Жанрова дискусия

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Feb 11, 2008 3:19 pm

Шайхът пак проявява гадателските си способности - въобще не ходи на комедии от години, обаче знае, че за нищо не стават. 8-)
Last edited by Demandred on Mon Feb 11, 2008 3:28 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Feb 11, 2008 3:25 pm

Мерси, че отдели темата и признаваш неоспоримостта на тезата ми. :) (Казах, че не ходя, не че не съм гледал безплатно - с леко отвращение. Да не говорим за всички останали начини за акумулиране на инфо. :roll: )

Никола, аз само подхвърлих факта по повод неприятната анкета. Ако някой тръгне да се съмнява в него, съм длъжен да се обоснова, най-малкото от уважение, нали? :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Feb 11, 2008 3:49 pm

Аз лично съм гледал далеч повече комедии, които бих определил като стойностни, отколкото екшъни примерно. И определено не виждам защо една комедия да дава по-малки възможности за направа на нещо стойностно от един екшън или фантастика.
Айде да видим колко важи. Що за комедия ще е, ако не пуска майтапи? Shocked Rolling Eyes И не завършва с хепиенд?
Що за екшън ще е, ако няма бой? Или ако не завършва с хепиенд? Или още десетки неща... 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Feb 11, 2008 3:57 pm

shayhiri wrote:
Ето, дори само горното твое твърдение доказва, че са по-низши. Щом най-добрите им представители могат да се мерят само с 90% от редовия екшън боклук, но не и с 10%-те процента качествени филми. :P
"Шайха слага думи в устата на другите" - епизод 4565. Казах че могат да се мерят с най-добрите 10% от тези, които ти смяташ за стойностни. Надявам се сега не ми казваш, че смяташ за стойностен редовия екшън боклук.
shayhiri wrote: Тва, че някой ги смята за жанрове - или просто повтаря квото е чул, без да се замисли - не означава, че са. Или че терминологията е точна. Ето, идвам аз и посочвам разликата.
Стига си се изживявал като последна инстанция. Не става дума за някой, а за почти всички без теб.
shayhiri wrote: Айде да видим колко важи. Що за комедия ще е, ако не пуска майтапи? :shock: :roll: И не завършва с хепиенд? Казвам ти само най-базовите задължителни изисквания. Има още десетки. Същото и за ужасите. (Драмите къде ги намесваш, те също не са жанр.)
Това само показва колко ограничено мислене имаш по въпроса.
Last edited by Morwen on Mon Feb 11, 2008 3:58 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Feb 11, 2008 3:58 pm

Шайх, спри се.

Скоро ще трябва да заключвам.
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Feb 11, 2008 4:19 pm

Demandred wrote:Що за екшън ще е, ако няма бой? Или ако не завършва с хепиенд? Или още десетки неща... 8-)
Екшън може да е всичко, в което има физическо действие или динамичен сюжет. :roll:

Пример за екшън без "бой": Бързи и яростни
Пример за екшън без хепиенд: Последният мохикан.

Морви, правилце: не се опитвай да се измъкваш хлъзгаво, ако не го можеш (като мен). Хич не е толкова просто, колкото изглежда. Я виж кво пише тука:
Има комедии, които са по-големи филми от 90% от твоите области-фаворити.

Изглежда съвсем точно съм те разбрал и цитирал. 8-)
Това само показва колко ограничено мислене имаш по въпроса.
Не, показва, че съм наясно със структурните изисквания на медийните форми. Ако не си съгласна с твърдението ми, можеш само да се опиташ да го обориш (както Дем безуспешно се помъчи), не и да обиждаш, че и неоснователно на тва отгоре.

Жоро, имаш ли конкретна основа за мекото предупреждение или просто по инерция, да не става въргал? Няма такава опасност, спазваме тон. Ако не сте съгласни с мен, оборете ме. Ако не можете, дори и да заключиш темата (нищо против), пак аз ще съм прав. :)
Last edited by shayhiri on Mon Feb 11, 2008 4:25 pm, edited 2 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Feb 11, 2008 4:21 pm

Имам. Методите ти на спор провокират противника, което води до разтеглени форумни локуми. Конкретно - поста, в който Дем ти бил доказал тезата (лайк йеа..). Конкретно - ТОЗИ ти пост, в който провокираш МЕН да ти отговоря, макар идеално да знаеш отговора.

Хонестли ени пост нау ще локвам.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Feb 11, 2008 4:30 pm

Не, показва, че съм наясно със структурните изисквания на медийните форми. Ако не си съгласна с твърдението ми, можеш само да се опиташ да го обориш (както Дем безуспешно се помъчи), не и да обиждаш, че и неоснователно на тва отгоре.
Дем успя всъщност и затова не смятам да продължавам дълбоко безсмисленият спор.

Що се отнася до областите ти фаворити - предполагах, че във фаворитите ти влизат само добри филми, явно не, моя грешка. За да съм кристално ясна - има комедии, които се нареждат сред най-добрите филми от какъвто и да е жанр. Надявам се така да го разбереш, а да не се хващаш за очевидно закръглени цифрички и думички.
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Feb 12, 2008 1:55 am

Е явно държите тая тема да е продължение на предишната и да се понаправите на ударени. :) Почвам ви поред тогава:

Джуно е Оскаров филм. Колко по-ясно трябва да е, че е изключение.
Закуска на Плутон е драмедия с изключително сериозен актьор.
Любов и други катастрофи е евъридж ромкомка и мисълта, че Мор я е харесал ме хвърля в ужас - може би такъв филм им се е гледало просто, затва е жанровото кинце.
Позабременяла е единственият пример в цялата тема за добре направена съвременна комедия. Която въпреки това не може да надскочи тъпите си жанрови ограничения и е смешновата на фона на доброто кино. Пуснат е, каква случайност, от мен.
Love Actually е романтична драмедия и нелош брит филм с купища велики актьори. Гледах го с гаджето си навремето и после беше прекрасна вечер. При други обстоятелства - скип.
Колкото- толкова е отпреди повече от 10 години и е точно пример за качествените хай консепт комедии с велики актьори от едно време каквито вече не правят. Мерси, Никола.
:rofl: Ха-ха-ха-ха, ма разбира се, Дем ако не пусне примери от зората на нямото кино, няма да е той. :lol: Уди Алън си работи в свой си стил. Не искам да го коментирам, щото ми е гърчав, но по никакъв начин не е представителен.
Невероятната съдба на Амели Пулен е култова френска романтична драмедия с приказен елемент - т.е. типичен пример за комедиите, които се гледат всеки петък по света. :roll:
Бенини работи в характерния крос-жанр (епична трагикомедия) на Кустурица и Алмодовар. Да бъдат наричани филмите му просто комедии е смешно.
Мис Слънчице е нелоша индипендънт комедийка (с фемили драма елементи), но пак не е нищо особено.
Опус магнум-ът на Кубрик ("Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb") е сатира. Правим разлика, нали? Да не говорим за всичко друго, което я изклюва от въпросната тема.
"Bewitched" има четворка в имдб. Еди Мърфито пък - петица. Колко по-ясен пример трябва да се даде за качествата на типичната комедия/ромкомка?! При това Роум я изтъкна като добър филм. Хайде просто да приемем, че на някои хора тук им харесват такива филми? Че са добри, виж - няма да стане.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue Feb 12, 2008 1:55 am

Аз лично в последните 3-4 години откакто следя форуми по принцип по-съшито-с-бели-конци и абсолютно безхаберно изказване не съм виждал.

Надявам се след днескашната доза абсолютно бездушни провокацийки и незачитане аргументите на останалите да гушнеш един хубав лок за отпочиване от форума...

Да не говорим, че това изказване е чиста и простa идиотщина и всеки доближавал се до филма го знае:
Невероятната съдба на Амели Пулен е култова френска романтична драмедия с приказен елемент - т.е. типичен пример за комедиите, които се гледат всеки петък по света.
Last edited by Muad_Dib on Mon Feb 11, 2008 7:21 pm, edited 1 time in total.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Feb 12, 2008 1:55 am

Всъщност ни се иска за разнообразие да млъкнеш и да си запазиш "експертните" коментари за себе си. Имаш два варианта да го направиш. Доброволно или като те локна. Избери си един...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

shayhiri
Elder God

Доброволно и с радост. :) Постът си ми беше правото на отговор (или необходимо уточнение) към всички, които се заядоха ненужно с твърдението ми от другата тема (че комедиите и ужасите са с най-тесни жанрови рамки, така че в тях е най-трудно да се направи добър филм, без да се прекрачат в посока друг жанр; и че напоследък в Холивуд се правят по-малко добри комедии).

Надявам се тази тема да си стои по темата (в заглавието - нетипични комедии, излизащи от жанра/нормата). И да си казваме кой кво е харесал, без да се нападаме.

shayhiri
Elder God

Добре, последно - в оная тема говорех за тесни, жанрови комедии. Каквито тукцитираните впоследствие в референция не бяха.

В тази тема говорим за всякакви кръстоски, пък ако ще да са и 10% някаква комедия, както така любимия ми Лебовски. :) И нищо не пречи да ги наричаме така.

От мен - Борат. Неподражаема сатира.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Feb 12, 2008 1:58 am

Алекс, ставаше дума за комедии. Общо казано комедии. Имаш пет жанра, един от тях е комедия. Това включва и хай-консепт комедиите, и драмедиите, и сатирата (жанрове, които много малко хора разграничават отделно и определено са поджанрове на комедията). Ти обясняваше, че е тесен и нисш жанр. Сега се оказва, че ти си говорил просто за тясно определените и нисши комедии. Айде стига лицемерие. Това е валидно за всеки един жанр.
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Feb 12, 2008 3:43 am

Аз говоря точно за това, което се има предвид в анкетата. Комедиите, които се въртят обикновено по кината. Знаеш на кво диридже са и кога последно (ако изобщо) сме ходили на групово посещение на комедия. :mrgreen: Или и "Звезден прах" е такава? И Суини?

Колкото до жанровете, вижте тва:

Комедия - разсмива
Драма - нищи отношенията между хората
Екшън - "вдига адреналина"
Съспенс - създава напрежение
Ужас - плаши, погнусява

Има ли нещо, което да не влиза в поне една от горните категории?

Ако говорим за чисти жанрови филми, Морви, вече можеш ли да видиш защо смятам първата и последната категория точно за "най-тесни и нисши" в сравнение с останалите? Защото целта им е да провокират елементарна, изчистена реакция. Което ги ограничава и принизява във всяко отношение.

Тва за чистите жанрове. Всичко, което отива в посока "занимава се с отношенията между хората", вече не е чиста комедия, а се примесва с драма: и сатирата, и драмедията, и ромкомката (не че тя точно е по-добра). Добре се меси и с екшън, и дори донякъде с другите две категории (Суини). Но вече не върви да се таксува за просто комедия. Поне в контекста на този разговор.

:lol: Обаче сега като понаредих нещата и стана доста очевидно, че един чист екшън или съспенс наистина няма много по-възвишена цел от комедията и ужаса (макар все пак да има по-голям избор на средства за постигане на въпросната цел). Явно просто аз отдавам предпочитание на едните емоции и се смятам за трудно манипулируем по отношение на другите. I wrote myself into a corner. :mrgreen:

П.П.: Благодаря много на когото си е направил труда да прехвърли постовете по темата обратно тук. :) Темата на Морви, въпреки че тръгна с (непреднамерено) некоректни референции към тукашния спор, по-добре да си е чистичка.