Случи ми се нещо интересно...
Moderator: Moridin
Да, ако всъщност точно това е трябвало да се случи, БЕЗ да си се настроил към конкретния вариант на случването отпреди това...
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Аз се стреснах от това което позна, а не от това което ми каза че ще стане. Аз така или иначе го питах само едно нещо. Просто друго не ме интересуваше. И той се учуди че не съм любопитен за още неща, ама просто не вярвам в предсказването.
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!
Така бива.DELgado wrote:Аз се стреснах от това което позна, а не от това което ми каза че ще стане. Аз така или иначе го питах само едно нещо. Просто друго не ме интересуваше. И той се учуди че не съм любопитен за още неща, ама просто не вярвам в предсказването.

Животът е толкова интересен донякъде и защото ни се случват неочаквани неща.

The Best of Mozart
Абе секи чака да му кажат нещо хубаво 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Като оставим настрана въпроса за това дали има хора, които имат способности, които науката все още не е в състояние да обясни[1], и като оставим настрана (поне до последния абзац) и това, че има стотици *пъти* повече хора, които нямат такива способности, но казват, че имат, за да взимат парите на хората...
Всъщност това, което Минувачът казва, е много логично - и важи за повечето от възможните случаи при разните видове ясновидство и какво ли не.
Ако има само едно възможно бъдеще и всичко е предопределено, и някой ти каже какво *ще* се случи, ти така или иначе не можеш да промениш това, което ще се случи; най-многото, което можеш да направиш, е да се настроиш психически - което в някои случаи може и да не е добре от гледна точка на нерви, депресия и какво ли не. Дори не е вярно, че можеш да правиш несвързани с това неща, с които да се адаптираш по-добре - нали всичко е предопределено и тези неща ти така или иначе *ще* ги направиш?
Ако има няколко възможни бъдещета и някой ти покаже *едно* от тях, като се опитва да те убеди, че това е единственото, предопределено бъдеще, и ти предприемеш някакви действия въз основа на това, тогава... тогава той си те е излъгал, умишлено или не, и те е подбутнал към определени действия. Ако ти е казал, че ще се случи нещо лошо, ти е направил МНОГО лоша услуга, като ти е внушил фатализъм и безпомощност. Ако ти е казал, че ще се случи нещо добро, на практика може би ти е вдигнал настроението и подобрил погледа към живота - и това е ЕДИНСТВЕНАТА полза, която някой би могъл да извлече от подобни неща.
Ако има няколко възможни бъдещета и някой ти покаже *едно* от тях, като ти каже, че това е само една от възможностите, която може да се случи, ама може и да не се случи - тогава за какво изобщо си го питал?
Повечето "гадатели" (имам предвид тези, които съзнателно си приписват способности, които нямат, само за да извличат полза, обикновено финансова, от това) са наясно с всичко това и "предсказват" хубави неща, за да попаднат в графата "подобряване на настроението на клиента" и да си осигурят продължаване на процеса на извличане на полза
[1] а лично аз определено съм на мнение, че науката все още не е обяснила всичко, но за разлика от повечето хора по света (а и от доста хора тук) това мое мнение е *информирано*, на базата на това, че знам колко *много* неща науката вече *е* обяснила и колко пъти някой е мислел, че до десетина-петнайсет години науката ще е обяснила всичко, пък то... хм
Всъщност това, което Минувачът казва, е много логично - и важи за повечето от възможните случаи при разните видове ясновидство и какво ли не.
Ако има само едно възможно бъдеще и всичко е предопределено, и някой ти каже какво *ще* се случи, ти така или иначе не можеш да промениш това, което ще се случи; най-многото, което можеш да направиш, е да се настроиш психически - което в някои случаи може и да не е добре от гледна точка на нерви, депресия и какво ли не. Дори не е вярно, че можеш да правиш несвързани с това неща, с които да се адаптираш по-добре - нали всичко е предопределено и тези неща ти така или иначе *ще* ги направиш?

Ако има няколко възможни бъдещета и някой ти покаже *едно* от тях, като се опитва да те убеди, че това е единственото, предопределено бъдеще, и ти предприемеш някакви действия въз основа на това, тогава... тогава той си те е излъгал, умишлено или не, и те е подбутнал към определени действия. Ако ти е казал, че ще се случи нещо лошо, ти е направил МНОГО лоша услуга, като ти е внушил фатализъм и безпомощност. Ако ти е казал, че ще се случи нещо добро, на практика може би ти е вдигнал настроението и подобрил погледа към живота - и това е ЕДИНСТВЕНАТА полза, която някой би могъл да извлече от подобни неща.
Ако има няколко възможни бъдещета и някой ти покаже *едно* от тях, като ти каже, че това е само една от възможностите, която може да се случи, ама може и да не се случи - тогава за какво изобщо си го питал?

Повечето "гадатели" (имам предвид тези, които съзнателно си приписват способности, които нямат, само за да извличат полза, обикновено финансова, от това) са наясно с всичко това и "предсказват" хубави неща, за да попаднат в графата "подобряване на настроението на клиента" и да си осигурят продължаване на процеса на извличане на полза

[1] а лично аз определено съм на мнение, че науката все още не е обяснила всичко, но за разлика от повечето хора по света (а и от доста хора тук) това мое мнение е *информирано*, на базата на това, че знам колко *много* неща науката вече *е* обяснила и колко пъти някой е мислел, че до десетина-петнайсет години науката ще е обяснила всичко, пък то... хм

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- The Dragon
- Elder God
Ами различни измерения, слоеве на "времето" (т.е. това, което повечето хора наричаме "време"), промени в мозъка, които дават да надзърнеш в някои от тях (и евентуално да се побъркаш от това, което възприемаш) и т.н.The Dragon wrote:Да не говорим за феномени като ванга, които учените нямат и идея откъде да ги подхванат (думи на учителя ми по биология от НПМГ) ...

Нали сме фенове на научна фантастика?
The Best of Mozart
Не беше за пари. Така че последния вариант отпада.Като оставим настрана въпроса за това дали има хора, които имат способности, които науката все още не е в състояние да обясни[1], и като оставим настрана (поне до последния абзац) и това, че има стотици *пъти* повече хора, които нямат такива способности, но казват, че имат, за да взимат парите на хората...

- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Валери, мдам, ястно
Всъщност аз може би трябваше от началото да кажа, че не говоря специално за твоя случай, а визирам дребна леко странична размяна на реплики между Минувача и Мор
Иначе - да, и в моя живот са се случвали разни неща, които са ме карали да се замислям по подобни въпроси и да се чудя колко още неща не знаем за света около нас.

Ако трябва да перефразирам пратчет -
какво ли ще знаем утре
ми не се знае
аха
btw, как точно се процедира с Миди и Дървесни гъби техниката
Кости по си го представям.
какво ли ще знаем утре
ми не се знае
аха
btw, как точно се процедира с Миди и Дървесни гъби техниката

Last edited by Xellos on Thu Jun 19, 2008 10:55 am, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Еми пак на същия принцип хвърля ги и гледа. Просто се използват за различни неща. За първи път виждах такива гъби - човека беше ходил до Мозамбик за да си ги набави. И мидите бяха доста страни, ама тях поне ги познах.
Last edited by DELgado on Thu Jun 19, 2008 11:03 am, edited 1 time in total.
Moridin wrote:Да бе дървесни гъби и миди е брутално![]()
Пенчев, нямаше нужда от тоя пост, както обикновено бях полусериозен®.
Ти като чу Гъби...

Шантава работа тва с пътуванията. Дет се вика некви си два дена не съм бил из софия и са ми се струва се едно е било седмица поне. Unreal усещане некво.
- Roamer
- Ascendent
Мор, това с полусериозното ще го оставя без твърде много коментар, освен може би с молбичката по някакъв друг начин да маркираш изказвания, в които си съвсем сериозен
А моето изказване всъщност не беше насочено *само* към теб, а по принцип - защото неведнъж съм установявал, че по света има много хора, които не са се замисляли по тези въпроси изобщо, а си карат с първото впечатление, което им е дошло наум
Пък съвсем скоро, в личен разговор, в който защищавах малко твърде либерална за тогавашния случай теза (и в крайна сметка се оказа, че по принцип може и да съм прав, ама точно тогава нещата бяха малко по-различни
), имах възможност да си подредя мислите и да си изясня тази позиция, та викам що пък да не я споделя 
Ксел, за пътуванията - да, така е! Това да смениш обстановката, това, дет' вика майка ми, "да си смениш картината пред очите", пък макар и само за ден-два, много те отпуска, вярно е!

Ксел, за пътуванията - да, така е! Това да смениш обстановката, това, дет' вика майка ми, "да си смениш картината пред очите", пък макар и само за ден-два, много те отпуска, вярно е!