RRSunknown wrote:По една случайност в същия форум има и тема "какво си купих"
Ако поразгледаш там ще установиш че единия защитник на тезата " нямам пари поства телефони и маркови дрехи през месец, а Shade който се жалва си купува фотоапарат за 1000 лева. Знаеш ли колко игри са 1000 лева - от 20 до 50 . Извинявай но когато нямаш пари не си купуваш фотоапарат за 1000 лева и видеокарта за 600. Когато нямаш пари си налягаш парцалите и си пиратстваш кротко без да харчиш за големи покупки. Когато си купиш нещо за 1000 лева , а в друга тема се похвалиш с компютъра си за 2000 оправданието "нямам пари" почва да ми звучи доста смешно.
Добре, за конкретните примери, които даваш, не споря. Съдех за шейд по това, което видях в темата, явно е неподходящ пример.
Ти обаче вероятно си съгласен, че някои хора получават твърде малко да си купят неща, които биха искали. За тях говорех принципно.
Иначе в нормалните западни държави индустрията за купуване на развлекателни продукти втора ръка е адски добре развита, защото има кой да я поддържа.
Даже на доста комикси, които съм свалял е добавен последен скан, на който пише примерно "Хареса ли ви този комикс? Тогава си го купете! Подкрепяйте индустрията!"
Ако някой е зле с парите - питай Роланд колко евтино се намират комикси в САЩ втора ръка - от Амазон Маркетплейса до куортър биновете (кашоните за комикси по четвърт долар).
Така че както казах по-назад - въпрос на нагласа. Средният българин като първа реакция на нещо ще помисли "Откъде мога да го сваля безплатно това?" и не се замисля за някакъв вариант да си го купи - ново или втора ръка.
Средният американец като първа реакция ще помисли "Къде го продават това и с колко пари разполагам? Мога ли да си го купя ново или да търся варианти на старо?"
Иначе си има съвестни българи с достатъчно пари, които дават за оригинални заглавия, както има западняци-тарикати, които не купуват оригинални заглавия, а могат да си ги позволят. Говоря за средностатистическия случай.
В много случаи си прав и съм съгласен с теб (четох какво писа във форплейната тема) - повечето хора, които се оплакват, че нямат пари за нещо всъщност ги имат тия пари (поне за купуване на нещото втора ръка евтино). Просто им се свиди да поддържат развлекателната индустрия, защото смятат, че по-богатите от тях фенове са достатъчни за тая работа. Е, понякога са, но пък друг път не са.
Във форплейната тема имаше примери с разработчици, които са фалирали защото не им е купувано иначе качествената игра. Аз мога да дам такива примери с качествени комикси - малко хора ги купуват и в един момент спират да се издават.