Интелектуалното пиратство - за или против, и докъде?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

BaYa
Forsaken

(Почес, почес)

Post by BaYa » Fri Sep 22, 2006 9:10 pm

Това е само необвъзващо, лично мение! :twisted:

Аз лично съм за free softwears и всякакви там подобни.

Интелектуалната собстевност да и си е.... м.....! Особенно имайки предвид че в музиката най-големият дял не за сътворителите-музиканти а за посредниците - грамадните фирми от типа SONY & CO.

Придържам се и към друг критерий: не давам никакви пари за филми на Мел Гибсън, Брус Уилис и още няколко. Абе имам личен черен списък на актьори/актриси и мизиканти. Ако нещо ми харесва се тегли или се купува на Top Manta (доста типична тукашна истутиция)! :mrgreen:

Относно информатиката, просто нямам време за разучаване на Линукса за сега, но по-нататъка ще изровя. По принцип ползвам всички безплатни софтуери които мога от рода Open Office и подобни. И откакто изчезна оперативната система Z BEOS съм в траур!

Междъ другото, с толкоз специалисти по информатика, някой да даде няква информация за тая система.

Zhivik ако те притесняват около двеста филми, значи ние да почваме да копаем землянка: до сега в къщи са около 800 и някои са истински vintage! :mrgreen:
Mor точно това исках да знам защото аз не винаги съм ного в течение с актуалните новини; ако случайно имаше някаква де. :roll:

Ксел, Диме магарето го няма вече но следващият - Razorback - за сега става!
Last edited by BaYa on Fri Sep 22, 2006 9:38 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Moridin
Global Moderator

Re: (Почес, почес)

Post by Moridin » Fri Sep 22, 2006 9:26 pm

BaYa wrote:Междъ другото, с толкоз специалисти по информатика, някой да даде няква информация за тая система.
Каква точно информация? :) Освен, че въпросната е безвъзвратно в миналото? :P
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 22, 2006 9:32 pm

Е то в информатиката има ли в който и да било момент нещо, което да е на повече от месец от безвъзвратно потъване в миналото? :mrgreen:
And you can't dance with a devil on your back...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Sep 22, 2006 9:44 pm

Глупостта на юзерите? Идиотщината на потребителите?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 22, 2006 9:46 pm

Задръстеността на програмистите? Неспособността им да се социализират нормално? 8-) 8-) 8-)

Визирах материята ениуей, не хората около нея ;)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Sep 22, 2006 10:14 pm

Unix - има ли смисъл да обяснявам, защо операционната система, превърнала се в стандарт е вечна. Един проект започнат през 73 година и претърпял множество метаморфози, за да бъде винаги на върха по отношение на стабилността.

C - езъкЪТ за програмиране. Написваш нещо, дебъгваш и оставяш следващите 20 години да работи.

FreeBSD - Погледни ,малко по-нагоре.

Scheme - и днес това е езика за ИИ.

iptables - най бруталния файруол правен някога.

vi & emacs - ако някога ти се наложи да редактираш текст - това са програмите.

Mac - маковете заемат около 5 процента от пазара на персонални компютри. Но най-върховите 5.

NFS Porche - и днес изглежда актуално.

LISP&диалекти - to iterate is human, to recurse is divine.

Да продължавам ли?

Edit: Дори бозавия Windows XP който вече е на 6 години. Да не забравяме и 2000 server.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 22, 2006 10:27 pm

Пич... тва беше бъзик, омг :roll: :roll: :roll:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 13, 2010 2:57 am

"Размисли за пиратството" - една обширна тема от форплея с най-различни доводи за и против пиратството, която си заслужава да бъде прочетена и тук. (ЕДИТ - без мощния офтопик, залял страници 20-34 горе-долу)
RRSunknown wrote:Да подхвърля и едно предложение - статия на Роланд за пиратството и това как се отразява то - повода е стръвната дискусия по темата
http://www.forplay.bg/forums/index.php/ ... 426.0.html в която успях да видя всякакви гледни точки .
Цитирам поста на РРС-а, който даде линка в друга тема. Избрах да го постна тук, защото от няколкото ни конкретни теми за пиратството тази е във Форум "Общи приказки", а темата от линка обсъжда пиратстването на всякакви продукти.
Ако модовете на други, по-тематични форуми преценят, че и за там става (в Игри най-вече) - да сложат линка и там (макар че в Игрите вероятно е обсъждана конкретната новина за Ubisoft, която даде начало на по-общия разговор). Но тук като че ли е най-общо.

Разговорът почва конкретно с пиратстването на игри в първите няколко страници - ако не ви вълнува, прескочете до постовете с дата от 4 март нататък (стр.11, пост #155), когато започва да се обсъжда пиратстването на развлекателни продукти въобще - нищо че тръгва от гейм новина, смисловото начало е именно този пост. Струва си прочита.

Бтв, филмчето на Русио за пиратстването анкетира основно или единствено ученици, за които смея да допусна, че в повечето случаи нямат собствени доходи, та резултатите едва ли са най-точните. Все пак сред потребителите на развлекателни продукти има и завършили учението си работещи хора или работещи студенти. :wink:
Иначе последните секунди бяха най-интересни. :P

Аз съм на средата на темата от линка (стр. 19) и чета всеки един пост, дори чисто геймърските от първите страници - и без да съм геймър, разбирам за какво иде реч и ми е интересно.

П.П. Ако тръгне разговор тук, ще си кажа отделно мнението за пиратстването към днешна дата.

ДОБАВЕНО: В оная тема скролнах бързо повечето офтопик между 20-а и 34-а страница, че няколко души се оляха с финансовите сметки за компютри и конзоли, които ПРЕСПОКОЙНО можеше да се пишат в отделна тема "Конзоли vs PC". Откъм стр.34-35 някъде се връща онтопикът и пак става интересно.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 13, 2010 6:10 am

Еми аз съм си го писал и там повече или по-малко - за мен пиратството не е ок и няма оправдание. Да, всички го правим, но аз не се гордея с това, че го правя, и като цяло се стремя максимално голяма част от ентъртейнмънта, който консумирам, да го консумирам легално. Причините са хиляди.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 13, 2010 6:18 am

Да, точно стремежът да си платиш ако можеш е идеята, а не да се биеш в гърдите, че прецакваш злите богати капиталистически корпорации и да си харчиш парите за други незадължителни неща.

Аз пиратствам мощно комикси, сериали и филми. Обаче каквито пари мога да заделя, давам за оригинални комиксови сборници и ДВД-та, включително бокссетове.

Знам, че това не се равнява на цялото количество, което тегля, но толкова мога, толкова давам. Възприемам го като такса, която плащам всеки месец за ползването на всичко, което тегля.

Впрочем не всичко може да се намери оригинално дори при добро желание - или не е издавано (във вид на комиксови сборници например, а само месечните броеве, които по ред причини няма да си купувам - а за филми и сериали пък да не отварям дума), или някога го е имало, но е изчерпано и не е преиздадено (например първият филм на Ридли Скот "Дуелистите"). Тук вече торентите са незаменими.

Освен това има неща, които съм теглил, харесал и после купил в оригинал - не защото се налага (понеже вече ги имам по втория начин), а за да гласувам с портфейла си, както казват американците и така да заявя: "Това си заслужава парите, давам ги." Така че торентите помагат при избор, когато не можем да си позволим да купуваме на сляпо (а много хора, дори на Запад, рядко биха си купили развлекателен продукт на сляпо след като вече имат техническата възможност първо да го пробват.)

Има си го моментът с покупателната способност. При всяко положение заделям над една четвърт от доходите си (заплата + евентуални хонорари) за оригинални продукти. Не мисля, че много хора на Запад заделят четвърт месечен доход - всъщност особено в САЩ, но и на Запад изобщо, е силно развита индустрията на прекупуването на (често пъти съвсем запазени) развлекателни продукти втора употреба. И там си правят сметката. Онова, което писах тия дни в комиксовата тема за голямото пазаруване на комикси от Амазон след грешка в цените го потвърждава. А торенти и от западни държави теглят.

Иначе не смятам да съдя хората, които наистина нямат възможност да заделят пари за такива развлечения и не смятам, че понеже са с ниски доходи трябва да бъдат лишени от възможността да четат/гледат/играят/слушат. Развлечението е важна и неотменима част от живота ни.

Смятам обаче, че който реално има възможност да задели част от дохода си за оригинални продукти е добре да го прави (а както се видя във форплейната тема, намират се заглавия и на ниски цени). Всичко, което не е за разходи от първа необходимост (храна, консумативи за жилището, наем/жилищен кредит, дрехи и т.н.) и остане в повече за мен влиза в графа "свободни пари". Е, не върви всички тези свободни пари да отидат за всякакви други неща и занимания, но нищо да не се задели за поне едно или няколко оригинални заглавия. Тук е важна нагласата "Когато мога, си плащам."

Факт е, че при всяко положение ценя повече нещата, за които съм отделил от парите си, защото съм дал приноса си. Не че ме е срам да ползвам останалите. Знам, че съм заделил за оригинални продукти всичко, което наистина съм можел от месечния си бюджет и това ми е достатъчно.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Mar 13, 2010 10:35 am

Иначе не смятам да съдя хората, които наистина нямат възможност да заделят пари за такива развлечения и не смятам, че понеже са с ниски доходи трябва да бъдат лишени от възможността да четат/гледат/играят/слушат. Развлечението е важна и неотменима част от живота ни.
По тази тема дълго съм говорил но и в темата във форплей се потвърди тезата че аргумента нямам пари се използва най-често (парадокслано)
от хора с хардуер за хиляди левове и доста големи заплати.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Mar 13, 2010 11:06 am

Не виждам това как противоречи на мненията на Roland и на passer-by, че *би било добре* човек, който има възможност, *да реши* да си купува нещата :) (за протокола, и аз съм на това мнение). При хората, за които ти говориш, явно нещата опират или до трудности в самото закупуване (трудна доставка до мястото, където живеят/работят, малък избор и т.н.), или до лично решение и съвест.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Mar 13, 2010 11:26 am

И аз не виждам да противоречи. Визирах няколко субекта от форплей.

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Sat Mar 13, 2010 11:33 am

Целият спор има и една друга страна – монополът върху информацията. Да речем, за мен лично демоноидът означава да се снабдявам с всички необходими ми нови учебници, ръководства и т.н., които нямам възможност да си купя по ред причини, но без които изпадам в кофти ситуацията на много колеги да разчитат откъслечна информация оттук-оттам. Честно не мога да си представя какво щях да правя, ако нямах този свободен достъп до всичко, което ме интересува.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Mar 13, 2010 11:42 am

Тя дискусията не е за и против торентите , а за това дали е правилно да закупуваш оригинални продукти когато имаш възможност или е правилно да си гледаш интереса и да не го правиш.