Жанрова дискусия
Шайхът пак проявява гадателските си способности - въобще не ходи на комедии от години, обаче знае, че за нищо не стават. 

Last edited by Demandred on Mon Feb 11, 2008 3:28 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Мерси, че отдели темата и признаваш неоспоримостта на тезата ми.
(Казах, че не ходя, не че не съм гледал безплатно - с леко отвращение. Да не говорим за всички останали начини за акумулиране на инфо.
)
Никола, аз само подхвърлих факта по повод неприятната анкета. Ако някой тръгне да се съмнява в него, съм длъжен да се обоснова, най-малкото от уважение, нали?

Никола, аз само подхвърлих факта по повод неприятната анкета. Ако някой тръгне да се съмнява в него, съм длъжен да се обоснова, най-малкото от уважение, нали?

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Аз лично съм гледал далеч повече комедии, които бих определил като стойностни, отколкото екшъни примерно. И определено не виждам защо една комедия да дава по-малки възможности за направа на нещо стойностно от един екшън или фантастика.

Що за екшън ще е, ако няма бой? Или ако не завършва с хепиенд? Или още десетки неща...Айде да видим колко важи. Що за комедия ще е, ако не пуска майтапи? Shocked Rolling Eyes И не завършва с хепиенд?

Sure your parents might think you're a failure
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
"Шайха слага думи в устата на другите" - епизод 4565. Казах че могат да се мерят с най-добрите 10% от тези, които ти смяташ за стойностни. Надявам се сега не ми казваш, че смяташ за стойностен редовия екшън боклук.shayhiri wrote:
Ето, дори само горното твое твърдение доказва, че са по-низши. Щом най-добрите им представители могат да се мерят само с 90% от редовия екшън боклук, но не и с 10%-те процента качествени филми.![]()
Стига си се изживявал като последна инстанция. Не става дума за някой, а за почти всички без теб.shayhiri wrote: Тва, че някой ги смята за жанрове - или просто повтаря квото е чул, без да се замисли - не означава, че са. Или че терминологията е точна. Ето, идвам аз и посочвам разликата.
Това само показва колко ограничено мислене имаш по въпроса.shayhiri wrote: Айде да видим колко важи. Що за комедия ще е, ако не пуска майтапи?![]()
И не завършва с хепиенд? Казвам ти само най-базовите задължителни изисквания. Има още десетки. Същото и за ужасите. (Драмите къде ги намесваш, те също не са жанр.)
Last edited by Morwen on Mon Feb 11, 2008 3:58 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Екшън може да е всичко, в което има физическо действие или динамичен сюжет.Demandred wrote:Що за екшън ще е, ако няма бой? Или ако не завършва с хепиенд? Или още десетки неща...

Пример за екшън без "бой": Бързи и яростни
Пример за екшън без хепиенд: Последният мохикан.
Морви, правилце: не се опитвай да се измъкваш хлъзгаво, ако не го можеш (като мен). Хич не е толкова просто, колкото изглежда. Я виж кво пише тука:
Има комедии, които са по-големи филми от 90% от твоите области-фаворити.
Изглежда съвсем точно съм те разбрал и цитирал.

Не, показва, че съм наясно със структурните изисквания на медийните форми. Ако не си съгласна с твърдението ми, можеш само да се опиташ да го обориш (както Дем безуспешно се помъчи), не и да обиждаш, че и неоснователно на тва отгоре.Това само показва колко ограничено мислене имаш по въпроса.
Жоро, имаш ли конкретна основа за мекото предупреждение или просто по инерция, да не става въргал? Няма такава опасност, спазваме тон. Ако не сте съгласни с мен, оборете ме. Ако не можете, дори и да заключиш темата (нищо против), пак аз ще съм прав.

Last edited by shayhiri on Mon Feb 11, 2008 4:25 pm, edited 2 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Moridin
- Global Moderator
Имам. Методите ти на спор провокират противника, което води до разтеглени форумни локуми. Конкретно - поста, в който Дем ти бил доказал тезата (лайк йеа..). Конкретно - ТОЗИ ти пост, в който провокираш МЕН да ти отговоря, макар идеално да знаеш отговора.
Хонестли ени пост нау ще локвам.
Хонестли ени пост нау ще локвам.
This is it. Ground zero.
Дем успя всъщност и затова не смятам да продължавам дълбоко безсмисленият спор.Не, показва, че съм наясно със структурните изисквания на медийните форми. Ако не си съгласна с твърдението ми, можеш само да се опиташ да го обориш (както Дем безуспешно се помъчи), не и да обиждаш, че и неоснователно на тва отгоре.
Що се отнася до областите ти фаворити - предполагах, че във фаворитите ти влизат само добри филми, явно не, моя грешка. За да съм кристално ясна - има комедии, които се нареждат сред най-добрите филми от какъвто и да е жанр. Надявам се така да го разбереш, а да не се хващаш за очевидно закръглени цифрички и думички.
I don't wanna die
Е явно държите тая тема да е продължение на предишната и да се понаправите на ударени.
Почвам ви поред тогава:
Джуно е Оскаров филм. Колко по-ясно трябва да е, че е изключение.
Закуска на Плутон е драмедия с изключително сериозен актьор.
Любов и други катастрофи е евъридж ромкомка и мисълта, че Мор я е харесал ме хвърля в ужас - може би такъв филм им се е гледало просто, затва е жанровото кинце.
Позабременяла е единственият пример в цялата тема за добре направена съвременна комедия. Която въпреки това не може да надскочи тъпите си жанрови ограничения и е смешновата на фона на доброто кино. Пуснат е, каква случайност, от мен.
Love Actually е романтична драмедия и нелош брит филм с купища велики актьори. Гледах го с гаджето си навремето и после беше прекрасна вечер. При други обстоятелства - скип.
Колкото- толкова е отпреди повече от 10 години и е точно пример за качествените хай консепт комедии с велики актьори от едно време каквито вече не правят. Мерси, Никола.
Ха-ха-ха-ха, ма разбира се, Дем ако не пусне примери от зората на нямото кино, няма да е той.
Уди Алън си работи в свой си стил. Не искам да го коментирам, щото ми е гърчав, но по никакъв начин не е представителен.
Невероятната съдба на Амели Пулен е култова френска романтична драмедия с приказен елемент - т.е. типичен пример за комедиите, които се гледат всеки петък по света.
Бенини работи в характерния крос-жанр (епична трагикомедия) на Кустурица и Алмодовар. Да бъдат наричани филмите му просто комедии е смешно.
Мис Слънчице е нелоша индипендънт комедийка (с фемили драма елементи), но пак не е нищо особено.
Опус магнум-ът на Кубрик ("Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb") е сатира. Правим разлика, нали? Да не говорим за всичко друго, което я изклюва от въпросната тема.
"Bewitched" има четворка в имдб. Еди Мърфито пък - петица. Колко по-ясен пример трябва да се даде за качествата на типичната комедия/ромкомка?! При това Роум я изтъкна като добър филм. Хайде просто да приемем, че на някои хора тук им харесват такива филми? Че са добри, виж - няма да стане.

Джуно е Оскаров филм. Колко по-ясно трябва да е, че е изключение.
Закуска на Плутон е драмедия с изключително сериозен актьор.
Любов и други катастрофи е евъридж ромкомка и мисълта, че Мор я е харесал ме хвърля в ужас - може би такъв филм им се е гледало просто, затва е жанровото кинце.
Позабременяла е единственият пример в цялата тема за добре направена съвременна комедия. Която въпреки това не може да надскочи тъпите си жанрови ограничения и е смешновата на фона на доброто кино. Пуснат е, каква случайност, от мен.
Love Actually е романтична драмедия и нелош брит филм с купища велики актьори. Гледах го с гаджето си навремето и после беше прекрасна вечер. При други обстоятелства - скип.
Колкото- толкова е отпреди повече от 10 години и е точно пример за качествените хай консепт комедии с велики актьори от едно време каквито вече не правят. Мерси, Никола.

Невероятната съдба на Амели Пулен е култова френска романтична драмедия с приказен елемент - т.е. типичен пример за комедиите, които се гледат всеки петък по света.

Бенини работи в характерния крос-жанр (епична трагикомедия) на Кустурица и Алмодовар. Да бъдат наричани филмите му просто комедии е смешно.
Мис Слънчице е нелоша индипендънт комедийка (с фемили драма елементи), но пак не е нищо особено.
Опус магнум-ът на Кубрик ("Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb") е сатира. Правим разлика, нали? Да не говорим за всичко друго, което я изклюва от въпросната тема.
"Bewitched" има четворка в имдб. Еди Мърфито пък - петица. Колко по-ясен пример трябва да се даде за качествата на типичната комедия/ромкомка?! При това Роум я изтъкна като добър филм. Хайде просто да приемем, че на някои хора тук им харесват такива филми? Че са добри, виж - няма да стане.
Аз лично в последните 3-4 години откакто следя форуми по принцип по-съшито-с-бели-конци и абсолютно безхаберно изказване не съм виждал.
Надявам се след днескашната доза абсолютно бездушни провокацийки и незачитане аргументите на останалите да гушнеш един хубав лок за отпочиване от форума...
Да не говорим, че това изказване е чиста и простa идиотщина и всеки доближавал се до филма го знае:
Надявам се след днескашната доза абсолютно бездушни провокацийки и незачитане аргументите на останалите да гушнеш един хубав лок за отпочиване от форума...
Да не говорим, че това изказване е чиста и простa идиотщина и всеки доближавал се до филма го знае:
Last edited by Muad_Dib on Mon Feb 11, 2008 7:21 pm, edited 1 time in total.
Всъщност ни се иска за разнообразие да млъкнеш и да си запазиш "експертните" коментари за себе си. Имаш два варианта да го направиш. Доброволно или като те локна. Избери си един...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Доброволно и с радост.
Постът си ми беше правото на отговор (или необходимо уточнение) към всички, които се заядоха ненужно с твърдението ми от другата тема (че комедиите и ужасите са с най-тесни жанрови рамки, така че в тях е най-трудно да се направи добър филм, без да се прекрачат в посока друг жанр; и че напоследък в Холивуд се правят по-малко добри комедии).
Надявам се тази тема да си стои по темата (в заглавието - нетипични комедии, излизащи от жанра/нормата). И да си казваме кой кво е харесал, без да се нападаме.

Надявам се тази тема да си стои по темата (в заглавието - нетипични комедии, излизащи от жанра/нормата). И да си казваме кой кво е харесал, без да се нападаме.
Добре, последно - в оная тема говорех за тесни, жанрови комедии. Каквито тукцитираните впоследствие в референция не бяха.
В тази тема говорим за всякакви кръстоски, пък ако ще да са и 10% някаква комедия, както така любимия ми Лебовски.
И нищо не пречи да ги наричаме така.
От мен - Борат. Неподражаема сатира.
В тази тема говорим за всякакви кръстоски, пък ако ще да са и 10% някаква комедия, както така любимия ми Лебовски.

От мен - Борат. Неподражаема сатира.
Алекс, ставаше дума за комедии. Общо казано комедии. Имаш пет жанра, един от тях е комедия. Това включва и хай-консепт комедиите, и драмедиите, и сатирата (жанрове, които много малко хора разграничават отделно и определено са поджанрове на комедията). Ти обясняваше, че е тесен и нисш жанр. Сега се оказва, че ти си говорил просто за тясно определените и нисши комедии. Айде стига лицемерие. Това е валидно за всеки един жанр.
I don't wanna die
Аз говоря точно за това, което се има предвид в анкетата. Комедиите, които се въртят обикновено по кината. Знаеш на кво диридже са и кога последно (ако изобщо) сме ходили на групово посещение на комедия.
Или и "Звезден прах" е такава? И Суини?
Колкото до жанровете, вижте тва:
Комедия - разсмива
Драма - нищи отношенията между хората
Екшън - "вдига адреналина"
Съспенс - създава напрежение
Ужас - плаши, погнусява
Има ли нещо, което да не влиза в поне една от горните категории?
Ако говорим за чисти жанрови филми, Морви, вече можеш ли да видиш защо смятам първата и последната категория точно за "най-тесни и нисши" в сравнение с останалите? Защото целта им е да провокират елементарна, изчистена реакция. Което ги ограничава и принизява във всяко отношение.
Тва за чистите жанрове. Всичко, което отива в посока "занимава се с отношенията между хората", вече не е чиста комедия, а се примесва с драма: и сатирата, и драмедията, и ромкомката (не че тя точно е по-добра). Добре се меси и с екшън, и дори донякъде с другите две категории (Суини). Но вече не върви да се таксува за просто комедия. Поне в контекста на този разговор.
Обаче сега като понаредих нещата и стана доста очевидно, че един чист екшън или съспенс наистина няма много по-възвишена цел от комедията и ужаса (макар все пак да има по-голям избор на средства за постигане на въпросната цел). Явно просто аз отдавам предпочитание на едните емоции и се смятам за трудно манипулируем по отношение на другите. I wrote myself into a corner. 
П.П.: Благодаря много на когото си е направил труда да прехвърли постовете по темата обратно тук.
Темата на Морви, въпреки че тръгна с (непреднамерено) некоректни референции към тукашния спор, по-добре да си е чистичка.

Колкото до жанровете, вижте тва:
Комедия - разсмива
Драма - нищи отношенията между хората
Екшън - "вдига адреналина"
Съспенс - създава напрежение
Ужас - плаши, погнусява
Има ли нещо, което да не влиза в поне една от горните категории?
Ако говорим за чисти жанрови филми, Морви, вече можеш ли да видиш защо смятам първата и последната категория точно за "най-тесни и нисши" в сравнение с останалите? Защото целта им е да провокират елементарна, изчистена реакция. Което ги ограничава и принизява във всяко отношение.
Тва за чистите жанрове. Всичко, което отива в посока "занимава се с отношенията между хората", вече не е чиста комедия, а се примесва с драма: и сатирата, и драмедията, и ромкомката (не че тя точно е по-добра). Добре се меси и с екшън, и дори донякъде с другите две категории (Суини). Но вече не върви да се таксува за просто комедия. Поне в контекста на този разговор.

П.П.: Благодаря много на когото си е направил труда да прехвърли постовете по темата обратно тук.