За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Apr 02, 2008 11:26 am

Лелеееееееееееееее, колко мнения колко нещо! Аз назад не може да остана! И аз! И аз! Отначало ще започна с нарушаване на принцип мой, издребняване и хващане за буква -
Matrim wrote:
А ислямът ВИНАГИ е бил НЕтолерантен. Самата им свещена книга е такава.
Ъ, предполагам, че все пак ти е добре известно, че е имало време когато страшно много християни и евреи са живеели в мюсюлмански държави, а на практика никакви мюсюлмани в християнски държави? Защото никой не би им позволил, нали.
Както казах, хвани едните, удари другите. Докато християнството не е било принудено да се раздели от сраастването си с властта, то не е било кой знае колко по-толерантно от исляма. Шайхири добре го каза по-горе.

Ъъъъъъ...... предполагам значи смяташ, че по време на Османското иго не е имало никакво робство в България, а османско присъствие? Яяяяясно...... И българите, дето са си живеели тука са си живеели охолно и щастливо и ТИЯ ЛОШИ РУСНАЦИ СА РАЗВАЛИЛИ ВСИЧКО! Сигурно и в останалите мюсюлмански страни е било така...... доводът е БРУТАЛЕН! Май е по -добре да не ти отговарям тогава....... Така или иначе можем да си сучем и спорим до утре, а всеки е прав за себе си (въпреки, че аз си седя зад компа, ама нейсе)
Иначе за хвани едните, удари другите съм съгласен......

Такааааааа......... моля админите да хванат целия тоя религиозен оффтопик и да го преместят в моята тема за спамец примерно ;) че тука много наспамихме.

Както писах неотдавна всички говорят, но много малко се изслушват.

И тук възниква един интересен момент, за който също споменавах - недейте да говорите с убеденост за неща, за които нямате БЪКЕЛ представа и да не се изслушвате едни други, защото ВСИЧКИ имате какво да кажете и сте прави. И не толкова. Айде по ред на номерата, дяда ви Владика да въздаде. (лелееее, прозвуча толкова надуто! "Въздаде" Направо съм горд със себе си, мога да строша монитора с х** си)

Светли, за Коранът не съм съвсем убеден как стоят нещата, но! За Новозаветните писания най-ранните открити ръкописи са от 2 век сл. ХР. да, НО Старият Завет е СЪВСЕМ точен. Съвсем стриктен. Единственото, което куца, е преводът на български, ама айде да не издребняваме ;). Най-старите "ръкописи" от Тората са датирани доста години Пр. Хр. Важен за отбелязване момент е, че повечето учени, дори богослови, пренебрегва нещо много важно за свещените текстове - отношението на евреите към тях. Такаааааааа........ Да започнем със синагогите и Храма. Във всяко светилище те (евреите) са имали по една "текстохранителница" където под ключ са се държали свещените текстове. Освен това във Храма се е съхранявал един първообраз, който подобно на платинения метър е бил мярка за всички масоретски преписи, които са били правени. Да не говорим за дребни похвати срещу допълнително коригиране и заспамване на текста като например разтягането на последната буква на последния ред така, че да запълни остатъка от пергамента и прочее. Темата е МНОГО обрширна, който иска мога да му дам материали да чете ;).

Да продължим.
RRSunknown, разбирам какво казваш, но все пак не забравяй Стария Завет, който е точно толкова "геноцидо наклонен" колкото и Коранът (особено ако си спомните, че казах кое на кое се базира ;)) А вие останалите, не забравяйте все пак, че Християнството е Новия Завет (да преведем - Завет - един вид договор между хората и Бога), и прочее Христос е казал

Обичайте врага като ближен! А ближния обичайте като себе си. Е да му се не знае, ако ТОВА някой не го е прочел, да вземе да хване НОВИЯ ЗАВЕТ да си го намери, пък после, ако ми го намери в Корана, да вземе да ми го покаже, щото съм го изтървал някъде! А?

Да не говорим за други Христови думи, като "Дойдох за да направя всички равни и да няма ни мъж ни жена..... Не се молете по храмове и кръстовища, както правят лицемерците..... Да любите друг друга.... Бъдете милостиви, както е милостив и небесният ваш Отец.... Не съдете, за да не бъдете съдени....." А, да, и толкова цитати от Апостола. М?

А Християнството.....е, май от името му личи за какво иде реч.....

ТАКА ЧЕ! РРс е прав за едно - християнството е ПО- от исляма за МЕН. Това, че хората са го използвали за да си опекат погачата и да водят тълпата за носа...... Да, хората! Именно те! Не Христос! Независимо Син Божи или обикновен човек е. А ислямът, Мохамед възкресява една стара религия, и води до същия резултат, само че в прав текст. Пак хората! Защото съгласете се, Дънов е бил ерудит, и прочее, а сега толкова книги "негови" се изписаха, че не зная човек може ли толкова да говори за цял един живот. И какво стана със хубавото му учение? На последния събор дъновистите се изпокараха що във вътрешния кръг били допуснати само чужденци! Е как защо - кинти, кака, икономика!

И след толкова брътвежи, да ви кажа сега каквото трябва - омотахте се. Объркахте същината на религията със начина, по който хората я прилагат. А това, съгласете се, са две различни неща. Не ме ебе за Църквата. Не ме ебе за поповете, ама Ваш, айде, като си чел Библията припомни си малко Иисусови думички, пък после АКО искаш го свързвай със свещениците и това, което са направили.

Шайха говореше за култура. И да - ПРИЕМЕТЕ ГО - културата се е развила изцяло благодарение на религията и е било така чак до преди един век! МУЗИКАТА, нотите, книгописането, културата ВСИЧКО! И просто нашето съзнание и нашата религия превъзхождат мюсюлманите. Това е. И нека не се опитваме да излезем с номера "Ако нямаше Църква другояче щяха да са нещата, пак щяха да се развият даже по-бързо......." ГЛУПОСТИ! Ако ако ако...... Няма "ако" в историята! Има станало. "Ако Хитлер беше спечелил войната във Франция щяха да говорят на немски, а ние да сме по-добре, и чичо Сам да го дуа.... Дали?"

Шайха също говореше и за идиоти и маймуни...... Не зная вие какво си мислите, но аз смятам че превъзхождаме мюсюлманския свят. (Без евреите, те са толкова напред, че не ми се говори - толкова хиляди години националност и история). Не че са маймуни и идиоти - просто манталитетът им е по-ограничен, те самите са друга култура. Това е.

Доста ми е объркан поста (както обикновено) но това е защото още не съм пил кафе. Предлагам следното, като за финал - да заровим томахавките, защото така може да си караме още години. Още хиляди неща мога да кажа, и всеки от вас да опровергавам или подкрепям, щото тия спорове са водени стотици години, има изписани ТОНОВЕ мастило за тях (влезте в Библиотеката на Академията и се поинтересувайте) и то от далеч по-ведующи от мен или вас хора, от далеч по-големи ссофисти и полемици. Всеки си остава с мнението, изкизил го е, да не се караме, защото всички ще се направим на маймуни. Аз вече се омотах!

И двете религии си имат плюсове и минуси. И двете религии са започнали като нещо свята, а хората (хора като вас и мен, опасявам се) са го превърнали в доходоносен бизнес. И темата е интересна. Хубаво е да се обменят мнения по нея (А НЕ ДРЕБНАВО ДА СЕ ХВАЩАМЕ за всяка дума казана от другия и да го дъвчем) но тук все пак не й е мястото. И все пак не бъркайте религия с човешко действие. Те нямат нищо общо. Просто първото най-пошло се превръща в параван за второто. Все едно.....

За човешки права ставаше дума и то за права ДНЕС а не през Средните векове. Само да ви светна.

Последните н на брой постове, включае моите бяха......... Безсмислени?

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Apr 02, 2008 11:27 am

Itilon wrote:Само да добавя за RRSunknown, че забравих преди, а постът ми мина назад вече. Коранът се тълкува непрекъснато и даже съществуват цели школи, които САМО това правят. Също така не е вярно, че единственото разделение в исляма е между сунити и шиити, да не говорим за твърдението, че двете секти спорят единствено за наследството на Мохамед.

Мисълта ми е, ако ще защитаваш някаква теза, нека поне да бъде с достоверна информация. 8-)
И аз защо си счупих ръцете да пиша преди малко? Това е ПОСТЪТ в тоя топик. Само че не само към РРС а към ВСИЧКИ!

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Apr 02, 2008 1:07 pm

RRSUnknown, отново бъркаш хуманизма с християнството. Съвременното християнство черпи идеи от хуманизма, защото е обградено с него. Цялата идея за демократични ценности, свободно общество и т.н. всъщност е базирана на идеите на хуманизма от Френската и Американските революции. Така че християнството сега просто адаптира идеи от хуманизма, за да оцелее, защото иначе хората ще си кажат - ами стойте си в Средновековието тогава.

Освен това не бъркай някои отстъпки на Ватикана, като реабилитирането на Галилео Галилей например, за изключителен прогрес. Просто се зачети какво пише сегашният папа, най-вече спрямо социалните отношения. Освен това, призивът да не се използват презервативи във времена, когато върлува СПИН, признак на прогрес ли е? Такъв акт може да не е толкова директен, като убиването с камъни, но пък е много по-лицемерен, и пак води до смърт.
This signature is not yet rated

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 02, 2008 1:20 pm

zhivik wrote:RRSUnknown, отново бъркаш хуманизма с християнството. Съвременното християнство черпи идеи от хуманизма, защото е обградено с него. Цялата идея за демократични ценности, свободно общество и т.н. всъщност е базирана на идеите на хуманизма от Френската и Американските революции. Така че християнството сега просто адаптира идеи от хуманизма, за да оцелее, защото иначе хората ще си кажат - ами стойте си в Средновековието тогава.

Освен това не бъркай някои отстъпки на Ватикана, като реабилитирането на Галилео Галилей например, за изключителен прогрес. Просто се зачети какво пише сегашният папа, най-вече спрямо социалните отношения. Освен това, призивът да не се използват презервативи във времена, когато върлува СПИН, признак на прогрес ли е? Такъв акт може да не е толкова директен, като убиването с камъни, но пък е много по-лицемерен, и пак води до смърт.
Първо не мога да разбера защо ми отговаряш в нов пост при положение че си писал предишен а пък аз не съм писал оттогава?
Второ - къде по дяволите съм тръгнал да говоря за хуманзима и християнството в този топик??? Би ли ми цитирал че нещо май се забалтачихме тотално. През целия топик говорим за простичкия факт че християнството се е адаптирало и никъде не казвам неща за приноса му към развитието.
Трето- не бъркам нищо за ватикана нито някъде съм използвал думи като изключителен прогрес. Казах само че има някаква реформа (ако ще да и да малка ) докато в исляма няма. Призива за СПИНА не е никакво лицемерие при положение че си само с един партньор и си имате доверие. Очевидно че призива се отнася за католиците които на теория би трябвало така да живеят.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Apr 02, 2008 1:45 pm

За да стане съвсем ясно - всичките тези прогресивни идеи, които ти, а и други, приписвате на християнството, всъщност не са породени от него. Нещо повече, тези идеи (главно събрани в хуманизма) възникват в резултат на противопоставяне на християнството. Затова не съм съгласен с тези, които твърдят, че съвременната етика е християнска, защото не е.

Добре, тук съм малко краен, всъщност ако се вземе директното послание на Исус - "обичай ближния си", тогава може би формално не съм прав. Само че кой знае защо, точно това послание почти не е прилагано преди да възникне хуманизма. Иначе нямаше да има една купчина дивотии, като кръстоносни походи, религиозни войни, преследване на вещици, евреи и друговерци, насилствено покръстване (в Америка и Африка) и т.н.
This signature is not yet rated

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 02, 2008 1:52 pm

zhivik wrote:За да стане съвсем ясно - всичките тези прогресивни идеи, които ти, а и други, приписвате на християнството, всъщност не са породени от него. Нещо повече, тези идеи (главно събрани в хуманизма) възникват в резултат на противопоставяне на християнството. Затова не съм съгласен с тези, които твърдят, че съвременната етика е християнска, защото не е.

Добре, тук съм малко краен, всъщност ако се вземе директното послание на Исус - "обичай ближния си", тогава може би формално не съм прав. Само че кой знае защо, точно това послание почти не е прилагано преди да възникне хуманизма. Иначе нямаше да има една купчина дивотии, като кръстоносни походи, религиозни войни, преследване на вещици, евреи и друговерци, насилствено покръстване (в Америка и Африка) и т.н.
Човек - разбери ме правилно- не съм приписвал на църквата развитието на човека. Казах че църквата се е приспособила към новите условия което е точно обратното!
Това което твърдях че християнството е такъв модел (вид, клас) религия която по - някъкъв начин ( не точно защо) е ПОЗВОЛИЛА на хуманизма да се развие без да му пречи. Докато при исляма (за кой ли път ще ги кажа ) са се стопирали в една точка. Това са просто факти. Ако не беше така ислямските държави щяха да се развият заедно с европейските а не да изостават и до днес в елементарни човешки права и дискриминация.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Apr 02, 2008 1:55 pm

А аз пък ще ти кажа за осми път - никой не е казал, че свободата и т.нар. "човешки права и липса на дискриминация" е ценност. НИЕ ВЯРВАМЕ така, защото живеем в западния свят.

Това НЕ Е въпрос на логика. Нито би могъл да бъде - чисто логически.

Мюсюлманските държави РАБОТЯТ. Следователно НЯМА кой да твърди, че техните ценности са грешни. Грешни спрямо какво? Единственият критерий е виталността на социалната система. Както казах арабският свят съществува от хилядолетие и половина. Еми не е да не е витален.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 02, 2008 1:56 pm

Кой е казал, че виталността на социалните системи е критерий за ценност?
И атеистичните и християнските работят. В момента и по-добре. Е, и?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Apr 02, 2008 1:57 pm

Какво е и? Това само доказва тезата ми.

Критерий за правилност на ценност, не за ценност. Аз не виждам какъв друг би могло да има. Или работи, или не работи. Ако не работи, системата, изградена на такава ценност, не е витална и следователно ценноста не е подходяща. И обратното. Точка.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 02, 2008 1:59 pm

Moridin wrote:А аз пък ще ти кажа за осми път - никой не е казал, че свободата и т.нар. "човешки права и липса на дискриминация" е ценност. НИЕ ВЯРВАМЕ така, защото живеем в западния свят.

Това НЕ Е въпрос на логика. Нито би могъл да бъде - чисто логически.

Мюсюлманските държави РАБОТЯТ. Следователно НЯМА кой да твърди, че техните ценности са грешни. Грешни спрямо какво? Единственият критерий е виталността на социалната система. Както казах арабският свят съществува от хилядолетие и половина. Еми не е да не е витален.
Виждам че си философ! За теб всичко е ценност. Няма смисъл от закони. Няма смисъл от нищо. Щом нещо работи - значи има смисъл. Либийците са осъдили медицинските сестри- няма проблеми щом си работи държавата им значи всичко е ОК. За какво ли ги спасявахме да се чуди човек.
Същото изявление като тебе са изказвали и привържениците на робството. Ама сега няма робство нали?
Може пък и мюсюлманските държави да западнат знае ли е човек?
Чакай да минат 100-200 години и ще видим какво ще стане...:) :wink:
Last edited by RRSunknown on Wed Apr 02, 2008 2:02 pm, edited 1 time in total.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 02, 2008 2:00 pm

Ценност за какво? Ако всички ни наредят в овързани в кабели в някви животоподдържащи пашкули да вегетираме и така съществуваме, това пак ли ще е ценно, понеже просто може да съществува?

И не, след като имаме равни условия (съществуване, уау) и при двте, явно трябва да се оценяват други критерии за сравнение.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Apr 02, 2008 2:02 pm

Съществуването не е синоним на работеща социална система. На въпроса ти за пашкулите - да, очевидно, каквото и да имаш предвид под "ценност" тук.

Ценност за какво - ценност в смисъла на морално-социално правило.

РРС - научи се да разбираш какво значи относителност. Ще ти трябва занапред.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 02, 2008 2:06 pm

Moridin wrote:Съществуването не е синоним на работеща социална система. На въпроса ти за пашкулите - да, очевидно, каквото и да имаш предвид под "ценност" тук.

Ценност за какво - ценност в смисъла на морално-социално правило.

РРС - научи се да разбираш какво значи относителност. Ще ти трябва занапред.
Така залагаш нещата че няма как да не издребняваме. Отклони темата от християнството и ислямa към теоретична философия. Смятам че никой от присъстващите във форума не споделя като ценност за себе си пребиването на жените с камъни и другите подобни "ценности" против които говоря. С тази мисъл съм говорил за ценности- от наша гледна точка.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Apr 02, 2008 2:11 pm

Морви, само нещо да вмъкна - не съдете мюсюлманите. (Въпреки че аз многократно го направих, ама айде.....) Те си имат тяхната ценностна система, която както казва Жоро работи и си държат на нея. И това е тяхно право. И пренебрегването на това, между другото, също е нарушаване на права.......

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Apr 02, 2008 2:13 pm

Анджак ;)

Да ги съдиш, да не ги харесваш, да ги мразиш или каквото там друго искаш - това имаш право. Но да правиш така, че ТЕ да нямат право да изповядват ценностите си, вече противоречи на СОБСТВЕНИТЕ ти ценности за свободата на мисълта.
This is it. Ground zero.