Преместено (от Роланд) оттук
За мен книга на годината без съмнение е
сборникът "Мигновечност" на Атанас П. Славов.
Понеже:
1)
много рядко казвам "без съмнение";
2) авторът ми е лично близък
пояснявам:
"Мигновечност" е дебютен сборник, събрал текстове, писани (и редактирани) в продължение на 30+ години, Той е, почти буквално, житейски отпечатък на автора си: на темите, които
наистина са вълнували Наско в продължение на съзнателния му живот. Който от вас е опитвал да пише, знае каква е разликата между "мисления" и "преживения" текст - а това са многократно преживявани текстове.
Един от включените разкази е
"Предсмъртната или първата болка" - първа награда от 160 участници в конкурса на "Буквите" и Фантазийската преводаческа школа за бг фантастични разкази през 2006 г. Разказът взе наградата си заради:
- несмирено визионерство: един от малкото текстове в българската (а и в световната) литература, който разглежда човека не като даденост, а като семенце, от което може да израсте... всичко, което поливаме
- лиризъм и изящество на стила
- дълбочина на мисълта (смея да твърдя, че Наско по принцип е българският фантаст с най-всеобхватна мисъл; в последните години Николай Теллалов започва да го догонва)
- вяра в Човека - много, много рядко качество *въздъх*
- (лично от мене, Калин) екологично мислене
"Лиризъм и изящество на стила" ме подсеща: Наско е един от шестимата бг автори на разкази, които не ме спъват при четене,
никъде - от тях, общо-взето, мога само да се уча. Другите петима са Янчо Чолаков, Величка Настрадинова. Агоп Мелконян, Йоан Владимир и Александър Карапанчев. (Сега говоря само за стил; идейно, двама от изброените са ми доста чужди, а освен Наско само Величка говори на моя език.)
Сборникът е събрал
разнообразни неща: киберпънк with a twist, хорър (with a twist), закачка с целия фантастичен жанр, сериозна новела за трансформацията на оръжията и войната, закачливо-сериозно продължение на "Матрицата".., Малко български автори могат сами да сглобят нещо толкова пъстро и разнопосочно; всъщност в момента се сещам само за един случай - "Основание за смърт" на Петьо Кърджилов.
Рол получи бройка от "Мигновечност" от самия автор - нека и той си каже. Който от другите читатели тук иска да провери - Наско е готов да даде даром сборник на всеки, който
наистина ще го прочете. (Но не се лакомете; авторът не е
никак богат, че да се възползваме до безкрай от предложението му. Ако ви е по джоба, купете си сборника. Ако
впоследствие съжалите -
в писмена форма пред всички обещавам аз лично да ви върна парите и да взема сборника обратно. Не се шегувам; и няма да оставя върнатия сборник сиротен.)
Позволявам си да пиша толкова пространно тук, понеже сборникът излезе в самия край на годината и има преголяма вероятност да бъде пропуснат като събитие - а
той не го заслужава.
До 15 дни ще напиша и по-подробно представяне в сайта на Човешката библиотека. Ако междувременно прецените, че си заслужава да го включите в категория "Книга на годината" - благодаря.
Калин
ЕДИТ:
- Spoiler: show
- Симо, понякога действаш твърде бързо - и като абсолютен глупак.
Другия път, като ми преместите важен постинг, без изобщо да го обсъдите с мен... хъмммм.
*захапвам устни и чакам аленото да се разсее*
EDIT 2: Мор, благодаря за уточнението - отдъхвам си; а това горе ще ползвам като основа на представянето в Човешката.