Споделете

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Fri Jan 09, 2009 2:37 pm

Днес по някое време ми се обажда сина ми и ме пита какво значи една конкретна думичка на английски. Аз, разбира се, първо малко се постъписах откъде идва такъв въпрос, после, тъй като все пак държа да съм аз тази, която отговаря на подобни въпроси, му обясних. Предполагам, че вече сте се досетили, че изразът беше от по-пиперливите.

Дотук добре, но последва въпросът "Мамо, защо този израз някой е използвал за теб?". Шокирана, поисках да разбера за какво става въпрос и разбрах. Мои приятели, в разговор помежду си, уж на шега (надявам се), си позволяват, по-конкренто единия, хм...., да го наречем не особено приятелски език, при това в аспект, в който тотално не ме познава. И започвам да се чудя за пореден път, аз ли съм наивен идиот или нещо им има на хората? Защо неща, които за мен са неприемливи не само между приятели или познати, но дори и към случайни хора, за другите са нещо нормално, егаси! Не искам да се спирам на това как този разговор е стигнал до сина ми, зная че е случайно и на никой и през ум не му е минала подобна възможност, но това не прави нещата по-леки за приемане.

Споменавам за този случай тук, не само защото за последните 2-3 месеца подобно нещо ми се случва не за първи път, а и защото за последните няколко месеца подобно нещо ми се случва не за първи път тук. И съм бясна, този път вече ми дойде в повече :evil:
VMITW!

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Jan 09, 2009 2:44 pm

Лицемерието е основата на приятелството.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Fri Jan 09, 2009 2:48 pm

Не, не е. Или поне отказвам за мен да е.
VMITW!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jan 09, 2009 3:06 pm

Ммм, не е основа на приятелството, естествено. ОБАЧЕ честно казано не схващам с каква цел е последното изречение. Ако искаш да го прочетат конкретни хора, що не им пишеш на ЛС? Ясно е, че "те си знаят кои са" или ще си знаят, ако прочетат, ама ние останалите като група да си вземем бележка някаква ли се очаква?
And you can't dance with a devil on your back...

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Fri Jan 09, 2009 3:12 pm

Пиша го тук, защото темата се казва "Споделете" и точно това правя. Предполагам, че основната цел на този топик е хората да споделят неща, които са ги зарадвали, натъжили, заинтригували и т.н.

Освен това силно се съмнявам, че хората, до които това се отнася въобще ще загреят, а и това няма особено значение. Не искам да се обяснявам с тях нито на ЛС, нито както и да е другояче, защото вече се убедих, че това е напално безсмислено. Просто... разтоварвам се, споделям, един вид.
VMITW!

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Jan 09, 2009 3:19 pm

Истинското приятелство е нещо много рядко. Аз имам точно двама истински приятеля. Не става въпрос за хора, с които ходиш да се напиваш или подобни глупости. Става въпрос за хора, които те разбират и те приемат такъв какъвто си. От всички останали виждаш какво можеш да очакваш. Гадно е когато нещата излизат на яве, но те рано или късно излизат.

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Fri Jan 09, 2009 3:29 pm

не се притеснявай Ади,хората по дифоулт са глупави и завистливи!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jan 09, 2009 3:44 pm

Амикае, няма само гадни лицемери и истински приятели, има много степени между тях.

Ади, може би много напразно се опитвам да извиня човек, който не го заслужава, но възможно ли е наистина да не е имал съвсем предвид каквото е казал? Забелязала съм, че много хора употребяват по-силни изрази на английски без книжовното им значение, примерно неща тип naughty whore или нещо от сорта използвани в съвсем положителен контекст.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jan 09, 2009 3:46 pm

Now I'd like to see someone use "naughty whore" in a positive context :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
And you can't dance with a devil on your back...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Jan 09, 2009 3:50 pm

@Amikae: Не разбирам последния ти пост: ти имаш двама истински приятели, които те разбират и приемат такъв какъвто си. Да, истинските приятели са такива. Къде е лицемерието в това? Лицемерие щеше да е ако НЕ те приемат какъвто си, но се правят, че е така.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Jan 09, 2009 3:54 pm

Това което исках да кажа е, че не трябва да се изненадваме за такива неща, освен ако не сме имали пълно доверие в човека. Иначе може би бях малко краен. Сега като си го прочетох ми звучи все едно, че всеки който не е лицемер ще ми стане ГОЛЯМ приятел :lol: God i suck sometimes. :lol: Но пък лицемерието идеално описва случая на Ифадриана.

Едит: Тъндърчо, просто исках да кажа, че сред толкова лицемери е трудно да се намерят истински приятели.

Едит 2: Виждам, че коментарите ви са относно думите ми за лицемерието. Ще се поправя. Лицемерието е основата на обикновеното приятелство: едно 18 годишно момче си мисли, че има много приятели. Той излиза с тях по клубове, дискотеки, зали и т.н. За него те са приятели. Той може и да знае, че говорят зад гърба му, може и да не знае, но е без значение защото на него му харесва така. Той получава това, което иска. Хора с които да излиза и да си прекарва добре. Момчето пораства и сега е 40 годишен мъж. Вечер след работа отива в местната кръчма и там са неговите приятели. Пийват си, поприказват си и той се прибира. От време на време излиза с жена си и своите приятели на ресторант, на имен ден, рожден ден, нова година. Хората с които движи го нареждат доста брутално, когато го няма. Както и той нарежда други когато ги няма. Това е една група приятели и те си прекарват добре заедно. Всичко това е нормално. Лицемерието е и винаги е било основата на тяхното приятелство.

Истинското приятелство, не се основава на лицемерие.

Бля. Мразя да пиша такива есеподобни неща. :) Дано съм се изразил по добре сега.
Last edited by Amikae on Fri Jan 09, 2009 4:14 pm, edited 1 time in total.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Jan 09, 2009 3:57 pm

Roland wrote:Now I'd like to see someone use "naughty whore" in a positive context :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Naughty whore" - the best whorehouse in Texas. :lol:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jan 09, 2009 4:01 pm

Ъъъъъъъ какъв изобщо е негативният контекст на naughty whore?!? Има "naughty" егати! Позитивно е с трийсет степени по подразбиране. Би било негативно сигурно преди 300 години??? Джийз

По темата... аз лично гравитирам умерено около мнението и чувствата на Ади, но при мен е малко по-особено, аз принципно не харесвам силни думи за когото и да е, така че не ги употребявам особено много... но не мога да кажа, че не съм имал моменти на лицемерие. А когато насреща ми има такова, понякога го разбирам/усещам, но... приемам, че това е неизбежно, от мен също
This is it. Ground zero.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Jan 09, 2009 4:13 pm

Няма чак такова значение какъв език употребяват хората. Важно е по-скоро какво точно влагат в думите си :D.

Не знам за вас - аз имам прилично количество познати, за които "курва", "кучка" и производните им в значителна степен са изместили думи като "жена" и "момиче". За някои от тях съм убеден, че просто така говорят - те използват думите за жени, които са им приятели и които уважават все пак.

Та, езикът доста се е обезценил напоследък. При днешната мода обръщенията ни да се състоят предимно от мръсни думички, за следващото поколение те ще бъдат съвсем нормални и никой няма да ги възприема като нещо негативно.

Ъъъ, мисълта ми беше, че не е задължително да отсъдиш, че хората са лицемери, само по някакъв дочут разговор. То поведението им ще си покаже.

EDIT: А, Моридин го е казал...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jan 09, 2009 4:40 pm

Мда, имах предвид точно това, което каза Итилон с добавката, че с английския нещата са още по-мътни.

Мор, whore все още е много, много обидно навсякъде освен в средите на хора, които слушат особено брутален рап, примерно. Бтв от време на време се чудя как да ти реагирам на такива изказвания. Не на това конкретно, а на доста подобни. Щото ако е сериозно е много силна и елементарна генерализация, ако не е - не се разбира.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either