghibli
Elder God

Пречат ли личните отношения във форума?

Post by Ghibli » Mon Feb 07, 2005 8:03 pm

Остана ми едно въпросче, което гложди лекичко и неприятно, затова все пак повдигам темата. Изглежда с някои хора имаме доста различни представи за това какво е форумът и какъв трябва да бъде.
“Форумът е място за дискусии; личните отношения нямат място в него.”
Това беше мнението на няколко човека, което бих желала да пообсъдим, защото не ми е съвсем ясно...
От една страна, добре. Но не мога да си го представя на практика. Неизменно в един редовно посещаван форум възникват приятелства и антипатии; и нима хората могат да общуват, без да дават израз на отношението си към отсрещния човек? Какво ще представлява един такъв изчистен от “лични отношения” разговор? Според мен ще е сухо, студено и, ами, скучно.
Аз съм твърдо “за” личните отношения. Вярно, в този форум случаят е малко по-особен, защото някои хора в него се познават отпреди пет години (приблизително). Имало е един форум, след него друг, след него още един... А хората са същите. И излиза, че аз съм тук не защото това е форумът на списанието Shadowdance, а защото това е форумът, в който се срещам с тия точно хора. Обаче интересното е, че не ги деля според това дали се познаваме от онова “преди” или не. Има ги просто хората, с които ми е интересно да си говоря и да ги чета. И изведнъж се оказва, че личните отношения между нас нямали място тук... Ако е така, това няма да е същото място за мен, защото за мен е лично и не може да бъде иначе. Ако някого не съм разбрала правилно, се извинявам и моля да ми обясните.

Благодаря на тези, които са изтърпяли поста ми дотук. Може да липсва ясно изложена мисъл, но пък е прочувствено :) Надявам се да видя вашите мнения по въпроса.

P.S. Нямам предвид чат между две "влюбени гълъбчета" или разговори за неща, които засягат само двама събеседници и наистина на никого не са интересни.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Feb 07, 2005 8:17 pm

Аз си мисля, че под "лични отношения" се имаше предвид най-вече такива двустранни лични отношения. Или когато се скараш с някого/няколко човека, упорито да търсиш проичина да се заядеш с него/тях дори без основателна причина. А иначе е ясно, че лични отношения ще има, дори да не се познавахме на живо това пак нямаше да може да се избегне. Поне при мен ги имаше още преди да се запозная с хората.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Feb 07, 2005 8:41 pm

Ми аз не познавам никой от форума на живо...
Не, че бих имал нещо против да се запозная с хората, даже точно обратното, ама съм далечко и от доста време пътуванията ми към София са напълно замрели.
Колкото до личните отношения и дали пречат. Ами не знам. Ще ми се да кажа, че не пречат, ама то е по- скоро- "не би трябвало да пречат". Вероятно нещата се променят, когато с някой можеш да си поркаш биричка и да си лафиш, а на следващия ден да четеш какво е писал във форума...
Та така де, едно е теорията, друго е практиката. Преди време се радвах, че се запознавам с някой хора от irc на живо. После разговора в чата с тях ми се струваше толкова... непълноценен, че почти напълно зарязах irc- то...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Random
Ascendent

Post by Random » Mon Feb 07, 2005 11:05 pm

Е, ами то е ясно, че без лични отношения не може, дори да не се познаваме на живо. Аз почти не познавам останалите он лайв, само на няколко срещи съм, но си имам някакви чувства към повечето. Форумът не може да е място, в което само да се обсъжда без да има емоционални взаимоотношения. И си мисля, че е много хубаво тези взаимоотношения да бъдат продължени и обогатени в реалния живот, от това и самият форум ще спечели само. Лошо е, когато се прави публична дисекция на тези взаимоотношения, между двама и повече пред останалите юзъри. Особено когато става дума за отрицателни такива. Грозно е, създава чувство за дисбаланс и ограничаване на личното пространство и комфорт. Както и в истинския живот, разковничето му е в баланса, според мен де.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Feb 07, 2005 11:27 pm

Аз съм общо взето съгласен с Рандъм. Всеки си създава определено мнение за форумните си събеседници, дали и доколко това мнение ще се затвърди от срещи на живо не е важно, ключовото е че всеки е по-склонен да отговаря повече на хора, които уважава повече, да им праща PM-и или да контактува с тях чрез ICQ. Но колкото и да речем човекът X да ти се вижда неприятен, място за вендети и размяна на обиди не бива да бъде този форум, мисля че това се има предвид под "лични отношения", когато се обсъждаха промени в правилата. Саркастични подмятания, да речем, да, но не може примерно да създадеш пет теми с единствената цел да подразниш някой с когото имате лоши взаимотношения, това вече си е чиста детинщина и няма място тук. Доколко X мрази Y, в общия случай съвсем не интересува огромната част от пишещите във форума, нито пък дали и откога се познават, кой е започнал спора и т.н.
С други думи, също както ако са сред хора, вероятно X няма да почне веднага да псува Y ако го види, а ще се направи че не го познава или просто ще го изгледа надменно, така и форумите не са място да си пренасяме личните дрязги, за сметка най-вече на невинните наблюдатели на безкрайните кавги. Но това не значи да станем роботи и към всеки юзър да се отнасяме еднакво безстрастно.

П.С. Стана ужасно неясно, дано поне някой да е разбрал поне малко каква ми е идеята, защото на мен нещо ми се изплъзна. :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Feb 07, 2005 11:49 pm

“Форумът е място за дискусии; личните отношения нямат място в него.”
Хм, да перефразирам, сдъвча на малки хапки и без излишни метафори. Бе не съм на себе си явно :)

Личните отношения както всяко нещо имат две страни, между които трябва да се балансира.
От една страна - Пишем си тука заради желанието да споделим мнения и най-вече емоции, а не заради друго. Винаги е било така, което не изключва и нови хора с що годе сходни интереси да се чувстват добре тук.
Обаче, мярката и умението как се прави това са неща, които са толкоз адски променливи и зависят от твърде много неща. Един вид "работа в екип" си е всяка тема ако ще да е за - "Тест - розов слон ли си?" се изисква грам уважение, че може пък и да има такъв някъде наоколо.
ОХ! От друга - де да беше лесно да се общува всеки път разумно.
Ся хора сме всякакви, а тва че познавам много от вас от 4-5 години не означава че непрекъснато не ме изненадвате с нещо. Променя ме се, израстваме, всеки със свое темпо. Кога приятно съм изненадан, кога седя с увиснало чене и ми иде да ви наритам.

Та...
Пренасянето на ограничени погранични конфликти между 2-3ма и повличането на останали хора е нещо, което човек не бива да допуска - най-малкото защото тия каскадни изблици метастазират насам натам и в реалния живот. По тъпо нещо в този контекст от това между познати/приятели да има караница заради постове във форум няма. Мисля, че не би трябвало сред познатите ми да има такива. 'Мисля' - ей тва е корена на проблема. Тааа малко действие. Ще отворя нов форум, както и на много друго форуми си има нещо като Recycle bin, кенеф, тренировъчни полета и други подобни неща дет не им е местото сред разумни и толерантни хора пиещи редовно хапчетата си :)
Та... там ще местя както и андявам се другите модератори постове които излизат извън добрия тон, който уви тъй малко на интуиция ще бъде оценяван кат за начало на цялата работа ;р Та там, личните споровете няма да са толкова очебийно грозни и се надявам да заглъхват от самосебе си, носейки известна преоценка и личностно развитие. Ха Така. Не пречат, виж ръцете ми пречат, а с околните някак се справяме :P
Last edited by Xellos on Tue Feb 08, 2005 1:15 am, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Random
Ascendent

Post by Random » Tue Feb 08, 2005 12:01 am

Мат, споко, аз те разбрах. Ама такава става, като се кефиш толкоз на Искарал Пуст, после сам не можеш да се разбереш:)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue Feb 08, 2005 1:05 am

Аз ще си позволя да вметна едно, ако ми позволите, по-емоционално мнение. Всички разсъждения по въпроса по-горе са ми ясни, донякъде съм съгнасна с всички.

Този форум значи наистина много за мен, не знам дали на някой за това въобще му пука или го засяга, но е факт. Странно е как общуването в "някакъв си форум" (цитирам една безследно изчезнала скорощна тема) може да доведе до съвсем истински човешки вълнения, радости, притеснения и всякакви емоции. Такива, които присъстват, изпълват част от деня ни, които не са просто в рамките на виртуалното пространство. Тях нямаше да ги има, ако всеки от нас не влагаше по нещо от себе си тук. Нещо лично. В този ред на мисли, едва ли е възможно това място да се превърне в Утопия и да цари мир и разбирателство вечно, не би било нормално. Споровете, от друга страна, са донякъде полезни, заради опита, с който се очаква да излезем, когато всичко приключва. Човек се учи от грешките си или поне се ОЧАКВА да го прави и да не ги повтаря твърде често :roll: , оптимистично погледнато. И това е много много ценно и приканвам всички да отделят няколко секунди и да се замислят върху това, дали аджеба не въртят една и съща стара плоча вече особено дълго време и дали просто упорито не тъпчат на едно място? Защото във всичко има "движение" и дали ще еволюира, вървейки напред, поемайки всички рискове на неизвестното, или ще деволюира (нещо типично само за нашата самоубийствена и алогична раса) човек не бива да се закотвя на едно място. Не е нормално, това не носи нищо, няма развитие... а животът е кратък.

:D :D :D Та, да подкрепя Кселос тук, с две ръце:
да заглъхват от самосебе си, носейки известна преоценка и личностно развитие
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Voland
E'lir

Post by Voland » Tue Feb 08, 2005 12:28 pm

Форумът е един вид средство за общуване между хора със сходни интереси(обусловени от тематиката на дадения форум).Общуването предполага субективизъм и следователно не може да бъде лишено от т.нар."лични взаимоотношения".Това е ясно на всички, така че аз не виждам какво се плашите.

На мен друго ми направи впечатление.Въпросната "скандална" тема от преди няколко дни(която явно поражда настоящата) ме остави със смесени чувства.Първо някои направиха от мухата слон.Триенето на собствени постове е неприятно и аз лично не бих го практикувал, но модераторски заплахи и другарски съд(макар и предизвикани от инатливи и безпочвени, повтарящи се постове) също не одобрявам.Аз съм си свободолюбива личност и всякакви цензури адски ме дразнят - няма нещо по-изнервящо от триенето на юзърски пост от модератор и наставническа забележка от админ(с това не визирм конкретно този форум, а говоря по принцип)За това идеята на Кселос за "кенеф" мноо ми допадна - нека модераторът прехвърля там постове и теми които смята за необходимо, но да отбележи че са прехвърлени и да се обоснове(и не да локва темата имайки последната дума, а да може да понесе и критика).

В "онази" тема а и на други места се прокрадва едно мнение, че това е "семеен форум".А моя милост, дето е с 60 поста и не е от семейството( сиреч не ви познавам от 4-5 години) що да чини?Да одим да берем гъби?Сори ама тва ич не ми ареса - така ще зема да ИНволюирам в този форум

Иначе по темата съм съгласен с това което казва Елейн

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue Feb 08, 2005 12:42 pm

Да одим да берем гъби?Сори ама тва ич не ми ареса - така ще зема да ИНволюирам в този форум
:D :twisted: Хехе, ние не сме Масонската ложа, не крадем малки момиченца от къщите им нощем :twisted:. Feel free да инволюираш.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Feb 08, 2005 12:49 pm

А, що, аз крада :P:P:P

Воланд, няма нещо, с което да не съм съгласен, в поста ти, но "модераторски заплахи и другарски съд" все си мисля, че не е имало. На позицията си от онази тема държа все още и смятам да направя всичко възможно това, което помолих да се осъществи. Но извън това триенето на постове и локването на теми е нещо, което тук се случва много рядко. Кенефът ще го бъде тия дни иначе, споко.
And you can't dance with a devil on your back...

Voland
E'lir

Post by Voland » Tue Feb 08, 2005 1:15 pm

@Елейн
Хехе, ние не сме Масонската ложа, не крадем малки момиченца от къщите им нощем . Feel free да инволюираш.
Може би съм бая тъп ама тва нещо не го разбрах.Освен че последното ми намирисва на ефемизъм за: "да го духаш"

@Роланд - значи сме на едно мнение

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Feb 08, 2005 1:19 pm

Объркал си се. Тя не е разбрала какво имаш предвид с това "инволюиране" ;) Тя не е от "да го духаш" типа, а по-скоро "join the sect" ентусиаст ;)
And you can't dance with a devil on your back...

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue Feb 08, 2005 1:28 pm

:D Воланд, не се обиждай, Роланд е прав, не съм искала да те пращам да духаш каквото и да било, недей така :roll::twisted:. Пък на думата "инволюирам" погледнах чисто... етимологически :?.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Voland
E'lir

Post by Voland » Tue Feb 08, 2005 1:42 pm

окейк, сори че настръхнах, уверих се не съм те разбрал правилно Елейн.Аз и без това не съм от обидчивите (обидата е винаги за предпочитане пред игнорирането :wink: ) пък и форума нали изяснихме че е за това - да се обясняваме като не се разберем и да "влагаме лични чувства" хехе