Нещо беше лепнато за лицето ми, спях на една страна. Най-лесно мога да го оприлича... сякаш около слепоочието ми причерня. И тялото ми сякаш беше в тръпки, като не можех да се помръдна дори с милиметърче, нито да си отворя очите. Ама наистина не можех.Marfa wrote:Amikae, прилича ми на полутипичен случай на сънна парализа. Имаше ли усещането, че нещо легнало на гърдите ти и буквално те смазва?
Споделете пак
Moderator: Moridin
Ми сънна парализа. Причината за това нещо още не е известна, но самото явление е известно общо взето от хилядолетия. Питам, щото и аз съм го изпитвала, макар по малко по-друг начин, но като цяло нещата много си приличат. На испански думата за комшар, pesadilla, е свързана именно с това - идва от затискането на тялото ти с нещо тежко и невъзможността да помръднеш. Тъй или иначе, гадно е. При мен спря, след като взе да не ми пука. Ами вместо да се страхувам, когато тая гадост ме сполетеше просто си казвах "уф, пак ли тая простотия бе" и то взе да ми минава. Да чукна на дърво, ама има сигурно поне две-три години откак не ме е налазвало.
Ето описанието в уикипедия. Ако си го познаеш, твое е:
- Spoiler: show

Ей и други интересни линкчета по въпроса, ма на английски:
http://watarts.uwaterloo.ca/~acheyne/night_mare.html
http://watarts.uwaterloo.ca/~acheyne/S_P2.html#SPREM
http://watarts.uwaterloo.ca/~acheyne/night_mare.html
http://watarts.uwaterloo.ca/~acheyne/S_P2.html#SPREM
Нещо ме боли палеца на едната ръка от близо два месеца, като дори и 2 седмици пълна почивка не го оправиха, даже почна да боли повече, почнах да губя захват, а палеца като че ли се сгъва по-малко. Така че - лекар и... намсикво сухожилие, намсикво възелче, сложно латинско име, операция и т.н. Месец още поне без никакви спортове които могат да го натоварят дори ей толкова. И аз с какво се занимавам? Колело? Не. Катерене? Остро не. Каяк? Не. Спортовете с К явно са забранени... Поне писането на клавиатура по 8 часа на ден правело леки движения и било с терапевтичен ефект. Мислех да възобновя плуването, но след операцията няма да мога да плувам две седмици, за да не се мокри, така че нъц. Самата операция е 15 мин, баси. Май ще почна пак да търча в парка...
Scalpel. Sponge. Magic Wand!
В БГ Уйкито са го обяснили по много... езотеричен начин. Извънземни, астрални проекции, измерениия... втф. Вместо да напишат нещо полезно, са наблегнали на строго индивидуалните психически преживявания.Marfa wrote:Ми сънна парализа. Причината за това нещо още не е известна, но самото явление е известно общо взето от хилядолетия. Питам, щото и аз съм го изпитвала, макар по малко по-друг начин, но като цяло нещата много си приличат. На испански думата за комшар, pesadilla, е свързана именно с това - идва от затискането на тялото ти с нещо тежко и невъзможността да помръднеш. Тъй или иначе, гадно е. При мен спря, след като взе да не ми пука. Ами вместо да се страхувам, когато тая гадост ме сполетеше просто си казвах "уф, пак ли тая простотия бе" и то взе да ми минава. Да чукна на дърво, ама има сигурно поне две-три години откак не ме е налазвало.
- Spoiler: show
Сънната парализа е състояние на недосъбуждане. Докато човек спи, частта от мозъка, която се грижи за моторните функции(невроните, дето контролират мускулите) е с понижена активност. Благодарение на това, като сънуваш, че тичаш, не го правиш в действителност. При сомнамбулите тая функционалност е увредена и затова понякога се разхождат на сън. Та при Сънната парализа, човек се буди, но все още е с блокирана мускулна система и не може да се движи. Кошмарите са толкова истински, заради сюрреалистичнто усещане на полу-събуденост, полу-заспалост.
Няма никакви шибани астрални проекции.
Last edited by dellusion on Fri May 21, 2010 1:58 pm, edited 1 time in total.
Look at the darkness...
...around me.
...around me.
- RRSunknown
- Elder God
Да, каква драма, действително.
В уикито пише:
Ако ще и в раздел "Готварство" да е публикувано описанието на сънната парализа, това не променя факта, че е написано адекватно и без астрални проекции в него.
В уикито пише:
Ти пишеш:Сънната парализа е естествено състояние на тялото по време на сън. Нейната функция е да не позволява тялото да се движи по време на сън (за да не се движи тялото заедно с поведението в съня – да се рита и да се маха с ръце, ходене по време на сън, и др.). Понякога хората стават съзнателни докато тялото им е още в сънна парализа. Обикновено това преживяване се нарича фалшиво събуждане, защото изглежда сякаш че са се събудили, но тялото остава „спящо“ за определен кратък период от време.
Сънната парализа е състояние на недосъбуждане. Докато човек спи, частта от мозъка, която се грижи за моторните функции(невроните, дето контролират мускулите) е с понижена активност. Благодарение на това, като сънуваш, че тичаш, не го правиш в действителност. При сомнамбулите тая функционалност е увредена и затова понякога се разхождат на сън. Та при Сънната парализа, човек се буди, но все още е с блокирана мускулна система и не може да се движи. Кошмарите са толкова истински, заради сюрреалистичнто усещане на полу-събуденост, полу-заспалост.
Ако ще и в раздел "Готварство" да е публикувано описанието на сънната парализа, това не променя факта, че е написано адекватно и без астрални проекции в него.
Мда, всъщност състоянието не е описано с извънземни, сукуби и т.н., казано е, че хората често го бъркат с това. И според мен това си е бая полезна информация, доколкото директно ти казва, че ти можеш да мислиш, че имаш контакт с извънземни, нотова често е просто странно състояние на тялото.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Мда, това всъщност не го прочетох. Изгубиха ме някъде по време на момента, в който обясняваха, как в наше време Сънната парализа се обяснява с астрални булшитове.Marfa wrote:В уикито пише:Сънната парализа е естествено състояние на тялото по време на сън. Нейната функция е да не позволява тялото да се движи по време на сън (за да не се движи тялото заедно с поведението в съня – да се рита и да се маха с ръце, ходене по време на сън, и др.). Понякога хората стават съзнателни докато тялото им е още в сънна парализа. Обикновено това преживяване се нарича фалшиво събуждане, защото изглежда сякаш че са се събудили, но тялото остава „спящо“ за определен кратък период от време.
Look at the darkness...
...around me.
...around me.
RTFM then 
Мняя, пускаме брой на CN списанието днеска, като на 3 компа 4 различни програми правят 15 различни проблема типични за шибаните гремлини.
Поне работя са само тая седмица в офис та ще регенерирам уикенда. 

Мняя, пускаме брой на CN списанието днеска, като на 3 компа 4 различни програми правят 15 различни проблема типични за шибаните гремлини.

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Аха. А ние в момента се насираме покрай:
1. 24 май
2. Наградата, дето Веждито дало на нашта директорка
3. 24 май
4. Закриването на международния проект, в който участваме, което събитие ще се проведе в периода 24-28 май
5. Наградата, дето Веждито дало на нашта директорка
6. Проекта, наградата и проекта, а и 24 май
Трябва да се правят дипляни, покани, баджове, да се пускат факсове до медии, да се ъпдейтва страницата с информация за наградата, проекта и за шествието за 24 май, да се пращат поздравителни адреЗи и картички... И още куп други простотии.
Като бонус днес на два пъти спира тока и ми бастардисва нещата, дето ги правя, като единия път дори и постоянния сейв не помогна. Имам чувството, че лан-картата ми е на умиргане, обаче май усещам, че не ми пука.
В понеделник ще трябва рано заранта да ходя на летището да посрещам две испанки от проекта, после да ги водя на хотела им, после на манифестация, после да ги дундуркам до не знам кога. Така чак до 27-ми вечерта.
А имам и сума ти домашна работа от час-прома. Искам да спя! Искам! АААААААААА!!!!!!!!
----------------
1. 24 май
2. Наградата, дето Веждито дало на нашта директорка
3. 24 май
4. Закриването на международния проект, в който участваме, което събитие ще се проведе в периода 24-28 май
5. Наградата, дето Веждито дало на нашта директорка
6. Проекта, наградата и проекта, а и 24 май
Трябва да се правят дипляни, покани, баджове, да се пускат факсове до медии, да се ъпдейтва страницата с информация за наградата, проекта и за шествието за 24 май, да се пращат поздравителни адреЗи и картички... И още куп други простотии.
Като бонус днес на два пъти спира тока и ми бастардисва нещата, дето ги правя, като единия път дори и постоянния сейв не помогна. Имам чувството, че лан-картата ми е на умиргане, обаче май усещам, че не ми пука.
В понеделник ще трябва рано заранта да ходя на летището да посрещам две испанки от проекта, после да ги водя на хотела им, после на манифестация, после да ги дундуркам до не знам кога. Така чак до 27-ми вечерта.

----------------
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Току-що ми се наложи да отделя двайсетина минути посред празнуване на рожден ден, за да отговоря на тъп въпрос на клиент. Когато, след третия мейл, разбрах какъв *всъщност* му е проблемът, едва успях да си наложа в отговора си да дам "истинското" URL http://www.google.com/search?q="HTML/In ... bPage.Gen" вместо това, което ми се искаше да му дам - http://lmgtfy.com/?q=%22HTML%2FInfectedWebPage.Gen%22
Наистина едвам се удържах.
Наистина едвам се удържах.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.