Споделете

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Apr 29, 2009 2:14 pm

Тъжно. ...
Ние си имаме съседка с ударна шизофрения. Входния фолклор за нея е леко.....
Пример - (вещицата е 60 и кусур) когато синът й е бил дете го е вързала на въже и го спускала през терасата.
Неотдавна (горе долу година) беше съвсем пощръкляла - изхвърли си буквално цялото имущество през терасата, счупи бая околни прозорци, включително един от моите, със парчета от някакъв перваз (а мраморът как е успяла да начупи така не ми побира акъла). Полицията, разбира се, няма право да й влиза с взлом в жилището, та се наговорихме с комшията ако се наложи да си платим глоба и двамата с Влади й изкъртихме вратата, пред погледа на пет полицая, за да могат последните да влязат и да я арестуват. После изчезна за около два месеца и сега пак си е във входа и надушвам скорошни проблеми, защото обикаля по стълбищата безцелно и такива подобни.

Въпрос: защо тази гадина (която не е виновна всъщност - болна е и има нужда от помощ) все още е извън специализираните заведения след всички тия години на демонстрации на собствената й лудост.

Отговор: защото за да бъде освидетелствана (това го разбрах след консултация с адвокат) трябва ЦЕЛИЯ вход да подаде жалба. А на някои съседи явно им е по-лесно веднъж годишно да си сменят стъклата на прозорците.... Обаче какво ще стане ако реши да хване ножа? Който и да е от момците да се случи там ще я озапти с бой, от опит знаем че два шамара са достатъчни. Обаче ако скочи на някоя жена? Моята примерно? Или на дете? Във входа има три малки деца, на които обаче родителите не искат и пръста да си мръднат по въпроса, "за да не им вдигне мерника". И

Въпрос: Ние двамата със съседа Влади ли трябва да се бъркаме с много пари и да се опитваме да направим това, което всички съкооператори биха могли да постигнат много по лесно? И защо се получава така, че ние да трябва да полагаме кански усилия за хоспитализирането й? И как да не се получава така.....

Отговор:.............

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 29, 2009 3:01 pm

Мисля, че с решение на общото събрание можете да й забраните да живее там. Трябва да видя каква точно беше процедурата.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Wed Apr 29, 2009 4:48 pm

Много е тъжно и доста плашещо масовото разпространение на местни идиоти и входни вещици, най-вече и мен ме ужасява това какво може да се случи при среща на въпросните раздразнени субекти с някое дете :(

Преди време имах разговор с психиатърка, майка на позната, която ми беше казала нещо от сорта, че повечето луди са по улиците, защото държавата няма къде да ги държи, т.е. дори да докажеш в съда че някой е опасно луд и уж го приберат нейде, до два, три месеца ще е пак на улицата. Това беше преди 4-5 години, но като наблюдавам колко откровенно превъртели субекти има по улиците, не мисля че ситуацията се е променила.

Jen
Paragon

Post by Jen » Wed Apr 29, 2009 6:03 pm

Maledictus wrote: защото за да бъде освидетелствана (това го разбрах след консултация с адвокат) трябва ЦЕЛИЯ вход да подаде жалба. А на някои съседи явно им е по-лесно веднъж годишно да си сменят стъклата на прозорците....
и защото трябва да мине производство пред съда с участието на прокурор, да се изслушат вещи лица, да се разпита лично човекът (това често не е лесна работа) и така... Подозирам, че делата за запрещения на прокурорите в районен съд са около половината от общия брой. Понеже всички престъпници са осъдени, нали.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Apr 29, 2009 6:08 pm

Ами това е благодарение на поредната недомислица в българското, как да го река, правораздаване.

Имахме един комшия, който вследствие на алкохолизъм завъди истинска параноидна шизофрения. Тоест, той вероятно си го е имал латентно туй чудо, но откак се пропи и работата излезе извън пътя. То извънземни зад дивана му ли нямаше, то ходеше с "портмоне от еврейска кожа", на бой налита... Що зор видяха неговите, докато го въдворят, не е истина. Собственото му семейство. И когато го пуснаха след време, брат му се поболя от брохнопневмония. И той алкохолик, брата, ама поне не и откачен. Слагат го на системи, по едно време нашия решава, че тези системи са плод на конспирация и лекарите искат да уморят брат му. Маха системите, вкъщи става джабула, накрая брат му предаде Богу дух. Историята е значително по-дълга, предавам я тук в извънредно кратък и сбит вариант.

И в момента семейството му пак се чуди как да го въдвори в психиатрията...
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Wed Apr 29, 2009 10:59 pm

А аз смятах, че моите съседи не струват... :neutral:
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Apr 30, 2009 4:02 pm

Ще ми се да се намеся, като истински експерт участвал в няколко дела за настаняване на задължително лечение...
Значи това, че трябвало целия блок да подаде жалба не знам кой адвокат го е казал, но просто не е вярно. Истината е, че ако по някакъв начин съдът назначи изготвянето на СПЕ човекът най- вероятно ще бъде настанен на задължително лечение (ако експертите кажат, че трябва). А за да се назначи изготвяне на СПЕ трябва да се подават жалби и някой в полицията да им обърне внимание. Или да стане някаква голяма простотия и полицаите и без жалби да обърнат внимание. Не знам процедурата в детайли, но мисля, че е достатъчно един дознател да разгледа случая и да се назначи изготвяне на СПЕ в някакъв срок в някакво психиатрично заведение. След което полицията взема съответния болен (може и да се използва сила) води го там и му се изготвя СПЕ, минава се през съда и се настанява съответния болен в съответната лудница...
Относно трите месеца. По принцип настаняваме хората за 3 месеца на лечение. Законът позволява и за повече, но болниците обикновено са препълнени, а и 3 месеца са достатъчно време за да се повлияе заболяването... Често това повлияване не е достатъчно, ама... Такава е реалността. Лудите са много, парите за тази сфера на здравеопазването са малко. Законът е абсурден! На места има такива недоумици, че сме се хващали за главата...
Един от най- големите абсурди е, че в последно време стремежът да се правим на европейци ни кара да се стремим към интеграция на психично болните в обществото, което от своя страна не е готово за тази интеграция, както и държавата не осигуява нужните дневни центрове и амбулаторни грижи...
И така...
Между другото след 2 години работа в една от най- големите психиатрии в страната наистина съм наясно с тези неща и ако искате питайте, току виж съм бил от полза...
Само не питайте защо напуснах... Все пак това беше работа в сфера за която винаги съм мечтал....
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Apr 30, 2009 4:25 pm

Е така е като държавата си пише социални функции... на чужд гръб, както и простотията са с инсулина. Малко са лудите аптеки дет ше го дават без печалба.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun May 03, 2009 9:35 pm

Красива ли е цъфналата слива?
Ето този въпрос си задавах, докато с едното си око спорадично следях една определена тема в books forum. С другото си око следях съдбата на женски орки (и се опитвах да я превеждам), а с третото, вътрешното си око надничах през прозореца. Ми. Към цъфналата слива.
И се чудех. В смисъл, за мен тя беше красива, но беше ли обективно такава? Ако си затворех очите, преставаше ли да бъде красива? Ако покрай нея минеха сто души, колко от тях щяха да я приемат за красива, да й се възхитят, и колко щяха просто да я подминат пренебрежително?
Защо си задавах този въпрос? Защото преди време, в родната ни марксистка философия се беше развихрил един подобен спор. За обективността, респективно – субективността на красивото и естетичното. Едното крило, ортодоксалните марксисти во главе с акад. Т. Павлов твърдяха, че естетичното е обективна даденост. Т.е. - съществува вън и независимо от моето съзнание. И, следователно, то, естетичното, като всяко обективно нещо, е описуемо, измеримо, подлежащо на квалифициране.
Опонентите им, представени главно от П. Данчев (ако не се лъжа), и обвинявани в куп идеологични грехове от първите твърдяха, че не, естетичното и красивото не са обективни категории, тъй като са продукт на субективна оценка.
Обратното, според тях, би означавало да признаем, че е възможно да въоръжим определен, подбран и образован подходящо елит със съответните инструменти и те да могат да дефинират, от името на всички нас, останалите, кое е красиво, кое – естетично, и кое – не толкова.
Оттук до тоталния терор, разбира се, разстоянието е много късо.
После вятърът духна и отвя цвета. На сливата.
Сега тя е зелена.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon May 04, 2009 2:02 pm

Изненадващо добре си закусих преди малко. Бабите и дядовците ми бяха горе в всекидневната с майка ми и сестра ми и ми бяха сложили да хапна точно до големия прозорец с приятен изглед навън. Изненадах се колко приятно си побъбрих с всички. Може би се дължи на това, че баща ми го нямаше. Ако беше там със сигурност щях да получа няколко презрителни погледа, което щеше да ме натвари и щях да чопна малко грах и някой картоф, и да изчезна.

Айде бягам да вадя колата от двора. Днес ще е чудесен ден! :D

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon May 04, 2009 2:50 pm

Обратното, според тях, би означавало да признаем, че е възможно да въоръжим определен, подбран и образован подходящо елит със съответните инструменти и те да могат да дефинират, от името на всички нас, останалите, кое е красиво, кое – естетично, и кое – не толкова.
Оттук до тоталния терор, разбира се, разстоянието е много късо.
После вятърът духна и отвя цвета. На сливата.
Сега тя е зелена.
Това "обратното" обаче никога няма да го признаем. Понеже една от характеристиките на демократичността е точно тая. Никой никога нищо не признава, освен ако не си мисли, че е НЕГОВОТО ЛИЧНО МНЕНИЕ! Колкото и да е добронамерено и смислено другото мнение, то е ДРУГО! И съответно няма да го признаем. Особено като ни говорят с разни сложни думички за някакви отвлечени понятия като "естетика". Заеби я тая работа!

А няма и да го признаем, защото просто не е вярно. Естетическото не е даденост извън нас.

Но не мога да нарека "естетически" възприятията на човек, който гледа цъфналата вишна и чака да изпопадат цветовете й и да върже, че и да опадат вишните, че да се налапа хубаво и лесно с тях - какво като са смачкани и никакви. Или на човек, който гледа вишната и вижда "някакъв там пън с клони. колко по-як си е колецът, и доматче можеш да вържеш на него, па за подпирачка можеш да го ползваш, че и да бучнеш тоя оня, ако те дразнят. КОЛЕЦЪТ Е ИСТИНСКАТА ВИШНА, СПОРЕД МОЕТО ЛИЧНО СУБЕКТИВНО МНЕНИЕ!"

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Mon May 04, 2009 3:56 pm

Опитвам се да си спомня дали гъсениците бяха еднополови или двуполови...
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon May 04, 2009 4:04 pm

Вие да не сте се събрали на гъби и трева някъде там?! :shock:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon May 04, 2009 5:29 pm

Vivian wrote:Опитвам се да си спомня дали гъсениците бяха еднополови или двуполови...
Еднополови са мисля.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Mon May 04, 2009 6:34 pm

Знаех си!!! Нямаше как иначе! Мерси за просветлението! :D