Салати и мезета

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu May 22, 2008 9:55 pm

Аааа, щом е из групата на високо-хвъчащите цени, трябва да се пести. :? Но не забравяй запчено парченце на филийка, с доматче отдолу и чер пипер отгоре! :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri Jun 13, 2008 4:31 pm

Коктейл от раци върху авокадо....

Мисля, че мога да изям към 5-6 килограма от това.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Jun 13, 2008 4:37 pm

Авокадо = Ушна кал. баси три дена карах на бисквитки и сухари. еба си майката и гърча. От днес край на гнета - за обяд пилешка пържола с задушени картофки. уви малко :cry:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Fri Jun 13, 2008 4:40 pm

Никич, ти все си болен бе, какво става? :roll:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Jun 13, 2008 6:01 pm

нервират ме.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jun 16, 2008 3:44 pm

И имаш страхотно качествена ушна кал!!!! :twisted: :bigtongue:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jun 16, 2008 3:48 pm

Кажете рецепта за салата "Табуле", ама автентична и изпробвана!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jun 16, 2008 4:07 pm

Tabulé, taboulé, taboulet

Марф, няма кой знае какви възможности за вариация в/у основната рецепта. Най-много да подменят някоя подправка с друга, освен ментата която не се пипа.
Горната е доста добре. И се извинявам на останлите, ако Марфа-та може ще я преведе. Ако ли не - скоро по вашите екрани, от Къщата на Грибоедов!! :lol: :wink:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Jun 16, 2008 7:41 pm

viewtopic.php?t=3053&postdays=0&postorder=asc&start=180

Марфе, баш тука бе. ^^^ Изпробвахме я поне 20 пъти тая зима.

А сега освен на салати и зеленчуци/риба на скара, съм и на супи (жалко, че ги няма в заглавието на темата). Голем кев!! :D Досега пробвах най-различни зеленчукови и все стават страхотни. Може би шото винаги вкарвам един нарязан на ситно лимон с кората и два големи домата (тва на 1 голя-яма тенджера). Подправките отделно. Зехтин вместо олио и само щипка сол - има си най-различни маслини за целта.

Сега почвам рибени - с кило сьомга. 8-) И гъбена ше опитам. Бе изобщо - една тенджера ми стига доволно за 2 дни, а не ми излиза повече от 2 до 8лв. (Иначе давах 25-30лв. на ден - и то когато не ходя на ресторанти. :roll: :evil: ) А самото готвене е бързо и приятно. И си правя квото аз искам - и то така, че едва ли да може по-вкусно. Като се замисля, че преди ходех на море главно заради рибената скара/чорба. :lol:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Mon Jun 16, 2008 8:01 pm

Marfa wrote:Кажете рецепта за салата "Табуле", ама автентична и изпробвана!
Не знам колко е автентична, но е изпробвана многократно:
- марокански кус-кус;
- домат;
- краставица;
- зелен лук (по желание);
- мента/джоджен/магданоз.
Всичко на ситно и в купата :mrgreen:
+ сол, лимон и зехтин
Last edited by JohanVladimir on Mon Jun 16, 2008 8:16 pm, edited 1 time in total.

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Mon Jun 16, 2008 8:13 pm

BaYa wrote:Tabulé, taboulé, taboulet

Марф, няма кой знае какви възможности за вариация в/у основната рецепта. Най-много да подменят някоя подправка с друга, освен ментата която не се пипа.
Горната е доста добре. И се извинявам на останлите, ако Марфа-та може ще я преведе. Ако ли не - скоро по вашите екрани, от Къщата на Грибоедов!! :lol: :wink:
Тва не е честно :( И ние искаме автентично табули :cry:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jun 16, 2008 8:48 pm

Извинявам се много, много, много!!! Но ако се наложи да превеждам и на български в близките 3 дни - ще се гръмна! :wink: Обещавам! :twisted:
А Марфето превежда много добре.
И най-важното е кус-куса да е полу готов. Има такъв който е полу сварен (така да се каже) и после пак е изсушен. Защото се разчита само на течноста на домата и салтката изобщо, за да омекне той. :wink:
Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак! :oops: ), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!! :wink:

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Mon Jun 16, 2008 8:58 pm

BaYa wrote:Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак! :oops: ), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!! :wink:
Това е една от любимите ми салати, пък било то и с магданоз вместо мента...
Ще чакам превод :oops:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jun 16, 2008 9:20 pm

JohanVladimir wrote:
BaYa wrote:Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак! :oops: ), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!! :wink:
Това е една от любимите ми салати, пък било то и с магданоз вместо мента...
Ще чакам превод :oops:
Нямаш проблем!!! :thumbsup:
Първите 2 дена, от кратката ми ваканция ще ги посветя на табуле-то и каквото още решиш да си избереш. :blush:
Но по-добре кориандър, вместо магданоз. :wink:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Jun 16, 2008 10:03 pm

Първата ми рибена чорба - и стана бижу. :D

Фърлате сьомгата (800гр. рагу в случая) да ври в голямата тенджура със супена лъжица сол (минимума).
Добавяте отрано нарязан дивисил/леощан и черен пипер на зърна, те правят рибената чорба. Може и нещо лютивичко за вкус, червен пипер или една шипка-скоросмъртница.
Докато ври рибата, режете по половин кило картофи и зелени чушки и по четвърт моркови и лук.
Тя се е сварила в това време, та я вадите от бульона да я обезкостите, а на нейно място шибвате зарзаватя.
Фърлате филенцата сьомга обратно в тенджурата и добавяте по 2 нарязани домата и лимона.
Последно шибвате две яйца за застройка, разбърквайки усилено, теглите контакта и посипвате с малко нарязан пресен магданоз и копър.
Няма никаква нужда от зехтин, шото сьомгата е толкова тлъста, че цялата тенджура вече плува в примамлива и изкл. полезна мазнина.

Воала! По-малко от час (шото е на най-силен огън) от-до, а стават поне 20-25 порции. Излиза 10 пъти по-евтино, отколкото да седнеш някъде - и вероятно и по-вкусно, ако спазвате простите правила и имате грам вкус. :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.