Гледано напоследък, Part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Elayne
Elder God

Post by Elayne » Sun Apr 13, 2008 10:54 pm

Аз гледах 'Goya's Ghosts', който даваха по филм феста. Чух разни мнения, че било най-доброто, което са въртяли на този фестивал. Е, по мое мнение не е. '12' е класи над този филм, например.

Не ме удовлетвори това, че фокусът на филма беше доста далеч от художника и някак той беше силно второстепенен герой. Хавиер Бардем се справя с ролята си прекрасно, Натали Портман не изглежда като себе си, а и ролята й не е кой знае какво, че да показва голям актьорски талант (по мое скромно мнение). Във всеки случай, наистина ми се искаше да фокусират върху Гоя повече, а целия сюжет беше някак... абе, оставаш с чувството, че няма опорна точка и че се занимава отгоре-отгоре с много събития - както лични, така и исторически. :roll:

Мда... продължавам да си държа на гениалността на '12'.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Apr 13, 2008 11:02 pm

В общи линии май потвърждаваш каквото аз знам - че филмът е безобразно слаб. Мисля, че беше спряган за звездата на феста, но не мисля, че съм чул дори едно мнение, което да го определя като добър, камо ли най-добрия.

Явно няма да се гледа :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Sun Apr 13, 2008 11:09 pm

Ами, хаха, семеен приятел кинокритик го обяви за най-добрия на феста. Това е човек, който само това прави, това му е работата демек - ходи по фестивали насам-натам и гледа филми непрекъснато. Би трябвало да ги разбира тези неща. Всичко беше изгледал от фестивала и каза, че този филм е най-силен. Е, по мое мнение не е, хич. Толкова за думите на критиците, нали, многократко съм го казвала.

То Гоя беше там, колкото да има някакъв герой, който да е 'свидетел' на някакви събития, но защо беше точно Гоя, не е ясно, със същия успех можеше да е някой абсолютно безименен. :roll: Това ме разочарова...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Apr 13, 2008 11:12 pm

Аха, ясно ;)
Така де, явно Форман не е Форман вече..
This is it. Ground zero.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Sun Apr 13, 2008 11:16 pm

Абе, аз на твое място бих го гледала, за да се убедя за себе си.

Достатъчно случаи е имало, в които да гледам филм, който да ме е трогвал безумно много, а същевременно 99% от хората, които са го гледали с мен, да са на диаметрално противоположно мнение относно качествата на филма. (Съншайн)
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Apr 13, 2008 11:40 pm

Вярно е, случва се, но ме съмнява това да е случаят :) Още повече като не съм гледал примерно Джуно, което ми се струва, че заслужава много повече, да не говорим и за самото 12.
This is it. Ground zero.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Apr 14, 2008 1:48 am

Току що гледах един от най-покъртителните документални филми, които някога съм гледала. Разтърси ме жестоко да си призная. Нали съм си глупавичка и понеже досега никога не ме е и интересувало, че да попрочета някоя и друга новина в някоя и друга медия, не подозирах, че нещата в САЩ стоят така, че се случват такива неща и то по този начин.

Вероятно начинът, по който случаите във филма са разказани и представени, е тенденциозен и самоцелен, но след това, което видях хич и не ми пука. Такава ярост насъбрах и толкова ги мразя всичките американски властимащи, които са взимали решенията, които са довели до това, че няма накъде повече. Ебаси нехуманните алчни, гнусни, тлъсти животни. Бтв, не съм запозната много, но в България как стоят точно нещата със здравното осигуряване. Ще те изхвърлят ли на улицата, ако имаш 41 градуса температура и нямаш осигуровка?

Пропуснах да кажа, филмът се казва 'Sicko' и разказва за чутовно абсурдната и извратена здравноосигурителна система в САЩ. Два часа филм, в който един американец разказва (по-скоро показва, тъй като той е просто интервюира различни хора и показва документи, в подкрепа на всичко, което казва) различни случаи за хора, на които е отказана лекарска помощ, хора, които са изхвърляни на улицата, защото са нямали финансова възможност да постъпят в болница и да им бъде оказана спешна медицинска помощ. Разказва за умиращи деца, заради бюрократични пречки, умиращи хора заради други хора, които 'уж' са си вършили работата, а именно - да трупат милиарди долари приход на здравноосигурителните компании.

Вероятно на повечето от вас всичко това ви е ясно, защото, за разлика от мен, сте се интересували повече, чели сте повече, знаете, аз нямах точно такава представа и тези кадри, разкази и интервюта, сравненията със здравното осигуряване и лекарска помощ във Великобритания, във Франция, в Канада, наистина ме хвърлиха в джаза.

Що сме толкоз алчни, а... :neutral:. Бтв, наистина препоръчвам да видите филма, дори да не сте по документалните поредици (аз гледам много документални филми, всеки ден, та не ми беше трудно да си пусна този и да не ми е скучно), мисля, че ще ви трогне, въпреки :) що-годе тенденциозното представяне.

Едит: Мислех си, че сега се възмущавам и направо не мога да повярвам на очите си как е възможно да бъде отказана лекарска помощ. В моите представи човек има фундаменталното право да получи всяка възможна здравна помощ, която му е необходима. Това да откажеш на някого помощ за здравето, е като да забраниш на някого да диша, защото държавният въздух се заплаща. Вероятно е вярно и някой ще каже, че всеки разход повлича със себе си още и решаването на един проблем, вероятно ще произведе друг. Така например, ако здравната помощ стане достъпна за всички, безплатна и не се отказва болничен престой и т.н. и т.н. на никого, то тези средства (за поддръжката, лекарствата, всякакви консумативи и прочие) трябва все отнякъде да дойдат, да бъдат 'компенсирани'. Вероятно това трябва да стане с по-високи такси, данъци и т.н. Та пак е един скапаняшки порочен кръг... колкото повече плащаш - толкова си по-сигурен, че няма да ти кажат 'нищо ти няма, прибирай се и се самолекувай' или 'дай 200лв. за 3 дена в болница'. Та все ще те цицат отнякъде.

Моята баба, да ми е жива и здрава, беше много, много зле преди време и в три скапани болници не искаха да я приемат, ЗАЩОТО БИЛА ТВЪРДЕ СТАРА. Да ги питам техните майки като тръгнат да умират дали ще ги отпратят също по същия начин. Мразим ги всичките заради това... много ги мразим.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Apr 14, 2008 8:34 pm

Ленче, само мога да ти кажа че Муур ползва информацията доста тенденциозно. Но тя си е изцяло вярна, така стоят нещата наистина.
Опитай и някой от предишните му документални филми. Кой знае, може да харесаш. А и Bowling for Columbine, май и Оскар спечели.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Apr 14, 2008 11:47 pm

Ами, то е очевидно, че е тенденциозно поднесено, но като документално поне не е измишльотина и не послъгва, а показва факти, вярно, добре подбрани. Но пък и в това е майсторството на режисьора - да натърти добре на болния проблем.

Мисля, че идеално се е справил и въпреки тенденциозността, филмът много 'боли'... :neutral:.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Apr 15, 2008 10:25 am

Гледах Lions for Lambs и ми хареса много. Досега не се престрашавах заради отрицателните коментари които мярках из форума. Не знам, може би ако бях ходил на кино и аз щях да искам нещо повече от филма. :? Просто разговора между професора и студента ми беше много интересен и ме накара да се замисля за някой неща от живота си. 8-)
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Apr 16, 2008 8:32 pm

И аз гледах Sicko, мнението ми е като на Дима, наистина покъртителен на моменти.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Apr 17, 2008 10:35 am

Оная вечер по AXN гледах пак "Тринайсетият етаж". Приятна фантастика.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Thu Apr 17, 2008 12:28 pm

passer-by wrote:Оная вечер по AXN гледах пак "Тринайсетият етаж". Приятна фантастика.
Мдам, по-добрата Матрица :mrgreen:

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Apr 17, 2008 12:30 pm

Чак по-добрата не бих казал. Хубав е филма, но първата Матрица е поне класа над него. :mrgreen:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Apr 17, 2008 12:33 pm

Откъм ефекти - сигурно. :)
И при тези сравнения да не забравяме "Град на мрака" (Dark City).
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)