Косово

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Подкрепяте ли независимостта на косово?

Твърдо да!
1
3%
Да, ако е по взаимно съгласие.
6
16%
Да, ако е със забрана за сливане с Албания
3
8%
Твърдо не!
27
73%

Total votes: 37

The Dragon
Elder God

Косово

Post by The Dragon » Sat Feb 16, 2008 4:28 pm

Амиии утре се очертава интересн ден, а нещата могат да излезнат бързо извън контрол, реших да отворим тема за предстоящите събития.

Аз лично съм категорично против независимостта на Косово и съм на мнение, че Сърбия има право да се саморазправи със бунтарите както намери за добре. Ако може. Ако не може - Путин да изпрати половин милион военни съветници. Те могат.

Последствията от подобен акт и последствалото му признава вещае много лоши неща за вбъдеще.

1. Кюрдите и Кипър - и те си имат право на независимост и т.н. Не би трябвало да отчуждаваме една от малкото светски мюсулмански държави, която и без това се бори с ислямизациата отвътре(ашкосун на турската армия, между другото за защитата на светския характер на държавата)

2. Май и Баските имат подобни претенции - как да им откажеш след това

3. Иракските кюрди - като че ли не е достатъчно дестабилизирано и там

4. На доста места по света етнически конфликти са задимяли - няма нужда да се дава още един аргумент на размирниците

И т.н.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Feb 16, 2008 4:39 pm

Някой замисля ли се за следното :
ако албанците се обединят ще поискат ще създадат прецедент,
От нататък има вероятност да претендираме за част от македония
и за западните покрайнини.
Така де , щом албанците обявяват независимост и българите могат да го направят нали?

Между другото (или аз греша) Белгия също имат намерения да се разделят на две- фламанците искаха отделяне.
Както е тръгнало няма се учудя ако след 10 години и САЩ се разделят на държави.
Last edited by RRSunknown on Sat Feb 16, 2008 4:46 pm, edited 1 time in total.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Feb 16, 2008 4:42 pm

Боя се, че българите по въпросните места са доста по-неорганизирани и малко от албанците в Косово.
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Feb 16, 2008 4:43 pm

Викам да свалим границите и да заживеем на племенен принцип...

Не, наистина не знам конкретно кво да мисля. От една страна, Драгън право дума. От друга, според мен е по-добре една държава да се отцепи от друга държава, вместо да има десетилетия войни, атентати и прочее.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Feb 16, 2008 4:49 pm

В Македония не са толкова малко Българите, само организация няма.
Винаги когато се насъберат компактни групи "малцинство" става така.
По добре за нас е да се разцепят при всички случаи.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Feb 16, 2008 5:15 pm

Адашке, войни и атентати в човешката история винаги е имало и за жалост смятам, че ще продължава да ги има. Поводи винаги се намират.

За Косово - ако повече от важните държави признаят независимостта му, това ще създаде ужасен прецедент и оттук нататък според мен ще последва ефектът на доминото из цял свят.
От друга страна, демографските процеси са нещо необратимо - едни етноси нарастват за сметка на други. Когато работех в Националното радио, една колежка от Албанска редакция ми каза, че един албанец ясно й е заявил "Ние тази война ще я спечелим в леглата". Както и да се чувстваме по този повод, фактът си е факт.

Гледайте демографските процеси в Македония. Това ще стане по-нататък из цяла Европа като съотношение на етносите - висока раждаемост в страните от Третия свят плюс имиграция в богатите държави. Това е положението.
Last edited by passer-by on Sat Feb 16, 2008 5:17 pm, edited 1 time in total.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Feb 16, 2008 5:15 pm

Уф. Както вече май споменах в съседна тема, доста неща съм чувал от хора, които са живели в Косово. Сестра ми веднъж се е поучудила малко от начина, по който хората там не показват никакви открити реакции на това, че от време на време покрай тях минават военни с униформи и тук-там някой танк, и е питала хазяйката си дали не им пречат танковете и изобщо сините каски; отговорът е бил "Как?! Да пречат?! Ако знаеш колко се страхуваме от момента, в който те ще си тръгнат..."

Личното ми мнение е, че отделянето им ще помогне поне малко за успокояване на духовете; че отделянето им ще помогне поне малко за това след години вече да няма такива изказвания, да няма изпълнения като изстрели в дискотека и минута-две след това обявяване с мегафон "спокойно, извинявайте, тука снимаме един музикален клип и певицата искаше да има автентични кадри от реакцията на хора на изстрели в помещението". Да, няма да стане веднага, нищо чудно да има години особено отношение към другите, които са останали в рамките на новата държава, но като цяло мисля, че ще бъде за добро.

Колкото до това "и САЩ да се разделят на държави" - ми те индианците Лакота вече се опитват :) Май от месец-два насам не е имало много ново развитие, та засега си остава по-скоро като либопитен факт, ама знае ли човек :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Feb 16, 2008 5:17 pm

Гласувах с твърдо не, и не защото ме притеснява съдбата на децата ми - то е ясно, че читавата част от ордата устремно се насочва все по на запад. Гласувах с не, защото ЕС с това решение си вкарва такъв ..й, какъвто няма да може да си извади поколения наред.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Feb 16, 2008 5:21 pm

Между другото, единствените меродавни отговори в тази анкета са "твърдо да" и "твърдо не". Точно по този въпрос уговорките за несливане с Албания са безсмислени. А съгласие от Сърбия - абсурд.

И аз съм "твърдо не". Защото признаем ли независимост на Косово, "смесените райони" у нас ще ни разгонят фамилията. Вече са почнали, между другото. И не, не съм фен на "Атака", напротив.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Feb 16, 2008 5:26 pm

По въпроса със смесените райони у нас да не вземат сега да потекат два паралелни разговора :) Макар че в Абсурдистанската тема май като че ли разговорът почти поприключи, което всъщност е хубаво... :)

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sat Feb 16, 2008 5:27 pm

няма вярно решение за Косово май... Не са само албанците - там има и сърби все пак. И то немалко, въпреки че се изселиха доста. Ами те какво ще правят? Представи си как се събуждаш и вече си в друга дъжава? И макар, че са по-малко, са в пъти повече от нашето "турско малцинство".
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Sat Feb 16, 2008 5:27 pm

Сърбия има право да се саморазправи със бунтарите както намери за добре.
ами те се опитаха,ама ги бомбандираха :)
после американците се усетиха каква колосална грешка са направили,замазаха положението за година две и се измъкнаха по терлици,оставяйки ни на нас (европа) да сърбаме попарата.
сега щото европейците са много хитри и големи хуманисти,решиха да подкрепят от все съре отделянето на косово,докато разни емигранти палят коли в дания.
ама нищо де, след някоя и друга година и те ще се усетят как е трябвало да си трят в случая,ама утре ще видим какво ще стане.
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Feb 16, 2008 5:30 pm

Roamer wrote:По въпроса със смесените райони у нас да не вземат сега да потекат два паралелни разговора :) Макар че в Абсурдистанската тема май като че ли разговорът почти поприключи, което всъщност е хубаво... :)
И аз не желая да подхващам такъв разговор. Просто аргументирах гласуването си в случая с Косово. :) Все пак живея в България.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Sat Feb 16, 2008 5:31 pm

thunder, да, така е, и това вече го споменах по-горе :) Но все пак лично на мен ми се струва, че отделянето е "по-вярното" решение, макар че и то няма да премахне всички проблеми за ден-два-три.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Feb 16, 2008 5:32 pm

Между другото с кое право все пак ЕС се разпорежда по въпроса и праща мисии, които да управляват администрацията в евентуална суверенна държава, която няма нищо общо с ЕС, нито основните й "родители" - Албания и Сърбия.

И да подкрепя донякъде Минувача - такава опция "да се забрани сливане с Албания" ми се струва меко казано абсурдна от всякаква правна или практическа гледна точка.
This is it. Ground zero.