Януари '08

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Jan 07, 2008 8:28 pm

Roland wrote:Финчър има точно два хубави филма, и тва щот не помня Седем и не ми се спори за него...
СИМЕНЦЕТО БАТЕ, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ИНФОРМАТИВЕН!!!!

Седем. - пак ще ти го напиша, за да си го набиеш в главата - дори да беше направил САМО този филм, за Финчър бих пренасял 2 кила твърди наркотици през граница.

Боен Клуб.

Играта.

Зодиак. (тук ако си отишъл да гледаш Седем - искрено те съжалявам, Симе).

Всичките тези 4 филма са 9+/10 в моята книжка, като само Играта може да е 8, защото е "прекалено" подчинен на финала си.

Бтв стига хранили втория Хищник, маса сгоден е.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Jan 07, 2008 11:14 pm

Рол и сам е наясно, че няма шанс с/щу Финчър. :)

Да прекратим офтопик-в-офтопика в зародиш и да се върнем към темата. "Изкупление" е поредният пример (за мен) как лоша преценка в подбора на история и изграждането на наратива може да унищожи ефекта на целия групов гений отишъл впоследствие във филма. Музиката, режисурата, актьорските изпълнения и монтажът би трябвало сами по себе си да гарантират десятка на филма. Дори и само кинематографията (макар и не от широкоекранния, помитащ съзнанието тип, на който се надявах) би била достатъчна - обърнете внимание на 5-минутния смазващ "трекинг шот" на брега в Дюнкерк, който като че надминава дори аналогичния шедьовър в "Децата на хората". Но в крайна сметка филмът като цяло може да спечели не повече от 8/10.

Защото самодоволно си позволява един от най-основните наративни грехове:
Spoiler: show
"И накрая се оказва, че всичко е измислица..." :roll:
Защото с горния панаирджийски трик, който по моему не може да се очаква от сериозна творба, съсипва градената дотогава завладяваща любовна история.
Защото въпросната история всъщност можеше да бъде и значително по-завладяваща, ако се бяха посветили на нея, вместо на баналното "Като сбъркаш, си плащаш доживот" и "Фикцията, моля ви се, е по-силна от живота".
Но финалът така или иначе я унищожава в голяма степен, вместо да "усили ефекта" й, какъвто е бил замисъла. :roll:

Въпреки това давам осмицата и препоръчвам заради арт-майсториите, но имайте предвид, че цялостният ефект на филма е компрометиран. Много малко хора ще излязат доволни от залата, защото е твърде объркан и "смахнат" за масовата публика, а по-малко снобската част от артснобите, за които очевидно е предназначен, ще бъдат отблъснати като мен от куците наративни решения.
Last edited by shayhiri on Mon Jan 07, 2008 11:53 pm, edited 5 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 07, 2008 11:21 pm

Мамка му, прочетох спойлера без да искам :(
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Jan 07, 2008 11:26 pm

Не се притеснявай. Ако беше фатално, нямаше да го включа дори като спойлър. Каквото и да очакваш, ефектът на финала ще е един и същ. За щастие филмът заглавичква достатъчно успешно дотогава с цялата палитра на киноизкуството. :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Jan 07, 2008 11:35 pm

Moridin wrote:Мамка му, прочетох спойлера без да искам :(
И аз го цъкнах без да искам. :cry: Не че щях го гледам на кино. 8-)
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Borizmeiko
Misting

Post by Borizmeiko » Tue Jan 08, 2008 7:06 am

shayhiri wrote:Рол и сам е наясно, че няма шанс с/щу Финчър. :)

Да прекратим офтопик-в-офтопика в зародиш и да се върнем към темата. "Изкупление" е поредният пример (за мен) как лоша преценка в подбора на история и изграждането на наратива може да унищожи ефекта на целия групов гений отишъл впоследствие във филма. Музиката, режисурата, актьорските изпълнения и монтажът би трябвало сами по себе си да гарантират десятка на филма. Дори и само кинематографията (макар и не от широкоекранния, помитащ съзнанието тип, на който се надявах) би била достатъчна - обърнете внимание на 5-минутния смазващ "трекинг шот" на брега в Дюнкерк, който като че надминава дори аналогичния шедьовър в "Децата на хората". Но в крайна сметка филмът като цяло може да спечели не повече от 8/10.

Защото самодоволно си позволява един от най-основните наративни грехове:
"И накрая се оказва, че всичко е измислица..." :roll:
Защото с горния панаирджийски трик, който по моему не може да се очаква от сериозна творба, съсипва градената дотогава завладяваща любовна история.
Защото въпросната история всъщност можеше да бъде и значително по-завладяваща, ако се бяха посветили на нея, вместо на баналното "Като сбъркаш, си плащаш доживот" и "Фикцията, моля ви се, е по-силна от живота".
Но финалът така или иначе я унищожава в голяма степен, вместо да "усили ефекта" й, какъвто е бил замисъла. :roll:

Въпреки това давам осмицата и препоръчвам заради арт-майсториите, но имайте предвид, че цялостният ефект на филма е компрометиран. Много малко хора ще излязат доволни от залата, защото е твърде объркан и "смахнат" за масовата публика, а по-малко снобската част от артснобите, за които очевидно е предназначен, ще бъдат отблъснати като мен от куците наративни решения.
Извинявай, но как може да си сигурен как ще реагират хората, като базираш тяхната реакция на твоята интерпретация на филма. Точно финалут според мене е нарочно направен двусмислен - Аз според мен го интерпретирам - Човек си плаща повече ако не поправи грешките си, а не за самите грешки. Според мене това е и една от причините поради която Британи се решава да напише книгата най-накрая - въпреки безмислеността на този жест. Защото все пак филмът се казва "Изкуплението" и любовната история съвсем не трябва да с поставя в центъра а по скоро самото изкупление. Идеята е докато гледаш сълзливата любовна история да си мислиш за изкуплението на Британи.

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Tue Jan 08, 2008 9:33 am

Да отбележа, гледах го АвП 2 точно в арената в 13 зала (най голямата, мисля, и то оцифрована :wink:). Вярно си е друго нещо озвучаването там, но това не пречи на филма пак да си е тъпня - звукът хич не му помага.
Elves dig rocket launchers.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jan 08, 2008 9:36 am

На мен Atonement пък ми хареса, и то много - просто рядко забележителен филм, който напълно си заслужава овациите, които събира. Прекрасна актьорска игра, особено на Саорсе Ронан (или както там се чете), играеща Брайъни на 13 г. Противно на опасенията ми, филмът почти няма нищо общо със стила, използван в "Гордост и предразсъдъци", въпреки че черпи от романтиката в "Английският пациент". Това, което ми хареса много, обаче, е че въпреки бурните времена, през които се развива, филмът успява да не залитне в епичност, и си остава сравнително камерен, концентриращ се върху героите.

За последното до голяма степен има операторската работа, която смея да кажа е на изключително високо ниво. Решението да се използва широка бленда (т.е. обектите на фокус са в изключително тесен диапазон, така че фонът винаги е размазан) приковава вниманието изцяло върху главните действащи лица. Дори в такава сцена, като изтеглянето на англо-френските войски от Дюнкерк, фокусът остава върху героят на Джеймс МакАвой, което за мен е голямо постижение.

Говорейки за актьорите, отново искам да наблегна на Саорсе Ронан, която прави много убедителна роля, и до голяма степен засенчва Ромола Гарай (Брайъни на 18), докато Ванеса Редгрейв (възрастната Брайъни) се появява колкото да постави край на историята. Все повече се убеждавам, че Джеймс МакАвой е много добър актьор, и се надявам да продължи да ни радва с прекрасни актьорски изпълнения. Кийра Найтли също се представя добре, и бих искал да я виждам в повече такива филми.

Колкото до историята, спойлерът на Алекс е изключително подвеждащ, затова моля ви не си създавайте погрешно впечатление от него. Като го прочетох, малко се учудих, защото излиза че едва ли не сме гледали различни филми, нищо че бяхме заедно на прожекцията.
Това, което е измислено е само една от последните сцени, когато героите на Джеймс МакАвой и Кийра Найтли са се събрали след всички перипетии, след изтеглянето на войските от Франция, а Ромола Гарай иска прошка. Всичко останало се случва, и според мен това далеч не е в минус на историята. Идеята е, че Брайъни се опитва да постигне изкупление, давайки шанс за щастието което сестра и и нейния любим заслужават, и което тя е отнела, дори и това да се случва само на книга. Така че точно тъжната констатация на възрастната Брайъни, че тя никога не е имала възможност да се реваншира, е една от силните страни на филма.
Но всеки си има право на мнение, явно въпросния похват на Алекс не му допада, негово право е. Аз лично съм доста скъперник с оценките, но бих дал на този филм 9/10.
This signature is not yet rated

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue Jan 08, 2008 10:03 am

Радвам се, че ви е харесал, наистина е страхотен.

Алекс в спойлера по-нагоре са пълни дивотии. Разбра се истинската история как свършва и как свъшва в книгата на Брайъни. Две напълно различни неща, които всеки си съпоставя сам в главата си.

След малко ще пусна тема за най-хубавия филм, който съм гледал в последната една година.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Jan 08, 2008 10:03 am

И на мен филмът много ми хареса. Общо взето съм съгласна с Живик за всичко, особено за спойлера. Пък и Кийра Найтли беше добра.
Бтв, аз десятки не давам толкова лесно и затова някак не съм разочарована, че филмът не е 10/10. Самият сюжет е доста прост като замисъл, но това не ми се вижда особено разочарование. Да, ако беше нещо по-идейно щеше да е само плюс, но така сюжетът за мен не е минус на филма, просто не е огромно достойнство. И не видях такова нещо като "лоша преценка в подбора на история и изграждането на наратива". Филмът има много английски привкус - без някакваи пърлхарбърски епики, без големи трилърови врътки в сюжета, но изпипан от началото до края.
А накрая се оказва, че една сцена е измислица, което за мен по никакъв начин не сваля от качеството на филма. Напротив, имаше опасност ако не беше, да сложат нелогично захаросан край.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Dwight
Misting

Post by Dwight » Tue Jan 08, 2008 11:02 am

И аз гледах AvP 2. Бих казал, че е по-зле и от първия, който беше много зле. А за "Изкуплението" ме убедихте да го гледам с тази дискусия. :D
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Jan 08, 2008 11:19 am

Dwight преувеличаваш. По-тъп от първия AvP няма. Най-малкото тука измряха доволно количество хора. :wink:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Dwight
Misting

Post by Dwight » Tue Jan 08, 2008 11:53 am

Поне в първия героинята беше яка. В смисъл не беше толкова безпомощна. А за умрелите-прав си, много бяха.
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

Bat Garo Still Rots
Moderator

Post by Bat Garo Still Rots » Tue Jan 08, 2008 12:48 pm

Добре, освен delgado i passer_by всички други доволно оплюха АвП2, което ме навежда на мисълта, че двамата ги е страх да си признаят, защото са дали по 12 лева за кино.
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Jan 08, 2008 1:13 pm

За "Изкупление" просто да кажа, че филмът ми хареса страшно много и вече започнах да го препоръчвам на разни хора и познати и приятели.

А тези, които са се излъгали да прочетат спойлера на Алекс, наистина да не се шашкат - това, което той казва, Просто Не Е Вярно(tm), както вече и Живик, и Морви отбелязаха.

Ако не сте чели неговия спойлер, недейте - гледайте първо филма и после преценете :) А ако сте го прочели...
...да, има нещо измислено, нещо почти дребно, но не съвсем, почти важно, но не съвсем - но съвсем не всичко...
...и според мен то само придава още повече човещина на филма.

Ако не сте гледали филма, не четете този спойлер:
Според мен измислената сцена беше съвсем, ама съвсем на място, защото Брайъни със сигурност я е преживявала хиляди пъти през всичките тези години, със сигурност й се иска да се беше случила, със сигурност се измъчва за това всеки божи ден. А контрастът с това, което се е случило наистина (и което повече или по-малко очаквахме да се случи още когато лицето на Роби посивя, а още повече след халюцинациите), поне за мен просто направи истината още малко по-болезнена и по-... и по-истинска.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.