The Spiderwick Chronicles

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sun Apr 13, 2008 9:09 pm

Не съм го гледал още.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Apr 14, 2008 2:18 am

Demandred wrote:Визията не е само ефекти и мащаб, противно на мнението на някои форумни разбирачи, и този филм е добър пример за това. Много добра работа с камерата, подбор на ъглите за снимане, чудесен монтаж, умело използване на филтри - всичко това го има.
Нищо такова (болда) не съм казал. Казах, че мащабът на визията е определящ за мен, когато говорим за генерично фентъзи. Та няма как да не предпочета по-красивия и зрелищен филм (Компаса > Спайдъруик, в случая).

Гледал съм и Спайдъруик, и Мамутите по 2 пъти. Вече мога да ходя на дигитално в Арена за 4лв. (вместо 7). Познайте кой от двата има кво да ми предложи визуално и на трето гледане.

Иначе споменатите (подчертаното) компоненти на визията, наред с десетки други, са ми изключително важни. Бих гледал произволен филм само защото е с добра кинематография. Точно в "Старите кучета", например, беше размазваща още на първо гледане.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jun 07, 2008 10:52 pm

Изгледах най-стене Хрониките на Спайдъруик.

Е брутално филмче, бе!!!!

Много трогващо, много добра актьорска игра на хлапето (а и не само), мега яки дзверчета, съспенс, и най-вече и най-важното - има го ЧУВСТВОТО за вълшебство. Има го чувството, че светът наистина на една крачка от нас е адски готин и пълен с неща, за които не знаем. С други думи, филмът ми позволи да се почувствам дете, което е супер :)

активно препоръчвам!

п.п. Шайх, тотално не си прав. Точно епиката безмерно щеше да убие филма, да не говорим, че Компаса е много по-тъп като цяло, няма кво да си кривим душите. Зрелища, не зрелища. Единственият човек, който държи да смята ай-кендито отделно и да му придава същественото значение, си ти, со гоу ту слийп плз.

А дори самата начална сцена (със Спайдъруик, който запечатва книгата) беше толкова НЕВЕРОЯТНА във всяко кинематографично отношение с тия сенки, замъглени неща, бързи кадри, учестено дишане, баси все едно гледам най-доброто от Финчър, Линч и въобще всички по-шантави режисьори откъм кинематография, но същевременно готино, достъпно, близко и човешко.

Просто страхотен филм, пак казвам.
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jun 08, 2008 12:45 am

Дам, като за 8/10, което за мен е близо до максималната оценка за детско тесномащабно фентъзи. Рол май му беше дал девятка. Sue me. 8-)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sun Jun 08, 2008 12:48 am

8/10 e абсурдно за този филм, не забравяйте, че си е банално детско фентъзи, колкото и подреден/добре направен да е. По подреден май имам предвид 'самодостатъчен', а може би не....А може би четенето за принудителните административни мерки, които може да налага главната инспекция по труда си казва думата....

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Jun 08, 2008 12:53 am

9.5....

ей така напук :mrgreen:
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jun 08, 2008 1:01 am

continued
Точно епиката безмерно щеше да убие филма, да не говорим, че Компаса е много по-тъп като цяло, няма кво да си кривим душите. Зрелища, не зрелища. Единственият човек, който държи да смята ай-кендито отделно и да му придава същественото значение, си ти, со гоу ту слийп плз.
Вероятно, ма поне съм наясно с това и го заявявам и отчитам. Компасът е 7/10. Ако разбием оценките, става:
Спайдъруик: история 8 + зрелище 7 = 8/10 (с бонус за неочаквано доброто постижение на жалния фон на поджанра)
Компасът: история 5 + зрелище 9 = 7/10
Всичко си излиза.

Иначе ТОЧНО аз винаги съм казвал, че сценарият (историята) е най-важното в един филм. Помните кви пунически войни беха. Дем още не може да ми прости. Така че историята решава дали филмът е добър или тъп. Но не можеш да пренебрегваш зрелището, шото от него зависи пък колко пъти ще бъде гледан въпросния филм, особено от масата хора, която разпознава добрата история, но по-скоро инстинктивно и определено не я е*е особено за нея.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sun Jun 08, 2008 1:02 am

ДЕМ, МОЛЯ ТЕ ДА МУ ПРОСТИШ, БЪДИ ЧОВЕК ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ!

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sun Jun 08, 2008 9:36 am

Простил съм му отдавна, аз съм добър човек и не съм злопаметен. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!