Акцията на ГДБОП срещу Chitanka.info

Мръсните страсти – на сапун
Vankata
Paragon

Post by Vankata » Tue Jun 29, 2010 10:58 am

RRSunknown wrote:
Значи аз ако тръгна да раздавам безплатно хляб, съм неморален, защото другаде той се продава, така ли? Интересна логика.

Имаш лека пробойна в логиката тук защо хляба за да го раздадеш трябва да го купиш или да го произведеш което струва пари и в двата случая освен ако не си Исуус който с два хляба нахранил множеството.
Ура, най-после разбрах защо са разпнали Исус! Защото е бил пират!!! :mrgreen:
Last edited by Vankata on Tue Jun 29, 2010 11:05 am, edited 2 times in total.
Заповядайте в Клуб за фантастика и фентъзи "Соларис" - гр. Пловдив

Събираме се всеки петък от 18:00 пред книжарница "Литера" на Джумаята.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Tue Jun 29, 2010 11:02 am

Vankata wrote:
RRSunknown wrote:
Значи аз ако тръгна да раздавам безплатно хляб, съм неморален, защото другаде той се продава, така ли? Интересна логика.

Имаш лека пробойна в логиката тук защо хляба за да го раздадеш трябва да го купиш или да го произведеш което струва пари и в двата случая освен ако не си Исуус който с два хляба нахранил множеството.
Ура, най-после разбрах защо са разпнали Исус! Защото е бил пират!!! :mrgreen:
Тоест игнорираш казаното от RRS, защото от своя страна нямаш с какво да го обориш.

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Tue Jun 29, 2010 11:08 am

Добре де, извън кръга на шегата - знам, че аналогиите с физически обекти са тотално неуместни в случая, но тъй като другата страна непрекъснато ги използва, не виждам защо да не го правя и аз. :wink:

Когато започнете да правите разлика между реални и електронни книги, между реални и електронни библиотеки, и престанете да сравнявате тегленето на файл с кражба от магазина, тогава и аз ще спра да давам такива аналогии и ще можем да разговаряме сериозно.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Tue Jun 29, 2010 11:14 am

Нямам нищо против за електронните книги да се заплаща. Дори нямам против сумата да е много по-малка от тази за книжен носител. Имам против когато нови и популярни, абе каквито и да е книги, чиито автор още е жив, да се разпространяват безплатно за всеки, който има комп и нет. Не така трябва да работят нещата.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jun 29, 2010 11:15 am

b.t.w. Сетих се за нещо - всички защитават родното книгоиздаване но колко човека НЕ си купуват български книги заради лошо качество и пазаруват от Букдепозитори и други подобни сайтове.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Tue Jun 29, 2010 11:36 am

Аз се сещам за две неща, които ми се струват интересни за дискутиране (впрочем не съм изчел подробно последните две страници, но ги попрегледах и мисля, че въпросите не са задавани). На първо място, винаги ми е било интересно защо след като издателският бизнес в България е толкова недоходоносен, непрекъснато се създават нови издателства, а нито едно не излиза от бизнеса.

(Някъде бях чел, че сме на едно от първите места по брой на издателства на глава от населението, но сега не мога да открия материала, та да не спекулирам излишно.)

В смисъл, нормалната бизнес логика би изисквала този брой да е намалял в последните 10 години, а той всъщност се е увеличил. И в тази връзка: не е ли очевидно, че прекомерното количество издателства допринася за занижените тиражи доста?

Второто, което ми направи впечатление в последните дни, беше реакцията на самите издателства на казуса chitanka. Да оставим настрана, че всички освен две (от тези, които публикуваха някакви изявления, де) подкрепиха виртуалната библиотека (тук да напомня за n-ти път, че там все пак свалят произведения, за които това е поискано, за разлика от торентите и пиратите като цяло), ами няколко направо си казаха, че пиратството помага на бизнеса им.

Мисълта ми, цитирайки тези реакции, е, че целият спор дотук почива на предположения, които никаква статистика не е доказала. Някои издателства твърдят, че губят милиони? Да, ама ето, че има такива, които казват, че печелят. Може би е редно някой да приведе някакви реални данни, за да не е надвикване.

(В тази връзка вчера се появи едно изследване на американското правителство върху пиратството, което в прав текст информира, че всички предишни изследвания по темата са фалшиви и говори за "възможен позитивен ефект" от него: http://webcafe.bg/id_1467740031 .)

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Jun 29, 2010 2:01 pm

RRSunknown wrote:b.t.w. Сетих се за нещо - всички защитават родното книгоиздаване но колко човека НЕ си купуват български книги заради лошо качество и пазаруват от Букдепозитори и други подобни сайтове.
Не знам за другите, но аз си купувам от bookdepository, защото предпочитам да чета в оригинал и изборът е стократно по-голям.

Иначе съм съгласен с Itlion, че ефектът от Читанката върху продажбите не може да се измери точно. За мен обаче важното в случая е, че авторите и издателите трябва сами да решават дали да позволяват свободно сваляне или не, а не някой да го прави вместо тях, без да ги пита, и после да се оправдава, че всъщност им правел реклама. Свалянето при поискване не е достатъчно (бтв, същото правят и с филмите на Арена и Замунда, както и на доста други тракъри из нета) - аз ако бях издател, не бих искал да трябва да си губя времето и да търся из нета постоянно дали някой не е качил моите издания за свободно сваляне и да се занимавам да изисквам да ги свалят. Трябва да е обратното - да се пита издателя дали позволява и само ако отговорът е положителен, тогава да ги качват.
Да оставим настрана, че всички освен две (от тези, които публикуваха някакви изявления, де) подкрепиха виртуалната библиотека (тук да напомня за n-ти път, че там все пак свалят произведения, за които това е поискано, за разлика от торентите и пиратите като цяло), ами няколко направо си казаха, че пиратството помага на бизнеса им.
Линк?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jun 29, 2010 2:13 pm

Има една огромна разлика с филмите - филмите и игрите нямат място където да се предлагат безплатно както книги в библиотеката.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Tue Jun 29, 2010 2:27 pm

RRSunknown wrote:Има една огромна разлика с филмите - филмите и игрите нямат място където да се предлагат безплатно както книги в библиотеката.
Че няма ли практика на запад да се вземат игри под наем? Не е точно същото, но е нещо, което може да се направи и за Читанка. Плащаш си за прочит.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jun 29, 2010 2:38 pm

Аз книгата не я взимам под наем за 20% от стойността и а я вземам безплатно - ако искам и хиляда книги мога да взема .

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Jun 29, 2010 2:44 pm

Всъщност в библиотеките в САЩ примерно има и ДВД-та, бая често съм виждал на IMDB как някой обяснява как чрез библиотека е успял да вземе и изгледа някой по-рядък и да речем неналичен за продажба в момента, защото ДВД изданието се е изчерпало за момента, филм.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jun 29, 2010 2:47 pm

И тук има DVD-та но са малко и неактуални.

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Tue Jun 29, 2010 3:20 pm

tigermaster wrote:
RAT400 wrote:Да преведеш неиздадена книга, без да плащаш, означава да плюеш на автора й и е невероятно неморално, да не говорим, че е незаконно.
Да преведеш неиздадена книга означава преди всичко да я направиш достъпна за хората, които не знаят езика, на който книгата е написана по начало. Това не мога да го нарека плюене на автора й.
(не)малко прекалих с невероятното и плюенето, обаче основните думи в онова изречение бяха "без да платиш". Ако преводът ти се хареса, единствената иницатива за когото и да е евентуално да купи легален превод (тоест такъв, от който авторът е получил пари) е някаква вяра в това, че авторът трябва да получи пари и понеже (аз приемам, че) достатъчно хора не вярват в това, евентуално вредиш на автора. Понеже не можеш да си убеден, че никой никога няма да издаде книгата, единственият вариант е да я направиш недостъпна, ако се издаде, което май е трудно, а освен това така или иначе не съм чул някой да го прави. Не е толкова огромна вреда и е само евентуално (плюс това става равно на нула, ако всъщност питаш автора, нещо, което, ъм, трябваше да кажа по-ясно), но все пак.

Ванка, слепите продължават да са тотално извън темата (не помня Читанка да казва, че предлага книги основно заради слепите, a на статичната версия не е споменато на видно място). Това в скобите всъщност исках да кажа с миналия пост; излязло е, все едно вярвам, че Читанка предлага книги основно заради слепите и зрящите могат да ги четат, така че... сори.

Минималните щети на издателствата са качествено различни от щетите на неможещите да четат (пари срещу... скука?) и затова винаги ще са по-неприятни независимо от количеството. Поне така мислех в онзи пост; след това два-три поста над твоя си промених донякъде мнението заради нетолковаразличността на Читанка от физическите библиотеки :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jun 29, 2010 6:19 pm

Прочее, аз не подкрепям родните издателства, защото не ме удовлетворява продукта им. Но не го пиратствам, просто подкрепям чуждите издателства, купувайки техните книги. Никого не ощетявам по този начин, мое право е да си дам парите където пожелая.
And you can't dance with a devil on your back...

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Tue Jun 29, 2010 8:19 pm

RAT400 wrote:Ванка, слепите продължават да са тотално извън темата (не помня Читанка да казва, че предлага книги основно заради слепите, a на статичната версия не е споменато на видно място). Това в скобите всъщност исках да кажа с миналия пост; излязло е, все едно вярвам, че Читанка предлага книги основно заради слепите и зрящите могат да ги четат, така че... сори.
Да, разбира се, че няма връзка с Читанката. Става дума за случая преди няколко години, когато един незрящ човек беше направил сайт с текстовете на български класици и му я затвориха заради гадовете от ИК "Труд", които ореваха ортаклъка, че ги крадат (впрочем, същите май стоят и зад сегашната акция). Споменах този случай само защото Трип повдигна въпроса за морала.