Играта - Светлини сред сенките

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Nov 26, 2008 4:35 pm

Понякога наистина не разбирам хората, които отказват да приемат, че всичко си има степени. Че нещата не се делят само на "прекрасни" и "тъпи", на "гениални" и "нечетивни".

Бтв, не знам защо си пропуснал първото изречение от пасажа
Например в "Шахтата" на светлинките тийновете са далеч по-приемливи, далеч по-близки до спомените ми, или най-малкото - можех да си харесам някого дори и от "висотата" на 30-те ми години. Но хлапетата в Играта са... Недомислени. Ако са част от блог тип "Вижте какво ми се случи в училище" - ок, ама те са част от книга, претендираща да се прави от едни от най-талантливите деца в България. Летвата е височка - те сами си я поставиха. Ама с Играта се спънаха. "
Т.е. прави се сравнение между двете книги и се казва, че новата не е толкова добра и не е достигнала летвата, която миналата и начинът, по който се рекламира книгата са поставили. Какво в мнението, че едната им книга е по-добра от другата те притеснява и прави другата нечетивна?

Бтв, нека пък предположим, че има човек, за който книгата е откровено нечетивна - той какво, няма право на мнение ли? Цялата тази дискусия не знам защо от страна на защитниците на книгата се води от гледната точка "ма представете си какво им е на авторите". А гледната точка "а какво им е на читателите" се смята за еретична.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

bgspace
Misting

Post by bgspace » Wed Nov 26, 2008 4:45 pm

Ами... да си кажа правичката, минавам за доста капризен читател, който си пада предимно по научна фантастика или неща от сорта. Окей, попада ми под ръцете едно фентъзи, което, за разлика от останалите клиширани творби, ми се харесва. "Играта" наистина успява да ме грабне.

Специално за това: Ако са част от блог тип "Вижте какво ми се случи в училище" - ок, ама те са част от книга... Мисля че това е част от замисъла на самата книга. И че си е точно на място.
Бтв, нека пък предположим, че има човек, за който книгата е откровено нечетивна - той какво, няма право на мнение ли?
Ами има право ... но все пак, да си казва точно къде са слабостите.
Гореспоменатият си е казал... Окей, няма проблем.

Мир.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Nov 26, 2008 4:57 pm

Ъм, не, че нещо, но я ти кажи точно къде са силните страни. С конкретни примери.
And you can't dance with a devil on your back...

hellside
E'lir

Post by hellside » Wed Nov 26, 2008 4:58 pm

Значи да направим едно мирно и добронамерено обощение - Играта е прилична книга, Шахтата е добра книга, Аурелион е много добра книга.
Само дето ги четох в ред Шахтата-Аурелион-Играта. И ето защо съм такава кисела :D
Защото съм им страхотен фен на децата, и смятам че са невероятно талантливи за възрастта си, но аз като читател ОСНОВНО на БЪЛГАРСКО ФЕНТЪЗИ знам каква им е конкуренцията и виждам колко много повече могат. В Играта не го показаха точно това.

Що пък да не се ядосвам пък? Пък.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Wed Nov 26, 2008 4:58 pm

Interpreter wrote:...Иначе, обективно погледнато, многото шум е в полза на продукта. Продава.
Най-лошото за Калин и приятели щеше да е, ако темата беше подмината с мълчание.
Не отричам, Валери - стига в шума да се промъкваше и по някоя приказка за самата книга...
Spoiler: show
ВНИМАНИЕ! СЛЕДВА КАРТИНЕН ЕЗИК!

Все пак - не отхвърлям възможността да почнем да си говорим и за "Играта", след като успеят да ми се изредят всички.

Не бойте се! Аз може и да съм детски гъз (перифразирам Ян) - но поемам всякакви к...ритики. Така че - който друг иска да ми Каже Как Стават Те Тея Работи, - сега е моментът!

...Защо седя отстрани и се смея ли? Ами щото съм подготвил награда за Най-Знаещия-Можещия-и-Правещия. Едрокалибрена, как инак.

И ако тая тема не ви е достатъчна - йепалла, нашпорете и т'ва! На лични, на мейли, по тъмни улички и гъмжащи площади... еуате поуече! Bring yer on!

...Само не върху тоя форум, че... после се чисти трудно.
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.

bgspace
Misting

Post by bgspace » Wed Nov 26, 2008 5:01 pm

Roland: Оригиналност. Идейност. Богатство на езика - наистина, впечатлен съм от уменията на тези деца. Динамичност и последователност на сюжета. Точно тук е момента да кажа, че според мен дневникът си е добра идея - първо имаме елемент на загатване, после някак си всичко си идва на мястото. Има и неща, които откровено не ми допаднаха. За това ще говоря тази вечер.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Nov 26, 2008 5:02 pm

Не, не, това са общи приказки. Конкретика, моля. Примери.

bgspace
Misting

Post by bgspace » Wed Nov 26, 2008 5:06 pm

Ами проследи сам динамиката на сюжета примерно в момента, когато
децата разбират за смъртта на Шанийс
.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Nov 26, 2008 5:08 pm

Калейн, след последният пост (на когото нормален човек изобщо не би направил друго освен да се изсмее, но аз съм иподяконче и то приказливо), който направи, окончателно се убедих, че а) нищо не си разбрал от което се опитах да ти кажа (ако изобщо си си направил труда да четеш)
б) нищо не разбра от останалите постове ПО книгата (ако си чел внимателно, а не бесен през ред).
в) Ян е прав.

Реагираш точно като дете... ако разбираш тънкия като стилет намек.

Добавено: мисля да свърша нещо по смислено. Примерно да догледам "В името на краля" (Уве Бол филм). Да врътна някоя ария за ужас на шефа.... Таквиз ми ти работи.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Nov 26, 2008 5:10 pm

bgspace wrote:Ами проследи сам динамиката на сюжета примерно в момента, когато
децата разбират за смъртта на Шанийс
.
Не ме карай аз да правя нещо, обясни ми го ти. И се съмнявам този едничък пример да е достатъчен за всички достойнства, които изброи.

bgspace
Misting

Post by bgspace » Wed Nov 26, 2008 5:14 pm

А защо трябва да обяснявам всичко дума по дума? Така съм го разбрал, така съм го почувствал. Литературата да не е математика?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Nov 26, 2008 5:15 pm

Благодаря ти за демонстрацията. Мисля да цитирам горния ти пост следващия път, когато някой ми иска конкретика защо НЕ СЪМ харесал нещо.

Ако не можем да обясним кое, как и защо точно харесваме в една книга, от къде на къде някой ще очаква да можем да конкретизираме негативните си впечатления? Ми така сме го почувствали, мамка му.

bgspace
Misting

Post by bgspace » Wed Nov 26, 2008 5:16 pm

Окей, разбрахме. Мир.

Довечера ще продължим дискусията с повечко хора надявам се, на живо.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Nov 26, 2008 5:18 pm

bgspace wrote:А защо трябва да обяснявам всичко дума по дума? Така съм го разбрал, така съм го почувствал. Литературата да не е математика?
Айде и от мен един отговор:

Барем този мъничък пример да беше обяснил дума по дума, така малко не схващам защо въобще си го дал... и като ще си говорим за чувства: малко е неразумно да искаш Роланд да "види" колко е яко това или онова, при положение, че може да не го "почувства" такова. От друга страна може поне на интелектуално ниво да схване твоето усещане на какво почива, ако благоволиш някак да го опишеш.

Едит: Никой не е тръгнал на бой бтв ;) Прочети темата от началото и виж.

bgspace
Misting

Post by bgspace » Wed Nov 26, 2008 5:21 pm

Окей, разбрахме се...