Режисьорско кино

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 12, 2008 11:39 am

RRSunknown wrote:
The Dragon wrote:Правилния филн за сталинград е ето този. http://www.imdb.com/title/tt0108211/ . Хвалили са ми го хора които наистина са навътре в историята на онази битка. Enemy At The Gates е много класи под него.
подкрепям с 2 ръце, аз СЪМ го гледал , гледал съм и Врагът и като имащ се за познаващ военната история мога да кажа че именно Сталибград предава атмосферата достоверно.
Roland wrote:Чакай сега, тоест ти не си го гледал, но понеже са ти го хвалили еди кои си хора, е класи над другия?

Иначе не всяка мобилизирана армия е от кол и въже. Немците не са били, нито тогава, нито дори в отстъпление.
разбрахме вече че нищо не разбираш от военно дело няма смисъл да ставаш смешен с подобни изказвания.
Разбирам доста от кино обаче. За разлика от разбиращите от военно дело, очевидно. А към въпросното военно дело претенции нямам изобщо. Казвам каквото са ми разправяли хора, участвали и били свидетели на тия събития. По-авторитетни са ми от теб, разбираш.
And you can't dance with a devil on your back...

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Sep 12, 2008 11:39 am

Ех, спорове за "военно дело" :lol: Тва заедно с политиката е едно от двете неща, за които повечето форумци си мислят, че знаят всичко :)

Всъщност, много е вероятно немците да са били и дисциплинирани, и недисциплинирани при отстъпление, в зависимост от битката :D

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 12, 2008 11:45 am

Именно. Не знам що всеки си мисли, че може да е спец по исторически събития отпреди 60-70 години, при положение че за това време македонците, да речем, забравиха изцяло произхода си и решиха, че Шварценегер е наследник на Александър Македонски. Толкова много "факти" от онова време са преиначени от победителите/загубилите (според държавата), че да си въобразява човек, че е "наясно" с тях, е най-малкото... суетно.

А в един филм, освен нелепото качество "не/достоверност", има и такива неща като сценарий, актьорска игра, музика, камера и какво ли още не. Визията на Враг пред портите беше брутална, актьорската игра е на много високо ниво, сюжетът е динамичен, въздейства и емоционално, и на чисто действена основа. Това прави филма добър, а не наличието или липсата на историческа достоверност.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Sep 12, 2008 11:51 am

Има сигурно хиляди документални филми за Сталинград, търсете сред тях, ако толкова държите на достоверността. Или четете книги, сигурно са написани милиони томове по темата.

Художествените филми нямат задължение да са достоверни - дори и да се водят исторически.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Sep 12, 2008 11:55 am

А към въпросното военно дело претенции нямам изобщо. Казвам каквото са ми разправяли хора, участвали и били свидетели на тия събития. По-авторитетни са ми от теб, разбираш.
Разбираш предполагам че не си измислям данни а ги чета от някъде тъй че не спориш с мен а с генралите писали военни документи :). А те със сигурност са по авторитетни от баба ти и дядо ти (прочее моя дядо не само е разправял а е участвал директно но това не значи че знае за какво става дума в Сталинград).
Ех, спорове за "военно дело" Laughing Тва заедно с политиката е едно от двете неща, за които повечето форумци си мислят, че знаят всичко Smile
По една случайност съм учил военно дело така че позвволете да имам някакви познания в областа :wink:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 12, 2008 11:59 am

Не обърна внимание на примера ми с македонците. И те са учили история, някои вероятно и висше са завършили по темата. И много по-добре от нас "знаят", че са "наследници" на Александър Македонски. Генералите са участвали на тази или онази страна от войната. И това оцветява всичко, което пишат. Все пак. Иначе ти със сигурност знаеш повече от мен, а баба ми/ти и дядо ми/ти пък знаят повече от теб, понеже са очевидци. Дадох ги за пример за това как са изглеждали различните войски, преминаващи през България, в очите на цивилни, а не като някакви авторитети по събитията в Сталинград.

Което остава встрани от темата. Дем го каза най-добре.
Last edited by Roland on Fri Sep 12, 2008 12:08 pm, edited 1 time in total.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Sep 12, 2008 12:04 pm

Проблемите с данните са два:

1. Много са.

2. Трябва да се интерпретират, като ги получиш.

Това пък води до други два проблема:

1. Не си сигурен дали разполаш с достатъчно или ако си, може би се лъжеш.

2. Интерпретацията на сухи данни е трудна и многопластове работа, а пък ако разчиташ на това да ти бъдат преподадени, не може да си сигурен дали на тоя, който ти ги преподава, може да се разчита напълно.

:)

А и, както казах, това няма отношение към филма, защото той не е за битката при Сталинград, така както не всеки филм, който се развива в Ню Йорк, е за Ню Йорк.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Sep 12, 2008 12:05 pm

Сега, ако ще си говорим за дисциплината в руската войска по време на Втората световна - факт е, че са били разпасани. Печално известна е случката, при която съветски войници са се натровили с алкохол в Бургас, а после им издигат паметник. А що се отнася до филма - хубав е. Да, наистина филмовият Зайцев е различен от реалния, но това не пречи филмът да е хубав. И "Моя безсмъртна любима" е художествена измислица с участието на Бетовен, но самият филм е много добър, без да е исторически верен. Ко да прайм ся.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Sep 12, 2008 12:06 pm

Съветвам хората, които държат на достоверността, да гледат отново "Гладиатор". Вероятно са го харесали, а този филм надали е много по-достоверен от "Кралят на скорпионите". В смисъл, част от оръжията, използвани в битките, са измислени специално за филма. За каква достоверност може да се говори по-натам?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Sep 12, 2008 12:18 pm

Има си статистика която никой не оспорва независимо дали е американец , германец или руснак.
Все едно да оспориш датите :) и да кажеш че руско турската война не е била 1878 а 1910 година.
Съветвам хората, които държат на достоверността, да гледат отново "Гладиатор". Вероятно са го харесали, а този филм надали е много по-достоверен от "Кралят на скорпионите". В смисъл, част от оръжията, използвани в битките, са измислени специално за филма. За каква достоверност може да се говори по-натам?
Тук ме хвана в крачка и засрамено се оттеглям от спора тъй като много добре знам че е недостоверен Гладиатора и въпреки това ми е любим филм :), сигурно така сте възприели и вие Враг пред портите.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Sep 12, 2008 12:42 pm

Достоверността не е важна викате :) Хайде да правим комедиен мюзикъл за лагерите в Белене тогава :)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 12, 2008 12:44 pm

Глуповата аналогия. Враг пред портите е доста тежка драма, нито омаловажава, нито се подиграва.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Sep 12, 2008 12:45 pm

Има и такова нещо като вкус ;) Ето виж например в какво се превръща посланието "освободи се, кови сам съдбата си" + готината, но недостоверна идея за тайно братство убийци, фалциращи куршуми и следващи повелите на стан...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Sep 12, 2008 12:50 pm

Roland wrote:Глуповата аналогия. Враг пред портите е доста тежка драма, нито омаловажава, нито се подиграва.
Къде я видя драмата, баш екшънче си беше.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Sep 12, 2008 12:52 pm

The Dragon wrote:
Roland wrote:Глуповата аналогия. Враг пред портите е доста тежка драма, нито омаловажава, нито се подиграва.
Къде я видя драмата, баш екшънче си беше.
Имаше драма- любовна :wink: