Случи ми се нещо интересно...
Moderator: Moridin
Напълно съгласен, просто подкрепих мисълта с инфо. 

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
На мен американският вид разположение на стаите в апартамента винаги ми е харесвало. Т.е. не влизаш в коридор, а направо в хола, който може и да е доста по-голям заради спестеното място от коридор. Освен това не е и мрачен и полунеизпозваем. Съществува и неудобството, че ако гостите се събуват, трябва да се валят обувки по земята, но това може да се реши с един килер за обувки и палта, който все ще е по-малък от коридора. Но май почти не строят такива.
Бтв, строителите не печелят от коридорите, така че не виждам каква измама и рекет е, просто тъпоумие.
Бтв, строителите не печелят от коридорите, така че не виждам каква измама и рекет е, просто тъпоумие.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Кой от всичките е?Marfa wrote:А аз видях Шайхири да участва в реклама на 2be. Пееше "Баба Марта, Баба Марта". М: http://www.vbox7.com/play:21730739
нито един?RRSunknown wrote:Кой от всичките е?Marfa wrote:А аз видях Шайхири да участва в реклама на 2be. Пееше "Баба Марта, Баба Марта". М: http://www.vbox7.com/play:21730739

Scalpel. Sponge. Magic Wand!
Роум шти обЯсни.Morwen wrote:Бтв, строителите не печелят от коридорите, така че не виждам каква измама и рекет е, просто тъпоумие.
РРС, вече знаеш как изглеждам, тка че умната.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Или пък няма да й обясня... щото, като изключим това, че прави търсенето малко по-бавно и малко повече изискващо мислене (да си държиш едно наум, че като видиш в началото "60", това не значи "60 в хола", и да трябва да търсиш истинското число в дребните детайли), и аз не го оценявам чак пък като измама - по-скоро именно като тъпоумие, с което пък сме свикнали вече.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Да, и аз не смятам, че джебчийството и грабежите са престъпление, защото никой не може да ме обере на улицата. Другите да се оправят.
Тогава да обясня аз? Защото, М, като купуваш 100кв. на хартия и си мислиш, че ги вземаш на 1000Е квадрата, получаваш 70кв., което означава, че всъщност са ти взели 1450Е квадрата. Тва си Е измама, ако ще и да е узаконена - а тя не е. Би трябвало да въведат европейския стандарт щом сме в ЕС и тогава хорцата закупили 100, изведнъж ще се окажат със 70 - и съответната редукция в стойността. ОК?
А ако ти държиш, че самите "тъпоумни" хора са си виновни, ОК.
Тогава да обясня аз? Защото, М, като купуваш 100кв. на хартия и си мислиш, че ги вземаш на 1000Е квадрата, получаваш 70кв., което означава, че всъщност са ти взели 1450Е квадрата. Тва си Е измама, ако ще и да е узаконена - а тя не е. Би трябвало да въведат европейския стандарт щом сме в ЕС и тогава хорцата закупили 100, изведнъж ще се окажат със 70 - и съответната редукция в стойността. ОК?
А ако ти държиш, че самите "тъпоумни" хора са си виновни, ОК.

- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Ъмф... аргументът с "другите да се оправят" в този случай не върви, защото аз самият спрях да се интересувам активно от купуване на апартамент едва в последните месец-два само заради едно странно, неочаквано и не твърде вероятно да се случи на повечето хора стечение на обстоятелствата. Това *е* нещо, което ме интересува и засяга пряко, така че аналогията ти, както доста често, е доста неподходяща.
Иначе по темата - като начало, за нея не съм сигурен, но аз употребих "тъпоумно" по адрес на предприемачите, не на купувачите; ако ти искаш да кажеш нещо друго по адрес на целокупния български народ, включително и всички, които четем този форум, моля, заповядай, ама го кажи направо, ако обичаш
А действително по темата - в момента не съм напълно сигурен, но все ми се струва, че в самия договор за покупко-продажба НЕ фигурира цена на квадратен метър - има само обща площ, жилищна площ и цена за всичко. Така че, първо, това с 1000/1450 евро на квадратен метър си е просто нещо, което купувачът прави в главата си, докато търси, и не винаги е определящо... да не кажа, че на практика никога не е единственият определящ фактор. И второ, това НЕ е измама, узаконена или не, защото никъде никой не се опитва да ти продаде апартамента, като *казва* "1000 евро на квадратен метър" - просто ти дават трите числа, а ти сам решаваш кое от тях да гледаш и какви сметки да си правиш. Това, че ти ги дават така, че на теб да ти е неудобно, е глупост, а не измама.
Иначе по темата - като начало, за нея не съм сигурен, но аз употребих "тъпоумно" по адрес на предприемачите, не на купувачите; ако ти искаш да кажеш нещо друго по адрес на целокупния български народ, включително и всички, които четем този форум, моля, заповядай, ама го кажи направо, ако обичаш

А действително по темата - в момента не съм напълно сигурен, но все ми се струва, че в самия договор за покупко-продажба НЕ фигурира цена на квадратен метър - има само обща площ, жилищна площ и цена за всичко. Така че, първо, това с 1000/1450 евро на квадратен метър си е просто нещо, което купувачът прави в главата си, докато търси, и не винаги е определящо... да не кажа, че на практика никога не е единственият определящ фактор. И второ, това НЕ е измама, узаконена или не, защото никъде никой не се опитва да ти продаде апартамента, като *казва* "1000 евро на квадратен метър" - просто ти дават трите числа, а ти сам решаваш кое от тях да гледаш и какви сметки да си правиш. Това, че ти ги дават така, че на теб да ти е неудобно, е глупост, а не измама.
Eric: I use my sword to detect good on it.
В единия случай нямаш избор дали да те ограбят, в другия сам решаваш какво да купиш. По същата логика можеш да кажеш, че и обувките от крокодилска кожа са рекет, баси.Да, и аз не смятам, че джебчийството и грабежите са престъпление, защото никой не може да ме обере на улицата. Другите да се оправят.
Спести си назидателния тон. Като си купуваш жилище, ходиш и сам виждаш колко е и какво е разпределението. А това дали строителят ще ти направи 50 квадрата коридор или 5 не променя нещата за него, т.е. не печели на твой гръб. А в случая ставаше дума най-вече за коридори. Така че не става дума за пързаляне в квадратурата, а за лош проект. Нещо неясно, Ш?Тогава да обясня аз? Защото, М, като купуваш 100кв. на хартия и си мислиш, че ги вземаш на 1000Е квадрата, получаваш 70кв., което означава, че всъщност са ти взели 1450Е квадрата. Тва си Е измама, ако ще и да е узаконена - а тя не е. Би трябвало да въведат европейския стандарт щом сме в ЕС и тогава хорцата закупили 100, изведнъж ще се окажат със 70 - и съответната редукция в стойността. ОК?
I don't wanna die
Айде на живо ше ви обясня (че тука винаги става конфузно). Особено щом Роум доскоро е смятал да купува, си заслужава да барнем темата.
Иначе, който разбрал - разбрал. Казах го ясно:
Иначе, който разбрал - разбрал. Казах го ясно:
shayhiri wrote:Да не говорим, че в квадратурата се вписват и всички общи части и нежилищни площи: стълбища, тавани, мазета, тераси и т.н.
- BaYa
- Forsaken
Аз пък да дам контрасавет, на този на Шайхири. И то съвсем безплатно.
Който иска да купува, да използва сега защото цените в стройтелствпото вече никога няма да спадант!! Когато и там в София се стигне до тукашните 6/7000 ? на квадратен метър, глей кво стаа!! Само не разбирам как може в общата площ на жилището да влизат общите площи. Подразбират се тези на блока, а не на самият апартамент.
Освен ако това не значи антрета, стълбища и мазета които са в апартамента. Ако са си твои, частни, не виждам защо не трябва да влизат в тоталната сметка? Това че, буквално, не са точно обитаеми, не значи че не са твои.
Който иска да купува, да използва сега защото цените в стройтелствпото вече никога няма да спадант!! Когато и там в София се стигне до тукашните 6/7000 ? на квадратен метър, глей кво стаа!! Само не разбирам как може в общата площ на жилището да влизат общите площи. Подразбират се тези на блока, а не на самият апартамент.
Освен ако това не значи антрета, стълбища и мазета които са в апартамента. Ако са си твои, частни, не виждам защо не трябва да влизат в тоталната сметка? Това че, буквално, не са точно обитаеми, не значи че не са твои.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Принципно строителят много подробно ти обяснява колко квадрата ти продава, каква част от тях са мазета, тавани или тераси (бтв, в новото строителство мазета и тавани често няма). Идеалните части от стълбите (или подблоковото пространство, омфг) не се включват. Това, че някой може и да пуснал обява, в която включва и градинката пред блока е негов проблем, на място се вижда за какво става дума.
Бая, според мен си права за тенденцията, но цените няма как да достигнат тези в Барселона.
Бая, според мен си права за тенденцията, но цените няма как да достигнат тези в Барселона.
I don't wanna die
- BaYa
- Forsaken
Е, Морви, може да не е това десетилетие!
Но поне оше един век до края на Света трябва да остава, та ще видим!!
А иначе и тук е така: Апаратамент от 150 квадрата, с 80 квадрата обитаема площ - значи, че има градинка/и, грамадна тераса/и или патио/а. И имаш апартамент от 80 квадрата със вес стълбите му и коридорите му. И 70 квадрата полянка!!

А иначе и тук е така: Апаратамент от 150 квадрата, с 80 квадрата обитаема площ - значи, че има градинка/и, грамадна тераса/и или патио/а. И имаш апартамент от 80 квадрата със вес стълбите му и коридорите му. И 70 квадрата полянка!!

Luxury is a matter of having options!!!