"Часът на Земята"

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Apr 01, 2009 12:05 pm

Габрово има ебати яките улични лампи, грехота е да се гасят :)))

Иначе, погълнат и затъпял от ежедневие пропуснах ивента. Не е лошо да се реве за такива неща по мощно, в крайна сметка трее се почне от някъде, а то винаги е неорганизирано, пълно с намерения за лични облаги, алтруизъм, идеализъм и просто следване на примера на останалите и какво ли не още в категория "човещинка". Няма лошо да се гаснат лампите от солидарност, ма не и да имаш угризения че си скипнал неква хаотична инициатива с възвишена цел.
Last edited by Xellos on Wed Apr 01, 2009 12:16 pm, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 12:09 pm

ами да ти кажа - нависоко съм - който е идвал в Габрово знае как е устроен града- в средата тече Янтра и от двете и страни много стръмно се изкачват улиците. Фактически ако не живееш точно до реката виждаш по продължението на целия град.

Но допускам че тук хора може и да не живеят и няма споря за проценти щом са ги доказали някъде другаде :)

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Apr 01, 2009 12:27 pm

Добре де, коя част от "ако тази кампания накара дори и още малко хора да се замислят изобщо за пестене на енергия, все някаква полза е имало" не разбираш действително? И коя част от "може и при теб да не е имало видими с просто око резултати, но не можеш да си сигурен, че другаде не е имало" не ти е ясна?

Или смяташ, че кампанията е вредна по някакъв начин? Щото иначе изобщо и хич не виждам за какво наистина продължаваш да протестираш.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 12:33 pm

да - смятам че е вредна. Смятам че дава фалшиво усещане за нещо постигнато за хора които си гасят крушката и си лягат доволни и убедени че са изпълнили дълга си за пазенето на природата .

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 01, 2009 12:35 pm

Понеже като си легнат незагасили я и въобще незамислящи се за природата е далеч по-добре?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 12:46 pm

дали ще си помислят че са си свършили "работата" и си продължат по-старому или изобщо не участват в кампанията е все едно и също.
Даже е по-зле защото отклонява хората с шоу от сериозно замисляне.
Трябва да има съвсем други методи за разясняване или още по зле- трябва да се наложи със сила спестяването за влезе в главата на хората.
И понеже ще кажете - дай идеи вместо само да приказваш- давам:
лимит на електроенергията на домакинство - енергокомпаниите проверяват кой какви уреди има и задават лимит за нормално ползване- минеш ли го да има ултра солени глоби.
Виж тогава дали ще хабят в неусвес или бързо -бързо ще се научат какво е киловатчас и как се смята.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Apr 01, 2009 12:50 pm

Хайде да отидем неделя на хижа и да си бием шамари. "Бели брези" в 16 00. Ако не дойда навреме почвайте без мен....

Въпрос на гледна точка е. На мен пък кампанията ми се стори дразнещо безсмислена. Много повече може да се постигне с кратки лекции, бучене по медиите и прочее. Десет минути в новините по БТВ да се беше говорило по темата и щеше да се постигне повече. Да не говорим, че (сори не помня точно но май е събота 28 март) статистика за потребление на ток от събота вечер, когато сума народ излиза из града, и то в затопляща се събота, първата за сезона, ми се струва несъстоятелна. Особено за 20 30 вечерта. Просто има далееч по идейни кампании, като примерно тази на японците която споменах...

Отделно, че възникват отново частни ситуации - примерно какво точно аджеба щях да правя, ако си бях у дома в нея вечер ТОЧНО по това време? Не обичам да си пилея времето, сори. 1 час = 2 оцветени модела, съответно между 10 и 15 лв за семейният бюджет. Времето е пари.

Или как точно тате щеше да изкомпозира/ адаптира десетина страници нотен текст?

Идва квинтесенцията *тромбони*

Просто е недомислен ефектът - от хората, които наистина са си загасили крушките, колцина са го направили защото наистина са се замислили за природата, и кои - просто за да се почувстват част от стадото? А стадото си е стадо, вярно е, но където играе тояга има възпитание. А с такива мероприятиица не се възпитава нищо освен старото стадно чувство, жаждата да се съпричастен с нещо голямо.

Ба, може да не съм прав (ес а матър ъф факт съм седнал в момента) но по мое нескромно мнение така стоят нещата.... поне у нас.

Едит: РРС ме е изпреварил.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Apr 01, 2009 12:53 pm

Което изобщо не е целта на кампанията, разбира се...
Целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а хората да покажат, че трябва да се направи нещо повече за промените в климата и за планетата, на която живеем.
Това, което Roamer се опита да ти каже, е, че има хора, които ЗАРАДИ тази кампания ще се замислят за проблемите с околната среда. Това е ползата от тази кампания, това е целта и. Да, ще има и хора, които ще си легнат с фалшиво усещане, че са спасили земята, понеже ЕДИН ЧАС са гасили лампите. Това са хора, които са загасили лампите но не са се замислили ЗАЩО. Т.е това е точно стадото. Все пак вярвам, че човек със средна интелигентност би се замислил ЗАЩО прави нещо и ползите от тази кампания ще бъдат повече от вредите :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 12:55 pm

Веднага ти пояснявам
За да се рекламира кампанията и средния човек да разбере за нея за вложени някакви ресурси. За реклама предимно. Много реусрси.

Аз и други мислещи като мен смятат че тези ресурси не оправдават постигнатото и е можело да бъдат вложени в други проекти които да постигнат МНОГОКРАТНО по- голям резултат.
Това е цялата работа.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 01, 2009 1:41 pm

лимит на електроенергията на домакинство - енергокомпаниите проверяват кой какви уреди има и задават лимит за нормално ползване- минеш ли го да има ултра солени глоби.
После и лимит на храната, купони за дрехи...
И сега (или поне доскоро) първите 75 квтч се таксуваха по по-ниска тарифа, а следващите по по-висока.

Що се отнася до рекламата - какви ресурси са отишли? Дали са повече от 22 мгвт?
Отделно, че възникват отново частни ситуации - примерно какво точно аджеба щях да правя, ако си бях у дома в нея вечер ТОЧНО по това време? Не обичам да си пилея времето, сори. 1 час = 2 оцветени модела, съответно между 10 и 15 лв за семейният бюджет. Времето е пари.

Или как точно тате щеше да изкомпозира/ адаптира десетина страници нотен текст?
Никой не казва, че е задължително. Никой не казва, че трябва да го правиш точно ти в точно този час.
Просто е недомислен ефектът - от хората, които наистина са си загасили крушките, колцина са го направили защото наистина са се замислили за природата, и кои - просто за да се почувстват част от стадото? А стадото си е стадо, вярно е, но където играе тояга има възпитание. А с такива мероприятиица не се възпитава нищо освен старото стадно чувство, жаждата да се съпричастен с нещо голямо.
Ми тогава дай да накараме стадото да направи нещо голямо. Самият факт, че стадото (ах, как ги мразя тези обобщения) вече не счита, че това с екологията е нещо, за което е чувал само съседът от петия етаж е прогрес. След още няколко такива кампании може и да реши, че е модно да енергоспестява. Няма лошо.
Last edited by Morwen on Wed Apr 01, 2009 1:55 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Apr 01, 2009 1:50 pm

Бате, тва само да те чуе енергото с лимита и го въвежда на мига. Ше те позлатят, ма ше трее емигрираш спешно ;)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 1:54 pm

значи циганчетата които крадат кабел са най-големите природозащитници- колко крушки са стояли загасени заради тях не ми се мисли :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 01, 2009 1:58 pm

Да! И рециклират!!!!

Сигурна съм, че сам виждаш разликата:)
I don't wanna die

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Apr 01, 2009 9:51 pm

Само да вметна няколко неща!
На мен пък кампанията ми се стори дразнещо безсмислена. Много повече може да се постигне с кратки лекции, бучене по медиите и прочее. Десет минути в новините по БТВ да се беше говорило по темата и щеше да се постигне повече.
Маледиктус, правиш грешката да оценяваш "Часът на Земята" в рамките на България. Кампанията като цяло е направена, за да достигне до 1 милиард души по света. 1% от тях са 10 милиона. 0.1% са 1 милион - дори толкова малко като процент хора да са се замислили за екологичните проблеми, заради "Часът...", пак си говорим със сериозни числа.

После (и с това да отговоря на РСС) ТАЗИ кампания е много по-евтина, отколкото всеки възможен нейн еквивалент (да не говорим, че е по-експанзивна - за три години тя се разпростря от един град до целия свят, за Бога – коя друга инициатива е постигала това? ). Не е вярно, че са харчени много пари за реклама - за всяка медия или институция по света е въпрос на правилен PR да се включи в подобно начинание и без покана. На нас например никой не ни е платил да пишем за кампанията – направихме го, защото изпитваме някаква солидарност и имаме желание да помогнем.

И накрая пак ще пусна този линк: http://e-comedia.com/?p=2281 . Всъщност „Часът на Земята” БЕШЕ съпроводен с бучене по медиите, кратки лекции и прочие. Аз знам от месеци за него. Много хора посетиха турнето на WWF. Наистина ли 10 минути по БиТиВи ще имат по-добър резултат от кампания, която дори на този форум се дискутира в продължение на седмици?

РСС, аз съм свободен човек и вярвам, че всички тук са свободни хора. Единственият контекст, в който свободните хора дискутират налагането със сила на каквото и да е, е колко вредно е то . :wink:

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 9:57 pm

анархия?
Ако не ни налагаха със сила закона много отдавна да сме хванали по един АК-47 за да си решаваме проблемите.