Човешките права и свободата на словото
Moderator: Moridin
Човешките права и свободата на словото
Не знам дали някой вече не е споделил това и дори не знам дали е за отделна тема или не. Но си мисля, че не е зле да знаем, пред какво сме изправени вече. От няколко дни правата на индивидите да изразяват мнение по някои въпроси вече не са толкова 'либерални' и никак не са защитени от Хартата за правата на човека.
За повече информация: Vote on freedom of expression marks the end of Universal Human Rights
На този етап мога само да кажа, че това вече окончателно показва доколко политиката и интересите стъпкват идивидуалността и стремежа за развитие и напредък. Смело назад към Средновековието.
Макар този топик да е от 01.04, това не е първоаприлска шега, макар да ми се щеше да е.
За повече информация: Vote on freedom of expression marks the end of Universal Human Rights
На този етап мога само да кажа, че това вече окончателно показва доколко политиката и интересите стъпкват идивидуалността и стремежа за развитие и напредък. Смело назад към Средновековието.
Макар този топик да е от 01.04, това не е първоаприлска шега, макар да ми се щеше да е.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
Това не е нещо изключително ново, само изглежда са го институционализирали. Така наречената "политическа коректност" вече се прилага в доста европейски страни, както и разбира се в САЩ, което стига до крайност. Примерно няма да забравя една статия за Великобритания, където политическата коректност е стигнала до такава крайност, че в някои фирми се е наложило да свалят коледните украси, защото били заведени дела от служители мюсюлмани, които протестирали, че това ги принуждавало да спазват чужди религиозни обичаи. И след като ръководството е преценило, че не искат да водят дело, което дори и да спечелят, ще им донесе лоша репутация в някои кръгове.
В интерес на истината, има и друга страна на монетата, защото за някои хора случаи, като карикатурите на Мохамед, ги засягат много повече, отколкото някой в Европа и Америка може да осъзнае. Разбира се, хубаво е да не се стига до крайности, и със сигурност не и до насилие. Само че не бива да се забравя, че не до чак толкова отдавна, и към карикатури на Исус би се подходило по подобен начин. Всъщност дори и в предимно християнските общества може да се говори за истинска свобода на словото относто религията чак към края на 19 век, с други думи близо две хилядолетия след създаването на християнството на религията. Ислямът, от друга страна, е шест век назад, така че представете си какво е било положението в Европа през 15 век, и дали е можело да се говори за свобода на словото.
Наблягам за свободата на словото в контекста за религиите, защото и цитираната статия го прави, за съжаление доста тенденциозно. Аз лично съм привърженик на свободата на словото, приемайки всички отрицателни последствия, до които тя води. Например, ако на Волен Сидеров му бъде забранено да говори по телевизията, тогава няма да има свобода на словото, въпреки че аз лично не бих имал нищо напротив.
В случая, обаче, идеята е да се обръща повече внимание на евентуални провокации, което действително представлява нарушение на духа на хартата за човешките права. За съжаление, статията налага заблудата, че едва ли не подобни случаи ще бъдат преследвани, защото изобщо не е ясно каква юридическа сила има този Съвет по човешките права, след като не е реагирал в много подобни случаи, както статията отбелязва. Така че на мен ми се струва като много шум за нищо, с други думи ефектът от поправката се преувеличава ненужно. Разбира се, посоката, в която се върви, не е добър знак, но в крайна сметка винаги е по-важно какво мислят отделните държави, тъй като ООН е с далеч по-малко власт в света, околкото Европейската комисия в ЕС, например.
В интерес на истината, има и друга страна на монетата, защото за някои хора случаи, като карикатурите на Мохамед, ги засягат много повече, отколкото някой в Европа и Америка може да осъзнае. Разбира се, хубаво е да не се стига до крайности, и със сигурност не и до насилие. Само че не бива да се забравя, че не до чак толкова отдавна, и към карикатури на Исус би се подходило по подобен начин. Всъщност дори и в предимно християнските общества може да се говори за истинска свобода на словото относто религията чак към края на 19 век, с други думи близо две хилядолетия след създаването на християнството на религията. Ислямът, от друга страна, е шест век назад, така че представете си какво е било положението в Европа през 15 век, и дали е можело да се говори за свобода на словото.
Наблягам за свободата на словото в контекста за религиите, защото и цитираната статия го прави, за съжаление доста тенденциозно. Аз лично съм привърженик на свободата на словото, приемайки всички отрицателни последствия, до които тя води. Например, ако на Волен Сидеров му бъде забранено да говори по телевизията, тогава няма да има свобода на словото, въпреки че аз лично не бих имал нищо напротив.
В случая, обаче, идеята е да се обръща повече внимание на евентуални провокации, което действително представлява нарушение на духа на хартата за човешките права. За съжаление, статията налага заблудата, че едва ли не подобни случаи ще бъдат преследвани, защото изобщо не е ясно каква юридическа сила има този Съвет по човешките права, след като не е реагирал в много подобни случаи, както статията отбелязва. Така че на мен ми се струва като много шум за нищо, с други думи ефектът от поправката се преувеличава ненужно. Разбира се, посоката, в която се върви, не е добър знак, но в крайна сметка винаги е по-важно какво мислят отделните държави, тъй като ООН е с далеч по-малко власт в света, околкото Европейската комисия в ЕС, например.
This signature is not yet rated
Хора, аз се извинявам, не мога да разбера много добре текста, затова моля някой добър и търелив човек да обясни нс две думи на български какво точно са институциализирали?
И уау, това с коледната украса си го биваше. о.О Добре, че нашите турци не са такива (или поне част от тях) и по селата най-редовно се разнасят баници и други видове почерпки за съседите по християнските и мюсюлманските празници. Явно все пак и ние сме напредничави в някои отношения. И определено нямаме закон за убиване на жени с камъни за изневяра...

И уау, това с коледната украса си го биваше. о.О Добре, че нашите турци не са такива (или поне част от тях) и по селата най-редовно се разнасят баници и други видове почерпки за съседите по християнските и мюсюлманските празници. Явно все пак и ние сме напредничави в някои отношения. И определено нямаме закон за убиване на жени с камъни за изневяра...
Земята ни е твърде плитка,
сякаш на небето издълбана
и трепери като водна капка,
Кралят Гарван когато минава.
Моят блог
сякаш на небето издълбана
и трепери като водна капка,
Кралят Гарван когато минава.
Моят блог
- The Dragon
- Elder God
Не съм съгласен с това което казвате, но съм готов да се боря докрай за правото ви да го изкажете.
Но като цяло не е нещо ново - в Европата ни отричането на холокоста е престъпление.
А за това някой да се нарани, засегне от нещата които се говорят, пишат и рисуват - ми проблема си е негов ...
Но като цяло не е нещо ново - в Европата ни отричането на холокоста е престъпление.
А за това някой да се нарани, засегне от нещата които се говорят, пишат и рисуват - ми проблема си е негов ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- BaYa
- Forsaken
И аз като Драгън-а! Който няма чувство за хумор или поне някакъв критерии да различи гаврата от хумора - да ходи да си бие 5 в стената. Препоръчва се да ги бие с главата!
И бидейки съвсем ясно, че най-големите расисти са измежду мюсюлманите, кой ги пита!!
А специално относно карикатурите на Мухамад, за мюсюлманите каквото и да е изображение на Мухамед е светотатство. По принцип, религията им забранява изображението на хора (явно са се поучили от историята за Моисей и златният телец). Или, де да знам. Но със сигурност, ако някой опита да направи портрет на Мухамад, за негово най-голямо величие ще получи една фатуа за отблагодарение!!!

И бидейки съвсем ясно, че най-големите расисти са измежду мюсюлманите, кой ги пита!!

А специално относно карикатурите на Мухамад, за мюсюлманите каквото и да е изображение на Мухамед е светотатство. По принцип, религията им забранява изображението на хора (явно са се поучили от историята за Моисей и златният телец). Или, де да знам. Но със сигурност, ако някой опита да направи портрет на Мухамад, за негово най-голямо величие ще получи една фатуа за отблагодарение!!!

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Предполагам, че ако някой се беше опитал да направи карикатура на Исус през 15 век, пък би отишъл на кладата, така че не виждам особено голяма разлика. Не оправдавам мюсюлманите, просто смятам, че тази конкретна статия е прекалено едностранна, и представя непълна представа за исляма, породена явно от неразбиране и незнание. В наши дни смъртна присъда за богохулство звучи абсурдно, но не и преди 600 г. - цели религиозни войни са се водили тогава, така че повтарям, имайте предвид, че ислямът е 600 г. по-млад от християнството ...
Добавено: Юлиано, това че мюсюлманите са най-големите расисти е много смело и много невярно изказване. Може би много от тях са религиозни фанатаци (въпреки че се надявам да не е така), но точно расисти - не. Никъде в ислямските доктрини няма расизъм, говори се за неверници, но на базата на религия, не на раса. Всъщност фактът, че ислямът се е разпространил толкова надалеч извън първоначалния арабски халифат (Индия, Индонезия, Малайзия, източното крайбрежие на Африка), говори, че не е базиран на раса.
Добавено: Юлиано, това че мюсюлманите са най-големите расисти е много смело и много невярно изказване. Може би много от тях са религиозни фанатаци (въпреки че се надявам да не е така), но точно расисти - не. Никъде в ислямските доктрини няма расизъм, говори се за неверници, но на базата на религия, не на раса. Всъщност фактът, че ислямът се е разпространил толкова надалеч извън първоначалния арабски халифат (Индия, Индонезия, Малайзия, източното крайбрежие на Африка), говори, че не е базиран на раса.
А защо самият Ислям не го има предвид? Да си знае мястото, един вид, за да не се наложи да му припомнят къде е?В наши дни смъртна присъда за богохулство звучи абсурдно, но не и преди 600 г. - цели религиозни войни са се водили тогава, така че повтарям, имайте предвид, че ислямът е 600 г. по-млад от християнството ...
Отговорът, уви, изобщо не е в Исляма, а в п*ткенската европейска политика по въпроса. Не е луд, който яде зелника. Убийте ме, но не виждам защо Европа се самоубива по този начин. Не само, че пускат десетки (засега) милиони рязани в сърцето на държавата си, ми и им отреждат права по-големи от на коренното население. Разбирам, че вярват, че Цивилизацията и Свободата са по-силни от Вярата и Фанатизма, но тва просто НЕ Е ВЯРНО. Като си имаш работа с бавноразвиващ се идиот, се държиш с него като с такъв - иначе ти се качва на главата и ти изяжда ушите.
След не повече от 50 години Европа е мюсюлманска. Без война. Елементарна геополитика.
Last edited by shayhiri on Tue Apr 01, 2008 5:18 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Живик, забравяш нещо - религиите (и религиозните общества) не се развиват само с времето, а и чрез окръжаващата среда. Имало е момент, в който ислямските общества са били дори по-просветени и донякъде по-свободомислещи от християнските. Християнството може да било диво и фанатично, но е било диво и фанатично през дивите и фанатични средни векове, докато ислямът си позволява да е див и фанатичен в момента.
Естествено, говоря за определени големи извадки от християни и мюсюлмани (достаъчни за да бъдат "лоби" на определена религия) - ясно е, че има всякакви - както много балансирани мюсюлмани, така и християнски фанатици.
Естествено, говоря за определени големи извадки от християни и мюсюлмани (достаъчни за да бъдат "лоби" на определена религия) - ясно е, че има всякакви - както много балансирани мюсюлмани, така и християнски фанатици.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Като се има предвид, че ислямът е станал доста нетолерантен именно след кръстоносните походи - напълно съм съгласен с тезата ти са обкръжаващата среда. Съвременният радикален ислям, между другото, е възникнал като част от антиколониалната борба към края на 19 век, в повечето случаи именно срещу европейски (и християнски) държави.
Заслужава си да се споменат виновниците:
П.С
http://youtube.com/watch?v=y9dXGJ2rYdA
Иначе съм абсолютно съгласен със Шайхири.For the past eleven years the organisation of the Islamic Conference (OIC), representing the 57 Islamic States, has been tightening its grip on the throat of the Universal Declaration of Human Rights. Yesterday, 28 March 2008, they finally killed it.
With the support of their allies including China, Russia and Cuba (none well-known for their defence of human rights) the Islamic States succeeded in forcing through an amendment to a resolution on Freedom of Expression that has turned the entire concept on its head. The UN Special Rapporteur on Freedom of Expression will now be required to report on the “abuse” of this most cherished freedom by anyone who, for example, dares speak out against Sharia laws that require women to be stoned to death for adultery or young men to be hanged for being gay, or against the marriage of girls as young as nine, as in Iran.
П.С
http://youtube.com/watch?v=y9dXGJ2rYdA
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."
Хич не съм съгласен с тая теория. Незначителна е възрастта на религията, това което е от значение е човешкия манталитет. Той е разликата между християнството преди 3-4 века и християнството сега.zhivik wrote:Всъщност дори и в предимно християнските общества може да се говори за истинска свобода на словото относто религията чак към края на 19 век, с други думи близо две хилядолетия след създаването на християнството на религията. Ислямът, от друга страна, е шест век назад, така че представете си какво е било положението в Европа през 15 век, и дали е можело да се говори за свобода на словото.
Look at the darkness...
...around me.
...around me.
- BaYa
- Forsaken
Ще ти разкажа един истински сличай - случи ми се на мен - от който още имам кошмари понякога!zhivik wrote:Добавено: Юлиано, това че мюсюлманите са най-големите расисти е много смело и много невярно изказване. Може би много от тях са религиозни фанатаци (въпреки че се надявам да не е така), но точно расисти - не. Никъде в ислямските доктрини няма расизъм, говори се за неверници, но на базата на религия, не на раса. Всъщност фактът, че ислямът се е разпространил толкова надалеч извън първоначалния арабски халифат (Индия, Индонезия, Малайзия, източното крайбрежие на Африка), говори, че не е базиран на раса.

- На 14 години живеех във Фез (Мароко) в постоянен ужас. Понеже имах приятелка, чиято майка, както и майка ми, имаше доста спартански убеждения и хич не и пукаше, че дъщеря й изпитва ужас всеки следобяд, когато излиза за курса си по-английски. Докато дъщеря й (т.е. - моята приятелка Ана Мариа) се престраши да и разкаже защо. Всеки божи ден, след нея се тътреше беззъб, мръсен дъртак който и шушукаше неща които и сега биха ми се сторили отвартителни (бих пребила до смърт който опита да ми говори така сега). За съжаление вече разбирах доста арабски и изпитвах ужас от всичките страсни обещания които онова нещо изливаше в ушите й, докато аз се влачех до нея, всеки божи ден от понеделник до събота.
Така че майка й реши да отиде до полицията, за да сигнализира. От там нататък моята приятелка имаше съмнителното удоволствие да бъде следнена и от полицаи!! Но това никога не помогна, защото винаги когато имаше ескорт, ухажорът и не се появяваше! Когато майка й отиде до полициятат за да обърне вниманието на полоцайте към тази малка подробнос, отговорът който получи е, че с дъщеря и били направили повече от достатъчното, като за неправоверни. И да свиквали, защото това ги очаквало западните курви в тази държава. Преразказвам и превеждам съвсем буквално, бях в полицията по време на този разговор!
- Единственият път когато ми се наложи де се обърна за помощ към марокански полицай, защото ме задяваха някакви подобни на лекето от предишната история неговият отговор беше, че това е съвсем нормално имайки предвид моят външен вид! Че съм била прекрасна сунеока путка! И дали не бих искала да спа с него!

- С изключение на Ливан, нямам нито една мюсюлманска държава където неверующ да може да се добере до държавен пост (какъвто и да е). Плюс това не-мюсюлманите плащат доста повече данъци от мюсюлманите. И един от тези данъци е от Средновековието, когато с него, християните са откуп(у)вали живота си.
- Все още съществува, на арабски, нещо прилично на турската дума гяурин.
И съжалявам много, лично съм строго против генерализацийте. С едно изключение: мюсюлманите!!

Може би имам травматични предразсъдъци, но те са расисти. С много малки изключения. Да възпрепятсваш пълноценният живот на една част от хората около теб, сънародниците или поданниците ти само защото са различни от теб, е расизъм, Живко. Каквато и да е основата на различията м/у хората; религия, сексуални или хранителни предпочитания.
И ислямът се е разпространил толкова бързо, главно по военному. Първите наследници на Мухамад са имали нужда да попълнят редиците на войските си. Първите мюсюлмани са били кожодери всякакви, и роби от всякъде. Макар тогава да е бил доста по-толерантен от христианизма. Но се опитай ти да се откажеш от мюсюлманската си религия, и после ела ми разкажи.
Luxury is a matter of having options!!!
- RRSunknown
- Elder God
Спомням като изказах подобни твърдения в другата тема за християнството и всички тръгнаха да ме оборват
, сега ми дойдохте на думата (и между другото и човека от филмчето го каза)- не са равностойни всички религии и това си е факт.
Основната разлика е християнството се е развило и дори и в момента се обновява и върви в крачка с цивилизацията докато исляма е зациклил в първоначален вид и не се реформира по никакъв начин.

Основната разлика е християнството се е развило и дори и в момента се обновява и върви в крачка с цивилизацията докато исляма е зациклил в първоначален вид и не се реформира по никакъв начин.
Last edited by RRSunknown on Wed Apr 02, 2008 2:10 am, edited 2 times in total.
- Maledictus
- Warmage
Напълно съм съгласен с Шайхири и Бая.
Аз съм толерантен човек, и вярвам искрено в човешките права - всеки да прави КАКВОТО си поиска и да си НОСИ отговорността за проявената свободна воля. И съм изпълнен с поносимост, но едно нещо не мога да приема - мюсюлманският фанатизъм и исляма, защото ТОЗИ ФАНАТИЗЪМ ИДВА ОТ КОРАНА!
За незапознатите - кратко резюме. Коранът е базиран върху Тората (Петокнижието) и след това компилация от "най-доброто" от други религии. А всеизвестен факт е, че геноцидът е изобретение на евреите и се прокарва именно в Стария Завет (Иисус Навин, цялата книга) където евреите изтребват до крак всички ханаанци, защото са друговерци. И това го има при исляма. Да, това не е расизъм, това е шибан фанатизъм, какъвто западната църква дори в най-дивите години на инквизицията НЕ Е имала. Позапознайте се малко с темата и сами ще откриете доста факти.
И още нещо - има ли скапано значение фактът, че дискриминацията, която проявяват мюсюлманите е на верска или расова основа? При условие, че е законно да убият жена с камъни, защото изневерила на мъжа си? Или да те обесят, щото си гей? Недолюбваме ги педалите, прешъс, но те имат право на избор колкото и ние и щом са решили че с гъз тесен животът няма как да е песен - тяхна си работа.
А ислямът ВИНАГИ е бил НЕтолерантен. Самата им свещена книга е такава. Кръстоносните походи нямат нищо общо. И Авицена и Саладин НЕ СА достатъчни, за да изкупят цялата си пасмина. НЕ СА! Християните поне не са имали.....
Все едно, разпалих се доста.....
Аз съм толерантен човек, и вярвам искрено в човешките права - всеки да прави КАКВОТО си поиска и да си НОСИ отговорността за проявената свободна воля. И съм изпълнен с поносимост, но едно нещо не мога да приема - мюсюлманският фанатизъм и исляма, защото ТОЗИ ФАНАТИЗЪМ ИДВА ОТ КОРАНА!
За незапознатите - кратко резюме. Коранът е базиран върху Тората (Петокнижието) и след това компилация от "най-доброто" от други религии. А всеизвестен факт е, че геноцидът е изобретение на евреите и се прокарва именно в Стария Завет (Иисус Навин, цялата книга) където евреите изтребват до крак всички ханаанци, защото са друговерци. И това го има при исляма. Да, това не е расизъм, това е шибан фанатизъм, какъвто западната църква дори в най-дивите години на инквизицията НЕ Е имала. Позапознайте се малко с темата и сами ще откриете доста факти.
И още нещо - има ли скапано значение фактът, че дискриминацията, която проявяват мюсюлманите е на верска или расова основа? При условие, че е законно да убият жена с камъни, защото изневерила на мъжа си? Или да те обесят, щото си гей? Недолюбваме ги педалите, прешъс, но те имат право на избор колкото и ние и щом са решили че с гъз тесен животът няма как да е песен - тяхна си работа.
А ислямът ВИНАГИ е бил НЕтолерантен. Самата им свещена книга е такава. Кръстоносните походи нямат нищо общо. И Авицена и Саладин НЕ СА достатъчни, за да изкупят цялата си пасмина. НЕ СА! Християните поне не са имали.....
Все едно, разпалих се доста.....