Интелектуалното пиратство - за или против, и докъде?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Mar 13, 2010 7:55 pm

В тази област за мен кражба е да съм можел реално да дам пари за нещо, но да съм си направил оглушки. Не е кражба да сваля безплатно нещо, за което не мога да дам пари и което съответно не бих си купил дори да го нямаше торентът
Въпроса е защо го сваляш щом нямаш намерение да го купиш - нямаш задръжки да придобиеш нещо за което нямаш средства- така ли да го разбираме :) ? Така ли пазаруваш в магазина - вземаш си това за което имаш пари а другото си го открадваш защото и без това е нямало да си го купиш , дори да е нямало възможност да го вземеш?
Да доразвия логиката ти - X вижда списанието Анимания което оплаквахме до скоро и си казва - и без това нямаше да си го купя, чакай да го изтегля от арената - това не е ощетяване.
Въпроса е какво ще правиш ако от утре нещо стане и не можеш да пиратстваш физически - ще заделиш ли повече пари за развлечение (без което не можеш) или ще се окаже че можеш.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 13, 2010 8:01 pm

Оф.

Вече казах - сравненията между жизненонеобходими и развлекателни продукти за мен са безсмислени. А както каза Амелията - ако човек примира от глад, понякога краде.

А свалям нещо донякъде защото има такава техническа възможност (да, не си кривя душата), донякъде да видя дали ще ми хареса толкова, че да го купя (което правя ежемесечно), донякъде защото и да искам да купя дадено заглавие няма откъде (по-назад дадох пример с "Дуелистите" на Ридли Скот).

Как точно крада "Дуелистите" на Ридли Скот, да речем? Искам да си го купя. Няма го. Изчерпано е ДВД-то отдавна.

Или как крада даден комикс, за който обективно нямам пари? И да го прочета, и да не го прочета, издателят от мен пари няма да получи за този комикс.
Мисля, че ти самият във форплейната тема даде разликата между кражба и пиратство с отнемането и копирането на бройка - не разбирам защо и ти тръгваш с хляба и торента.
Ако взема хляб, ощетявам хлебаря с една бройка, която друг клиент е можел да купи. Ако сваля торент и нямам пари да го купя - така и така не бих го купил и за автора няма разлика дали съм му свалил творбата или не.

За Х и Анимания - ако е нямал пари да го купи, той е нямало да го купи и със, и без торент. Така че не ги е ощетил. Защото и да свали торента, и да не го свали, той за Анимания пари не би дал.
Ако обаче му е интересно съдържанието на Анимания, имал е пари, но не го е купил, а го е свалил - да, в този случай ги е ощетил.
RRSunknown wrote:Въпроса е какво ще правиш ако от утре нещо стане и не можеш да пиратстваш физически - ще заделиш ли повече пари за развлечение (без което не можеш) или ще се окаже че можеш.
И в двата случая заделям за развлечения една и съща сума - казах го в няколко поста с няколко примера. :roll:
Last edited by passer-by on Sat Mar 13, 2010 8:22 pm, edited 2 times in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Mar 13, 2010 8:12 pm

Нека уточним - не коментираме случаите в които теглиш рядък филм от 1935 година с още пет човека съратници. Говорим за пресни заглавия в които пиратството пряко ощетява създателите на продукта. В тази връзка според мен това е за мен е основна причина за успеха на Аватар като печалба защото както знаем - малко трудно е да изпиратстваш 3д ефекта в домашни условия. Аватар показа на практика доколко вярно е схващането че теглените продукти не се броят защото и без това нямало да си ги купят. Друг пример е играта Modern Warfare 2 - интересно как за платформи които не се пиратства има продажби от над 10 милиона а за платформата известна с пиратстването - има жалките 200 -300 хиляди бройки.

Обективно нямам пари е странна дума. Какво означава обективно нямам пари ? Може обективно да нямаш пари да отидеш на Сони концерта - отиваш ли - не не отиваш. Нямаш пари за комикс - теглиш го с чиста съвест. Защо - просто защото в първия случай не можеш да го направиш физически, а в другия можеш. Или третия случай - ще изтеглиш нещо и със парите които би дал за него ще отидеш на концерта и ще се успокоиш че и без това си нямало да го купиш.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 13, 2010 8:18 pm

RRSunknown wrote:Обективно нямам пари е странна дума. Какво означава обективно нямам пари ? Може обективно да нямаш пари да отидеш на Сони концерта - отиваш ли - не не отиваш. Нямаш пари за комикс - теглиш го с чиста съвест. Защо - просто защото в първия случай не можеш да го направиш физически, а в другия можеш. Или третия случай - ще изтеглиш нещо и със парите които би дал за него ще отидеш на концерта и ще се успокоиш че и без това си нямало да го купиш.
Какво значи обективно нямам пари ли? Ами прочети какво пише shade на Роланд във форплейната тема например. Човекът има някакъв месечен доход, с който едва покрива дори жизненонеобходимите неща.

Амелия също даде пример, когато е бачкала тук за 300 лв.

За примера ти с концерта и комикса - вече дадох отговор в предишен пост с продуктите А и Б, които съм харесал, но имам пари само за А. Айде вземи чети какво вече е писано.
Ако имам само за едното - давам ги за него. И това означава - казвам го за енти път - че другото така и така не бих го платил, защото нямам с какво. Наистина нямам. И да го има на торент, и да го няма - все тая, нямам пари. И да го сваля, и да не го сваля - все тая, авторът от мен пари няма да получи, защото не мога да заделя.

За примера ти с Х и Анимания добавих нещо в горния пост.

И с колкото и примери да ни замеряш, все тая. Вече описах нещата като принципни положения.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Mar 13, 2010 9:08 pm

По една случайност в същия форум има и тема "какво си купих"
Ако поразгледаш там ще установиш че единия защитник на тезата " нямам пари поства телефони и маркови дрехи през месец, а Shade който се жалва си купува фотоапарат за 1000 лева. Знаеш ли колко игри са 1000 лева - от 20 до 50 . Извинявай но когато нямаш пари не си купуваш фотоапарат за 1000 лева и видеокарта за 600. Когато нямаш пари си налягаш парцалите и си пиратстваш кротко без да харчиш за големи покупки. Когато си купиш нещо за 1000 лева , а в друга тема се похвалиш с компютъра си за 2000 оправданието "нямам пари" почва да ми звучи доста смешно.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 13, 2010 9:14 pm

Ицо, в твърдението ти има един пропуск обаче. Ти имаш пари за А, но не и за Б, затова купуваш А, но не купуваш Б, а го сваляш. Обаче не е ли логично да предположим, че след като ти ежемесечно отделяш бюджет за пазаруване (както сам казваш), то ти нямаш пари за Б само В МОМЕНТА? И ще имаш тези пари другия месец, когато ще можеш да ги дадеш? Е да, това ще ти попречи да си купиш В или Г, но пък те могат да останат за ПО-следващия месец. И т.н.

Не те обвинявам, аз също нямам търпение да чакам нещата, които искам, и също подхождам като теб. Но това не е идеалното оправдание против обвинението в пиратство, поне на мен така ми се струва.

Хрис, примерите ти са добри, но се отнасят до неща, недостъпни легално в България. Точно над теб обаче РРС-а говори за игрите, които СА достъпни. И за манталитета, който е обгърнал пиратстването им. Българинът вече определено МОЖЕ да си позволява по някое и друго неизпиратствано заглавие. Нещо повече - аз и ти сме от мизерстващи професии, но популярните професии са доста по-добре платени от нас. Нека не питаме Жоро, Коруин или термита колко пари получават на месец (this is not a judgment, just an observation) и да преценим ТИ с подобен месечен доход какво си щяла да си купуваш оригинално и какво не. Картинката на бедстващия българин отдавна не се отнася с такава сила за средното ниво работещ млад човек, с което важи за мизерстващия пенсионер и бедния ученик.
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 13, 2010 9:20 pm

RRSunknown wrote:По една случайност в същия форум има и тема "какво си купих"
Ако поразгледаш там ще установиш че единия защитник на тезата " нямам пари поства телефони и маркови дрехи през месец, а Shade който се жалва си купува фотоапарат за 1000 лева. Знаеш ли колко игри са 1000 лева - от 20 до 50 . Извинявай но когато нямаш пари не си купуваш фотоапарат за 1000 лева и видеокарта за 600. Когато нямаш пари си налягаш парцалите и си пиратстваш кротко без да харчиш за големи покупки. Когато си купиш нещо за 1000 лева , а в друга тема се похвалиш с компютъра си за 2000 оправданието "нямам пари" почва да ми звучи доста смешно.
Добре, за конкретните примери, които даваш, не споря. Съдех за шейд по това, което видях в темата, явно е неподходящ пример.

Ти обаче вероятно си съгласен, че някои хора получават твърде малко да си купят неща, които биха искали. За тях говорех принципно.

Иначе в нормалните западни държави индустрията за купуване на развлекателни продукти втора ръка е адски добре развита, защото има кой да я поддържа.

Даже на доста комикси, които съм свалял е добавен последен скан, на който пише примерно "Хареса ли ви този комикс? Тогава си го купете! Подкрепяйте индустрията!"
Ако някой е зле с парите - питай Роланд колко евтино се намират комикси в САЩ втора ръка - от Амазон Маркетплейса до куортър биновете (кашоните за комикси по четвърт долар).

Така че както казах по-назад - въпрос на нагласа. Средният българин като първа реакция на нещо ще помисли "Откъде мога да го сваля безплатно това?" и не се замисля за някакъв вариант да си го купи - ново или втора ръка.
Средният американец като първа реакция ще помисли "Къде го продават това и с колко пари разполагам? Мога ли да си го купя ново или да търся варианти на старо?"

Иначе си има съвестни българи с достатъчно пари, които дават за оригинални заглавия, както има западняци-тарикати, които не купуват оригинални заглавия, а могат да си ги позволят. Говоря за средностатистическия случай.

В много случаи си прав и съм съгласен с теб (четох какво писа във форплейната тема) - повечето хора, които се оплакват, че нямат пари за нещо всъщност ги имат тия пари (поне за купуване на нещото втора ръка евтино). Просто им се свиди да поддържат развлекателната индустрия, защото смятат, че по-богатите от тях фенове са достатъчни за тая работа. Е, понякога са, но пък друг път не са.

Във форплейната тема имаше примери с разработчици, които са фалирали защото не им е купувано иначе качествената игра. Аз мога да дам такива примери с качествени комикси - малко хора ги купуват и в един момент спират да се издават.
Last edited by passer-by on Sat Mar 13, 2010 9:26 pm, edited 2 times in total.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 13, 2010 9:24 pm

Roland wrote:Ицо, в твърдението ти има един пропуск обаче. Ти имаш пари за А, но не и за Б, затова купуваш А, но не купуваш Б, а го сваляш. Обаче не е ли логично да предположим, че след като ти ежемесечно отделяш бюджет за пазаруване (както сам казваш), то ти нямаш пари за Б само В МОМЕНТА? И ще имаш тези пари другия месец, когато ще можеш да ги дадеш? Е да, това ще ти попречи да си купиш В или Г, но пък те могат да останат за ПО-следващия месец. И т.н.

Не те обвинявам, аз също нямам търпение да чакам нещата, които искам, и също подхождам като теб. Но това не е идеалното оправдание против обвинението в пиратство, поне на мен така ми се струва.
Да, уместен въпрос.

Ами зависи от случая. Ако Б ми е харесал, си го купувам другия месец, да. Ако междувременно са излезли В и Г, правя нова лична класация и купувам каквото мога. Този месец - примерно В щото повече ми харесва, следващия месец - Б и Г, да речем.

Но да, набелязвам си разни неща и си ги купувам по-късно, щом ми се освободят пари.

Затова и казах, че всеки месец заделям всички пари, които мога за развлекателни продукти. Защото ползвам още по-голямо количество такива продукти и се чувствам задължен да допринеса според финансовите си възможности за индустрията, която ги произвежда.

Затова дадох по-назад за пример комунистическия принцип - Всеки дава колкото може и всеки ползва колкото му трябва. Но за прилагане на практика си трябва морална нагласа, факт. Средният американец вече я има, средният българин - още не, но продължавам да храня надежда за в бъдеще. :)

И пак уточнявам - говоря за хората, които реално имат пари да си позволят да купуват оригинални заглавия. Едните намират начин да го правят, другите търсят оправдания защо не го правят. :wink:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 13, 2010 9:34 pm

Бе ти така или иначе си малцинство - не са много хората, които ежемесечно дават МАКСИМУМА, на който са способни, за хобито си. На такива не мисля, че може да се държи сметка, когато пиратстват.
And you can't dance with a devil on your back...

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Sat Mar 13, 2010 9:39 pm

Ице, комунизма фейлна бе. :) Иначе това ми хареса, как американците имат нагласа да го прилагат, а източноевропейците не. :)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 13, 2010 9:40 pm

@ Rol - Плюс това да не забравяме и случаите, когато се теглят торенти с учебна или професионална цел. Марфето и Торн дадоха такива примери. (Торн, въобще не беше офтопик. :wink: )

Аз така съм виждал в чужбина в дадена общност мои връстници - живеем някъде и всеки дава някакви пари, колкото може, за някакъв общ разход. И никой не поставя под въпрос дали наистина си дал колкото си можел - просто такъв им е манталитетът: мислят за общия интерес, защото осъзнават, че той се отразява благоприятно на всеки един индивид.
Last edited by passer-by on Sat Mar 13, 2010 9:43 pm, edited 1 time in total.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 13, 2010 9:41 pm

Corwin wrote:Ице, комунизма фейлна бе. :) Иначе това ми хареса, как американците имат нагласа да го прилагат, а източноевропейците не. :)
Това дето фейлна, не беше хич комунизъм, Тишо, но сигурно са ти го разказвали това по-възрастните хора. :wink:
На теория някои неща (не всички обаче) бяха добри, но проблемът е, че ги прилагаха хора, които си имат човешките недостатъци и изкушения. И практиката се израждаше.

А оня принцип е идеален за хора със западен тип манталитет, които искрено помагат всеки с каквото може да се развива обществото, в което живеят.

Прочее, западният тип манталитет се среща и на Изток, а пък липсва при някои хора на Запад. Просто казвам "западен тип манталитет" за улеснение. :wink:

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat Mar 13, 2010 9:56 pm

Силно подозирам, че и американците да бяха живели над десетилетие в условия, при които пиратството е абсолютно безопасно и шансът да си имаш каквито и да е проблеми с закона или RIAA, MPAA и подобните е нулев, манталитетът им щеше да е доста по-подобен на нашия в това отношение. С което не оправдавам безогледното пиратство, разбира се.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 13, 2010 10:00 pm

Demandred wrote:Силно подозирам, че и американците да бяха живели над десетилетие в условия, при които пиратството е абсолютно безопасно и шансът да си имаш каквито и да е проблеми с закона или RIAA, MPAA и подобните е нулев, манталитетът им щеше да е доста по-подобен на нашия в това отношение. С което не оправдавам безогледното пиратство, разбира се.
Силно подозирам, че грешиш. :)

За някои хора си прав, но на ниво народопсихология американците имат нагласата да помагат на дадена индустрия ако могат, защото си дават сметка, че иначе тази индустрия би могла да изчезне. И съответно очакват и те като имат нужда, да има кой да им помогне. И най-често има кой - там гражданското общество не е празно понятие.

Те помагат не защото ги гони законът, а защото искат да помогнат. Говоря за средния американец. Ако щеш вярвай. Чел съм достатъчно разговори по западни форуми и виждам как реагират в една или друга ситуация. Друга планета е просто понякога. Питай Рол за подробности.
Last edited by passer-by on Sat Mar 13, 2010 10:01 pm, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Mar 13, 2010 10:01 pm

Аз пак се връщам на възпитанието - интересно ми е как би реагирала една майка в САЩ или Канада ако забележи детето и да играе свалени от нета игри които на всичкото отгоре са +18 години означени?