Темата за спамец на попа (днес - за Възкресение Христово)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Mar 26, 2008 9:01 pm

Ясно!! :? С теб няма да споря никога!! :P
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Mar 26, 2008 9:56 pm

Ха ха ха!

Всъщност, както един приятел каза, аз съм благодатен на такав почва, защото не споря фанатизирано. Само обменям мнения ;) и зачитам и осмислям чуждите такива, и им излагам своето. ;)

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Mar 26, 2008 10:42 pm

Казват хората, че в спора се ражда истината, но ако двете страни не се изслушват - нъц. Още в драгънай форума (преди да се преместим тук) бях написал нещо подобно - как един си каже мнението, втори му скочи, че не е прав, а после следват 10 страници спор и накрая нищо :) Или позаглъхва спора, или се оказва, че "нещо не сме се разбрали и всъщност всички сме прави". Само дето почти винаги последното си е чисто измъкване, понеже вече ни е писнало другата страна да отхвърля всеки наш аргумент... Примери и хора и аз няма да посочвам :)

Админитеййй - искам опция абонамент за постовете на потребител, та да следя тези на Попа в целия форум ;)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Mar 26, 2008 11:08 pm

Работата е там че човек във форума ако иска да бъде разбран трябва да изпише 10 листа пост със всичките възможни обяснения за смисъла на поста си. Обаче понеже се пише набързо и няма време се пуска някой пост от 2 реда с надеждата да бъде разбран и когато това не стане се оказва че са изписани още 10 поста по въпроса кой какво е имал предвид. Много често вместо да си четеш какво имаме предвид се хващаме за думи и почва издребняване на ниско ниво.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Mar 26, 2008 11:32 pm

Общуването във форум наистина не е като реалния живот - лицето и интонацията на гласа ги няма. За целта имаме и смайлита да злоупотребяваме с тях, но пак не е същото. И все пак, ако си даваш сметка как могат да се тълкуват думите ти можеш и самият ти да пишеш така, че да те разберат по-добре. А ако по-внимателно четеш и какво са написали преди теб може и да не се наложи и да питаш автора на поста какво е имал предвид. Като почнеш да пишеш по една тема е добре примерно да прочетеш постовете преди това... Понеже колко често се налага на някой да обяснява нещо по 2 пъти? И колко често срещаме "извинявам се, ама аз не съм чел всички мнения, айде все пак да се изкажа какво мисля относно последните 2 поста, предишните няма какво да ги коментирам, щото най-малкото не съм ги и чел особено внимателно".

Значи, това ще го напиша много внимателно и не искам да обидя никого, ето - пускам смайли ;) работата е там, че като нещо не сме се разбрали си търсим оправдания - на калпава ракета и космоса и е крив. Като има проблем с общуването по форума и като трябва да се обясняваме по 10 поста какво сме имали предвид. Еми не можеш да промениш космоса братче. Доволен, недоволен - космоса е такъв, какъвто е. Тук там има повече радиация, но общо взето не се променя. Та трябва да оправим ракетата. Ако не се разбираме, проблема е в нас.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Mar 26, 2008 11:46 pm

Ако не се разбираме, проблема е в нас.
Но това все пак не е топик дали се разбираме или не- ако не се лъжа Калин беше пуснал подобна тема преди време.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Mar 27, 2008 1:58 pm

Мен пък ме фана параноята че последните 10-ина поста са флейм към мен.
/me се оглежда :ninja:
Look at the darkness...
...around me.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Mar 27, 2008 3:32 pm

Maledictus wrote:Ха ха ха!

Всъщност, както един приятел каза, аз съм благодатен на такав почва, защото не споря фанатизирано. Само обменям мнения ;) и зачитам и осмислям чуждите такива, и им излагам своето. ;)
Ок, щом не приличаш на тукашните семинаристи ще споря и с теб!!! :wink: :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Sun Apr 27, 2008 2:18 pm

Христос Воскресе! Понеже това е най-светлият празник в живота на всеки християнин, нека му отделя малко време. Ако ви се чете може да ме изтраете.

Небесният огън. Наричан последното чудо на земята, той е една от прастарите традиции на православното християнство, едно чудо, наистина като такова, ако не заради божествен произход, то заради начина, по който влияе на хората.

1. Преданието е, че всяка година от небесата се спуска огън, който се разпалва за секунда две в една ниша близо до Йерусалим. Интересният момент от преданието е, че той се явява само на православни свещеници. Когато веднъж арменският и католическият епископ заключили пътя към храма, в който е тази пещера, огънят избликнал от колоните в преддверието и пак запалил канделабъра на православният епископ.

2. Истината е някъде там. Винаги ми се е искало да вярвам, че небесният огън е истина и смятам, че щом в сърцата си хората го приемат като истина, значи е такава. Все едно де.....
Всяка година в едно и също време йерусалимският епископ влиза със свещ в тази пещеричка (която бтв цяла година е херметически запечатана с восък и прочее), като в миналото го е правил гол, за да докаже, че не внася огниво вътре. Какво точно става вътре не се знае, а и учени не са допускани да правят подробни изследвания...... но свещенослужителят излиза от там с горяща свещ в ръка и започва да разпалва свещите на представителите на всяка една православна църква, а след това и на тълпата поклонници и по този начин това малко пламъче, предавайки се от свещ на свещ преминава целият свят.

И именно ТОВА е чудото. Не нещо друго, ами как едно пламъче наистина обикаля целия свят и, носейки топлината на вярата, сгрява сърцата на вярващите. И затова твърдя, че човек без вяра е тъжен човек. Това малко пламъче, независимо божествен ли му е произхода, или изхожда от запалката на дядо владика - има ли значение? Важното е, че то носи вяра на хората. Независимо дали в Бог, дали в тях самите, дали в магията на живота, дали в утрешния мармалад.......

Проблемът с хората днес е че са станали буквояди и дребнави материалисти. И благодарение на тези си две много чудати и далечни ми въплъщения те винаги дълбаят във видимото и никога не се опитват да достигнат до невидимото и реално значимото.
Изказвания от сорта на "Ми аз не съм го видял да възкръсва!" намирам за крайно пошли и лишени от съдържание и смисъл. По дяволите! Защо всички винаги задълбават в материалното и никога във духовното? НУЖНО ли е да е възкръснал наистина? Не. Нужна е вярата в символиката на възкресението. Хората вече спокойно деля на три равнища - вярващите, но вярващи в търсене на духа, сляпо безумно вярващите, които все пак търсят личната си сила в тази вяра, и невярващите, обявилите се за атеисти, които, затънали в буквализма не могат да се докоснат до вярата в нещо духовно и не го могат именно защото дребнаво се хващат за дребните детайли, за материалните такива, пренебрегвайки духовното им значение - а Възкресението е ГЛАВНО духовно, и после материално, плътно. Тези хора имат това си право, разбира се, и ако животът им харесва без вяра и без други измерения - това си е ТЕХНИЯТ избор и аз мога само да се съглася с него, все пак и те са хора като мен със свободата сами да търсят най-подходящото за себе си. Лошото е, че има и такива, които без елементарно чувство за такт ръсят обиди спрямо вярващите, и често пъти дори не го осъзнават. Един вид "Аз не вярвам, че некой си там е възкръснал (или иначе казано абе вие сте банда лумпени) ма честит ви празник." Подобно включване, ако си спомняте, имаше и Бобсън в честитката за 8ми март.
И други такива люде мога да назова. Пичове, разбирам, че празникът не ви трогва - с това съм ОК, всеки си има правото. Не забравяйте обаче, че има и хора, за които Възкресение Христово е нещо повече от муане на козунаци и чукане с яйца (а.к.а. 8ми Март е нещо повече от комунистически празник). И така както тия хора не ви нападат с викове "Неверници!", айде ако обичате и вие не ги обиждайте. Ако не ви харесва празника и отношението на остатъка към него - ми не се качвайте във въпросните топици, не пишете или прочее. Не че някой се е обидил, но просто е проява на лош вкус. А има хора, дето претендират за него пък какво накрая.......

Символиката на Великден е в прераждането, във възкресението на духа. И затова е и празника, затова са и яйцата . за да ни подсещат, че е хубаво веднъж годишно вътре в себе си да възкръсва духа ни - може да не е с вяра в Христос, важното е да обновиш самия себе си. Да си дадеш равносметка за досегашния ти курс и ако се налага да обърнеш кораба в друга посока, за да хванеш свежия вятър. Да възкръснеш за вечен живот. И ако всяка година по един или друг начин човек успее да "възкръсне" - да се отърве от стара омраза, от болка, от тревога, да възродиш любовта към половинката до теб, да преродиш силите си за още преследване на мечти - ето това Е СМИСЪЛЪТ НА ПРАЗНИКА. Смисълът за мен. Всеки може да си открие вътре различен смисъл.

Няма значение. Зная, че на думи е лесно. И на дела е лесно, повярвайте ми. Просто трябва да го поискаш. А искането..... е, свободната воля си е всекиму за него.

Воистину воскресе!
Бъдете щастливи. Благословията ми (доколкото изобщо имам право да благославям), а надявам се и Неговата, в когото АЗ вярвам, дори и вие да не, ще бъде винаги над вас.
Last edited by Maledictus on Sun Apr 27, 2008 2:35 pm, edited 1 time in total.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun Apr 27, 2008 2:22 pm

Попе, туй ще го постна у блога си! :)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sun Apr 27, 2008 2:31 pm

Красиво и вярно.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Apr 27, 2008 5:43 pm

Евала и от мен, само да уточня, че хората в случая се делят не толкова на:

вярващи,
невярващи
и гадни невярващи

а по-скоро на:

хора, които имат нужда да вярват
и хора, които нямат нужда да вярват

Гадните типове, дето се бъркат на другите, виреят и в двете групи, даже в първата проповедта винаги е била основен принцип.
Да не забравяме и че доста от "вярващите" всъщност нямат нужда да вярват и са водени само от лицемерие и традиция.
И че доста от "невярващите" всъщност имат нужда да вярват в справедливост и морал, но не смятат за нужно да персонифицират тези абстрактни понятия, за да им придадат "реална" тежест.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Sun Apr 27, 2008 6:40 pm

Много красиво казано Базиле. :thumbsup:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Apr 29, 2008 9:36 am

Базиле, браво. :thumbsup:
Това твое изказване, а и други преди него по различни теми ме навеждат на мисълта, че ако Диоген беше попаднал на теб, щеше да е доволен, че е намерил човек ("Много хора, малко човеци" :wink: ). Или както са казвали българите в по-стари времена - "Този е хубав човек". :)
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Apr 29, 2008 4:55 pm

Maledictus, това което написа значи ли, че ти всъщност не вярваш в съществуването на историческата(предполагаемата) личност Исус Христос и в неговото възкръсване?
Look at the darkness...
...around me.