За Патриотизма И Злите Комерсиални Американци

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Nov 29, 2009 3:31 am

Samail wrote:Малоумна тема, с още по-малоумно въведение, ако изобщо може да се нарече така бликащата хейт от първият пост. Който не иска да не е патриот - това че глобалноста ни кара да забравим за националните ценности не означава че те не са по-силни и важни от някакви си снобарски западно-културни бълвочи. Не ме разбирайте погрешно, има много култури и общества които са дали много като цяло на хората по целият свят, но в крайна сметка опира до това че ти ако си роден в страна си носиш определени черти от културата и начина на мислене, което си е част от тебе - ФАКТ. Хората които иска да се асимилира към друга култура - толкова по-добре за тях ако това ги прави по щастливи, но това не променя основната съставка на човека.
Основната "съставка" на човекне е неговата националност. За един автор по-важно е да ли е фантаст, писател на криминални романи или драматург, а не дали е чешки или словенски драматург. За един човек е по-важно дали е пияница и човек на място, а не дали е белгийски или малтийски пияница.

Обясни ми какви са тези национални ценности и каква е тази западна бълвоч, от която са по-ценни. И защо са по-ценни от нея? И не, това че са наши, не е аргумент сам по себе си. Защото не разбирам как това, че някой от твоята националност е постигнал успех го прави твой успех. А защо не и някой от твоята раса, полуостров, континент, езикова група? Още по-малко разбирам как това, че някой от друга националност е постигнал успех го прави бълвоч...
Не съм говорил за общуване, а за самоидентичност и самоасимилиране. Мисля че има много примери как всички ние се учим от различни култури, но пак казвам човек си е издялкан от едно, да се опитва да отрича това означава да не познава себе си.
Самоасимилиране е дума без реален смисъл, нещо като самозавладявне. Доколкото идентичност значи самоопределение, пък самоидентичност съвсем няма. Хубаво е като говориш за национални ценности, поне да употребяваш правилно националния език.

А аз мисля, че да се придържа само към една култура, когато е видял много други, означава да отрича себе си. Човек е първо човек и после гражданин на държава.

Иначе каквото каза Ицо, но донякъде съм съгласна със Супер М. Според мен наистина има черти, които се срещат повече в едни народи, отколкото в други. Но това е само половината картина. Тези черти се срещат в народи нямащи нищо общо и често са широко разпространени в едно поколение и почти липсват в друго. Те са продукт на ситуацията, при която се е формирал характерът на много хора и ще се запазят само ако тя не се промени, което в днешно време е почти невъзможно. Така че да се прави от тях национална ценност или национален срам (все пак имаме и Бай Ганьо с мускалчетата, не само розите) просто не е реалистично.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Nov 29, 2009 4:36 am

Бтв, факт е, че и тук повечето българи, които съм срещнал, са ми общо взето неприятни и нямам желание да общувам с тях. Не, че това казва нещо де...

Иначе аз също мисля, че не точно държавата те определя като личност - ако се родиш в бг-общество в Китай, е много вероятно да си същият, както ако се родиш в самата България - но не е без значение къде ще се родиш и това ТЕ определя в немалка степен. Не виждам обаче как е свързано с патриотизма. Аз съм си 100% българин с български манталитет. И по-често се срамувам от това, отколкото да се гордея...
And you can't dance with a devil on your back...

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Nov 29, 2009 8:27 am

Morwen wrote:За един човек е по-важно дали е пияница и човек на място...
Колко точно казано :beer:
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Nov 29, 2009 10:57 am

passer-by wrote:
Moridin wrote:Говоря за това да си вярваш, че щом преди си постигнал нещо голямо, можеш да го постигнеш и сега, стига да не си гъз и да си седнеш на такъвия.
Само дето тия неща преди не си ги постигнал ти. :wink:

Отъждествяването с други хора по географски признак е другото, което не мога да проумея. Първото е гордеенето с чужди постижения. Затова казах по-назад, че мога да се радвам на други хора и други постижения (без значение откъде са), но да се гордея мога само с това, което аз лично съм постигнал.
А аз пък проумявам спокойно и двете. Първо не става дума за "отъждествяване", защото за непознаващите точните науки обяснявам, че този термин означава пълно приравняване. В случая можем да говорим за чувство на близост с други хора по географски признак - все пак това е нещо, което ви свързва. както те свързва с други хора това, че харесваш Спайдърмен. Ти поставяш едни тежести на двата вида свързване, но други хора поставят други тежести.

останалото е въпрос на дефиниции за гордост. но доколкото гордост е по-скоро чувство, отколкото някаква речникова концепция, то не мисля, че можем да си държим сметка с какво и от какво се гордеем. Всичко, с което си свързан, за мен може да бъде повод за гордост. Симеон не е участвал в направата на сестра си, нито и е пъхал талант в ръцете, но е горд, че тя може да рисува. Което бтв и Морви призна - че се гордее не само с личните си постижения, но и с тези на близките си. Е, тъй като за мен разликата между "близки" по роднински и приятелски признак, и "близки" по географски, исторически, общностен, вкусов или какъвто и да е признак, е само в степента на близост, то тази разлика ми е тотално ирелевантна. Особено когато си поставен в чужда среда, националността и постиженията на държава ти ЩЕШ НЕ ЩЕШ стават част от твоята собствена идентичност. В стаята на Амелия са "индийката", "мексиканката" и т.н. Усещаш ли колко дори подсъзнателно човек бива идентифициран с произхода си. И в това няма нищо лошо.

и пак казвам, гордостта е чувство и не се подчинява на някакви логически директиви. все едно да си казваш - не бива да ревнувам за приятел, а само за жена. ми дивотии са, то си е до човека.
Roland wrote: Но да се биеш в гърдите с България на три морета, а да не можеш да се научиш да си спираш колата на червено, да си изхвърляш боклука в указаните места и да не мислиш само за собствения си краткотраен кяр, предизвиква у мен усещане за смехотворна дисхармония. За да е здравословно националното самосъзнание на един човек, трябва да му е здравословен манталитетът. Нашият не е.

И затова сме по-назад от ония, дето били тръгнали по същото време от същото ниво, а не щото те са патриоти, а ние не сме.
Абсолютно съгласен с първия абзац, но не и с втория, тъй като нещата са свързани. Формирането на манталитета по мое мнение СИЛНО ЗАВИСИ от националната гордост. Как като не обичаш родното си място ще го пазиш и ще искаш да го развиваш и да го правиш по-хубаво? Ами никак. Звучи като съвсем естествен подтик, но когато твоят съвсем естествен подтик е да се махнеш оттук, защото мразиш българите и не виждаш повод да се гордееш, че си тук, то естествено нещата влизат в затворен кръг. Затова според мен КОНКРЕТНО в този случай е по-разумно да не се гледа изцяло философски и отдалечено на нещата - от родолюбието има ПРАКТИЧЕСКА полза за подобряване стандарта и манталитета на нацията, и това го вярвам твърдо.
Ghibli wrote:Аз наскоро изпаднах в затруднение, когато един чужденец ме помоли да му кажа нещо за България и аз не можах да измисля нищо хубаво за похвалване пред хората. Историята я отписвам като вече случила се и без особено значение в настоящето. Природата - за нея нямаме заслуга, а и се опитваме усилено и доста успешно да я унищожим, та не виждам как можем да се хвалим с нея. Култура - ми те и другите държави си имат. ("Нашата е повече и по-добра" някак ми звучи смешно.) Кухнята ни не е забележителна с нищо, има много привнесени от съседите ястия. Мусака например правят и в Гърция, даже не съм сигурна дали не е гръцко ястие поначало. Кисело мляко... банално е и в крайна сметка е обикновен хранителен продукт с рязък вкус, който иска свикване, за да се хареса. Уникално е като някой от хилядите други уникални хранителни продукти по света. Всичките неща, които ми идваше да кажа на оня човечец, бяха отрицателни и неприятни.
Аз не мисля, че историята е без значение в настоящето. В нашия случай това е повече в негативен аспект, но голяма част от манталитета на други нации е силно формиран от историческото им превъзходство и това дава пряко отражение в настоящето. Факит, английският език се говори по целия свят главно по исторически причини, те нямат ли повод да се гордеят с това, въпреки че е исторически факт и (ако съдим морално) дори негативен (колониализмът).

Защо трябва да имаме заслуга за природата да се гордеем с нея? Гибли, японците се гордеят, че имат ЧЕТИРИ СЕЗОНА. Не дори с нещо, което е на тяхна територия, която са си завладяли, пазили и обичали (както ние нашата.. до някое време), а ПРОСТО ЗАЩОТО СЕ НАМИРАТ НА ТАЯ ГЕОГРАФСКА ШИРИНА. И на нас може да ни звучи смешно, но трябва да ти кажа, че един японец е МНОГО щастлив от това колко е горд с държавата и нацията си. Естествено те имат много повече поводи да се гордеят с постиженията си, но тия постижения - пак казвам - са в голяма степен продуктувани именно от обединяването от идеята за един народ, една нация, нещо, което те правят за общото си добро - оттам са големите им постижения, а не заради американските пари, не заради работническото им мислене и т.н.

Естествено, че и другите държави си имат култура. И затова е интерсно всеки да разказва и да се гордее със своята - за да ги има много. А не да слушаме единствено за културите на тези, които са силните на деня все едно само те имат повод да се гордеят, понеже са такива в настоящето. Това е просто смешно.

Това че има много уникални неща по света не прави всяко едно от тях по-малко уникално. НАПРОТИВ, аз лично изпитвам стремеж да науча колкото може повече за тях и не мисля, че съм единствен. И на чужденците, с които съм бил, им е било бая интересно. Както и постът на Амелия показва бтв.

А киселото мляко е гениално. Престъпно е изобщо да се поставя това в разговора!!!!!!!!!

Последно - аз съм силно космполитен човек. Аз вярвам, че всеки е на първо място човек, на второ мъж/жена, на трето музикант, на четвърто харесва Карл Май и на едикоеси - българин. Това че съм българин, не ме определя. Но да се твърди, че то не ми дава нищо, че не е повод за гордост или срам, че няма никакво отношение към мен - това ми е смешно.

И даже не ми е смешно, а ми е тъжно, щото светът е тръгнал тъкмо натам. Щото Банкок и Мексико Сити не са пълни със златни храмове и ацтекски пирамиди, а са пълни с мотори, фабрики и небостъргачи. Защото с шибаната си напредничава култура ние ИЗЛИЧАВАМЕ разнообразието и за мен това никак никак не е на хубаво ама никак. И предпочитам да има характерна българска кухня, ако ще част от нея да е балканска, откоклото целия свят да е покрит с пици и китайски ресторанти.

Защото освен всичко друго културите също са свързани с националната гордост. Нашите уникални песни и танци можеха да са на МНОГО по-голяма почит, ако ни пукаше за тях. Ама никой не го ебе, честно казано. Дори в селата, където като бях малък, имаше тлаки и събори, сега няма ХОРА, камо ли някой да танцува. Ей това е шибаното.

За останалите ползи от родолюбието вече говорих.
Да, българите смучат доста. Но нещата не са толквоа причинни-следствени, колкото кръговратни.
Last edited by Moridin on Sun Nov 29, 2009 12:10 pm, edited 2 times in total.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Nov 29, 2009 11:35 am

Един интересен въпрос - дали ако в бъдеще има военен конфликт и България бъде нападната тези които смятат че не са патриоти биха участвали в защитата на населението.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Nov 29, 2009 12:12 pm

RRSunknown wrote:Един интересен въпрос - дали ако в бъдеще има военен конфликт и България бъде нападната тези които смятат че не са патриоти биха участвали в защитата на населението.
Че какво общо има патриотизма с това? Защитата на държавата е основно въпрос на личен интерес.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Nov 29, 2009 12:14 pm

Що? Ако не те кефи България, кво те бърка като я завладеят, някой ше ни управлява по-добре, нали? Нали всички сме граждани на света уж беше, кво значение има в чии граници тогава?
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Nov 29, 2009 12:49 pm

Ако ще ни завладяват Швейцарците да. Ако са сащ - ще се помъча да намеря 15-на свободни минути и да довърша дизайна на неутронната бомба дето с едно приятелче го мъчим от десетина годинки. Решава се на case by case basis. И какво общо има и това дали Бг ме кефи с патриотизма. Патриотизма винаги е бил - "може да е купчина лайна, ама са си моите и миришат най-добре".

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Nov 29, 2009 1:28 pm

RRSunknown wrote:Един интересен въпрос - дали ако в бъдеще има военен конфликт и България бъде нападната тези които смятат че не са патриоти биха участвали в защитата на населението.
Ако мен ме призове Родината - тутакси. Но повечето други тук... Хора като Амелия, Морвен и Марфа ги виждам като милосърдни сестри или радистки, но младите воини-защитници? Ми то не може да сглоби и разглоби калашника с вързани очи за 7 секунди. Не знае от кой край да държи РПГ-то. Като му засече магазина на КПВТ-то на БРДМ-а - к'во прайм? Вряскала ли му е майката на ротата: "Пред мене и Царя тънко пикае!" - Не е. Шепнел ли му е старшината на уше: "Когато те пипна по рамото, ако ще да си на майка си в ......, ще си покажеш хилавото вратле, ще извикаш тъкно, ясно и високо АЗ, РЕДНИК ЕДИ КОЙ СИ! и ще се прибереш отново"? - Не е. Пускали ли са му от вишката "Je t'aime", докато пълзи в калта? - Не са. Знае ли то, че като го хвърлят във вражеския тил, трябва да локализира тактическата ядрена установка, да я взриви и по най-бърз начин да се изтегли възможно по-далече и да изчака приятелските сили? - Не знае.
Според мен младото трябва да го взимат запас всяко лято по 3 месеца. Вместо да върти гъз по дискотеки на Китен - горе на рубежа! Да изкопае с шанца два окопа, танково укритие и НП - да види, че не е леко. Я, как ще ми запатриотее тогава.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Nov 29, 2009 1:44 pm

Или това, или ще се изсели :lol: :lol: :lol:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Super M
Warmage

Post by Super M » Sun Nov 29, 2009 1:53 pm

Няма и как да я защитим. Войните вече не се водят както някога. Числеността няма никакво значение. Още по-малко от хора, които са необучени и неопитни. Аз лично бих реагирал при непосредствена опасност спрямо мен и мои близки, но не бих тръгнал да шумкарствам из горите срещу професионална войска. Затова България си има платена, обучена и професионална армия. Повечето от този форум, дори да звучи не особено мъжкарски, биха свършили много повече и по-полезна дейност, ако се захванат, при презумпцията че се намират извън границите на държавата или поне имат достъп до интернет, да пропагандират за България и настройват по всякакъв възможен начин световното обществено мнение в нейна полза. Затова в съвременния свят всичко се оповава на интегрирани системи за сигурност. Единствената съседна държава, за която предполагам, че би могла, евентуално, някой ден да има завоевателни стремежи, сигурно може да ни окупира за време близко до транспортирането на войските си и никакво народно опълчение няма да я спре. Просто вече се намираме в друга епоха с други технологии и епичните подвизи на гладната ни войска с потури и дори вестници на краката няма как да се повторят. :wink:
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sun Nov 29, 2009 1:59 pm

Интересна тема! Сега нямам време да я изчета цялата, но искам да отговоря на това:
Контравъпрос: Ако в бъдеще избухне военен конфликт, в който България е непровокиран агресор, тези, които смятат, че са патриоти, биха ли участвали в защитата на националния интерес?

Иначе, на мен ми изглежда очевидно, че да се защитаваш от нечия агресия е форма на здрав разум, която малко бяга от патриотизма. Щото, ако някой нападне България, той ще застраши близките и приятелите ми и аз ще искам да ги защитя, дори без да съм грам патриот. Ако този някой, обаче, води война срещу авторитарно/тоталитарно управление например, което вече е поставило близките и приятелите ми в опасност, бих го подкрепил с две ръце - нищо, че, за разлика от диктаторите, няма да е от моята нация.

Впрочем почти няма съвременна война, която да не е избухнала заради криворазбрана и/или искривена национална гордост и която да не е можела да бъде предотвратена с не много усилия. Например, ако австроунгарското правителство беше приело, че Сърбия полага усилия за мирно разрешаване на проблема през 1914 г. като дава положителен отговор на 12 от 13-те точки в австроунгарския ултиматум (а не, както става, съветниците на императора да го убеждават, че неприемането на една единствена точка ще нанесе съкрушителен удар на имперския авторитет и че империята задължително трябва да воюва). Или ако сръбското правителство беше решило, че не е чак такъв проблем да допусне австрийски следователи на своя територия, вместо да спори как това ще се отрази фатално на гордостта му. Първа световна война нямаше да има.

Ако на мен ми се наложи да избирам, винаги бих предпочел няколко милиона души да ме псуват заради това, че съм предал някакъв абстрактен национален интерес, вместо да обяснявам на роднините на няколкостотин хиляди колко героично са загинали в защита на родИната.

Толкова за патриотизма.

С което не искам да кажа, че има нещо лошо да харесваш мястото, в което живееш - културата му, традициите му, природата му. Но също така няма проблем да не одобряваш всевъзможни неща в тази култура или в тези традиции, или пък да се кефиш повече на природата на Швейцария - нещо, което за българските "патриоти" е абсолютно недопустимо.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Nov 29, 2009 2:04 pm

@Itilion - това са глупости. Първата световна война е щяло да я има. Била е неизбежна. Нямало е да избухне 14-та, а 16-та или 18-та година. Не бъркай повода за войната с причините за избухването и.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sun Nov 29, 2009 2:18 pm

Ъм, имах предвид Първата световна война такава, каквато я знаем. Мислех, че съм писал "нямаше да има или щеше да се отложи", но съм пропуснал втората част :oops:.

Иначе не съм съвсем съгласен с казаното от теб. За всяка война има причини, но войните избухват по повод - иначе щяхме да се бием през цялото време. В смисъл дори в момента КНДР и Южна Корея имат причини да воюват. Китай и Япония. Русия и Украйна и Грузия. Израел и заобикалящите го страни... И още... Имат причини и да не воюват, така че стратезите претеглят двете и взимат решенията си на базата на някаква логика.

От време на време, обаче, се случват ситуации, които разбунват духовете на хората и тогава стратезите стават излишни. В случая с Първата световна война няма оправдан стратегически интерес, който да води до избухването й в този момент и по този начин. Дали би избухнала по-късно? Не знам. В германския генерален щаб по онова време циркулира един анализ, който твърди, че Германия ще бъде в най-добра позиция да воюва с враговете си докъм 1920 г., след което силата й прогресивно ще запада.

Общо-взето историците са на мнение, че ако нямаше повод, който да разбуни националистическото обществено мнение (какъвто се оказва цялата ситуация около убийството на Франц Фердинанд) Германия щеше да си остане само с перченето, а Австро-Унгария бавно да потъне.

В случая в Втората световна война ситуацията е още по-фрапираща. Кисинджър анализира една геополитическа реалност, която би превърнала Германия във водеща сила в Европа по изцяло еволюционен път и без сила. Обаче Хитлер е решен да воюва. И в стремежа си да извиси германския интерес го срива :mrgreen:.

Но това вече е оф-топик.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Nov 29, 2009 2:30 pm

А, ей че я намерих песновката, голяма работа е ютуба :) То малко офтопик де, но - ситуация: дъжд, лазиш в калта на полигона, а трябва да опазиш оръжието сухо, разделили са те от гаджето, а отзад гадовете ти дънят по уредбата ей това: http://www.youtube.com/watch?v=2bNsI9eX ... re=related Парчето тъкмо беше излязло на мода. Бе, романтична работа си е защитата на отечеството.