Става ли Стивън Кинг за чеп за зеле?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Feb 04, 2009 4:47 pm

Ами... да, има го и този момент. Но все пак, колкото и да не съм някакъв специалист по фантастика, обичам да изказвам мнението си гласно, дори и да е строго негативно и крайно. Все пак литературата не се пише само за специалисти и разбирачи, нали?
Лекият проблем, както аз го виждам, не е в това как изказваш мнението си, а какво е то. Щом постоянно повтаряш, че не разбираш много-много, значи си го мислиш, да?

Щом си го мислиш, трябва да си наясно, че мнението на един човек, който не разбира много-много (т.е. твоето), но и който съзнава, че не разбира много-много, не може да бъде "Това е боза!" Поне според мен. Би могло да бъде: "Не ми допада" или "Не е мой тип", например.

Понеже хората, които не разбират много-много обикновено харесват/не харесват разни работи най-вече и основно на базата дали това, дето го пише в книжката, им е близко или далечно - на чисто life-experience ниво, или на морално ниво, или нещо такова.

Но те рядко харесват/не харесват разни работи на литературно ниво, а и рядко са достатъчно наясно с литературното ниво, за да видят, че то влияе и на това как ще възприемат творбата и на морално, и на life-experience ниво.

Не знам ти колко разбираш от литературното ниво - било то съзнателно и несъзнателно (хората, които несъзнателно са чувствителни към литературата като литература, обикновено могат доста добре да споделят впечатленията си, нищо, че никога не са учили това и не знаят разни терминологии и завъртяни фрази). Всъщност, това е странно , защото съм чел доста твои постове на доста места, а не съм успял да си изградя ясно впечатление....

Та, във връзка с горното. Защо, конкретно, Стивън Кинг е боза - дори абсолютна такава?

bgspace
Misting

Post by bgspace » Wed Feb 04, 2009 4:52 pm

Окей, приемам забележката, отсега нататък, когато твърдо не харесвам някого, ще кажа, че не е мой тип или не ми допада.

Освен това една молба - към всички, които харесват Тери Пратчет - това офтопик, защото темата не е за него - осъзнавам, че е един-единствен, че стилът му е уникален. Тогава нека всеки, който го харесва и има свободно време, да ми прати на ЛС кои са според него най-добрите книги - и може да си преразгледам мнението за него.

Да кажем, че Стивън Кинг не ми харесва на морално ниво, точно поради болното му съзнание и склонноста му към едни ей-такива описания, които хич не ми се нравят.

Забележи - не правя оценка на литературно ниво.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Feb 04, 2009 4:56 pm

Не беше забележка, по-скоро споделяне на виждания ;)

Няма да те ям всеки път за това как си си формулирал мнението, но ЩЕ изисквам НЯКАКВА конкретика зад него, доколкото го правя винаги и с всеки. Това е идеята на дискусиите, все пак, тия теми не са лексикони, нали така? :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Feb 04, 2009 4:56 pm

Важно е човек да знае *защо* чете един автор/книга и *какво* представлява той/тя. Ако Стивън Кинг не ти харесва като тематика, това е нещо, което е БЕЗКРАЙНО далеч от каквито и да било негови качества и е въпрос единствено на твоята нагласа.

А болното съзнание в крайна сметка е плюс, когато пишеш ужаси.
Last edited by Roland on Wed Feb 04, 2009 4:57 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Feb 04, 2009 4:57 pm

Roland wrote:Иначе Стивън Кинг, ЕСТЕСТВЕНО, е много добър автор. Човек не остава толкова десетилетия на върха, ако не прави нещо като хората.
Принципно съм несъгласна с постановката "щом е на върха (= има комерсиален успех), значи е добър", както си и ти, доколкото си спомням, та не виждам откъде го извади това "ЕСТЕСТВЕНО". Че е успял, успял е, не го отричам.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Feb 04, 2009 4:57 pm

Ако Стивън Кинг, който е продал стотици милиони бройки от книгите си и е се задържал поне в Топ 5 по популярност над 30 години няма право на коментари за Роулингс, Майер и другите най-продавани автори от последните години, просто не знам кой има право.

И да, не е особено впечатляващ стилист, но това само по себе си не го прави посредствен писател. За мен лично това е компенсирано многократно от таланта му на разказвач (дори и по-слабите му книги са много увлекателни) и от умението му да изгражда и развива образите на героите си.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Feb 04, 2009 5:00 pm

А болното съзнание в крайна сметка е плюс, когато пишеш ужаси.
А то всъщност обикновено си е съвсем нормално създание, просто в творчески режим. Който е един много различен режим от този, в който функционира мисленето ни по принцип :)
Принципно съм несъгласна с постановката "щом е на върха (= има комерсиален успех), значи е добър", както си и ти, доколкото си спомням, та не виждам откъде го извади това "ЕСТЕСТВЕНО". Че е успял, успял е, не го отричам.
Успял е, както каза Дем, вече много дълго време, което и аз мисля, че е някакъв показател за някакви негови качества ;)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Feb 04, 2009 5:04 pm

Които определено не са САМО комерсиални.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Feb 04, 2009 5:07 pm

Ако Роулинг, която е продала х квинталиона от книгите си в продължение на толкова години... Усещате ли накъде бия? При нея само годините са по-малко, но има време :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Feb 04, 2009 5:07 pm

Е, по-малко са, това е важно ;) А и книгите са по-малко, да не говорим, че всъщност от определена гледна точка е ЕДНА книга :)

А и Кинг в крайна сметка много, много години е продавал КНИГИ, а не филмови права и филми. Филмите по негови книги така и така са ги гледали я има, я няма 100 човека, щото са ужасни :mrgreen:
Last edited by Trip on Wed Feb 04, 2009 5:09 pm, edited 1 time in total.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Feb 04, 2009 5:08 pm

Има ли време? Колко книги има Роулинг? Колко книги има Кинг? Или мислиш, че седем-книги-и-край може да се мери с творческа кариера, простираща се в над четири десетилетия? Пак питам - някой тук очаква ли Роулинг да повтори успеха си? Или изобщо да сътвори нещо ново и качествено, пък било то и не толкова масово успешно, колкото Потър?

Щото на Стивън Кинг човек може да посочи поне десет свръхобичани книги, които нямат много общо една с друга.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Feb 04, 2009 5:09 pm

Това за моралното ниво леко ме изненадва - и почти ми напомня една друга дискусия. :mrgreen:
Та във въпросната друга дискусия Торн каза нещо кратко и ясно:
Плс не слагайте морални категории на литературата, супер субективно е, а и те говорят само за човека, който ги слага и не казват нищо за произведението. Има добре написани и лошо написани книги. Това е.
Та въпросът според мен е добре ли са написани книгите на Кинг. И преди да е възникнал методологичният въпрос какво значи "добре/зле написани", казвам - за мен това значи да ми въздействат или не.

Сюжетите на Кинг не са ми от най-приятните, но той е един от малкото автори, чиито книги се стремя да прочета на един дъх. И едва когато съм полузаспал, неохотно оставям книгата за дочитане. Още си спомням това с "Needful things". Тя, "Сиянието" и "Сейлъмс Лот" са сред книгите, които са ми въздействали. Не в посока да стана по-добър и морален човек, не. А в смисъл на чудесно описание за човешкия характер и това как се променят някои хора в дадени обстоятелства. Като в "Бурята на века" - неприятно е, но поведението на жителите на островчето е напълно възможно и вероятно.

Кинг за мен е песимист за човешката природа в мнозинството случаи, но не мога да не се съглася с него, че често пъти човешкото поведение може да е такова, каквото той го описва. В този смисъл го смятам за добър автор. И със сигурност автор, който може да оценява колегите си. Той умее да въздейства на читателите си - не във всичките си книги, но има достатъчно силни заглавия, че да бъде изслушван, когато дава мнение кой как пише.
Last edited by passer-by on Wed Feb 04, 2009 5:10 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Feb 04, 2009 5:09 pm

Trip wrote: Щом постоянно повтаряш, че не разбираш много-много, значи си го мислиш, да?
Когато аз пиша, че не се имам за разбиращ, в повечето случаи е наистина така. В останалите е някакъв вид презастраховане.

Колкото до Кинг - всъщност не знам дали имам да кажа нещо съществено. Трите му книги, които съм чел, са страхотни - "Мъртвата зона", Живата факла" и "Очите на дракона" имам предвид. Но пък са само три. Фактът е, обаче, че ги прочетох за отрицателно време, а това все би трябвало да говори нещо.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

bgspace
Misting

Post by bgspace » Wed Feb 04, 2009 5:15 pm

Това за моралното ниво леко ме изненадва - и почти ми напомня една друга дискусия.
Та във въпросната друга дискусия Торн каза нещо кратко и ясно:
Quote:
Плс не слагайте морални категории на литературата, супер субективно е, а и те говорят само за човека, който ги слага и не казват нищо за произведението. Има добре написани и лошо написани книги. Това е.
Та въпросът според мен е добре ли са написани книгите на Кинг. И преди да е възникнал методологичният въпрос какво значи "добре/зле написани", казвам - за мен това значи да ми въздействат или не.

Сюжетите на Кинг не са ми от най-приятните, но той е един от малкото автори, чиито книги се стремя да прочета на един дъх. И едва когато съм полузаспал, неохотно оставям книгата за дочитане. Още си спомням това с "Needful things". Тя, "Сиянието" и "Сейлъмс Лот" са сред книгите, които са ми въздействали. Не в посока да стана по-добър и морален човек, не. А в смисъл на чудесно описание за човешкия характер и това как се променят някои хора в дадени обстоятелства. Като в "Бурята на века" - неприятно е, но поведението на жителите на островчето е напълно възможно и вероятно.

Кинг за мен е песимист за човешката природа в мнозинството случаи, но не мога да не се съглася с него, че често пъти човешкото поведение може да е такова, каквото той го описва. В този смисъл го смятам за добър автор. И със сигурност автор, който може да оценява колегите си. Той умее да въздейства на читателите си - не във всичките си книги, но има достатъчно силни заглавия, че да бъде изслушван, когато дава мнение кой как пише.
Аз не съм съгласен с това твърдение. Има ценности и ценности. Бай Ганьо се изучава в училище по определена причина.

Има обаче универсални ценности, които няма как да се отрекат.

Едит: Извинявам се много, все забравям, че съм и модератор тук и съм кликнал edit вместо quote. Сори, Светльо :) БЕз да искам изтрих средния ти абзац, дано можеш да го възпроизведеш отново :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Feb 04, 2009 5:18 pm

Само че всяка книга ти въздейства и в ценностен смисъл, защото често пъти неизбежно си задаваш - дори несъзнателно - въпроса "Аз така ли бих постъпил в тази ситуация или другояче?" И това ти помага да се самоопознаеш. И колкото повече ми въздейства дадена книга, толкова по-мотивиран съм да се замисля за това. :wink:

Не е нужно авторът да сипе първосигнални нравоучения с големия черпак - това често пъти даже ме дразни и може дори да постигне обратния ефект. Ако авторът описва някаква ситуация/сюжет/персонажи/взаимоотношения достатъчно качествено, аз се замислям за тях и това ми действа и в ценностен смисъл, както вече казах.

Споменатият Пратчет например ми действа великолепно в този смисъл - кара ме да се замисля без да ми натяква каквото и да било. Кинг също го прави, но с различни похвати. И двамата са някак реалисти/песимисти за човешката природа (така поне ги възприемам аз от творбите им, нямам претенцията да им чета мислите). Само дето Кинг го заявява по-директно, а Пратчет по-шеговито, но и двамата го правят майсторски.
Last edited by passer-by on Wed Feb 04, 2009 5:25 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)