"Часът на Земята"

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Mar 30, 2009 1:31 am

Първо няма да се разболееш- дядо и баба ти не са се разболели нали? Това че съвременния човек е свикнал да си угажда по всякъкъв начин не значи че е задължително да ползва всички удобства които му се предлагат. А не са само бойлери. А климатиците? А автомобилите?
Баба ми и дядо са ходели на баня само в събота, в близкия град. И те не са се къпали със студена вода, освен може би в някои особено топли лета.
Ами нека ги умножим.
знаеш ли колко харчи един промишлен струг ? Не знаеш нали? Да ти кажа ли че само един по- сериозен завод харчи повече от крушките в къщите на цяла България взети заедно?
Първо, мисля, че преувеличаваш, но тъй като и двамата нямаме данни няма как да докажем кой е прав и кой не. Аз, извинявай да съм твърдяла, че това е повече от завоите? Твърдя само, че е голямо число.

за пръв път ти ми казваш че са задължителни. И това трябва да е ме успокоява така ли? Значи хората си вземат енергоспестяваща и се кефят че пестят пускайки я за цел и цяла нощ да върви.
Не, но се предвижда след 2012, ако не се лъжа да се произвеждат само такива и да са задължителни. Не трябва да те успокоява, трябва да ти говори, че сигурно доста ток хабят.

И а престани с тези емоционално-есеитични отклонения за лошите хора, които гасят някаква крушка или я заменят и после съсипват природата с лека ръка. Много е необосновано и популистко. "Който ползва енргоспестяващи крушки е замърсител и е лицемер! Ха!" Абсурдно е.
b.t.w. Сещам се един пич като беше призовал покрай Коледа на няма коледна украса в града от лампи за да не се хабял тока и в името на природата и как всички скочиха против него че разваля духа на Коледа.
100% съм сигурен много хора които са защитавали духа на коледа сега призовават към гасене на крушките.
О, сигурно има и такива. Е, и?

Не мога да схвана защо за теб "прави се малко" е толкова по-зле от "прави се нищо".
Last edited by Morwen on Mon Mar 30, 2009 9:42 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Mar 30, 2009 1:50 am

Morwen, и аз това не разбирам.

RRSunknown, енергоспестяващите уреди са скъпи в момента, защото не се е създало необходимото търсене, което да накара производителите им да ги направят евтини в конкурентна борба. Доколкото "Часът на Земята" спомага за изграждането на въпросното (поне според мен, и да знам, че крачката е малка), не виждам какъв е проблемът ти с него.

Това за студената вода е пълна глупост. Идеята не е да се откажем от комфорта и постиженията си, идеята е да впрегнем същите тези постижения да ни служат по-добре и по-рационално.

Бтв, ако погледнем твоята таблица, домакинствата харчат 10% от електроенергията за осветление. Не знам колко точно енергия пестят енергоспестяващите крушки, но дори едно намаление от 5% спрямо енергията, разходвана от всички домакинства в страната, ще е огромен успех.

И накрая, честно казано не ми дреме колко енергия харчи един промишлен струг. Това е нещо, което не мога лесно да променя. Но с промяната в цялостното отношение на хората (която обикновено се постига с малки и трудни стъпки - погледни навсякъде около нас за примери), ще дойде ден, когато на компаниите, нанасящи вреди на природата ще може да се оказва граждански натиск да оправят производството си (напр. като се бойкотират стоките им).

Пак казвам - големите промени започват отдолу.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 30, 2009 2:12 am

Това за студената вода е пълна глупост. Идеята не е да се откажем от комфорта и постиженията си, идеята е да впрегнем същите тези постижения да ни служат по-добре и по-рационално.
И накрая, честно казано не ми дреме колко енергия харчи един промишлен струг
Epic fail!

по таблицата ми (която не е моята и извадена от учебник) се казва осветление И дребни уреди- радио, телевизор, компютър и други такива.

И в следващия си пост няма да се откажа да ми споделите какво точно енергоспестяващо ползвате у вас лично и как пазите природата и как разпространявате идеята за опазване на природата ефективно.

Не мога да схвана защо за теб "прави се малко" е толкова по-зле от "прави се нищо".
защото мразя когато нещо се прави безмислено и за шоуто. Разликата в мненията ни е че за вас има смисъл защото ще накара хората да се замислят- според мен обаче хората няма да се замислят РЕАЛНО и да направят нещо.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Mar 30, 2009 2:20 am

Да се върнем към първоначалното уравнение - дори 1 човек (от планираната таргет аудитория на "Часът на Земята", която се състои от няколко милиарда души) да реши да се замисли реално, това ще е точно с един човек повече, отколкото в хипотезата, която ти защитаваш - при която хората, които правят нещо, си мълчат.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Mar 30, 2009 8:52 am

RRSunknown wrote:Разликата в мненията ни е че за вас има смисъл защото ще накара хората да се замислят- според мен обаче хората няма да се замислят РЕАЛНО и да направят нещо.
Аз написах, предложи нещо по-добро или направи нещо по-добро. А не ми обяснявай как никой нямало РЕАЛНО да се замисли. Аз не пестя чак толкова енергия (известно ми е колко харча за ток, представете си), най-вече заради фризера в нас. Но примерно крушките ми са енергоспяставящи. Даже на компа ми захранването пести ток. Поне опитвам нещо. А ти правиш ли нещо повече от това да ми казваш колко безмислени са моите усилия в тази насока?
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 30, 2009 9:58 am

thunder wrote:
RRSunknown wrote:Разликата в мненията ни е че за вас има смисъл защото ще накара хората да се замислят- според мен обаче хората няма да се замислят РЕАЛНО и да направят нещо.
Аз написах, предложи нещо по-добро или направи нещо по-добро. А не ми обяснявай как никой нямало РЕАЛНО да се замисли. Аз не пестя чак толкова енергия (известно ми е колко харча за ток, представете си), най-вече заради фризера в нас. Но примерно крушките ми са енергоспяставящи. Даже на компа ми захранването пести ток. Поне опитвам нещо. А ти правиш ли нещо повече от това да ми казваш колко безмислени са моите усилия в тази насока?
Естествено че правя- оветлението ми се пуска само в стая в която съм аз и то ако ми трябва конкретно, компютъра ми се включва само когато го ползвам - през по голямата част от деня и нощта стои изключен, телевизора никога не стои пуснат нахалос, бойлера ми също пести защото гледам да нагрявам по-малко вода и не държа да ми се лее нон-стоп гореща, много рядко включвам печка за отопление, не ползвам автомобили щом мога да движа пеша.
Факта е че плащам 50 лева за ток на месец (в пролетен
Вие колко плащате ?

Ако плащате по- малко от 100 лева ток значи пестите и ви признавам :)

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Mar 30, 2009 10:20 am

ноември, декември, януари, когато беше най-голямото потребление в нас е под 100 кинта - 70-80 средно (мразим тримесечно отчитане). Ако фризера е изключен пада с 10 лева поне. Хладилника е следващия заподозрян. Миналата година платих над 100 ток някой от зимните месеци, но после сменихме ел. печките в нас с по-добри и по-икономични ;)

Следващата година обаче почти сигурно ще се качи, понеже ми писна от Топлофикация и тарикатите във входа.

Когато бях в Хелзинки януари точно по време на енергийната криза тук, си говорихме с едни финландци за тяхната енергийна политика и прочие. За разлика от нас те си имат много енергийни компании и човек поне донякъде може да избира кой да му докара ток в къщата. Последната тенденция е green energy. Плащаш си да те снабдяват с екологично чиста енергия - примерно от ток, добит чрез перки, въртящи се от вятъра или ВЕЦ. Било само няколко процента по-скъпо от нормалната енергия и набирало популярност. Все още не е много популярно де :) Все пак е чудесна идея според мен. При нас за съжаление - неприложима засега. Ние ги контрирахме с това, че при нас може да имаме монопол на електричеството, но поне нямаме монопол над алкохола като при тях, та компенсираме :lol:

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 30, 2009 10:31 am

thunder wrote:ноември, декември, януари, когато беше най-голямото потребление в нас е под 100 кинта - 70-80 средно (мразим тримесечно отчитане). Ако фризера е изключен пада с 10 лева поне. Хладилника е следващия заподозрян. Миналата година платих над 100 ток някой от зимните месеци, но после сменихме ел. печките в нас с по-добри и по-икономични ;)

Следващата година обаче почти сигурно ще се качи, понеже ми писна от Топлофикация и тарикатите във входа.

Когато бях в Хелзинки януари точно по време на енергийната криза тук, си говорихме с едни финландци за тяхната енергийна политика и прочие. За разлика от нас те си имат много енергийни компании и човек поне донякъде може да избира кой да му докара ток в къщата. Последната тенденция е green energy. Плащаш си да те снабдяват с екологично чиста енергия - примерно от ток, добит чрез перки, въртящи се от вятъра или ВЕЦ. Било само няколко процента по-скъпо от нормалната енергия и набирало популярност. Все още не е много популярно де :) Все пак е чудесна идея според мен. При нас за съжаление - неприложима засега. Ние ги контрирахме с това, че при нас може да имаме монопол на електричеството, но поне нямаме монопол над алкохола като при тях, та компенсираме :lol:
Перките са хубаво нещо но стига да има вятър който да ги върти :)

b.t.w Аз зимата спестявам много от хладилник - в къща съм и е толкова студено че няма нужда от хладилник- даже замръзва повече отколкото в хладилника.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Mon Mar 30, 2009 11:06 am

Не съм сигурен до колко точно имаше смисъл от тая инициатива, това което знам е, че нищо не ми струваше да си загася лампите, така че го направих. Всички около мен обаче си светеха.
Look at the darkness...
...around me.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 30, 2009 11:15 am

и на мен не ми струваше, аз и без да зная за инициативата пак си пестя - въпросът който обсъждаме е ще има ли реална полза от инициативата или няма да има.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Mon Mar 30, 2009 11:23 am

Преди две три години (сорка, но ме мързи да търся статия някъде из нета) в япония имаше лятна инициатива, нещо от сорта на "без сако". Пичовете се носеха само по ризи и връзки, без сака, за да се пести от климатиците в офисите. Това вече е смислена инициатива, която разбира се съм убеден, че тука в татковината НЯМА да хване дикиш. Шанс. Не зная защо, но съм загубил вяра в НародаТМ.
Spoiler: show
А иначе за повечето неща съм съгласен с адаша. Въпрос на тренинг и навици е. Хипотетично ако имахме бойлер аз щях да пестя много от ток, защото се къпя със студена вода, както тате, както дядо. Ген мама или каквото там. Аби за сметка на това харчи жега за двама и би "изравнявала" моята пестеливост, обаче пък като се къпем заедно се понаучи да изпозва хладката вода, соу...
Не светят лампи освен ако не сме във стаята, компът се гаси когато няма консумант на него, хладилникът е клас А+, пианото харчи 0.3 киловата на час непрестанна употреба със включени реверберации и орган, и прочее най-енергоемкото нещо е духалката за зимно отопление, която е два киловата и ни докара 200 лв сметка за последното тримесечие (и аз мразя тримесечното отчитане, прешъс, и аз), при условие че разходът ни обикновено е 60-80 лв за тримесечие...

Неотдавна гледах за климатик, обаче 2000лв+ не ми мърдат за "сносен" такъв, които пари от икономията ще ми се избият след година и половина две, а през това време ще ям сигурно хляб и лютеница, ако и толкова има. Просто нямаме вече физическата възможност да изплащаме още едно нещо. (Иначе като се замисля много енергия бих спестил от отопление ако сменя дограмата или с тъста се хванем и направим двамата такава, обаче едното иска пари другото време, а с пианото и ЗИгфрид нямам нито едното нито другото, да не говорим за климатик).

Колкото до цеховете - по спомени соц-струга в техникума гълташе 50kW, както и оберфрезата. Иначе в цеха на "Осми Март" циркулярите бяха с 18kW и то новички, двойнообрязващите с 32kW, а класацията водеше пентаграфът с колосалните 75kW?!?!?!?!?!?!!? което докато не го видиш не можеш да повярваш че е истина - въпросната машина иска СОБСТВЕНО енергозахранване. РАзбира се друг е въпросът, че доколкото зная поточните пентаграфи са само 3 в бг (машината струва милион и кусур ебаси) но пак. За справка, нормална зала има капацитет от май 18kW или нещо такова (пак казвам по памет говоря, обаче са в тия диапазони цифрите).
Пък лампите не ги загасих, че не бях у дома, обаче пък като се замисля през последните два месеца толкова често ни спират тока за по половин-един час, че.... преди две седмици беше най-мощното спиране - както беше тъмно в стаята, изведнъж стана по-тъмно (много беше впечатляващо всъщност) и като погледнах през терасата видях, че всички блокове от Люлин 9 и 10 които виждам са без ток. Така 15 минути. Искрено се накефих, такова тъмно не съм виждал от миналата година докато бях из полетата край Вакарел.
Last edited by Maledictus on Mon Mar 30, 2009 12:02 pm, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 30, 2009 11:50 am

последно за струговете:
както адаша каза 50 kW е един струг. Аз лично мога да ви кажа че завода който работех преди година и нещо имаше точно 30 такива струга и и още 40 други машини. А това е среден завод в среден град. Не ми се мисли какво имат в големите комплекси.
Да преведа за тези които ги мързи да направят сметка.
50 kW = 50 000 вата за час
по 30 струга = 50 000 х 30= 1 500 000 вата за час
една хубава крушка харчи 100 вата
1 500 000 делено на 100 = 15 000 крушки
принципно могат и да вкарат качествени машини които не харчат толкова само че една фреза от хубавите струва около 500 000 лева да не кажа че и стига милиона. При положението в момента заводите ПРОСТО не МОГАТ да си позволят да направят разход защото няма как да избият парите в близките години.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Mar 30, 2009 12:24 pm

Стига с тези стругове вече... Знаем, че харчат много, въпроса е, че не можем да го променим. Ако утре сменят всички стругове в България с такива на половин разход, мислиш ли, че на хората ще им пука особено? Мне, по-скоро ще се дигне вой как сме дали намсиколко пари за глупости, понеже енергоспестяващите стругове струват много повече. И ще ни обяснят как тези пари са можели да отидат за нещо си друго там. Трябва да се инромира стадото защо такова решение ще е добро, иначе няма да се постигне нищо.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Mar 30, 2009 12:25 pm

Интересно как стигнахме от идеята, че струговете в един сериозен завод харчат толкова електроенергия, колкото всички крушки в България взети заедно, до тази, че струговете в един среден такъв харчат, колкото 15 000 крушки :D. Енергоспестяващите крушки харчели с 30 до 50% по-малко електроенергия от стандартните. Излиза, че около 5 хиляди домакинства (всички имаме поне по 3-4 крушки нали?) могат да постигнат ефект на намаляване, колкото един среден завод.

Не е много и е само от крушки. Веднага се сещам какво друго реално се прави в България (и по света предполагам) - по-добра изолация. В апартамента на родителите ми, например, намалихме разходите за ток през зимните месеци почти наполовина, благодарение на нея.

В София винаги съм живял в добре изолирани места и разходите ми не надхвърлят 100-120 лева през зимата месечно - при положение, че не ползвам парно и всичко ми е на електричество.

РСС, без да искам да се заяждам, не познавам хора, които да не правят това, което и ти правиш. То не е въпрос на екологично мислене, а на икономическо такова, да не оставяш крушките светнати, телевизорът и компютърът включени, и да ходиш пеш. Не ме разбирай погрешно - хубаво е, че и при теб е така :wink:.

Аз нямам книжка, а освен това в последно време правя опити да сваля няколко килограма, така че силно оценявам ходенето пеша :mrgreen:.

Що се отнася до практическите ползи конкретно от "Часът на Земята", ми се иска да дам аналогичен пример: през 2004 г. направихме екологичен клуб в СУ (сега известен като ЮНЕКО: http://e-comedia.com/?p=29 , http://uneco.info/ ). През годината, в която аз бях в него и се мъчех да го докарам донякъде, приятелите ми ме гледаха или с недоверие, или с присмех. Опитахме се да организираме няколко почиствания - минаващите наоколо хора се присмиваха на глупостта ни. При това го правеха в очите ни. Започнахме кампания за разделно събиране в Университета - никой още не знаеше какво е това.

Оттогава минаха четири години и много неща са различни (при все, че конкретно Матер Еко/Юнеко няма кой знае какъв принос). Днес има много повече разбиране, много повече хора, работещи в екологичната сфера или интересуващи се от екология, и много повече публичност. Хората вече не се присмиват. Бтв, далеч съм от мисълта, че е настъпила някаква фундаментална промяна - както казах някъде по-горе, всичко е въпрос на мода. А инициативи като "Часът..." спомагат за налагането именно на такава.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Mon Mar 30, 2009 1:01 pm

Точно в това е проблемът обаче - модата. Докато стадото играе по модата нямад а се оправим. На стадото трябва непрекъснато в медиите да му се повтаря това и онова, да има инициативи и ще стане работата. Обаче пък изниква въпроса "Как да накараме тъпото стадо да мисли?" Е няма как. Естествено, че никой не пести ток поради екологични съображения - те са толкова далече от ежедневието ни, че... Виж, кожодерите от ЧЕЗ са друга работа. И пак - има санитарен минимум, който трябва да поддържаш вкъщи - лампи, печка, хладилник, отопление, компютър.
И както вече казахме (манете ги струговете), не всеки има парите, с които да си позволи енергоспестяващ уред. Ок? Теоремата на Ваймс за ботушите на богатите - купуваш си скъпи ботуши за 120 долара и ти траят три години. Ако си беден обаче и имаш 12 долара си купуваш ботуши за 12, които се скапват за месец, и за година си купуваш десет чифта. И си по-назад, но....

Да не говорим (да се върнем на крушките) че вкъщи енергоспестяваща имам в банята (е, ще имам, като ме отмързи и я навия) и коридора, но защото ме мързи да сменям крушките всеки месец и така ми е по лесно. Ениуей, обаче в хола за нищо на света няма да си сложа такава. Защо? Много просто - светлината й съкс. Работя с миниатюри - много дребни човечета с много дребни детайли на които да направя много дребна светлосянка. И енергоспестяващата крушка нито ми осигурява подходящата сила на светлината като една стоватка, нито подходящата визия на цветовете. И да, има разлика между червеното на нормална крушка и червеното гледано на енергоспест. такава.
И го давам това за пример, за да покажа някакво рандъм съображение. Много хора имат такова. Примерно вместо една - четири крушки - за повече светлина, или допълнителни модули по ъглите на секцията за ефирно осветление и така нататък.

И аз обичам да ходя пеша, ма я ходи пеша в Ню Йорк.
Прочее, да се разделим с компютрите и телефоните, да изоставим всичките си луксове на съвременния живот и да се върнем на полето. Доста по-екологично ще бъде.

Прочее не е въпрос на мода - въпрос на лайфстайл е, или поне така ми се струва. Няма как да бъде иначе. И би било много по-лесно да се вложат усилия в създаването на по-мощен енергиен източник, отколкото в опитите да убедиш народа да харчи по-малко енергия.

И всичко това са полемики. Мои мнения Истината е по средата. Ако изобщо я има вероятно е многолика. Просто не се чувствам компетентен, за да кажа "това е"!