Играно напоследък

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Mon Nov 30, 2009 7:18 pm

GoW за мен лично е поредната нахайпена игра.
За конзола може и да става,ма за ПЦ е наистина бая дървенка.
Като изключа факта,че трябва да си правиш регистрация в някъв умрял майкрософтски сайт,това,което най-много ме подразни беше безумното управление и по-специално прицелването.
В конзолните шутъри нямаш мерник,имаш някъв забит огромен квадрат по средата и екрана ти е разделен на 60х60 квадратчета,в които можеш да насочиш огъня :roll:
Аз лично съм свикнал да лепя хедшотове и да гибвам с рейла,а не да разчитам на ауто-ейм и пуцането на сляпо,пък ако случайно умеря главата на лошото извънземно иззад прикритието да се радвам.
Въобще никак не харесвам игри,в които огромна част от геймплея се състои в борба с контролите.
Много светъл пример е и РЕ4 бтв.
В тази връзка просто няма шутър,разработван да се играе на конзола,който да става за нещо на ПЦ,сравнен със старите шутъри.
На всички до един им куца адски много управлението и самата гейм механика.
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Mon Nov 30, 2009 7:55 pm

Е той PC порта на РЕ4 си е смотан , щото е порт на порт. Не че съм я играл на компа, просто така съм чувал.

F242
Sorcerer

Post by F242 » Mon Nov 30, 2009 8:51 pm

neEd'Le wrote: Много светъл пример е и РЕ4 бтв.
В тази връзка просто няма шутър,разработван да се играе на конзола,който да става за нещо на ПЦ,сравнен със старите шутъри.
На всички до един им куца адски много управлението и самата гейм механика.
RE4 не е показателен, извинявай - това е пример за дървен порт. Но RE 4 не е само шутър.
Ще ти дам два примера -
Bioshock
и CB Jericho.
И двете игри са много по-лесни на PC отколкото на конзола.

Не съм играл RE5 на компютър, но казват, че бил страхотен.

Мога да дам и примери за игри, които са разработвани успоредно.
FEAR 2
Dead Space
Team Fortress 2,
UT3 има и други.

CB Jericho, FEAR, Dead Space, UT3 ги играя с удоволствие и на двете платформи.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Nov 30, 2009 8:55 pm

Мислех си да се огранича с "Аман от разбирачи", ама ще си отделя специално няколко минути, за да обясня защо горните мнения на Амикае и Нийдъл са доста далеч от истината.

1. Преди всичко като плюете определена игра за компютър не забравяйте, че версията на същата игра за бокс може да няма и бъкел общо като контрол и цялостна реализация от играта за компютър. А версията за бокс доколкото разбирам от постовете ви вие и с пръст не сте я помирисали, ама обяснявате колко била лоша играта при условие че де факто НЕ СТЕ Я ИГРАЛИ.

2. Gears of War 2 има НАЙ-ДОБРАТА сингъл-лейър кампания в шуутър игра ВЪОБЩЕ. Готов съм да защитавам това твърдение по всяко време, стига да има желание за конструктивен спор. Това специално го пиша по повод на Амикае, който очевидно "частично" е играл единицата, но е решил, че трябва да ни сподели вездесъщата си оценка.

3. За Резидънт Ивъл 4 специално ще пиша понеже беше дадена като пример. Най-добрата версия на РЕ4 е за Уии, плътно следвана от тази за ПС2. Версията за компютър е малко или много неиграема (за разлика от ПЦ версията на РЕ5, която буквално надминава конзолните си събратя).

4. Въобще адски съм изненадан, че в 2009 година има хора, които седят и си дъвчат като бабички едни и същи аргументи на по 5-7 години за това как видиш ли шуутърите били хубави само на комп. Хора, никой не ви е виновен, че не сте пробвали конзолните версии на тази или онази игра. Първо ги пробвайте и после демагогствайте за това кое е остаряло и кое не може да се играе. По-горе дадох като примери точно Гиърс 1 и 2 именно защото версиите им за бокс като контрол са могъществено по-добри от версията на единицата за комп. Защото просто са ПРАВЕНИ за екс-бокс, не за ПЦ.

5. Цялата история с войната на платформите наистина е отживелица.

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Mon Nov 30, 2009 9:39 pm

Та в отговор,щот' си мисля,че съм доста близо до истината

1.Самоцитирам се - "за конзола може и да става,ма за ПЦ е наистина бая дървенка."

2.Не мога да коментирам

3.Именно за конзолната версия на РЕ4 говорех,станало е объркване.Идеята ми е,че целия геймплей лежи върху дървеното управление.Нещо някъде квичи зад теб и ще те коли,ама докато се завъртиш,пък докато го фиксираш на тоя пъстроцветен фон....мъка.Аз лично теглих една майна на играта,след като стигнах до някъв умрял замък в който враговете бяха хвърчащи чували.Не ми стига да се мъча по повин час да си обърна героя в 2д пространството за да опукам някво зомби,ми сега трябва и в небето да се мъча да ги фиксирам.
Стана ми много смешно след като за секунда си представих колко 'страшна' щеше да е играта,ако Леон не се прицелваше със скоростта на склерозирала бабичка и не щъкаше с пъргавостта на пак такава.

4.Защо пък трябва да пробвам конзолната версия на който и да е ФПС,след като принципно мишка+клавиатура е по-добрия вариант за управление?Това,че разработчиците са осакатили управлението и гейм механиката си е в подкрепа на аргумента в предишния ми пост - че точно там куцат тия игри при портването на ПЦ и че по тоя параграф не могат да се сравняват със старите шутъри.
Иначе компютърни версии на конзолните шутъри съм пробвал достатъчно.
Най-великия шутър на всички времена Хейло се оказа няква уникално куха игра,пък именно от тая поредица май всеки гледа да копира като разработва шутърчета за конзоли.Следващата по популярност поредица CoD пък си я знам от време оно,че е зле,тъй че дори не съм се напъвал да я инсталирам.
Кво остана?Някакви умряли Haze-ове,Kill Zone-и и прочее измислени стори-дривен шутърчета,дето по едно време Сони и Майкрософт си насраха задниците да изкарват от конвейъра,яхнали вълната на Хейло хайпа.
За съжаление доста пуцалки страдат от недоклатеност,именно щото разработчиците гледат да се напъхат и на трите платформи.
Фиър 2 е много пресен пример.Що им трябваше да барат управлението и скоростта на движение?Аааа,щото с контролер май не става така работата,както с мишка и клавиатура,а?

Лошото е,че не само шутърите го отнасят.
Вчера гледах малко филмчета за новия Мас Ефект.Ми прощавайте,ама не може в 7 минутно филмче,6 минути да ми се хвалят разработчиците колко по як ше е екшъна,как по-интензивни ще са престрелките,пък как вече 200 анимации на проскане на врази ще има,бля-бля-бля.
Ало,нещо за куесчета да кажете,че повечко ще има?Страничните локации по-интересни да ги направите,вместо някви умрели бази на тия планети,в които отиваш за да опукаш 20 врази и да намериш някъв турбо умрял айтъм накрая?Свястен инвентар да направите тоя път?За продължителността да кажете нещо?Варианти повечко за минаване на даден куест?

Мне,повече карамба ще има.И кръвтта ще се регенерира вече,за сметка на безкрайните муниции.

5.Това за войната на платформите ти го довлече в тоя спор,аз просто споменах добре известен факт.Все едно ти да кажеш,че файтъри с клавиатура да се играят е тегаво - ми факт,тегаво си е.
Става,ама не е като с ръчка да имаш.
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon Nov 30, 2009 9:41 pm

Никъде не съм написал, че и конзолните версии на GoW са зле. Просто казах, че тази за PC не ми беше особено забавна за игра. Според мен лично това си е типичен конзолен TPS и не виждам смисъл да се играе на PC.

Относно това дали шутерите са по-добри за PC или конзола зависи как и за какво са правени. Повечето шутъри, които съм играл на конзола са ме изнервяли. Смятам, че за PC е много по-добре да се играе шутър имайки предвид възможността за ползване на хардуер специално за това. Примерно моите Razer Copperhead и Exactmat, които ми правят изживяването почти перфектно. Отварям скоба, че не съм играл шутър на Xbox360 и PS3. Може днешно време и на конзолите да се стреля с удоволствие. Но дори да е така отново, като човек, който известно време се е занимавал по-сериозно със CS няма как да не съм скептичен. Просто не виждам потенциал за конзолно FPS в кибер спорта, а това е много важно за мен. Но мнението ми подлежи на промяна.

RE4 има ужасен порт за комп, но пък самата игра ми хареса много повече от RE5. Много по-тъмна история и атмосфера, а това беше ключово за мен. Иначе RE5 се пуца наистина добре на PC-то.

Тук не мисля, че става въпрос за война на платформите. Просто въпрос на вкус. I guess.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon Nov 30, 2009 9:49 pm

neEd'Le, може би не следиш чак толкова много жанра защото Call of Duty е едно от най-великите multiplayer изживявания. Modern Warfare 2 игра ли? Защото в момента няма друго подобно мулти. Просто няма! Върховно е! Несравнимо е!

Mass Effect не е шутър, а Action RPG. Тук за шутъри говорим. И поне да беше гледал всички клипове в сайта им преди да говориш за играта. Страничните локации и куестове ще са много по-разнообразни. Вече ще могат да се сканират планетите и сами да си избираме точка за кацане. А самите пейзажи ще са много по-разнообразни. Освен това вече кораба ще има гориво и ще трябва да се мисли, като се пътува на ляво на дясно.

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Mon Nov 30, 2009 10:02 pm

Мне,от това,което успях да видя по разни превюта останах силно невпечетлен от MW2.
Mass Effect не е шутър, а Action RPG.
Е да де,ясно.Идеята ми е,че кофти тенденциите от конзолните шутъри се разпростират и по други жанрове явно.
Дано не се окажа прав за Ефекта,ама ще видим след месец-два.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Nov 30, 2009 10:04 pm

Хайде да не си говорим чрез "от това което видях по ревюта". MW2 трябва да се пробва задължително от абсолютно всеки, дори хора, които не харесват шуутъри или отчаяно и безпредметно жалеят по отминалата време.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon Nov 30, 2009 10:07 pm

Превюта? Абе човек.... Играй играта, ако можеш някъде и тогава ми говори за впечатления. Това е най-продаваната онлайн игра за всички времена. Смятам, че заслужава нещо повече от четене на превюта за да и даваш оценка. Всичко в играта е тотално изпипано. А мултито... Мултито е гениално.

Иначе не виждам за какви тенденции говориш. В Mass Effect 1 беше елементарно без амуниции и с тия гелове за живот. Още на първото преиграване от един момент нагоре ставаш неубиваем. Освен това, ако отделиш време да гледаш всички клипове, ще видиш, че те работят над слабите страни на първата игра. Говорим за експлоринга. Вече го няма Макото. За сметка на това има много по-голямо разнообразие на световете и начина им на разкриване.

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Mon Nov 30, 2009 11:37 pm

Не ме интересува колко гениален е мултиплейъра и колко гъзариики са му наблъскали вътре,в корените си остава КОНЗОЛЕН шутър с лайняно управление,което лично мен не ме възбужда.
За всеки влак си има пътници.
Аналогично някои хора могат да циклят стотици часове в ММОРПГ-та или да гриндят като обезумели по всички плот линии на ФайнълФентъзи648.
Аз не мога.
От някъде 2002-2003 насам 'иновациите' в жанра аз лично ги виждам като негативи,които разводняват жанра,тъй че съм пас по отношение на MW2.

В Mass Effect 1 беше елементарно без амуниции и с тия гелове за живот.
Мда,сега с презареждащата се кръв никак няма да е елементарно.
Поне в еденицата пак се искаше да намериш някоя броничка по-здрава за повечко презареждащ се щит....Ако в първата част го имаше осезаемия елемент да накъсваш битката за да ти се презаредят щитчетата,то сега това май ще стане основен елемент в геймплея.
Та не знам,това сигурно са го изобретили разработчиците от Bioware и няма нищо общо с абсолютно всички останали конзолни шутърчета и пуцалки от трето лице от последните 5 години примерно.
Това ако не е тенденция - здраве да е тогава.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Nov 30, 2009 11:51 pm

Ахахахахах умирам си от кеф като излезне някой, неоправдано плюещ по конзоли и по абсолютно всяка една нова яка игра, за да изглежда интересен. Дори написал "едЕница"....

Мислех да ти напиша няколко конкретни неща, човеко от Стоунхендж, но само ще те попитам това:

Ти човекът от аватара ли си, в смисъл това твоя снимка ли е? (имам предвид този, който ползваш до скоро ест)
Last edited by Muad_Dib on Tue Dec 01, 2009 12:38 am, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Dec 01, 2009 12:31 am

Нямаше ме да нахлебя но Никола е свършил работата вместо мен.
б.т.в. Нийдъле лично аз съм изиграл 3 пъти Gears 1 на PC , изиграл съм я на конзола още 1 път и половина, в момента съм в процес на преиграване на Half Life 2 на конзола, 3 пъти съм я минавал за PC. Играл съм Halo и на конзола и за PC, играл съм Dead space, Call of Duty 4 и 5, Bioshock, Resident Evil 4 и 5 и за конзола и за PC.
С този си експириънс аз ви казвам че на конзолата не само не се играе по зле от прословутата мишка и клавиатура но дори в сингъл се играе по приятно. Пълен ташак са твърдения че не можело да се играе. Времената на Куейк и Пейнкилър вече ги няма и няма да се върнат а със тях си отиде стила на подскачане и въртене като пумпал. В нито една от горните игри нито си толкова повратлив че да правиш светкавични пируети , нито оръжията са толквоа смъртоносни и бързо стрелящи че да въртиш един след друг хедшоти докато бягаш и стрейфаш. Смешно ми е като някой тръгне да си спомня старите времена в които не само че екшъните не бяха комплексни а точно обратното - бяха елеменарни до немай къде откъм механиката си.
Две думи за gears на PC - перфектна- оптимизирана както трябва, с гладко управление и цяло допълнително ниво. Това че някой не може да свикне с механиката на играта не е проблем на играта а проблем на играча. Авргумента - идват някакви - стрелям ги и това се повтаря е толкова покъртително тъп че чак разсмя компанията - все пак това е действие което се повтаря в АБСОЛЮТНО всеки шутър правен някога. Не ми се навлиза в подробности защо Gears e най-фундаменталния next gen шутър (чиито влияние се наблюдава вече къде ли не , не на последно място в Mass Effect) но ще кажа само че притежава на изключително ниво трите основни съставки на шутъра - качествено дизайнирани нива, качествени култови врагове и култови оръжия. Това е разбъркано с перфектна графика, арт и звук и cool персонажи към които се привързваш.
Резидента б.т.в. умишлено е спънат , не защото е конзолен защото така са решили създателите на играта.

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Tue Dec 01, 2009 12:33 am

Аз пък не умирам от радост някой като теб като почне да ми пъха думи в устата,но пък гладна кокошка няма да сънува кренвирши все пак.

Ако имаш желание хакни още малко от халюциногените,дето са ти предписали и продължавай самосиндикално спора за конзоли VS незнамсикво.
За конзолните шутърчета явно нямаш желание да коментираш,но ако те напъне - бите,моята теза я има в предишния пост.

ПП На въпроса за аватара нема ти отговарям,че словореда ми дойде сложничък и не го разбрах.

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Tue Dec 01, 2009 1:00 am

б.т.в. Нийдъле лично аз съм изиграл 3 пъти Gears 1 на PC , изиграл съм я на конзола още 1 път и половина, в момента съм в процес на преиграване на Half Life 2 на конзола, 3 пъти съм я минавал за PC. Играл съм Halo и на конзола и за PC, играл съм Dead space, Call of Duty 4 и 5, Bioshock, Resident Evil 4 и 5 и за конзола и за PC.
Браво.
Сега и аз тук мога да изредя една камара игри,дето съм ги играл,ама накрая май ще излезе,че нито аз,нито ти сме Господ,че да отсечем кое е правилно.
Приказката за мненията и задниците предполагам я знаеш,а аз изрично казах,че лично мен конзолното управление не ме кефи.
Никъде не съм казвал,че не мога да свикна с него или че ми е трудно.
Просто не ме радва.
Също така никаде не съм казвал,че игра Хикс е не може да се играе заради кофти управление,четете внимателно и не си измисляйте реплики моля.
Смешно ми е като някой тръгне да си спомня старите времена в които не само че екшъните не бяха комплексни а точно обратното - бяха елеменарни до немай къде откъм механиката си.
Моето мнениице,че управлението на конзолните шутърчета е лайняно си е субективно,обаче да наречеш примерно гейм механиката на Q3 елементарна е просто....грешно.
Или викаш търчането из нивата на Гиърс в търсене на удобно разположени ъгли и засадки от където да пуцаш врага е адски сложно като механика?
Мда,май много бързо сте забравили трик джъмпенето в куейк и колко е трудно за овладяване или това колко трудно се доминейтва карта.За батълфиилд 1942 и рудаментарните средства за изтрепване на противника май пак сте забравили,за АВП и 9-те май различни класа,с които можеш да се пуснеш в мулти?Тиим фортрес да споменавам ли?А кънтърчето?
Я сега се опитайте да ми обясните къде им е по-сложното от към механика на модерните шутърчета,че май всички 'иновации' идват от ограниченията на умрялия контролер?

ПП Бая от тия игри,дето ги изброи са разработвани приоритетно за конзола.Що не пробваш примерно да пуснеш СТРАХ или недай си боже q3,да видиш как ще се играе?