Malazan Book of the Fallen, Part II

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Sep 10, 2008 2:00 pm

Вярно е описанието май и да, доста се сгъстяват нещата. Прочее, в гледането на Татърсейл в началото се разкрива ЦЕЛИЯТ сюжет на книгата нататък, както и, ако си спомням добре, разни неща от следващи книги. В пета пък има едно гледане, дето направо може да ти събере очите...
And you can't dance with a devil on your back...

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Wed Sep 10, 2008 2:19 pm

Това е подло. Номера е първо да намекнеш кой кой е в голямата схема на историята и чак тогава да правиш предсказания за тяхното бъдеще, за да може читателя да си каже "А-а-а, тоя сега ще го убият, а оня, напротив - голям началник ще стане, руса булка, много пари и път в чужбина го чакат!". Шегувам се. Добре го е измислил Ериксън, стига да успееш да си спомниш такива детайли след време.
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...

Lord
E'lir

Post by Lord » Thu Sep 11, 2008 3:08 am

Момент, нещо не ми е ясно. Какъв е принципът на действие на този дек, т.е. каква сила го задвижва, за да може да предсказва бъдещето, от кого се изработва изобщо?

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Thu Sep 11, 2008 10:29 am

Сега се загледах в дек-а и ми направи впечатление следното - Ammanas Shadowthrown. Така ли се пише наистина на английски или е сбъркано и е Shadowthrone? А иначе за дека май никъде не пишеше от къде се е взел :)

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Sep 11, 2008 12:21 pm

А, Shadowthrone би трябвало да си бъде :)

А иначе дека в уикито аз не съм го гледал по една елементарна причина - в края на всяка книга е описан декът така, както изглежда в момента, в който свършва конкретната книга. От време на време, като хващам нов том, съм се изкушавал да погледна накрая да видя нещо, ама всеки път се сдържам, защото там си има някакви, макар и дребни, подсказки за това какво ще се случи в частта от *тази* книга, която още не съм прочел :) И тъй като ми се струва, че декът в уикито описва един момент, по-късен от този, до който аз съм стигнал, се сдържам да гледам и там.

И за хората, които още не са забелязали такива неща - демек още не са стигнали до моменти в книгата, където се случват такива неща - да, всичко, което изписах по-горе, значи две неща: 1. от време на време в книгата се разкрива кой кой е, и 2. от време на време декът се променя.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Thu Sep 11, 2008 12:39 pm

Абе не знам дали само аз забелязвам, но сякаш Ериксън започна да вкарва все повече хумор в поредицата. Преди бяха само Техол и Бъг, но в седма книга дори и при диалозите на малазанците има доста голям напредък в това отношение. Да не говорим за чисто хумористичните ситуации, като:
Spoiler: show
Двата демона в колибата, малката вратичка в стената на летерската столица, а и самият финал на книгата :D
Не знам дали тази тенденция продължава и в осма книга, челите я да кажат :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Sep 15, 2008 2:56 am

Тюх прочетох я най-после!

омфг и т.н.

кратко пре-ревю

добрите новини:
- философските части са по-малко безсмислени
- убер героите
- яко екшън в края. яко в смисъл на не е имало такъв екшън досега, от такъв магнитуд де :)

лошите новини:
- въпросният край за ПОРЕДЕН път е претупан. И то не е толкова претупан, колкото че от мерак да струпа седем милиона Ноу Яки Сблъсъка на едно място, Ериксън е стигнал до очевидния момент, в който около два сблъсъка са добре описани, а останалите седем милиона без две са патетик до немай къде. Някои сюжетни линии се разрешават толко стил седма книга, че сърцето ме заболя. В това число:

(УЖАСНО ГОЛЕМИ СПОЙЛЕРИ, НЕ ОТВАРЯЙ!)
щерките на карса - доста жалка история
енви и спайт - общо две страници я има, я не
нимандър голит - който така и не направи нищо толкова съществено, но изведнъж всички ВИДЯХА къф е пич....
клип вс рейк - без коментар
умиращият бог вс итковиан - БЕЗ КОМЕНТАР...
ЗАВРЪЩАНЕТО НА ШИБАНИЯ ТИРАНИН.....
Калор - дори не успя да стигне даруджистан..

и други

егахму и конвърджънса, честно
- твърде много Шалис има в тая книга, мамка й богаташка.
- все пак разказвачеството на Крупе. Езикът си е бал мамата в даруджистанските части

На моменти мотивацията на доста събития ми беше неясна, но не мога отсега да кажа, че куца, преди да съм я осмислил съвсем. Котийон и ШТ ме дразнеха повече от обикновено, това не върви на добре :mrgreen:
И разбира се Големиот Ивент няма как да ни остави щастливи :(
Емо, ако имаш нещо за обсъждане, фъргай насам :) За мен останаха доста неудовлетворителни съвсем неща, повечето съм описал по-горе, ама знам, че теб те не са ти проблем обикновено ;р
Delegat wrote:не знам дали тази тенденция продължава и в осма книга, челите я да кажат
Има некъв хуморец, да, макар че не на нивото на Техол и Бъг. Все пак има Пуст и Крупе, макар че вторият вече не е смешен.

Имаше една гениална реплика на Самар Дев, но няма да я спойля, че кефът от прочитането й беше едър :mrgreen: Също репликите на ШТ при първата му среща с Травълър къртят.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Sep 15, 2008 11:09 am

щерките на карса - доста жалка история
енви и спайт - общо две страници я има, я не
нимандър голит - който така и не направи нищо толкова съществено, но изведнъж всички ВИДЯХА къф е пич....
клип вс рейк - без коментар
умиращият бог вс итковиан - БЕЗ КОМЕНТАР...
ЗАВРЪЩАНЕТО НА ШИБАНИЯ ТИРАНИН.....
Калор - дори не успя да стигне даруджистан..

и други

егахму и конвърджънса, честно
Ми ся, аз не знам какво толкова те бяха одървили щерките на Карса, ти още като излезе Пролога нещо се възбуди...Те и ония двете зомбита с кучетата в началото и те не се появиха. Пък щерките му ше ги има в последните две книги без абсолютно никакво съмнение, тъй че ше има на кого да се кефиш там :Р

Енви и Спайт - присъствието и на двете в един град си е опасна работа, ама Ериксън в нито един момент не подаде някакви мощни сигнали, че ще се ОМГ пребият една друга!!!, нали? ;) Освен това беше яко как Каладан им се показа и те се скриха :D

Нимандър - еми изпълни си ролята на водач човекът, то не е задължително да прай някакви епичности. Тва че понесе цялото пътешествие с оня полудял идиот (Клип, не Калор) си беше яко.

Не знам що въобще Клип вс. Рейк го споменаваш предвид кво стана ВМЕСТО ТОВА ОМГ!!! :shock: В смисъл, стига с тия очаквания за куул ръкопашни схватки с предопределен край, баси! Клип вс Рейк ФФС

Умиращия бог вс Итковиан - е ти очакваше при все концепцията на Итковиан като божество той да се метне да се бие с него?!? Тва че беше Сийрдомина за мен беше много по-яко.

Тва с тиранина аз не го разбрах и вероятно ще остане за следващата книга.

Калор - тотално кохерентно с концепцията на героя. Накрая като си пиеше бирата и мрънкаше в кръчмата беше супер яко :lol: Освен това вече не е полярно лош. Пък противопоставянето му със Спинок беше много яко.

И въобще, не мисля, че трябва да очакваш конвърджънс, пълен с масовки, където ВСЕКИ герой, тръгнал нанякъде, трябва неизбежно да се метне в мелето накрая. В смисъл, тва да не са Дризт и верните му другари :wink:

И пак, не виждам с какво не те задоволи конвърджънсът, при положение, че имаше РЕЙК ВС ШИБАНИЯ ДАСЕМ УЛТОР!!! и КАРСА + ШИБАНИЯ ВТОРИ СЕГУЛЕХ (баси как си зеха от него) + Баратол + оня ретарда + ДЪ ЧРУ МАСТЪР ЪВ ДЪ ХАУНДС ЪВ ШАДОУ ВС ХАУНДС ЪВ ЛАЙТ!!! Да не говорим, че бой имаше всъщност навсякъде.

А историята с Мурилио и хлапето страшно много ме изкефи.
ДРАКОНУС ИЗ БЕК ИН ДЪ УЪРЛД!
МАДЪР ДАРК ИЗ БЕК ИН ДЪ УЪРЛД!

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Mon Sep 15, 2008 11:29 am

Хората напредват 8-) Аз приключих с Градините. И съм разочарован.
Главно поради следните неща:
- Проблема не е че са много герои, проблема е, че са много за самия Ериксън. Половината загубиха цел в живота. Един куп си смениха мирогледа и поведението по три пъти за 300 страници. (Лорн, Паран, Дужек и тн..) Цялата банда в Даружистан просто се подмотва в очакване Ериксън да им измисли някаква работа. И е тъжно и скучно да ги гледаш.

- Крокус. Айде повторете го това име бързо пет пъти и след това се опитайте да си представите смело, симпатично момче-крадец. :neutral: Не, не..махнете гърбицата, черните нокти и дългите криви зъби.. смело, симпатично момче-крадец. казах!

- Цели части могат да бъдат извадени, без загуба за действието. (Историята на Сори. Котилион можеше просто да обладае Паран..той и без това е свикнал..да го обладават)

- Появата на Тирана. Те му откраднаха жълъда :shock: Жълъда! Аз съвсем очаквах като се надигне да размърда мустачки, да разтръска пухкавата си опашка и да тръгне с весели подскоци към Даружистан.

- Падението на Аномандър Рейк. (Това няма да му го простя на Ериксън.) "Може ли да дойда с тебе на купон, защото в Муун Споун-а няма много екшън?" Баси, ако аз носех Меча От Който Боговете Се На*****, никой нямаше да се ебава с мене. Никога. (А и номера с Паран и същия този меч. :neutral: Аре нема нужда...)

- Появата на Паниън Сииър. :neutral: ВТФ?! Аз просто го чувам Ериксън да си мисли "Ау, омазах Империята, омазах, Андии-те, тоя Тиран е неизползваем, да се таковам в оптимиста...трябва ми Нова Заплаха! Чакай да погледам си-ен-ен..хм...талибани. ...Талибани!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Sep 15, 2008 11:39 am

Боя се, че за повечето неща си недоразбрал, да не говорим, че практически всичките ти проблеми с книгата са всъщност начала на сюжетни линии, които продължават в следващите части. Има си причина за всичко.
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Sep 15, 2008 11:46 am

Делвиг, култов пост, ако и прекален :mrgreen:
все пак радвам се, че даде втори шанс и съм сигурен, че вроденият снобизъм на Ериксън, особено що се отнася до не твърде кадърната му демонстрация на речникови заложби ще те държи до края на поредицата ;р

ще отговоря по-късно на конкретните ти точки, както и на ВЕЧНООПРОЩАВАЩИЯ ЯВНИ АВТОРСКИ ГРЕХОВЕ (освен на автори за ШД конкурсите) Емо
This is it. Ground zero.

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Mon Sep 15, 2008 11:53 am

Първата книга е повече или по-малко туториъл в света на Ериксън, тъй че продължавай с втората, няма да съжаляваш :lol:

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Sep 15, 2008 11:59 am

ВЕЧНООПРОЩАВАЩИЯ ЯВНИ АВТОРСКИ ГРЕХОВЕ (освен на автори за ШД конкурсите) Емо
Тва е щото виждам повече от вас, лаици :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: А, и на авторите от ШД-конкурси опрощавам понякога...

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Mon Sep 15, 2008 12:03 pm

@ Roland недоразбрал едва ли ще ти осигури някакъв leverage в тази точно дискусия. Да не говорим, че не ми харесва като обобщение или още по-малко като обръщение.

Ако имаш някакви конкретни идеи как липсата на способност да контролираш поведението на собствените си герои и логически връзки може да бъде оправдано с "начала на сюжетни линии" ще се радвам да ги обсъдим. Ако имаш конкретни коментари към моите такива, пак така. За всичко останало..мастър кард.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Sep 15, 2008 12:06 pm

Бе и ти не си много подробен в описанието на тая липса на контрол от страна на Ериксън над героите му ;) Конкретен отговор в тоя случай е малко труден.
Това с името на Крокус и жълъда си е доста...субективна... перцепция ;)
Паниъна, Рейк, Сори и прочие наистина са начала на сюжетни линии, които минават през поне следващите 5 книги и няма как да са нещо друго от това, което са.
Last edited by Trip on Mon Sep 15, 2008 12:09 pm, edited 1 time in total.