Приключенският жанр в киното (От 1980 до днес)
Еми аз свързам подобните филми също с пътешествия и куестване, но уви това е прекалено широк критерий - така определено ще трябва да включим и властелина баси. Бих се опитал да се аргументирам така: трябва да има някакъв (дълъг) период от време между времето на "изследването" и настоящото време на "приключението" (важи за Пиратите дори с пълна сила, легендата за Дейви Джоунс и т.н.) като разбира се двете са свързани.
Горното важи за почти всички филми в списъка, за които се повтарят едни и същи други елементи (пътешествие из различни места, динамика на сюжета до последния момент, сетинг, ПИСТОЛЕТИ) и така включвам неща като Идалго и 4те пера (които дори само заради сетингите си автоматично идват тук).
Пак казвам, че за мен не трябва да се сетига по-назад от 17ти-18ти век, не мога да го изразя правилно, така че ще кажа че така го усещам.
10 000 BC със сигурност отива много повече към исторически/фентъзи.
Та чакам да бъда убеден и съм съгласен да сменим критерия. Off I go learning.
Горното важи за почти всички филми в списъка, за които се повтарят едни и същи други елементи (пътешествие из различни места, динамика на сюжета до последния момент, сетинг, ПИСТОЛЕТИ) и така включвам неща като Идалго и 4те пера (които дори само заради сетингите си автоматично идват тук).
Пак казвам, че за мен не трябва да се сетига по-назад от 17ти-18ти век, не мога да го изразя правилно, така че ще кажа че така го усещам.
10 000 BC със сигурност отива много повече към исторически/фентъзи.
Та чакам да бъда убеден и съм съгласен да сменим критерия. Off I go learning.
Ми по мое скромно мнение приключенията (и съответно приключенските филми) по НИКАКЪВ начин не се ограничават само до 17 век и нагоре. Приключенстване си е имало бол и преди това. Така че подобно ограничение е меко казано безумно.
Все едно драмите да са само от 20 век и нагоре щото се е появил СПИН и нищо преди това не може да се сравни с него.
Все едно драмите да са само от 20 век и нагоре щото се е появил СПИН и нищо преди това не може да се сравни с него.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
Последното е крайно безмислено дори на ниво идея (не се жегвай ненужно), защото драмите не се изчерпват с темата за СПИН-а и в 20ти век.
Така, след кратка справка с уикипедията:
http://en.wikipedia.org/wiki/Adventure_film
Проблемът е, че разширите ли ЧАК толкова критерия работата отива у реката....
Така, след кратка справка с уикипедията:
http://en.wikipedia.org/wiki/Adventure_film
Именно абсурдното включване на Междузвездни Войни и Властелина (включени по-горе в списъка от Уикипедията) исках да избягна. Пак казвам, че всичко е до усещане при мен или до обвързане на някаква представа с думата "приключенски" - за това написах 17ти век и нататък. не ангажирам никога с нея.Popular concepts
* An outlaw fighting for justice or battling a tyrant (e.g., Robin Hood, Zorro or Star Wars)
* Pirates (e.g., Captain Blood or Pirates of the Caribbean)
* Searching for a lost city or for hidden treasure (e.g., King Solomon's Mines or Indiana Jones)
Проблемът е, че разширите ли ЧАК толкова критерия работата отива у реката....
Както и приключенските филми с пистолетите. Горното е безсмислено точно колкото твоетоMuad_Dib wrote:Последното е крайно безмислено дори на ниво идея (не се жегвай ненужно), защото драмите не се изчерпват с темата за СПИН-а и в 20ти век.

Правилата на бордгейминга:
За трети път (специално за твоя душевен мир и спирам участието си тук за днес) - така го УСЕЩАМ/РАЗБИРАМ АЗ.
А и освен това словосъчетанието "пистолетно правило" вече доби един спонтанен култ към себе си та ще си го набутам в речника дори като нарицателно за "аргумент на необяснимото".
Ако наистина ви се спори аргументирано - обяснете как точно Стар Уорс и Властелините отпадат от приключенския жанр по вашите критерии. Защото ако не отпадат може да вкараме бързите 50-100 филмчета (и то само след 80та).
А и освен това словосъчетанието "пистолетно правило" вече доби един спонтанен култ към себе си та ще си го набутам в речника дори като нарицателно за "аргумент на необяснимото".

Ако наистина ви се спори аргументирано - обяснете как точно Стар Уорс и Властелините отпадат от приключенския жанр по вашите критерии. Защото ако не отпадат може да вкараме бързите 50-100 филмчета (и то само след 80та).
Доста прилична подборка са дали от Уикипедията за Notable adventure films. Поствам ги само от Star Wars насам:
Това The Rocketeer (1991) някой гледал ли го е? Само съм чувал за него.
The Librarian: Quest for the Spear също не съм го гледал, но си е класически адвенчър от това което чета из нета. Чак и името му е такова.
- Spoiler: show
Това The Rocketeer (1991) някой гледал ли го е? Само съм чувал за него.

The Librarian: Quest for the Spear също не съм го гледал, но си е класически адвенчър от това което чета из нета. Чак и името му е такова.

I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!
- RRSunknown
- Elder God
Всъщност има. Главният герой беше на Лео - куул самотник/специалист/воин. Той търсеше огромен розов диамант през цялото време - до края. Плюс южноафриканския сетинг.
Има ОГРОМНА набиваща се на очи причина да не включваме фентъзи и фантастика (както и други обособени жанрове) към ъдвенчъра. И тя е, че просто са други жанрове.
Още нещо, ако е нужно - фентъзито по принцип не е в нашия свят. А ъдвенчърът точно обратно - даже си има предпочитани архетипни периоди и сетинги (1850-1950, 16-18 век, Близкия изток, Африка, Карибите, Латинска Америка и т.н.). Добре се оформя списъкът засега.
Има ОГРОМНА набиваща се на очи причина да не включваме фентъзи и фантастика (както и други обособени жанрове) към ъдвенчъра. И тя е, че просто са други жанрове.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Апокалипто?
Спайдъруик?
Спайдъруик?
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
http://troshanov.wordpress.com
За Шифъра (ей няма толкова пробит филм) и Библиотекаря си прав.
Аз се сещам за Телма и Луис и Cutthroat Island. Втория е един от малкото пиратски филми и си е класически адвенчър, а пръвия, според мен, също влиза в тази категория. Двете мацки тръгнаха да се скитат по пътищата на Америка, зарязали живога си досега. Да не забравяме и първата роля в киното на Брад Пит.

Аз се сещам за Телма и Луис и Cutthroat Island. Втория е един от малкото пиратски филми и си е класически адвенчър, а пръвия, според мен, също влиза в тази категория. Двете мацки тръгнаха да се скитат по пътищата на Америка, зарязали живога си досега. Да не забравяме и първата роля в киното на Брад Пит.

I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!