The Dark Knight

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 01, 2008 10:54 am

...и не изисква много движение на лицевите мускули :mrgreen:

Мен пък адски ме накефи точно че не стана ясно от какво са му белезите на Жокера. Имам силното подозрение, че и той не знаеше.
And you can't dance with a devil on your back...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Aug 01, 2008 10:57 am

Да, и на мен ми е интересно от какво наистина са белезите.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Aug 01, 2008 11:02 am

Roland wrote:Имам силното подозрение, че и той не знаеше.
Хаха, и аз останах с това впечатление :) Но беше много убедителен всеки път като обясняваше :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Shamajotsi
Sorcerer

Post by Shamajotsi » Fri Aug 01, 2008 12:38 pm

Връщам се в този форум за този един-единствен пост, надявайки се, че не се сещате предните ми писаници (човек като порасне поумнява, все пак, и му иде акълеца в главата).

Та такаааам... Филмът адски много ми хареса! Не мисля, че е номер 1, защото просто винаги съм се въздържал да сравнявам "Амели Пулен" и "Властелина", да кажем.

Но това означава, че ще трябва да го сравнявам със себеподобните му. Хъм... комиксова адаптация, така ли? Е, досега бях виждал подобни филми, които да са толкова зле, че да са ме отказвали от комиксите, по които са направени. "Батман в началото" и "Черният рицар" са уникални с това, че ме отказаха от всички комикси за Човека-прилеп именно с това, че са прекалено яки и не ща да си развалям мнението за Батман с онези карикатури (както ми изглеждат сега), по които са правени въпросните два филма на Кристофър Нолан.

И сега, малко мои размисли и страсти за спорните моменти на филма, които видях, че се дискутират тук:
Spoiler: show
На първо време, да кажа нещо, което го намирам много важно за единия Лошко в този филм. Жокера е уникален гад в историята на комиксовите адаптации по отношение на това, че победата над него не се постига чрез "физически методи", като в първия "Батман", да кажем.

Поради тази причина "излишният патос" във филма не е никак излишен. Като да кажем, че Джак Никълсън нямаше нужда да се претрепва на края на филма на Бъртън от '89. Цивилните в своя ферибот не трябваше да унищожават другия. Иначе филмът по-натам става безмислен. Самия Батман се обезмисля - каква е идеята да се бориш за спокойното съществуване на такива хора, които биха активирали въпросния детонатор? Че жени и деца, от горе на всичкото, дето уж са "невинни" и "беззащитни". Ако те го бяха допуснали, то те се превръщаха в хора на Жокера, искат или не.

И тук всъщност разбрах, че не съм уточнил нещо друго, което е много важно: във филмите на Нолан главният герой не спасява "бройки". Той прави повече - спасява цял град и по-точно неговия дух, както бе изразено във филма. За да се покаже, че е успял, хората от "цивилния" ферибот трябваше да не активират своя детонатор.

От много места чух мнения от типа "сакън, да няма любовна история във филма!". Е точно тук, любовната история беше на място. Трябваше да се покаже, че Батман се превръща в символ, а не маскирания Брус Уейн. В това отношение образът на Харви Дент е на точното място в точния момент. За хората, които не са разбрали, той беше от добрите. Само задето загуби като герой от древногръцка трагедия. Именно заради любовта, която изпитваше.

"Патосът" на Гордън накрая е нужен, от своя страна, именно за да подчертае това, което разграничава Батман от Харви Дент и от всички други комиксови герои, междувпрочем. Защото, за съжаление вие май не забелязахте, Батман не тръгна да мъсти подир загубената си любов. Онзи Батман, на Бъртън, да кажем, щеше да попилее Жокера, който щеше да се гърчи от Болка. Но Батман на Нолън и компания сценаристи е герой, предизвикван от Жокера да си отмъсти, да не бъде Батман, а "Харви Дент номер 2". За него Рейчъл Доус беше жертва, но не и непоносима. Посланието на Гордън беше очевидно, ама доколкото схващам, за някои хора от този форум посланията си заслужават само когато са написани между редовете с невидимо мастило, по възможност наобратно, закриптирани с най-непробиваеми методи и записани на одавна забравен африкански диалект. Не, Гордън искаше да каже: "Batman has no limits". Единственото нещо, което можеше да замести този патос беше евентуалната материализация на Алфред, след която комисарят трябваше да се обърне към иконома и да каже "He told you so". Е, аз предпочитам вариянта, избран от сценаристите. Вие?

И накрая, да защитя едно предно-изказано мнение (не помня, от кого, съжалявам, не ви знам много добре, но май е на Роланд), по-конкретно за символите във филма. Искате да дам конкретни примери за конкретно иносказателно авторово говорене, чрез героите от филма?

Батман - героят, същинското неподкупно правосъдие, спасителят на "духа на Готъм".
Харви Дент - героят, онзи Ахил, на когото са се възхищавали елините навремето. "Добрия Батман"
Двуликия - "падналия ангел"
Рейчъл Доус - Жертва. Смъртта й всъщност е истинското препятствие пред героите в този филм. Единият "умира" при това изпитание, другият оцелява, доказвайки се.
Жокера - остава и да не сте разбрали...
Фокс и Алфред - не толкова символи, колкото архетипни роли, но пък съвсем на място. И двамата до голяма степен са в ролята на ментора за героя.
Та така. За финал - образът на Бейл рулира. Този на Леджър - кърти мивки. Героинята на Гиленхал лепи плочки. Колкото до Екхарт, спомаган от Нолан и всички останали сценаристи, е свършил нещо чудовищно: чрез ролята си на този Харви Дент/Двулик обезглавява образа на Дарт Вейдър, а Двуликия, изигран от Томи-Лий Джоунс, по-добре да не се бе пръквал на бял свят.
Spoiler: show
И наистина за финал - не, и на мен ми дойде на ум при първото гледане, но нямаше да е хубаво цивилните да се самодетонират. Ако щяха да вдигат някого във въздуха, то това трябваше да са затворниците. И после цял живот да живеят с мисълта, че са били не по-малко престъпници от другите и не са заслужавали да живеят повече от останалите ;) .

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Aug 01, 2008 2:40 pm

thunder wrote:
Roland wrote:Имам силното подозрение, че и той не знаеше.
Хаха, и аз останах с това впечатление :) Но беше много убедителен всеки път като обясняваше :)
е така е по-яко да не е ясно макар че...

:mrgreen:
The Joker: [looks directly at Dinner Guest] You know, you remind of my father.

The Joker: ... I hated my father!
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Fri Aug 01, 2008 3:40 pm

Изтъркан лаф. Имаше го още в "Ruthless People" :roll:
Заповядайте в Клуб за фантастика и фентъзи "Соларис" - гр. Пловдив

Събираме се всеки петък от 18:00 пред книжарница "Литера" на Джумаята.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Aug 01, 2008 4:29 pm

Бе не е важно какво а как го казваш :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Mon Aug 04, 2008 5:37 am

защо у нас филмът трае 150мин, а на някои места 162мин?

Gunslinger
Warmage

Post by Gunslinger » Mon Aug 04, 2008 5:57 am

Принципно е 152 минути филма!
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Aug 04, 2008 9:29 am

Shamajotsi wrote:
Та такаааам... Филмът адски много ми хареса! Не мисля, че е номер 1, защото просто винаги съм се въздържал да сравнявам "Амели Пулен" и "Властелина", да кажем.

..............

яко мнение като цяло, хареса ми :)
This is it. Ground zero.

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Tue Aug 05, 2008 12:21 am

Morgan Freeman е в болница след автомобилна злополука.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Aug 05, 2008 12:27 am

Добре де, тая новина дали няма да осъмне във всеки топик в тоя форум. Айде малко консистентност и най-вече четене на другите теми :)
This is it. Ground zero.

Gunslinger
Warmage

Post by Gunslinger » Tue Aug 05, 2008 3:16 am

Като сме почнали с някви новини точно след премиерата на филма Крисчън Бейл го арестуваха за побой над сестра си и майка си!Не помна дали някой го е споменавал!
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Tue Aug 05, 2008 4:22 am

Moridin wrote:Добре де, тая новина дали няма да осъмне във всеки топик в тоя форум. Айде малко консистентност и най-вече четене на другите теми :)
Не сЪ Гневи!
Ама реших, че Кинофорума е правилното место. И Наместо да почвам ново темичка за случилото се реших, че темата за тоз филм има отношение към новината. Чак после видях, че хората вече са споделяли в Баш Форума...

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue Aug 05, 2008 7:51 am

Наскоро някой ми казваше, че тоя филм бил прокълнат (заради събитията около Хийт и Крисчън) - и то преди катастрофата :?

Преди да коментирам самия филм - на всички, които го гледахме, голяма болка ни беше липсата на Кейти Холмс (добре че поне ще избегне проклятието ;)

Актрисата, която я заместваше играеше добре, но визията и оставяше в недоумение как всички най-влиятелни мъже в Готъм са лудо влюбени в нея.

Филмът е адски добър. Първата част също. Най-добрият на всички времена? Хм... надали. Не мога да преценя качествата му, преди второ гледане, където да изчистя някои неясноти. Въпросът, обаче, е, че добрият сценарий наравно със същинската кинематография, със самата визия, превръщат един филм в шедьовър. Крайно време е след като 100-200 милиона се инвестират в създаването на продукции с подобен мащаб, да се наблегне повече на съшитите с бели конци сценарии и Батман доказа, че може, било то и във филм за супер герой, а инвестициите се връщат многократно.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com