Странджа
Moderator: Moridin
Чудех се дали да пусна линка в Абсурдистан, но тази тема ми се видя малко по-релевантна, макар че е друга планината 
http://news.ibox.bg/news/id_1166248626

http://news.ibox.bg/news/id_1166248626
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
За Земята призовават:
СЪОБЩЕНИЕ:
Уважаеми ГРАЖДАНИ,
Присъединете се към митинг-шествие под надслов
НЯМА ДА МЪЛЧИМ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА!
в подкрепа на Странджа, Рила, Пирин, Черноморието
и за Свободата на словото
19 юли 2007 г., четвъртък,
Начало: 19.00 пред Националния дворец на културата (НДК)
Маршрут: по бул. Витоша до храм-паметник “Александър Невски”
Ден преди гледането на второ четене на Законопроекта за изменение на Закона за защитените територии в Народното събрание, ние отново ще излезем на улицата, за да покажем загрижеността си за съдбата на прекрасната българска природа.
В последните дни се случиха и няколко ТРЕВОЖНИ СЪБИТИЯ, към които искаме да привлечем вниманието на обществеността:
* Уволнен бе директорът на Национален парк Рила инж. Васил Петров, който досега противодействаше на посегателствата на “инвеститорите”;
* Очевидци заснеха потресаващи кадри от работата на булдозери в Националния парк;
* Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) се опита да ограничи разпространението на информация в Интернет за гражданските протести в подкрепа на Природен парк Странджа.
За да се спазва законът,
за да се уважават правата на гражданите,
за да остане природа в България,
поставяме за пореден път СЛЕДНИТЕ ИСКАНИЯ:
1. Върховният административен съд (ВАС) да отмени решението, с което се обявява за нищожна заповедта за ПП Странджа. Министерски съвет да приеме Плана за управление на парка. Парламентът спешно до почивката да приеме закон за потвърждаване на всички защитени територии.
Незаконният строеж на курортния комплекс “Златна перла” да бъде рекултивиран.
2. Министърът на околната среда и водите да даде гаранции, че няма да бъдат допуснати ски писти и съоръжения на територията на НП Рила, като прекрати процедурата за екологична оценка на плана за ски зона Паничище в частта й, попадаща в националния парк.
3. Министърът веднага да издаде заповеди по чл 19 на ЗБР (Закон за
биологичното разнообразие) за всички черноморски територии от НАТУРА 2000 за забрана за строежи във всички предложени НАТУРА 2000 зони за опазване на местообитания по морския бряг.
(Този път, за да няма легни-стани, Софийска община е уведомена за шествието)
Ми дайте да ходим!
Това звучи сериозно. И май има някакъв ефект, доколкото следя.
Значи утре в 19:00 пред НДК.

Значи утре в 19:00 пред НДК.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Според работата ше видя ако мога нещо 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Към списъка бих добавил и Витоша, където вилите на софийските мутри и бизнесмени все по-усърдно узурпират планината и Странджа, където горите просто безконтролно се изсичат от лакеите на Доган.
Районът около Странджа е много изостанал - дано поне ако се построи нещо се отворят работни места. Там хората са много бедни и няма с какво друго да се препитават освен с туризъм.
А иначе одобрявам всякакви форми на граждански протест спрямо своеволията на абсурдностите в България. Жалко, че заради работата не винаги успявам да се включа. Мечтата ми е да се зароди най-сетне някакво подобие на гражданско общество и у нас!
Районът около Странджа е много изостанал - дано поне ако се построи нещо се отворят работни места. Там хората са много бедни и няма с какво друго да се препитават освен с туризъм.
А иначе одобрявам всякакви форми на граждански протест спрямо своеволията на абсурдностите в България. Жалко, че заради работата не винаги успявам да се включа. Мечтата ми е да се зароди най-сетне някакво подобие на гражданско общество и у нас!
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
Готвят бетонен удар върху Странджа
09.07.2008

Масово строителство на хотели, вилни селища и комплекси от затворен тип предстои да започне в Странджа.
Инвеститори масово изкупуват земи и подготвят поредния строителен удар срещу останалата все още единствена българска планина, незасегната от безобразното туристическо строителство.
Припомняме, бетонирането на черноморското крайбрежие достигна вече и до една от най-красивите точки в неговия южен край. Около местността Силистар вече започна много сериозно застрояване с малки хотели и частни вили.
Земята в определени селища на Странджа планина е поскъпнала в пъти само за две години.
Така например в селата Фазаново, Велика, Ясна поляна и Крушевец през 3005 и 2006 г. квадратният метър урегулирана площ е струвал 5 - 6 евро. Сега вече има оферти и за по 60 евро на квадрат.
Засиленият интерес към тези земи показва, че инвеститорите се подготвят за поредната си атака срещу българската природа.
За сега единствената пречка остава това, че голяма част от земите попадат в районите на „Натура 2000", както и в природен парк „Странджа".
Администрациите на общините Созопол, Приморско, Царево и Малко Търново подготвят решение за деактуване на земите и изваждането им от територията на парк „Странджа" и защитените зони на „Натура".
По този начин ще се даде свободен вход на строителството вътре в планината и багерите ще може да потеглят спокойно и безпрепятствено.
Според служители на парк „Странджа" се планира чудовищно строителство по поречието на река Велека и големи парцели в местностите Босна, Качул и по-атрактивните селца в района.
Според информация от четирите общини, които са на територията на „Странджа" инвестиционните проекти са на стойност над 700 млн. евро и се предвижда да бъдат застроени общо 1 млн. кв. метра девствени горски площи.
Досега единствено упорството на ръководството на парк „Странджа" и на екоорганизациите пречеха на строителния удар.
Съвсем скоро обаче, държавата чрез вратички в законите и общините чрез полулегални решения ще позволят бетонът да започва да се лее щедро и върху красивата Странджа.
Източник
09.07.2008

Масово строителство на хотели, вилни селища и комплекси от затворен тип предстои да започне в Странджа.
Инвеститори масово изкупуват земи и подготвят поредния строителен удар срещу останалата все още единствена българска планина, незасегната от безобразното туристическо строителство.
Припомняме, бетонирането на черноморското крайбрежие достигна вече и до една от най-красивите точки в неговия южен край. Около местността Силистар вече започна много сериозно застрояване с малки хотели и частни вили.
Земята в определени селища на Странджа планина е поскъпнала в пъти само за две години.
Така например в селата Фазаново, Велика, Ясна поляна и Крушевец през 3005 и 2006 г. квадратният метър урегулирана площ е струвал 5 - 6 евро. Сега вече има оферти и за по 60 евро на квадрат.
Засиленият интерес към тези земи показва, че инвеститорите се подготвят за поредната си атака срещу българската природа.
За сега единствената пречка остава това, че голяма част от земите попадат в районите на „Натура 2000", както и в природен парк „Странджа".
Администрациите на общините Созопол, Приморско, Царево и Малко Търново подготвят решение за деактуване на земите и изваждането им от територията на парк „Странджа" и защитените зони на „Натура".
По този начин ще се даде свободен вход на строителството вътре в планината и багерите ще може да потеглят спокойно и безпрепятствено.
Според служители на парк „Странджа" се планира чудовищно строителство по поречието на река Велека и големи парцели в местностите Босна, Качул и по-атрактивните селца в района.
Според информация от четирите общини, които са на територията на „Странджа" инвестиционните проекти са на стойност над 700 млн. евро и се предвижда да бъдат застроени общо 1 млн. кв. метра девствени горски площи.
Досега единствено упорството на ръководството на парк „Странджа" и на екоорганизациите пречеха на строителния удар.
Съвсем скоро обаче, държавата чрез вратички в законите и общините чрез полулегални решения ще позволят бетонът да започва да се лее щедро и върху красивата Странджа.
Източник
Земята ни е твърде плитка,
сякаш на небето издълбана
и трепери като водна капка,
Кралят Гарван когато минава.
Моят блог
Моят блог
Гледам, че никой не е писал след мен и надали има особен интерес към брътвежите ми
, но за всеки случай да постна и тук поредния абсурд.
"Palazzo Reale” е истинско доказателство, че тук може да съществува съвършеният лукс, на който ще се насладят само онези, които могат да си го позволят-хора с благородно потекло, блестящи звезди от шоу-бизнеса, бивши и настоящи диктатори и олигарси, хора с изтънчен вкус и отлични финансови възможности. Това е новият символ на богатство и разточителност, очарователна смесица от съвършенство и хармония, които завладяват всяко въображение и ви карат да се влюбите завинаги. "
Не, това не е измислица на луди природозащитници, които се опитват да оборят новия Общ устройствен план, позволяващ строителното безумие в източната част на природен парк "Странджа". Това е информация от <официалния сайт> на един от узаконените с този план проекти (болдвала съм аз). Това безумие бе узаконено от Министерството на околната среда и водите преди два дни. Тепърва следват обжалвания. Решението разрешава унищожаването на флората и фауната около Царево, Варвара, Ахтопол, застрашава огромно количество защитени видове и нанася трайни щети на екосистемата. Едно от малкото неща, с които държавата ни все още номже да се похвали, е уникална природа. Скоро няма да може.
Още за министерското решение и за общия устройствен план на царевци и сие тук.

"Palazzo Reale” е истинско доказателство, че тук може да съществува съвършеният лукс, на който ще се насладят само онези, които могат да си го позволят-хора с благородно потекло, блестящи звезди от шоу-бизнеса, бивши и настоящи диктатори и олигарси, хора с изтънчен вкус и отлични финансови възможности. Това е новият символ на богатство и разточителност, очарователна смесица от съвършенство и хармония, които завладяват всяко въображение и ви карат да се влюбите завинаги. "
Не, това не е измислица на луди природозащитници, които се опитват да оборят новия Общ устройствен план, позволяващ строителното безумие в източната част на природен парк "Странджа". Това е информация от <официалния сайт> на един от узаконените с този план проекти (болдвала съм аз). Това безумие бе узаконено от Министерството на околната среда и водите преди два дни. Тепърва следват обжалвания. Решението разрешава унищожаването на флората и фауната около Царево, Варвара, Ахтопол, застрашава огромно количество защитени видове и нанася трайни щети на екосистемата. Едно от малкото неща, с които държавата ни все още номже да се похвали, е уникална природа. Скоро няма да може.
Още за министерското решение и за общия устройствен план на царевци и сие тук.
Моят блог
Моят блог
- Interpreter
- Forsaken
Еск, погледнах в твоя блог. Просто няма как нормален човек да не е съпричастен към това, което споделяш.
Това, което се вижда тук: http://www.royalpalacebg.com/informatio ... or-25.html наистина е отвратително
Това, което се вижда тук: http://www.royalpalacebg.com/informatio ... or-25.html наистина е отвратително

Interpreter, според мнозинството от хората около мен нормалните хора не се интересуват от тези неща и такива като мен си губят времето. Обикновено като заговоря на някаква такава тема или ме прекъсват или мълчаливо изчакват да свърша и моментално заговарят за нещо различно. А не е като да общувам с някакви идиоти, уж с интелигентни хора, ама ... и аз не знам.
Нито колегите, нито приятелите (с точно три изключения) взимат някакво отношение, освен някои изказвания стил "О, да, това не е правилно, но какво можем да направим?? Не си губи времето". Една колежка дори ми се навика един път, че твърде много райони от България са забранени за строеж и че това е безобразие ...
Мат, кич и половина е.
И повечето са такива. И най-забавното е, че прозорците им гледат на пет метра макс към следващите прозорци на следващото такова чудовище. И затова никой богаташ (да не говорим за.. диктатор?!) не ходи на такива места. Те са перачници за пари. Факт. И защото хората, които си перат парите в тях нямат никакъв вкус, са толкова кичозни.

Мат, кич и половина е.

Моят блог
Моят блог
- Moridin
- Global Moderator
А аз мисля, че има доста хора, за които е важно това. Включително е странно, че в тази тема наистина не е имало коментари повече по предния ти пост, защото си спомням доста отчетливо как някъде (може би в абсурдистанската тема) се пенихме по въпроса.
А това решение не беше ли в крайна сметка отложено до нова експертиза? Не знаех, че са го приели?
((
А това решение не беше ли в крайна сметка отложено до нова експертиза? Не знаех, че са го приели?

This is it. Ground zero.