Салати и мезета

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Thu May 22, 2008 9:55 pm

Аааа, щом е из групата на високо-хвъчащите цени, трябва да се пести. :? Но не забравяй запчено парченце на филийка, с доматче отдолу и чер пипер отгоре! :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Fri Jun 13, 2008 4:31 pm

Коктейл от раци върху авокадо....

Мисля, че мога да изям към 5-6 килограма от това.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20438
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Fri Jun 13, 2008 4:37 pm

Авокадо = Ушна кал. баси три дена карах на бисквитки и сухари. еба си майката и гърча. От днес край на гнета - за обяд пилешка пържола с задушени картофки. уви малко :cry:
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

User avatar
Elayne
Elder God
Posts: 6266
Joined: Fri Jan 23, 2004 9:15 pm

Post by Elayne » Fri Jun 13, 2008 4:40 pm

Никич, ти все си болен бе, какво става? :roll:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20438
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Fri Jun 13, 2008 6:01 pm

нервират ме.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Mon Jun 16, 2008 3:44 pm

И имаш страхотно качествена ушна кал!!!! :twisted: :bigtongue:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11251
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Mon Jun 16, 2008 3:48 pm

Кажете рецепта за салата "Табуле", ама автентична и изпробвана!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Mon Jun 16, 2008 4:07 pm

Tabulé, taboulé, taboulet

Марф, няма кой знае какви възможности за вариация в/у основната рецепта. Най-много да подменят някоя подправка с друга, освен ментата която не се пипа.
Горната е доста добре. И се извинявам на останлите, ако Марфа-та може ще я преведе. Ако ли не - скоро по вашите екрани, от Къщата на Грибоедов!! :lol: :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Mon Jun 16, 2008 7:41 pm

viewtopic.php?t=3053&postdays=0&postorder=asc&start=180

Марфе, баш тука бе. ^^^ Изпробвахме я поне 20 пъти тая зима.

А сега освен на салати и зеленчуци/риба на скара, съм и на супи (жалко, че ги няма в заглавието на темата). Голем кев!! :D Досега пробвах най-различни зеленчукови и все стават страхотни. Може би шото винаги вкарвам един нарязан на ситно лимон с кората и два големи домата (тва на 1 голя-яма тенджера). Подправките отделно. Зехтин вместо олио и само щипка сол - има си най-различни маслини за целта.

Сега почвам рибени - с кило сьомга. 8-) И гъбена ше опитам. Бе изобщо - една тенджера ми стига доволно за 2 дни, а не ми излиза повече от 2 до 8лв. (Иначе давах 25-30лв. на ден - и то когато не ходя на ресторанти. :roll: :evil: ) А самото готвене е бързо и приятно. И си правя квото аз искам - и то така, че едва ли да може по-вкусно. Като се замисля, че преди ходех на море главно заради рибената скара/чорба. :lol:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
JohanVladimir
Sorcerer
Posts: 381
Joined: Fri Mar 19, 2004 1:40 pm

Post by JohanVladimir » Mon Jun 16, 2008 8:01 pm

Marfa wrote:Кажете рецепта за салата "Табуле", ама автентична и изпробвана!
Не знам колко е автентична, но е изпробвана многократно:
- марокански кус-кус;
- домат;
- краставица;
- зелен лук (по желание);
- мента/джоджен/магданоз.
Всичко на ситно и в купата :mrgreen:
+ сол, лимон и зехтин
Last edited by JohanVladimir on Mon Jun 16, 2008 8:16 pm, edited 1 time in total.

User avatar
JohanVladimir
Sorcerer
Posts: 381
Joined: Fri Mar 19, 2004 1:40 pm

Post by JohanVladimir » Mon Jun 16, 2008 8:13 pm

BaYa wrote:Tabulé, taboulé, taboulet

Марф, няма кой знае какви възможности за вариация в/у основната рецепта. Най-много да подменят някоя подправка с друга, освен ментата която не се пипа.
Горната е доста добре. И се извинявам на останлите, ако Марфа-та може ще я преведе. Ако ли не - скоро по вашите екрани, от Къщата на Грибоедов!! :lol: :wink:
Тва не е честно :( И ние искаме автентично табули :cry:

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Mon Jun 16, 2008 8:48 pm

Извинявам се много, много, много!!! Но ако се наложи да превеждам и на български в близките 3 дни - ще се гръмна! :wink: Обещавам! :twisted:
А Марфето превежда много добре.
И най-важното е кус-куса да е полу готов. Има такъв който е полу сварен (така да се каже) и после пак е изсушен. Защото се разчита само на течноста на домата и салтката изобщо, за да омекне той. :wink:
Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак! :oops: ), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!! :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

User avatar
JohanVladimir
Sorcerer
Posts: 381
Joined: Fri Mar 19, 2004 1:40 pm

Post by JohanVladimir » Mon Jun 16, 2008 8:58 pm

BaYa wrote:Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак! :oops: ), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!! :wink:
Това е една от любимите ми салати, пък било то и с магданоз вместо мента...
Ще чакам превод :oops:

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Mon Jun 16, 2008 9:20 pm

JohanVladimir wrote:
BaYa wrote:Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак! :oops: ), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!! :wink:
Това е една от любимите ми салати, пък било то и с магданоз вместо мента...
Ще чакам превод :oops:
Нямаш проблем!!! :thumbsup:
Първите 2 дена, от кратката ми ваканция ще ги посветя на табуле-то и каквото още решиш да си избереш. :blush:
Но по-добре кориандър, вместо магданоз. :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Mon Jun 16, 2008 10:03 pm

Първата ми рибена чорба - и стана бижу. :D

Фърлате сьомгата (800гр. рагу в случая) да ври в голямата тенджура със супена лъжица сол (минимума).
Добавяте отрано нарязан дивисил/леощан и черен пипер на зърна, те правят рибената чорба. Може и нещо лютивичко за вкус, червен пипер или една шипка-скоросмъртница.
Докато ври рибата, режете по половин кило картофи и зелени чушки и по четвърт моркови и лук.
Тя се е сварила в това време, та я вадите от бульона да я обезкостите, а на нейно място шибвате зарзаватя.
Фърлате филенцата сьомга обратно в тенджурата и добавяте по 2 нарязани домата и лимона.
Последно шибвате две яйца за застройка, разбърквайки усилено, теглите контакта и посипвате с малко нарязан пресен магданоз и копър.
Няма никаква нужда от зехтин, шото сьомгата е толкова тлъста, че цялата тенджура вече плува в примамлива и изкл. полезна мазнина.


Воала! По-малко от час (шото е на най-силен огън) от-до, а стават поне 20-25 порции. Излиза 10 пъти по-евтино, отколкото да седнеш някъде - и вероятно и по-вкусно, ако спазвате простите правила и имате грам вкус. :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests