Кой какво чете, part IV
Moderator: Moridin
Зачетох Little Brother на Cory Doctorow, че нали предстои от Бард да я пуснат. Голям смях бтв - книгата излиза в ИСФ, при все, че е YA. Както и да е, засега радва, но съм съвсем в началото. Доктороу е доста сави с нет/ММО жаргона, личи си, че е потребител, а не само наблюдател. Въпреки че я е писал преди 2-3 години, няма остаряли работи вътре. Ще видим как ще потръгне де, аз умишлено не съм чел синопсиси, та още не знам за какво ще иде реч вътре 

And you can't dance with a devil on your back...
Вчера си купих и почнах да чета Империя в черно и златно на Ейдриън Чайковски.Като цяло имам добри впечатления и съм на 170 страница но не ми хареса мудността в началото.Сега действието се забърза и нещата станаха интересни с появата на БАШ магията.А насекомите много ме къдрят.
Иначе си купих днес Пътят на Кормак МакКарти на английски и го почвам веднага щом прочета Империята,само се надявам да не ми е сложен езика.

- JaimeLannister
- Forsaken
Прочетох Империя в черно и златно и освен липсата на хумор (е имаше няколко просташки момента)
нямам съществени оплаквания.Някаква много яка комбинация от клок и стиймпънк и обикновено фентъзи.
А иначе вече преполових Пътят и доста се подепресирах.Много е добра,въпреки че някои думи трудно отгатвам какво значат.

А иначе вече преполових Пътят и доста се подепресирах.Много е добра,въпреки че някои думи трудно отгатвам какво значат.
След като изчетох Little Brother (огромна препоръка за тая книга бтв, най-доброто, което съм чел тази година!), подхванах The Dervish House - най-новата на Иън Макдоналд. Само хвалби чувам за нея, а и е КРАЙНО време да прочета нещо от тоя пич докрай, нищо, че е бавен и атмосферичен... Впрочем, корицата е убийствена за пореден път.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Ако наистина не си чел друго на Саймък, бегом - ама бегом! - да си намериш "Резерватът на таласъмите". Това е една от много, много малкото книги, за които не мога да намеря нито едно лошо нещо, което да мога дори да намекна, остави пък да кажа
А съм я чел твърде много пъти, за да ми убегнат някакви слабости 
Ако ти се чете нещо малко по-сериозно и философско (пак негово де), пробвай с "Градът". Малко по-тежко се чете от "Резервата" (и от "Котешко лице" де), но разсъжденията и настроенията са... смислени. И оставащи.
Иначе други негови неща, които бих препоръчал - "Планетата на Шекспир", "Времето е най-простото нещо", "Те вървяха като хора" и "Братството на талисмана". Има още няколко, които на мен ми харесват, но... започни от тези, пък току виж стигнеш и до другите
Добавено: Има и един стра-хо-тен негов разказ, който, за съжаление, съм чел само в руски превод и дори не си спомням как се казва (беше в едно издание заедно с "Резервата"). Ставаше дума за двама души, които случайно разбират, че богатите хора са богати, защото са се разбрали с извънземна раса, която им е дала... дървета, които раждат пари
Много беше забавен, немалко беше социално ангажиран, много добре беше написан... и не се сещам изобщо как се казваше, а единствените неща, които си спомням и за които се опитвам да търся, са прекалено общи и не намирам нищо. Май името на извънземната раса беше преведено като "ролли" или нещо такова...
Добавено пак: Мдам, като се сетя как да го търся, го намирам. На руски се казва "Денежное дерево", а на английски - "The Money Tree". Не знам дали е превеждан на български.

Ако ти се чете нещо малко по-сериозно и философско (пак негово де), пробвай с "Градът". Малко по-тежко се чете от "Резервата" (и от "Котешко лице" де), но разсъжденията и настроенията са... смислени. И оставащи.
Иначе други негови неща, които бих препоръчал - "Планетата на Шекспир", "Времето е най-простото нещо", "Те вървяха като хора" и "Братството на талисмана". Има още няколко, които на мен ми харесват, но... започни от тези, пък току виж стигнеш и до другите

Добавено: Има и един стра-хо-тен негов разказ, който, за съжаление, съм чел само в руски превод и дори не си спомням как се казва (беше в едно издание заедно с "Резервата"). Ставаше дума за двама души, които случайно разбират, че богатите хора са богати, защото са се разбрали с извънземна раса, която им е дала... дървета, които раждат пари

Добавено пак: Мдам, като се сетя как да го търся, го намирам. На руски се казва "Денежное дерево", а на английски - "The Money Tree". Не знам дали е превеждан на български.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Аз бях интензивно разочарован от Резервата, когато го препрочетох преди някоя и друга година. Това е книга тип Донеси ми главата на принца или Амбър, които по неясни причини стават емблематични за автора, въпреки че са му безкрайно далеч от най-доброто.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
*Shrug* Както казах, чел съм си го отново и отново през годините, включително и доста наскоро, и продължава да ми харесва. Може и да е въпрос на личен вкус
Иначе бих казал, че за Саймък по-емблематична книга би трябвало да бъде "Градът".

Eric: I use my sword to detect good on it.
Други интересни творби на Саймък са "Гробищен свят" и "Отново и отново", поне доколкото си спомням. Също така сборникът с разкази "Извън планетата" и "Къщата на гагарите" (мисля че там имаше един приятен разказ за дървета, композиращи музика).
В края на краищата няма жив човек, който да може да разбере другия, защото всеки от нас гастролира пред отделни хора с отделни, избрани измислици от собствения си аз!
- beliefcontrol
- Paragon
За мен най-добрите книги на Саймък са "Гробищен свят" и "Резерватът на талъсъмите" - чел съм ги по няколко пъти, понякога с интервал 4-5 години - все толкова си ми харесват.
От "Градът" нямам ясни спомени, а "Всичко живо е трева" не ми допада изобщо - не знам как се утвърдила като една от най-популярните му творби.
Много симпатична и веселяшка книга е "Рожби на разума". Друга, която харесвам много, е "Отново и отново".
От "Градът" нямам ясни спомени, а "Всичко живо е трева" не ми допада изобщо - не знам как се утвърдила като една от най-популярните му творби.
Много симпатична и веселяшка книга е "Рожби на разума". Друга, която харесвам много, е "Отново и отново".
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.