Защо прародителите ни са измислили божествата?
Maledictus wrote:
Защото НАЙ-големия страх на човешкаго рода е, че съществуването ни няма смисъл, и че, можше би, САМО може би, ние сме просто нищо, идваме, живеем патетичните си осемдесет години, и след това изчезваме както пламъкът на свещта - все едно никога не сме били. И времето (което всъщност също е наше измерение и творение) забравя за нас. Ами ако няма смисъл? Ами ако няма afterlife? ТОЧНО от това вксеки един от нас се страхува и, ако някой твърди обратното, той или не се е замислял, или е долен лъжец.
Дали съществува бог, такъв какъвто го познаваме от библията и от проповедниците? Не знам, по-скоро не.
Има ли нужда човечеството от бог? В по голямата си част - да. Остналите, които могат да живеят и без него са малко прецакани, понеже сляпата привързаност към която и да е религия малко или много спира научното развитие.
Зашо прародителите ни са започнали да се занимават с наука? За да си обяснят смисъла на живота.
Вярно ли е всичко това, което знаеме за света и което децата учат в училищата? Всичко - едва ли, по-скоро само някои от нещата(повечето).
Имаме ли нужда от наука, става ли живота ни по-добър като знаеме, че всичко което виждаме е съставено от микроскопични частички, наречени кванти? Голяма част от хората имат, останалите отново са прецакани, понеже им се набива в главите нещо, от което ги е страх и не го разбират.
Аз винаги съм бил на мнението, че има 2 типа хора: едните могат да приемат нещо за даденост и да са ОК с това. Това са по-доверчивите хора, по-лабилните ако щеш. Другия тип хора имат навика да анализират нещата в същината им. Не искам да обидя някого, но вторите са тези, които наричаме "умни". Обаче дали техния подход към живота е по-правилен, никой никога няма да може да каже.
Look at the darkness...
...around me.