Какво е за вас писането по форуми?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Nyn
Sorcerer

Post by Nyn » Mon May 05, 2008 3:02 am

За пръв път станах член на форум по времето, когато правех първи стъпки в интернет пространството. Сега виждам, че тогава съм случила на място, но така или иначе, получих представа за едно от най-ценните за мен предимства на интернета - с няколко кликвания можеш да откриеш хора, които независимо от възрастта, пола или народността си, често са много по на твоя акъл от real life приятелите, имат същите или подобни интереси, интересно им е да ги обсъждат и могат да ти станат не по-малко близки приятели.
Никога не съм била от много приказливите, но откакто съм се регистрирала тук ми е като рефлекс през няколко минути да проверявам за нови постове и обикновено интелигентно и зряло( голяма рядкост по много други форуми) изказани мнения. И евентуално да постна и мойта недомлъвка :P Новините и препоръките също са ми много полезни.Но най-вече ме радва самото струпване на хора, които харесват неща, които и аз харесвам 8-)
To the unfortunate person who threw a shoe on the stage. We collect shoes, so you're not getting it back. You're gonna have to hop home, on one leg. And while you're hopping home, dear shoeless person, you could whistle this tune to yourself. *starts playing Nancy Boy*

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon May 05, 2008 9:28 am

За мен писането (и четенето) на форуми и специално на форума, където съм най-активен т.е. ТУК, е източник на информация за книги/филми (двупосочна), времегубка и местенце за уговаряне на срещи за "истинската" комуникация, а именно тази, която е наживо.

Адски съм изненадан да науча, че здрави и прави хора с висока "словесна" интелигентност могат да приравняват писането на постчета с комуникирането наживо. Повече от половината информация, която получавам от един човек, достига до мен невербално. Което чрез пробити смайлита е тотално невъзможно да се направи.

Не мога да взема форумите насериозно, защото не всички хора пишещи на тях са един дол дренки и колкото и готини половинстранични мнения в стил "Trip" да напишеш, винаги могат да ти отговорят с една двуредова помия в стил "Шайх"...Понякога определено си става дискусията като например сега, но си признавам с ръка на сърцето, че четох избирателно постовете по темата, ограничавайки се до хора, чието мнение ме интересува.

Чат-пат ми става тъжно като се замисля за хората, който прекаляват със седенето по форуми, взимайки ги до прекалено голяма степен насериозно. Затова винаги си напомням, че те не са нищо повече от "poor man's phone conversation" и гледам да ги ограничавам, макар че при нашия е малко трудно, защото е пълен с достатъчно качествени хора. :wink:

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon May 05, 2008 10:11 am

Не ги приравнявам и не отричам, че са "poor man's phone conversation" като вид общуване. Това пак не променя факта, че това не прави общуването в тях по-малко истинско. И по телефона не виждаш жестовете на човека и т.н., но това не значи, че по телефона не говориш сериозно или можеш да говориш пълни глупости. Ако един човек се държи с теб гадно по телефона, обикновено това е показателно за цялото му общуване. Да, има неща, които просто не са за телефон/форум. Но това не означава, че телефонът или форумът са някаква тотално отделна вселена. Именно защото не ги приемам насериозно, а като добавка към нормалното общуване, смятам че те носят белезите на реалното общуване, макар и не всички.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon May 05, 2008 10:16 am

Дори не го сравнявай с телефона, моля те. Просто няма смисъл. Едната интонация и тон дето ти се препредава по него ще ти е достатъчен да и даде информация дали той наистина мисли, че "ти си си еди каква си" или се шегува.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon May 05, 2008 11:50 am

Тука стана някакво объркване. Аз говоря за СПОРЕНЕТО. Което е много по-читаво в писмен вид. ОБЩУВАНЕТО като цяло естествено е напълно осакатено, когато не е на живо. Това са две съвсем различни неща.

И бтв ИМЕННО от писано слово човек може да бъде убеден много по-истински. На живо всеки трябва да пази достойнство, да се тръшка и т.н. дивотии, които, както вече казах, само развалят спора. Единствено сам-самичък, с писани и необорими аргументи, можеш да бъдеш убеден (дори и да не го покажеш веднага).
This is it. Ground zero.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon May 05, 2008 1:26 pm

Muad_Dib wrote:За мен писането (и четенето) на форуми и специално на форума, където съм най-активен т.е. ТУК, е източник на информация за книги/филми (двупосочна), времегубка и местенце за уговаряне на срещи за "истинската" комуникация, а именно тази, която е наживо.

Адски съм изненадан да науча, че здрави и прави хора с висока "словесна" интелигентност могат да приравняват писането на постчета с комуникирането наживо. Повече от половината информация, която получавам от един човек, достига до мен невербално. Което чрез пробити смайлита е тотално невъзможно да се направи.
Атреидът (Пол Муад'Диб това) изрази мислите ми дословно в тези два параграфа.

Точно защото във форума няма невербални сигнали съм изпадал в ситуации, в които си изтървавам нервите, а съм сигурен, че повечето (ако не и всичките) биха се избегнали при живо общуване.

Всъщност това е единственият форум, в който съм регнат. Причини - качествени събеседници, интересна информация, Литературна Работилница (в която не участвам, но самото й съществуване ме кара да свалям шапка на хората, които са я създали и я поддържат. Същото важи за Шадоуденс конкурсите за разкази).

Иначе Жоридинът има валиден аргумент за понякога по-качествените дискусии, в които човек по-добре си събира мислите и по-добре се обосновава.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Mon May 05, 2008 2:03 pm

място, където прекарвам минимална част от времето си в спорове и заяждане с хора. от време на време се получават и смислени дискусии, но не намирам смисъл в това, както намирах преди 4 години да речем. затова и почти съм спрял активността ми. от време на време преглеждам, но рядко поствам... както сега.

herairness
Jaghut Tyrant

Post by herairness » Mon May 05, 2008 2:36 pm

Форумите хммм - ами то освен този и форума на з-рок, в други не влизам...а иначе това е комбинация от губивреме, намиране на приятели и изказване на мнения, а специално тук се получава прекрасен обмен на информация, при това стойностна :)
Image

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Mon May 05, 2008 4:04 pm

Много обичам този форум, за мен това е вторият ми дом :mrgreen:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon May 05, 2008 4:06 pm

Я да отгатнем дружно кой ли е първият. :lol:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon May 05, 2008 4:41 pm

Аз във форуми влизам по 2 причини:
1. Информация за нещата които ме интересуват- 80% от времето само чета топици без да се изказвам. Четейки какво са написали другите винаги мога да си съставя мнение за дадената тема.
2. Манията ми да споря се проявява най- добре във форуми тъй като в реалния живот просто не е удачно да спориш с хора с които ти е ясно че разбирателство няма да има. За съжаление 99% от хората с които си имам вземане даване са от този тип.

3. Възможноста да обсъдиш нещо по дадена тема която няма с кого да обсъдиш в реалния живот.

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Mon May 05, 2008 5:00 pm

влизам тук за да нахрана колето,валката,гарича и чат пат симо :lol: :lol:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon May 05, 2008 5:56 pm

Какво съвпадение, само дето аз се ограничавам с Никола. :) Всъщност даже и него не го "храна", но ни е забавно.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon May 05, 2008 6:10 pm

Всъщност Никола дори не е забелязал и бегли подобни опити от твоя страна, Шушурка. Ако имаше, щях да имам моралното право да те отпочна с голямата лопата, докато сега съм ограничен само до небрежно заяждане и някоя и друга дребна личностна оценка :roll:

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon May 05, 2008 11:31 pm

Muad_Dib wrote:Дори не го сравнявай с телефона, моля те. Просто няма смисъл. Едната интонация и тон дето ти се препредава по него ще ти е достатъчен да и даде информация дали той наистина мисли, че "ти си си еди каква си" или се шегува.
Не ме разбираш. Въобще не отричам, че получаваш много по-малко информация и общуването е орязано. Това срещу което протестирам е идеята в стил "аз тука на форума мога да си те ругая на майка и да ти пускам голите снимки в общия, но на живо сме първи приятелчета.". Едно са объркванията, друго - пълното пренебрегване на възможността да се общува човешки.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either