Лекият проблем, както аз го виждам, не е в това как изказваш мнението си, а какво е то. Щом постоянно повтаряш, че не разбираш много-много, значи си го мислиш, да?Ами... да, има го и този момент. Но все пак, колкото и да не съм някакъв специалист по фантастика, обичам да изказвам мнението си гласно, дори и да е строго негативно и крайно. Все пак литературата не се пише само за специалисти и разбирачи, нали?
Щом си го мислиш, трябва да си наясно, че мнението на един човек, който не разбира много-много (т.е. твоето), но и който съзнава, че не разбира много-много, не може да бъде "Това е боза!" Поне според мен. Би могло да бъде: "Не ми допада" или "Не е мой тип", например.
Понеже хората, които не разбират много-много обикновено харесват/не харесват разни работи най-вече и основно на базата дали това, дето го пише в книжката, им е близко или далечно - на чисто life-experience ниво, или на морално ниво, или нещо такова.
Но те рядко харесват/не харесват разни работи на литературно ниво, а и рядко са достатъчно наясно с литературното ниво, за да видят, че то влияе и на това как ще възприемат творбата и на морално, и на life-experience ниво.
Не знам ти колко разбираш от литературното ниво - било то съзнателно и несъзнателно (хората, които несъзнателно са чувствителни към литературата като литература, обикновено могат доста добре да споделят впечатленията си, нищо, че никога не са учили това и не знаят разни терминологии и завъртяни фрази). Всъщност, това е странно , защото съм чел доста твои постове на доста места, а не съм успял да си изградя ясно впечатление....
Та, във връзка с горното. Защо, конкретно, Стивън Кинг е боза - дори абсолютна такава?