The Road е първата фантастика на Кормак Макарти (No Country For Old Men) и при славата, която пичът има на запад, просто трябваше да си я купя и да тествам.
Отговорно и в прав текст заявявам, че НИКОГА през живота си не съм бил потапян в толкова плътна атмосфера, колкото в тази книга! Още съм преди средата, но The Road наистина е нещо зашеметяващо... Макарти рисува една Америка, която е абсолютно мъртва, изпепелена, унищожена по всеки възможен начин, във всеки възможен смисъл, който би могъл да съществува. По планините горят постоянни огньове, слънцето, луната и звездите са вечно скрити от пепелта в небето, вали сив сняг. Дърветата са изпепелени, градовете са изпепелени, въздухът е изпепелен... А един баща върви заедно с малкия си син по пътя на юг. Без капка надежда.
Не знам, едва ли съм в състояние да пресъздам и грам от усещането, което носи тази книга. Не мисля, че думите стигат за подобна атмосфера. Това нещо не се чете, то се преживява... Едно само ще ви кажа - ЗА БОГА, НАМЕРЕТЕ НАчИН ДА Я ПРОЧЕТЕТЕ! И на една осма колкото моя възторг да докарате, ще си е струвало!
А аз продължавам. Почнах я вчера вечерта и вече съм на около стотната страница...