еми за по 2 седмици са за по 40 лв!и после ти го сменяElayne wrote:Ефо, тия лични режими не са ли по 30-40лв. на 10-14 дни?...
Една приятелка, моя съученичка, ходи и й изготвяха режим за по 10 дни, след това го сменяше за още 10 дни. Имаше ефект, но мацката беше над 100 кила качила за двете години, в които живя в Канада. А преди беше кожа и кости.
Едит: Искам метаболизма на Ники или Мелито ^^.
Случи ми се нещо интересно...
Moderator: Moridin
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Дима, проблемът не е във *взимането* на витамините. Проблемът е в *усвояването* им веднъж като попаднат в организма. Мастноразтворимите витамини се наричат "мастноразтворими" именно защото ти ТРЯБВАТ мазнини, в които да ги разтвориш, за да попаднат в кръвта и после където още трябва. Ако не ядеш достатъчно мазнини от различните типове, ако не ядеш достатъчно "свежи" мазнини (я, чак сега забелязах, че Амелия е казала, че нещо съм казал правилно
), за организма ти няма никакво значение дали тези витамини ги поемаш със зеленчук или на таблетка - той все няма да успее да ги усвои и... абе не че няма смисъл да ги взимаш, ама... няма смисъл да ги взимаш 

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- BaYa
- Forsaken
Съвсем си е правилно! Синтетичните освен, че не се усвояват ползотворно, много пъти нямат и нужната "среда". Т.е. - също е доста важно как са комбинирани в храните ти. Защото примерно, до колкото помня, видамин Ц блокира пълноценно усвояване на желязото и т.н
Синтетичните витамини са много добра добавка, когато имаш повече нужда, при по-напрегнат ритъм ... . Но не би трябвало да се разчита на тях като "коректор" на диета. Дори е опасно!
Синтетичните витамини са много добра добавка, когато имаш повече нужда, при по-напрегнат ритъм ... . Но не би трябвало да се разчита на тях като "коректор" на диета. Дори е опасно!
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Най-вероятно са само частично верни, но си струват замислянето...
Не съм против диетите, опитвала съм някакви чутовни количества от тях, в момента съм на диета, но смятам, че не бива да се прилагат продължително. Единственият път, когато съм успявала да спазвам по-строга диета продължително време осезателно си скапах здравето за известно време. Другият път, когато още по-осезателно си скапах здравето беше в много лош за мен момент, когато нямах възможност да се храня навън, а у нас не ми беше до това и съответно без да съм го искала се оказвах на диета. Още си тегля последствията от единият куп неща, които преболедувах тогава наведнъж. Ама наистина.
И да добавя нещо от себе си - за мен това с хранито табу, включително шоколада и алкохола е безсмислица. Да, прекаляването с тях сигурно вреди повече и е по-лесно, отколкото прекаляването с моркови (което води до това, че пооранжевяваш). Но това не означава, че те са лоши в каквито и да е количества и вид, че са наркотик, смърт или нещо подобно. И още нещо - според мен организмът сам показва какво иска, въпросът е, че твърде често най-лесното и бързото нещо е сандвичът (или каквото там) от лавката. Или два-три такива, които са в такова количество, защото всъщност ти се е ядяло друго и е трябвало да се натъпчеш, за да се почувстваш заситен.20 мита за начините на отслабване
1. Може да се отслабне като се употребяват нискокалорични продукти.
Обаче благодарение на ниската си калоричност тези продукти не ни засищат достатъчно и се налага да се храним повече. Ефектът е нулев, а освен това може да се предизвика и разширение на стомаха.
2. За затлъстяването е виновна захарта.
Даже напълно да изключим всичко сладко от нашето меню, в много продукти се съдържат различни вещества, например нишестето, които организмът преобразува в захар. А и захарта е необходима на организма, защото тя е незаменим източник на енергия.
3. Трябва да се употребяват по-малко въглехидрати.
Върху това становище се базират различни диети, някои от които изключват от храненето и мазнините. Тези диети могат да ни помогнат, но след много дълго приложение. Всички възможни негативни последствия за организма все още не са достатъчно изучени.
4. Трябва да се яде често, но по-малко.
Това твърдение не е доказано от никакви научни данни. Теглото се натрупва в организма въз основа на общото ежедневно количество храна и нейната калоричност. Няма никакво значение дали тя е изядена на два или десет пъти.
5. Може да се яде всичко, но да се изяжда само половината от необходимия порцион.
Тази много модна заблуда може да ви помогне да отслабнете, но ще навреди на здравето ви - бързо ще усетите недостиг на витамини и други ценни вещества.
6. Гладуването може да ни помогне да отслабнем бързо и прочиства организма от вредни вещества.
Можем да отслабнем, но при възстановяване на нормалния ни хранителен режим ще напълнеем дори повече.
7. Ананасите помагат да се отслабне, дори ако се употребява мазна храна.
В ананасите действително се съдържат вещества, които разграждат мазнините. Но когато попаднат в стомаха, те се дезактивират и не могат да възпрепятстват натрупването на мазнини. Съвсем различен би бил случая, ако науката успее да изолира тези вещества от ананаса и създаде на тяхна основа специален медикамент.
8. Редовната употреба на слабителни чайове спасява от затлъстяването.
Това е опасно заблуждение! Да се пие такъв чай се препоръчва само при постоянен запек. В противен случай може да се причини вреда на микрофлората на стомаха и червата, което ще доведе и до проблеми с имунната система.
9. Причината за затлъстяването е мазната храна.
Но мастните киселини са необходими на организма, тъй като те са незаменимо звено при обмяната на веществата. При недостиг на мазнини възникват проблеми с жлъчката. В дневната ни доза храна трябва да има не по-малко от 20% мазнини.
10. Отказването от вечеря може да ни помогне да отслабнем.
Този метод действа не върху всеки организъм. Решаващо значение има количеството храна, а не времето, когато е изядена.
11. За да си запазим фигурата трябва два пъти годишно да приемаме средства за отслабване.
Този метод може да причини сериозна вреда. Ефектът от прилагането на този метод се постига или за сметка обезводняването на организма - тогава страдат бъбреците, или от слабителното действие - страдат стомаха и червата.
12. Редовните занимания със спорт премахват необходимостта от ограничаване в храната.
Заниманията със спорт и движенията изгарят калориите, но не толкова интензивно, колкото ни се струва. Например един час джогинг изгаря само толкова калории, колкото се съдържат в един шоколад.
13. Посещаването на сауни и бани предпазва от напълняване.
За съжаление това не е вярно. Организмът се отървава само от течностите, чието количество бързо се възстановява след утоляване на жаждата.
14. Масажът с твърди сухи четки или ръкавици може да ни избави от целулита.
Това би било прекрасно, но за съжаление подобно механично въздействие не е способно да премахне мастното наслояване. Иначе такъв масаж е много полезен за кожата - тя става гладка и еластична.
15. За затлъстяването са виновни само продуктите с висок гликемичен индекс: картофи, хляб, макарони и т.н.
Това не е доказано от науката. Гликемичният индекс определя относителната способност на един или друг продукт да се преработва в глюкозата на кръвта - индексът на глюкозата се приема за 100%. Само диабетиците трябва да внимават за този показател.
16. Употребата на продукти с високо съдържание на белтъци ще ни помогне да отслабнем.
Да, тези продукти могат да допринесат за нашето отслабване. С този метод обаче не трябва да се злоупотребява, за да не се увреди работата на бъбреците.
17. Ако преди ядене изпиваме чаша леденостудена вода няма да повишим теглото си.
При употребата на студена вода организмът действително "изгаря" ... "изгаря" калории, за да се стопли, но много малко - за 1 литър се изразходват около 30-35 калории, което е равно на калоричността на бучка захар.
18. Обилната закуска " програмира " организма за обилен обяд и вечеря, затова е по-добре да не закусваме.
Децата и хората, извършващи тежък физически труд задължително трябва да закусват пълноценно. За хората, водещи заседнал начин на живот, отказването от закуска също е вредно. А иначе - няма полезно преяждане.
19. Можем да ядем колкото ни се иска, но само до 6 часа вечерта.
Това не е вярно, тъй като има значение общото количество и калоричност на храната за денонощие, а не часът на хранене.
20. Разделното хранене помага в отслабването.
Всички методи на разделното хранене, например отделната употреба на белтъци и въглехидрати, от научна гледна точка са пълна безсмислица. Но тези методи помагат на човека да контролира и планира по-добре своето хранене.
Не съм против диетите, опитвала съм някакви чутовни количества от тях, в момента съм на диета, но смятам, че не бива да се прилагат продължително. Единственият път, когато съм успявала да спазвам по-строга диета продължително време осезателно си скапах здравето за известно време. Другият път, когато още по-осезателно си скапах здравето беше в много лош за мен момент, когато нямах възможност да се храня навън, а у нас не ми беше до това и съответно без да съм го искала се оказвах на диета. Още си тегля последствията от единият куп неща, които преболедувах тогава наведнъж. Ама наистина.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Теглото се натрупва в организма въз основа на общите калории, но има един много важен момент - ако стоиш гладен примерно половин ден, след това си толкова гладен, че след това се думкаш с каквато храна ти попадне в огромни количества. А стомахът се справя доста по-лесно и успешно с по-малки количества по-лесно обработваема храна (разни рафинирани захари и прочие не спадат към тая категория).4. Трябва да се яде често, но по-малко.
Това твърдение не е доказано от никакви научни данни. Теглото се натрупва в организма въз основа на общото ежедневно количество храна и нейната калоричност. Няма никакво значение дали тя е изядена на два или десет пъти.
И после чакаш още сума часове и на вечеря правиш същото. И се преебаваш. По-честото хранене (с правилни неща) осигурява някаква ситост на организъма, която няма да те принуждава да изпаднеш наркоманоподобно състояние като си помислиш, че не си ял/а от 16 часа примерно.
Не с всички е така. При мен след повече чакане на ядене, ми се отяжда. Първо съм зверски гладна, после яденето се готви един час и пазарува толкова и накрая на мен вече почти не ми се яде. Не знам свиване на стомаха ли е или какво, но понякога се получава така след наистина по-дълго чакане на ядене (т.е. не просто забавяне на поръчката, примерно (когато ще стане точно както ти го описа), а и да съм била гладна от час-два-три.
Да де, статията наистина е малко обобщителна и могат да се намерят разни частни случаи...
Да де, статията наистина е малко обобщителна и могат да се намерят разни частни случаи...
I don't wanna die
- Moridin
- Global Moderator
За мен повечето от тия са неверни (а не просто обобщителни), нищо лично към автора. Не ми се навлиза в детайли, тъй като са твърде много. Откъде е статията? Има ли някаква научна достоверност източникът?
В добавка към това на Емо - много източници твърдят, че по-честото хранене и съответната почти пълната липса на глад в максимален период от време убеждава мозъка, че няма нужда да складира енергийни вещества в организма - от което се напълнява. Не че се е залетял да складира при три пъти ядене на ден, но често не успяваме добри да спазим това и отлагаме много обяда или нещо подобно, и при всички случаи по-честото хранене има по-положителен ефект поне в този аспект.
Не мога да говоря доколко това е достоверно, тъй като никой не е изучил докрай начина на работа на мозъка в този аспект. Но е сигурно, че го твърдят адски много хора, за да е просто мит.
Убеден съм, че и в разделното хранене има някакъв научен смисъл, първо защото не съм чувал за човек, при когото да не е проработило (а научният подход тръгва от наблюдавания факт, както знаем) и второ, защото повечето хора с био-медицинско образование го уважават принципно.
За храната вечер - храносмилателният тракт не е толкова активен към края на деня, доколкото знам; веществата не могат да се усвоят пълноценно, създава се усещане за тежест и дисфункция на стомаха и червата; Не знам дали води до затлъстяване, но определено има причини да е по-скоро вредно.
В добавка към това на Емо - много източници твърдят, че по-честото хранене и съответната почти пълната липса на глад в максимален период от време убеждава мозъка, че няма нужда да складира енергийни вещества в организма - от което се напълнява. Не че се е залетял да складира при три пъти ядене на ден, но често не успяваме добри да спазим това и отлагаме много обяда или нещо подобно, и при всички случаи по-честото хранене има по-положителен ефект поне в този аспект.
Не мога да говоря доколко това е достоверно, тъй като никой не е изучил докрай начина на работа на мозъка в този аспект. Но е сигурно, че го твърдят адски много хора, за да е просто мит.
Убеден съм, че и в разделното хранене има някакъв научен смисъл, първо защото не съм чувал за човек, при когото да не е проработило (а научният подход тръгва от наблюдавания факт, както знаем) и второ, защото повечето хора с био-медицинско образование го уважават принципно.
За храната вечер - храносмилателният тракт не е толкова активен към края на деня, доколкото знам; веществата не могат да се усвоят пълноценно, създава се усещане за тежест и дисфункция на стомаха и червата; Не знам дали води до затлъстяване, но определено има причини да е по-скоро вредно.
Last edited by Moridin on Thu May 29, 2008 3:00 pm, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Специално това с храненето малко, но по-често - основната идея, "на ниско ниво", е, че при различните варианти за това колко време не ядеш, после какво количество - и какво *точно* - изяждаш - и после колко време пак не ядеш и т.н., вътре в организма се отделят различни хормони. Там е сложно - различните хормони започват да се отделят в различни моменти, някои веднага, някои след часове, някои спадат веднага, някои спадат след часове, някои си взаимодействат... Като цяло е сложно и, да, при различните хора може да бъде различно.
Но все пак изказването в статията - че пълнеенето зависи *само* от това колко ядеш - не е съвсем правилно, защото в периода между две яденета организмът може да реши все пак да попреработи малко от вътрешните запаси и това да повлияе по някакъв начин на цялата работа. По-точно изказване би било нещо като "не е доказано, че храненето по малко и по-често е по-добро, но не е доказано и обратното", а според мен има *повече* аргументи за това, че в *повечето* случаи при повечето хора храненето по-малко и по-често действително е по-добро. Но все още не е доказано и също така като че ли може и да не е универсално вярно.
Добавено: А колкото до цялата статия - повечето от нещата там са в стил "това категорично твърдение не е вярно, категорично е вярно обратното" - което НЕ е правилно
Да, повечето от категоричните твърдения, дадени като митове, наистина не са категорично универсално верни. Проблемът е, че и опроверженията са дадени като категорични твърдения, а и те не са универсално верни
Истината, както обикновено, е някъде по средата - а специално за храненето нещата са *толкова* сложни и объркани и индивидуални на биохимично и хормонално ниво, че има много малко универсално верни категорични твърдения.
Но все пак изказването в статията - че пълнеенето зависи *само* от това колко ядеш - не е съвсем правилно, защото в периода между две яденета организмът може да реши все пак да попреработи малко от вътрешните запаси и това да повлияе по някакъв начин на цялата работа. По-точно изказване би било нещо като "не е доказано, че храненето по малко и по-често е по-добро, но не е доказано и обратното", а според мен има *повече* аргументи за това, че в *повечето* случаи при повечето хора храненето по-малко и по-често действително е по-добро. Но все още не е доказано и също така като че ли може и да не е универсално вярно.
Добавено: А колкото до цялата статия - повечето от нещата там са в стил "това категорично твърдение не е вярно, категорично е вярно обратното" - което НЕ е правилно

Eric: I use my sword to detect good on it.
Морви, то и с мен става така, но тук си говорим за хора, дето не са закусвали, отиват на работа и на обяд две не виждат от глад; стават от стола и отиват да си вземат дюнер от дюнерджийницата на ъгъла (или от някоя лавка). Все пак в общия случай човек няма да чака да му мине глада 
А иначе, честото хранене по малко го използват всички сериозни спортисти, реално без изключение. Тъй че би трябвало да действа
Енергийните нива на организма са на по-постоянно равнище, метаболизмът се ускорява, няма го онова усещане за тежест в стомаха, което идва след якото ядене два пъти дневно, следователно я няма и сънливостта, която идва след якото ядене, следователно шансът да подремнеш след като си се нахакал с яката рънъ е по-малък, което пък значи, че организмът няма да е в състояние на покой точно тогава, когато трябва да действа активно да усвои храната вместо да я бута в мастните депа, щото в момента няма нужда от тая енергия.

А иначе, честото хранене по малко го използват всички сериозни спортисти, реално без изключение. Тъй че би трябвало да действа

Да кажа за разделното хранене от собствен опит. С него също свалих много, много кила, но по едно време то просто спря да действа - като някакво насищане се получи и после почнах да напълнявам. И от други хора съм го чувала.
Бтв, във всяка диета го има и психологическия момент и той изобщо не трябва да се пренебрегва. Оплакванията от слабост на Елейн според мен са си чиста психология, така както и моите приливи на сила.
Иначе, по темата - преди малко изкъпах Божидар. Беше епично. После се постарах да убия тлъстата многобройна популация от бълхи по него - дано да съм успяла, че проклетата котка е напълнила цялата къща с тях.
Бтв, във всяка диета го има и психологическия момент и той изобщо не трябва да се пренебрегва. Оплакванията от слабост на Елейн според мен са си чиста психология, така както и моите приливи на сила.
Иначе, по темата - преди малко изкъпах Божидар. Беше епично. После се постарах да убия тлъстата многобройна популация от бълхи по него - дано да съм успяла, че проклетата котка е напълнила цялата къща с тях.

Малки черни неща подскачат рязко насам-натам и хапят
и докато сигалиш животното лазят насам-натам по него и пак подскачат (а то се чеше ядосано).

To the unfortunate person who threw a shoe on the stage. We collect shoes, so you're not getting it back. You're gonna have to hop home, on one leg. And while you're hopping home, dear shoeless person, you could whistle this tune to yourself. *starts playing Nancy Boy*