Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Sat Apr 17, 2010 6:07 pm

VMITW!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Apr 17, 2010 9:23 pm

Morwen wrote:Жоро, сигурно трябва, но не точно когато няма пари за раково болни. И това със стоте евро за билети във Флоренция е пълна глупост. Нито презстроената ни с мутробарок и тъпкана с автомобили столица е Флоренция, нито в самата Флоренция повечето хора оставят повече от свайсет, айде петдесет евро, ако са големи фенове за музеи. Освен това чисто исторически нашият ренесанс е бил една демо-версия, та няма много за показване от него.
А гърците и турците привличат туристи повече с море, отколкото с исторически туризъм. Е, Гърция има доста исторически, но ги привлича с обекти, а не с музеи.
Така ще направим пари за онкоболни.
Все отнякъде трябва да се спечелят тия пари, нали така. Нямя да стане само от данъци. Дупки за пълнене вечно има, проблемът дори не е толкова в тях, колкото в течовете на пари по разни места по трасето. Тъй че ми се струва демагогия конкретно по този въпрос това с онкоболните и предпочитам да не го използваш. Убеден съм, че извън спасяването на живота им, за тях ще е доста важно да живеят в красиво и богато място, а не в кочина.

Столицата ни, и особено останалите ни градове имат страхотен туристически потенциал, ако той се използва както трябва. Знаеш ли колко реклама можеш да изчетеш в Япония за някакъв си камък някъде. Или едностранично описание на някакъв фенер, по който имало следи неясно от какво, в брошури по всякакви туристически офиси в съответния град. За бога, ние дори нямаме туристически офис, толкова е жалка историята!!!

Японците рекламират държавата си с това, че имат четири сезона. Японската сакура не е нещо повече от една череша, освен че са селектирали петнайсетина вида, някои наистина красиви. Просто като са ги насадили навсякъде и има явен ефект. КОЛКО МУ Е ДА СЕ НАСАДЯТ НАВСЯКЪДЕ ОВОШКИ В СОФИЯ ЗА БОГА. Децата от детските градини могат да го правят! Тамън да има нещо интересно и за тях.

Тук има страхотна природа, повечето от която напълно девствена и за пусната. Градовете ни може да не са Дубровник и Будапеща, но има достатъчно какво да предложат, особено на туристи идиоти (90% от развитите държави), на които можеш да им изрекламираш всичко, стига някой да си правеше труда да го стегне малко и да му измисли стратегия и място.

Под улиците ни лежат милиони римски останки, ние само ги трошим. Центърът на София би могъл да бъде перфектен романтичен раннодвадесетарски градец, само да се санират няколко сгради, да се направят разни улици пешеходни, да се отвори място за някоя градина, и О НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ ДА СЕ ПОСТРОИ нещо ново в стар стил.... вместо това ставаме свидетели на рушащи се имения, твърде скъпи, за да бъдат продадени, на разрушени тротоари, на ШИБАНИ ДРАСКАНИЦИ НА НЯКВИ МАЛОУМНИ ХЛАПЕТИИ ПО КОЛОНИТЕ НА ОРЛОВ МОСТ И ШАДРАВАНИТЕ НА НДК И СИГУРНО И НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ИМА НЕКВИ :evil: комбо с деветдесетарския кич по пиротска, бараките по опълченска и рандъм стъклени сгради без цел и посока.

Старите градове на Пловдив Созопол Несебър Копривщица и т.н. ако бяха по-известни, можеха да привлекат тук милиони. Вместо това в 100те обекта на България присъстват рандъм соц музейчета, върхът сред които е музея на спорта в София....

Тая страна се е утрепала за туризъм, жалко че това никога няма да бъде използвано по умен начин.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Apr 17, 2010 11:16 pm

Жоро, когато сега умират хора, не си правиш сметката как след три години ще им даваш единични стаи(на тези, които са оцелели), а ги лекуваш тук и сега.

Що се отнася до Япония - там хората спят пред магазините преди да пуснат нова игра и чакат сума ти време за билети за учвеселителен парк, дали не са просто огромни ентусиасти? А четирите сезона в континент със сума ти тропици, може и да е реклама, тук не е. Много е яко да се сравняваме с Швейцария, Япония и т.н., но не става автоматично.

За природата си прав, но само за селски туризъм, иначе морските и планинските ни курорти са луксозни бетонни комплекси.

Пловдив, Созопол и Копривщица може би биха могли да привлекат туристи (те и сега привличат), но тук говорим за новоизградено грандоманско музейче, а не за нещо автентично.

Недей да бъркаш туризъм/култура и ново НДК.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat Apr 17, 2010 11:38 pm

Някакъв музей, който ще е с класи под нивото на стотици музеи в други евопейски страни, е един от възможно най-малоумните начини да се инвестират пари за привличане на туристи. Далеч по-смислено ще е да се дадат за реставрация и поддръжка на толкова многото исторически забележителности, които има тук, но тънат в разруха.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Apr 18, 2010 4:33 am

1. Това с болните за мен продължава да бъде спекула и извън темата на разговора, тъй че АЙДЕ да го оставим.

2. Не съм казал, че този конкретно музей е най-добрата възможна инициатива, т.е. като цяло съм съгласен с Дем и мисля, че е замазване на очи цялата работа, но не съм съгласен, че е генерално лошо да се строят нови туристически обекти, както постовете на Марфа и Морви за мен намекват.

3. Не знам колко са "ентусиасти" в Япония, но знам, че машината им за туризъм ОСТРО работи и че огромно количество хора (не-японци) се вързват на "древните камъни". И не, четирите сезона не могат да са реклама за никой здравомислещ (американците, канадците и европейците, към които тя е насочена бтв нямат или почти нямат тропици), но когато това влезе в маркетинговата машина, можело.

4. "Много е яко да се сравняваме с Швейцария, Япония и т.н., но не става автоматично" - хъх?

5. Няма значение дали е автентично, важното е да е интересно. Айфеловата кула не знам колко е била автентична, нито Дисниленд. София никога не е имала възрожденска архитектура, щото е била няква кална дупка него време, но затова пък е най-добрият представител на своя си тип архитектура от началото на 20ти век, която още е видна в кварталите около ректората. И с малко повече усилие и изграждане на нови сгради в този вид и малко повече реклама на музеи като този на Яворов примерно, може да се направи в центъра цял архитектурен резерват, атмосферичен и всичко.

В почти всички държави има музеи тип "архитектура и традиции от всите части на страната". Ние можем само да се гордеем, че поради изолацията на селата по турско време сме развили толкова разнообразни носии, песни и градежи на толкова малко територия, и въпреки това нямаме дори помен от подобен музей (хардли и донякъде Етъра, но доста хардли). Колко му е да се направи нещо такова в празните полета под околовръстното, вместо рандъм нови незаети офиси и блокове? Дори мисля, че това може да стане по европейски проект, с финансиране, или поне със заем и определено ще бъде възвръщаемо, макар и уау не автентично.

6. Дори и този музей е някаква крачка на някъде, макар и по грешните причини. Стига да бъде направен в красива сграда (за съжаление няма, просто ще турнат едни стълби вместо кафето отпред, доколкото видях плана) и стига да има интересни неща вътре. Дори само златните съкровища да докарат от Бояна, е достатъчно за да привлича туристи бтв.

Идеята няма нищо общо с НДК бтв, говориш наизуст.

Аз бях и за да се направи музей на София от централна баня, макар че далеч далеч по-яко би било тя да се възстанови самата тя като туристическа забележителност и да е баня. Вместо това помещенията под счупените прозорци там са пълни с княжески каляски и оригинални картини, които никога няма да видят бял свят...

Да не говорим да се използват минералните извори колко още туристическа инфраструктура може да се избаца.

Е, убеден съм, че и тогава хората ще говорят как тия пари трябва да се дават за детски градини и нови рейсове, но все пак да си даваме сметка кое е доходоносно и кое остава в дългосрочен план и ни прави горди с града ни. Не са детските градини и рейсовете.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Apr 19, 2010 9:54 am

1. Добре, да не си играем на емоционалност, има и сума ти належащи неща, които могат да се направят с тези пари. остава си на гол тумбак чифте пищови.

2. Ех, ама къде ги видя тези намеци... Говорим за конкретния случай с "българския Лувър" и идиотщините около него. Ако ти говориш за нещо друго... :unsure:

3.Жоро, не ми казвай, че не знаеш колко са ентусиасти японците, моля те. И да, естествено, че ще има хора, които като така и така са там, ще посетят и оня камък. Ама няма да са отишли заради него.

4. С други думи много обичам неща от типа - "ми след като Швейцария може да се издържа с шоколад, що и ние да не можем?". Ми не става перосто като построиш едно заводче и обявиш, че това е новата Милка или построиш едно музейче и го обявиш за новия Лувър.

5. Ам, сещаш ли се за сравнението с Флоренция, което всъщност коментирахме? Или просто противоречиш на обща основа?
И да, не е като да няма, ама са малко, а и къде е Дисниленд (който е нещо тотално различно), къде е Музеят До Кръговото? А мисля, че дори за Дисниленд билетите не са по 100 евро :lol:

Иначе най-смисленото сравнение, което се сещам е Атомиумът в Брюксел. Обаче той пак е по-уникален от "ми събрахме тука квото не сме сложили по-другите музеи", а и са си го имали построен и затова
са го ползвали.
В почти всички държави има музеи тип "архитектура и традиции от всите части на страната". Ние можем само да се гордеем, че поради изолацията на селата по турско време сме развили толкова разнообразни носии, песни и градежи на толкова малко територия, и въпреки това нямаме дори помен от подобен музей (хардли и донякъде Етъра, но доста хардли). Колко му е да се направи нещо такова в празните полета под околовръстното, вместо рандъм нови незаети офиси и блокове? Дори мисля, че това може да стане по европейски проект, с финансиране, или поне със заем и определено ще бъде възвръщаемо, макар и уау не автентично.
Извинявай, ти чете ли нещо от статията или просто непременно, ама непременно, искаш да си контра?
"Българският Лувър" ще е до паметника Левски, а не в някво празно поле. А що се отнася до носиите, музиката и архитектурата (чието разнообразие дори няма да коментирам) - това няма да е етнографски музей. Това ще е музей на... културата, каквото и да значи това, най-вероятно защото още не са го измислили точно. А Етъра е идеално място именно защото е автентичен. Да не говорим, че във всеки град резерват на архитектурата има по някой етнографски музей.

6. Ако беше така, досега щяха да са ги привлексли в Бояна...

Идеята е също толкова безсмислена и грандоманска, колкото НДК,
това е общото.
Аз бях и за да се направи музей на София от централна баня, макар че далеч далеч по-яко би било тя да се възстанови самата тя като туристическа забележителност и да е баня. Вместо това помещенията под счупените прозорци там са пълни с княжески каляски и оригинални картини, които никога няма да видят бял свят...
И аз бях за това. Но няма общо със случая, освен че новият "Лувър" ще е причината този проект да се изостави окончателно.
Е, убеден съм, че и тогава хората ще говорят как тия пари трябва да се дават за детски градини и нови рейсове, но все пак да си даваме сметка кое е доходоносно и кое остава в дългосрочен план и ни прави горди с града ни. Не са детските градини и рейсовете.
Ама ти си яко убеден какво щели да кажат хората, ако не знам какво си непрекъснато. Вече втори път ми ползваш този, извинявай, дълбоко ирелевантен и идващ от синьото аргумент.
В момента сме в криза. Ама наистина. Държавният бюджет е продънен оттвсякъде. Увеличават се данъци, съкращават се разходи и служители. И наистина няма пари не за повече неща, а за достатъчно неща. Разбираш ли разликата? Не става дума, че стези пари ще можем да купим нови рейсове с фешън шибидаси, а че няма пари да се поправят старите, примерно. И точно сега е моментът да се дадат 25 милиона (които със сигурност ще се увеличат) за музей, който да изпълнява функциите на други музеи (аз се чудя дали не искат просто да освободят няколко яки сгради) и който щял да ни носи някакви космически приходи, понеже и Флоренция май носела такива. Еми, ноу комент...
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Apr 19, 2010 10:47 am

Квот вика Морвето.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Mon Apr 19, 2010 1:13 pm

По повод на така наречения "български Лувър", който щели да строят, от позицията на човек, обиколил немалко музеи и галерии насам-натам, нека да обясня, че първото условие даден музей да привлича посетители е не сградата му, а сбирката от експонати. В този смисъл, несъмнено по-добрата инвестиция би била в произведения, а не в сгради. Уви, подобни инвестиции са твърде скъпи и изплащането им от билетчета би се проточило доста във времето. Значително по-реалистичен начин за правене на нещо смислено в тази посока, са гастролите на външни сбирки - нещо, което се случва и сега в София, при това все по-често и на все по-смислено ниво, и за което съвсем не са нужни помпозни музеи.

Иначе принципно съм съгласна с това, че туризмът би могъл да носи добри приходи на страната при добри и ПРАВИЛНИ инвестиции.
VMITW!

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Apr 19, 2010 4:39 pm

ifadriana wrote:Иначе принципно съм съгласна с това, че туризмът би могъл да носи добри приходи на страната при добри и ПРАВИЛНИ инвестиции.
С това май всички сме съгласни - не съм видял едно мнение дотук, което да рита срещу това :)

А иначе и за гастролите, и за експонатите съм съгласен с теб.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 19, 2010 4:41 pm

УФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФ

довечера
This is it. Ground zero.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Mon Apr 19, 2010 5:21 pm

Moridin wrote:УФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФ

довечера
M?
VMITW!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Apr 19, 2010 5:24 pm

Има предвид, че ще отговори довечера, защото в момента не може да го направи с желание.
I don't wanna die

bsb
Paragon

Post by bsb » Mon Apr 19, 2010 5:25 pm

Вероятно иска да каже, че няма време да пише сега, а ще отговори довечера, та да седи Morwen и да тръпне в очакване :)
Така че предлагам някой модератор да помисли дали да не изтрие настоящото мнение и предишните две :)
Опа, докато пишех това, станаха три.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Apr 20, 2010 5:24 pm

http://money.ibox.bg/news/id_939353210
Кого излъга Дянков

Автор: Георги Вулов

Европейската комисия не е правила оценка на конвергентната програма на България за скритите бюджетни дефицити. Това съобщи говорител на комисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, предаде кореспондент на БНР в Брюксел.

Той уточни, че на неформалния съвет на икономическите и финансовите министри на ЕС в Мадрид не са оценявани конвергентни програми на която и да е страна. Това ще стане на по-късен етап в рамките на официално заседание. Срещата ще бъде насрочена, след като в сряда Евростат публикува данните за дълга и дефицита на 27-те държави от ЕС.

Припомняме, че от Мадрид министърът на финансите Симеон Дянков съобщи пред журналисти, които го придружаваха, че Еврокомисията и финансовите министри са оценили българската конвергентна програма като адекватна въпреки появилия се свръхдефицит. По-късно Министерството на финансите разпространи съобщение до всички медии, в което се потвърждава казаното от вицепремиера.

Тогава Симеон Дянков каза, че тази оценка давала шанс да кандидатстваме до края на годината в ЕRM ІІ - подготвителния валутен механизъм за еврозоната.

Говорителят на еврокомисаря Оли Рен не се ангажира с коментар по думите на Дянков, но беше категоричен, че в Мадрид дискусии и решения за България не е имало.
:roll:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue Apr 20, 2010 5:30 pm

ААААА ФЕЙЛ! Баси лъжците популистки.