Салати и мезета

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Elayne
Elder God

Post by Elayne » Thu Jan 17, 2008 1:29 pm

Дайте да отцепим кулинарните разговори в друга тема, а? За по-прегледно. А иначе патладжани рокс :), само дето били неподходящи за хора с проблеми с бъбреците, а и май не само за тях... Не знам защо. Някой да каже.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Jan 17, 2008 1:37 pm

Ако имате язва, обострен гастрит или склонност към разстройство на червата, по-добре ги изключете от менюто си. Причината е, че те съдържат много целулоза и трудни за преработване влакна и могат да предизвикат влошаване на състоянието при хора с болен стомах.

Патладжаните съдържат веществото соланин, с което се обяснява леко горчивият им вкус. В презрелите соланинът е в по-голямо количество и може да предизвика отравяне.

Както и картофите де.

ОТСЛАБВАЙТЕ С ПАТЛАДЖАНИ :P :P
Spoiler: show
Главното достойнство на патладжана е способността му да извежда от организма излишъка от вреден холестерол. Затова диетолозите съветват хората, склонни към сърдечносъдови заболявания, да включват в менюто си този зеленчук. Патладжаните са богати и на минерални вещества, преди всичко на калий, който нормализира сърдечната дейност. Освен това “виолетовите бомбички” съдържат много желязо, а това значи, че влияят благотворно на кръвния състав и на цвета на лицето.

Патладжаните обаче не могат да се похвалят с изобилие на витамини. В тях се съдържат аскорбинова киселина, витамини от група В и каротин, но, уви, в малки количества. Затова пък зеленчукът е истинска находка за тези, които искат да отслабнат. Изобилието от целулоза плюс ниската калорийност го правят незаменимо допълнение към всяка диета. Желаещите да отслабнат трябва да имат предвид само едно - патладжаните с удоволствие поемат мазнината, в която се пържат, и след това престават да бъдат диетични. Но това съвсем не означава, че пържените патладжани са забранени за отслабващите - те ще поемат по-малко мазнина, ако нарязаните кръгчета се потопят за 10 минути в студена вода или се приготвят “на сухо” в тефлонов тиган.

Патладжановият сок има високи бактерицидни свойства, затова той е един вид природен антибиотик, който помага на организма да се справи с различни инфекции. Благодарение на това им свойство патладжаните отдавна се използват за ускоряване на заздравителния процес при рани.

ВСЪЩНОСТ ТОВА НЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПАТЛАДЖАНА КАТО ЛЕКАРСТВО

* За лечение на хипертония: прах от предварително изсушена кора на патладжани, смляна в кафемелачка, се приема по 1 чаена лъжичка преди ядене.

* За профилактика на заболявания на черния дроб и бъбреците: всеки ден се изяжда поне една супена лъжица задушени патладжани.

* За укрепване на зъбите и венците: 1 супена лъжица патладжанени кори се изсушават, смилат се и се заливат с чаша вряла вода. След това към сока се добавя лъжичка сол и с тази течност се изплаква устата всеки ден.

ЯЗВАДЖИИТЕ ДА ПОМИСЛЯТ, ПРЕДИ ДА ХАПНАТ ОТ ВКУСНАТА ГОЗБА

Въпреки че патладжаните са много полезни, някои хора трябва да се откажат от тях. Ако имате язва, обострен гастрит или склонност към разстройство на червата, по-добре ги изключете от менюто си. Причината е, че те съдържат много целулоза и трудни за преработване влакна и могат да предизвикат влошаване на състоянието при хора с болен стомах.

Когато купувате “лилавия доктор”, избирайте млади “бомбички”. Патладжаните съдържат веществото соланин, с което се обяснява леко горчивият им вкус. В презрелите соланинът е в по-голямо количество и може да предизвика отравяне.

Възрастта на патладжана може да се определи по кожата и дръжката му. Кафеникавата дръжка показва, че плодът е откъснат отдавна. Върху повърхността на пресния патладжан няма кафяви петна, той е твърд, а кората му е гладка и лъскава. Ако не сте сигурни, че патладжанът е пресен, за всеки случай го подръжте в 3-процентов солен разтвор - по този начин се извлича значителна част от соланина.

Ако не ви харесва специфичната му горчивина, отдайте предпочитание на белите патладжани. В тях няма соланин, затова този сорт има най-нежния вкус.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jan 17, 2008 2:29 pm

Абе, Жоро, кои са мурафетите, дето ги има в ресторанта, ма ги няма в пицариите, по които ходим ( в които съвсем спокойно можеш да ядеш съвсем ресторантско меню)? В смисъл на мен впечатленията са ми единствено, че сервитьорите са любезни над санитарния максимум и ти седят на главата, ма някак не ми е огромен плюс.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jan 17, 2008 2:30 pm

Ми атмосферата поне за мен е съвсем различна, много по-спокойна, приятна и човек се чувства като цяло по-специално. А и менюто също има доста по-готини екстри в хубавите ресторанти.
This is it. Ground zero.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Jan 17, 2008 3:15 pm

Първо: Жоро, ти си кулинарен инвалид. Ама с предразсъдъци! Кажи какво изчанчено ястие мога да сготвя след 9 вечерта, и преди да запся над манджата, на крак! Само му дай да плюе чуждото, без дори да е опитал!! :plez:
Второ: Ако е нормален, ви препоръчвам остро ливанския. Кухнята е м/у наша и средиземноморска - т.е., много вкусна и с леко познати продукти и вкусове. Хубавото е, че тук са доста евтини. И ние сме абонирани за един до нас, направо. Много е вкусно, стига да са нормално заинтересовани от клиентелата си. Тук за двама излиза около 25 ?, с количеството баклава което мога да хапна за десерт.
Трето: Щом така или иначе ще се харчите за индийски, отидете непременно на някой който да има тандури - специална индийска фурна, чийто отвор се замазва. Вътре всичко се пече бавно, но на постоянна и силничка температура. Едно обикновено пиле, в тандури-то е направо фантазия.
Последно: Гаро благодаря за обяснението на аватарите. Моят си е направо испанският републикански флаг. Писнами от коронясани търтеи, брей!! :twisted:

Ксели, сините домати винаги, ама винаги трябва да се накисват с малко сол. Точно заради соланина, който е вид танин май. И Ян, с неговите работливи бъбреци, по-добре да не яде, примерно. :plez:

ПП: Жоро, ако успея да се изръся за достатично време, ще ти направя едно пиле с гъби, или с маслини, ако ядеш. И ти сам ще си видиш, но после млъкваш с протестите по храни!! :spite: :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Cruelty
Paragon

Post by Cruelty » Thu Jan 17, 2008 4:26 pm

Ама сте се изхърлили злостно в тая тема...
Жоро само мрънка :). Мойте кулинарни изстъпления досега ги е ял без протести. Даже и сладкия омлет :). И е прав за снежанката. Ако е направена качествено. Гадостите от магазина не струват. А основен недостатък на руската салата е, че има майонеза. Майонезата не я толерирам особено, ако не е качествена (т.е. хубава домашна примерно).
За ресторантите - втория път като ходих на индийски ресторант нещо бях силно разочарована. Сефтето беше добро обаче. Казвайте някой път да заформим информативно плюскане някъде. Аз съм за.
В "Дон Домат" манджата е добра, обаче пиенето не струва. Изветряла бира и прокиснал сок от грейпфрут - не мерси. Вече съм на минерална вода там.
We're just a lie,
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jan 17, 2008 4:29 pm

Кру, когато ходихме заедно първи или втори път ти беше?
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jan 17, 2008 4:29 pm

OMG, аз първа ли ти бях или втора? :shock: :lol: или.... трета? :cry:
This is it. Ground zero.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Jan 17, 2008 4:30 pm

Айранчето в Дон Домата е готино. Напоследък съм на такова заради колата.
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jan 17, 2008 4:32 pm

OMG, аз първа ли ти бях или втора? или.... трета?
Спести си сарказма, въпросът е дали на нея й е харесал, онзи на който сме ходили заедно. Жоро, верно нямаше нито имаше нужда, нито особено оригинално. :(
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jan 17, 2008 4:34 pm

Е стига де, кво ти става днеска, убер невинен бъзик беше...
Сори..
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Jan 17, 2008 4:36 pm

Май тогава беше второто ходене на Кру на индийски ресторант, защото всички - ама всички до един - бяхме силно изненадани от това, което ни поднесоха. Нито беше люто, нито беше с вкуса, който аз поне очаквах от някои от ястията, нито... нищо.

Тия дни ще проверя дали още съществува един малък индийски ресторант в една пряка на Раковска, почти близо до Операта... или пък първо ще трябва да си спомня къде изобщо беше :) От няколкото пъти, когато съм ходил по различни индийски ресторанти, там най-много ми хареса, но пък това беше преди четири години, та трябва може би малко да си поопресня информацията :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jan 17, 2008 4:38 pm

Аз който съм виждал май някъде на Х.Ботев беше :idea:
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Jan 17, 2008 4:41 pm

Баш на Христо Ботев едно време имаше Рамаяна, който беше един от хубавите. Ма помня ли как го местиха... едно време имаше на Христо Белчев, едно време имаше на Христо Ботев, даже не си спомням кое беше първо, кое после. В крайна сметка май в момента и двата ги няма, а са го преместили на Арсеналски, точно срещу хотел Хемус, точно срещу City Center Sofia - и точно там беше онова ходене, за което и Кру, и Морви, и аз, и още четирима души имаме много такива едни никакви, средни спомени.

Добавено: така де, да изясня все пак. Ходил съм в Рамаяна веднъж, когато беше още на Христо Белчев, и ми хареса. Ходил съм в... онзи малък ресторант, за който споменах, че ще трябва да си спомня къде точно е и да видя дали още съществува, и много ми хареса. Ходил съм в Рамаяна на Арсеналски и нещо хич не беше както трябва. Ще видим :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Jan 17, 2008 5:01 pm

Има един на Черковна но изглежда скъп, поне отвън. :? Може да го тествам другата седмица и да кажа. 8-)
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!