Аз се сещам за две неща, които ми се струват интересни за дискутиране (впрочем не съм изчел подробно последните две страници, но ги попрегледах и мисля, че въпросите не са задавани). На първо място, винаги ми е било интересно защо след като издателският бизнес в България е
толкова недоходоносен, непрекъснато се създават нови издателства, а нито едно не излиза от бизнеса.
(Някъде бях чел, че сме на едно от първите места по брой на издателства на глава от населението, но сега не мога да открия материала, та да не спекулирам излишно.)
В смисъл, нормалната бизнес логика би изисквала този брой да е намалял в последните 10 години, а той всъщност се е увеличил. И в тази връзка: не е ли очевидно, че прекомерното количество издателства допринася за занижените тиражи доста?
Второто, което ми направи впечатление в последните дни, беше реакцията на самите издателства на казуса chitanka. Да оставим настрана, че всички освен две (от тези, които публикуваха някакви изявления, де) подкрепиха виртуалната библиотека (тук да напомня за n-ти път, че там все пак свалят произведения, за които това е поискано, за разлика от торентите и пиратите като цяло), ами няколко направо си казаха, че пиратството помага на бизнеса им.
Мисълта ми, цитирайки тези реакции, е, че целият спор дотук почива на предположения, които никаква статистика не е доказала. Някои издателства твърдят, че губят милиони? Да, ама ето, че има такива, които казват, че печелят. Може би е редно някой да приведе някакви реални данни, за да не е надвикване.
(В тази връзка вчера се появи едно изследване на американското правителство върху пиратството, което в прав текст информира, че всички предишни изследвания по темата са фалшиви и говори за "възможен позитивен ефект" от него:
http://webcafe.bg/id_1467740031 .)