Човешките права и свободата на словото

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Apr 08, 2008 4:28 pm

Аз имам едно наблюдение върху различните системи, не знам до колко е правилно, тъй като не съм особено компетентен в тая област. Все си мисля, че която и да е от по известните форми на управление, работи толкова зле, колкото е броя управляемите единици. Тоест колкото повече хора има, толкова по-зле се представя системата. Капитализмът би работил, в едно затворено общество, понеже както The Dragon правилно посочи, той бачка на принципа "Облагодетелстваните си изхвърлят боклука при и живеят на гърба на прецаканите". А в едно малобройно и затворено общество ако опиташ да си избуташ помията където и да било, тя все ще се озове в задния ти двор. Така че ще трябва да се самоконтролираш с колко точно боклук ще се самозасипеш. Социализмът, друг пример, пък бачка просто перфектно, когато става дума за гилдия от някоя ММО игра(в която нормално не би имало повече от 100-200 човека).

Не съм сигурен дали не говоря в момента някакви пълни глупости, та ако е така - да ме извините, това са просто разсъждения на аматьор в областта.

Та в тоя ред на мисли, не е ли така, че перфектната система ще бъде тази, която работи по-зле при общество с Х население, отколкото при такова с Х+1 население? На мен веднага ми се завърта в главата нещо, базирано на вероятности, там при нарастване на броя елементи, се доближаваме до очаквания резултат. Звучи малко абсурдно, но друго не ми идва на ум.
Look at the darkness...
...around me.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Tue Apr 08, 2008 5:27 pm

BaYa wrote:Itilon, посочих ти данните с които борави, световна здравна организация, чийто данни не са засекретени и можеш да ги намериш под път и над път.
Бая, след като данните ти са толкова общоизвестни, защо не дадеш линк към тях, щото на сайта на СЗО такива няма. Междувременно:

https://www.cia.gov/library/publication ... 1rank.html

http://www.infoplease.com/ipa/A0004393.html

Общо взето няма нужда от статистика, обаче. Човек трябва да е доста глупав, за да повярва на твърдението ти за детската смъртност и САЩ. :twisted:

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Apr 08, 2008 6:03 pm

Бе май нещо пак не се разбирате... Бая в последното си изказване каза, че те печелят сред всички развити страни - един вид, май говорите за едно и също, ама тя е пропуснала да каже "сред всички развити страни" още в първото си изказване - и вие съвсем правилно скочихте срещу прекалено обобщеното и невярно изказване без доуточнението :)

Ако не съм прав, Бая, поправи ме - струва ми се, че още в viewtopic.php?p=131255#131255 ти си имала предвид "сред развитите страни", но не си го казала. Е, като не го казваш, хората решават, че имаш предвид "в целия свят", което просто не е вярно, и тръгват да ти доказват, че не е вярно :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.