Марфа спомена в топика за Златния Холивуд, че си пада по филмите на Чаплин. Тя е от моята партия, знам аз!

Има ли други фенове на гения тука? А дали въобще сте гледали неми филми? Повярвайте ми, въпреки че изглеждат особено древни, гледането им си има специфично очарование. При това Чаплин е само един от тогавашните актьори - макар че е най-известния, това в никой случай не значи че е единствения талантлив. Чували ли сте за Дъглас Феърбанкс, Харолд Лойд, Бъстър Кийтън (за него сигурно сте чували), Клара Боу, Теда Бара, Мари Дреслър, Мак Сенет, Форд Стърлинг и т.н.? Сигурно не. Ако филмите от ранния говорещ Холивуд се пренебрегват от разпространителите у нас, то тези от немия период въобще не влизат в техните планове. Да, издадоха "Чаплин - колекцията" (10 DVD-та), обаче каква "колекция" е това, е друг въпрос - в нея влизат само пълнометражните филми на Чаплин, направени за Юнайтед Артистс. Но не с тях той става толкова известен, а с късометражните си 1-4 reels. Те къде са? Явно извън "колекцията" и далече от българския зрител.
За мое радостно изумление, в arenabg.com си намерих 2 филма на Бъстър Кийтън - шедьовърът му "Генералът" и по-слабичкият, но също сладък "The Cameraman". Бях много доволен!

Въпроса е обче, че това са само два екземпляра от огромно море филми от тогава, до които просто нямаме достъп в България. А от Америка не става да поръчваш - друг им е DVD-стандарта, а и цената не е малка. Мамка му!