Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 7:56 pm

Чшшшшш, ало, буйстващите т.нар. атеистяги. Ще ривете за толерантност, когато вие я демонстрирате. Кво значи "запретяваме всички религии". Тва с кво ви прави по-добри от рандъм набожен психопат? :lol:

Бтв, децата ТРЯБВА да видят ВСИЧКИТЕ божи заповеди такива каквито са. Не да им се тълкуват. Не да им се натрапват. Да им кажат, че християнството е монотеистична религия с ревнив Бог. Да го знаят като факт. Да им се покаже религията такава каквато е. Да им се покаже, че има и други религии. Да им се каже техните идеи кви са. Да им се каже колко са значителни. Айде стига го смесвахте с някви Джихади, ебати! Това е чиста фактологическа информация, точно както разните там родинознания, природознания и прочее шитз. Аз си го представям като нещо средно между супер опростена история на света + лек литературен анализ (запознаване там с най-популярните притчи от всяка религия, за която ще стане реч) - то колко всъщност може да кльопне едно 7-9 годишно дете? Нищо, което децата да не са правили вече. Просто материята е религиозна. Големо престъпление, нема що. Че току виж взели, че се ограмотили в това какво фактически движи обществото вече хилядолетия. :roll:
Last edited by Amelia on Sat Dec 29, 2007 8:01 pm, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 29, 2007 7:57 pm

Значи има още едно нещо и то е много съществено. Въпросът за възпитанието и търпимостта, за толерантността и уважението към вярванията на другите. Не знам дали на този форум има вярващи. Аз не бих могъл да се нарека такъв. Не бих могъл да се окачествя и като атеист в пълния смисъл на думата. Просто се опитвам да живея според определени принципи, които считам за правилни и справедливи. Уважавам религията - особено Православната. Ще се радвам децата в България да я опознаят по-добре и то чрез един контролиран и съобразен със съвременните ценности и реалности академичен подход. Има основни неща, свързани с религията, които всяко дете трябва да знае и е най-добре да ги научи в училище. То трябва да има елементарно понятие от основните религии и да познава в най-общи линии официалната/традиционната българска религия, защото животът и реалността го изискват. Дали някога ще се заинтересува в дълбочина или ще я пренебрегне в бъдеще си е негов собствен избор, който никой няма да му отнеме. Българското образование си е изцяло светско, така че не виждам как този евентуален едноседмичен час ще преобръща представи, промива мозъци, разбива семейства и запраща в манастири... това е смешно, нелепо и маниакално опасение.

Глупаво е следното. Независимо дали искаме или не, дали считаме за правилно или не - на света има милиони вярващи, които се молят, спазват обичаи и традиции, воюват за своите идеали и дори умират за тях, когато са обладани с крайни форми на фанатизъм.

В този спор се чуха следните изказвания:
Всъщност най-толерантно запрещяваме ВСИЧКИ религии.
Това да подкрепяме православието, защото е най-малката злина ми звучи твърде абсурдно
А колкото до Ницше, тоя тип е бил отявлен содомит с изключително обострен едипов комплекс, дето е имал известно дар-слово, което донякъде го е направило известен. Само че не ми е ясно за чий трябва да се водя по акъла му, след като е бил едно от най-големите кукута навремето си.
Тва важи и за Исус и Мохамед
Исус е дрънкал и една камара напълно неприемливи глупости.
Подобно отношение не знам дали да го нарека елементарно/некомпетентно/инфантилно или просто глупаво - показва едно - че не сме готови да бъдем толерантни и да уважаваме чуждите вярвания. Темата е сериозна и многостранна. Надали ще се стигне до консенсус. Но мисля, че едно и също нещо ни обединява всички. Никой не понася крайния фанатизъм. Всички твърдим, че уважаваме правото на избор, чуждото мнение и т.н. Ако имаме подобно отношение към вярата на другите като цитираното по-горе няма да стигнем далеч. Това дали в Библията пишело глупости и дали християнството е тъпо е въпрос на личен избор - аз не се чувствам компетентен да съдя. Но се чувствам достатъчно компетентен да не изказвам крайни мнения за неща, от които не разбирам достатъчно.

И тъй като за сметка на това ми се пада честта да поназнайвам от Международни отношения и междуличностни контакти, а в спора се намесиха примери от историята, политиката и културата... - ами това не е начина да отхвърляш нещата, които смяташ за погрешни, когато водиш спор от подобно естество - не показва нито зрялост, нито сериозно мислене, нито изобщо каквото и да било.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Dec 29, 2007 8:14 pm

Interpreter wrote:Кселосе, ти си циник по природа, твоето място според повечето религии си е някъде на прохладно в чистилището, с много миризма на мъх и нежен рок, тъй че не се бутай в тежката тема :wink:
Аз съм ръката под полата на Мона Лиза :P
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat Dec 29, 2007 8:19 pm

Xellos wrote:Студент по физика се прехвърлил богословие. Задрямал на лекция. Приближил се към него свещеникът, бутнал го по рамото и попитал:
- Какво е това божествена сила?
- Божествена маса по божествено ускорение.
Велик виц. :D
Бтв, децата ТРЯБВА да видят ВСИЧКИТЕ божи заповеди такива каквито са. Не да им се тълкуват. Не да им се натрапват. Да им кажат, че християнството е монотеистична религия с ревнив Бог. Да го знаят като факт. Да им се покаже религията такава каквато е. Да им се покаже, че има и други религии. Да им се каже техните идеи кви са. Да им се каже колко са значителни.
Това не звучи зле. Обаче някак имам огромни съмнения колко реалистично е. Защото логично е повечето хора с достатъчно познания и квалификация да станат преподаватели по подобно нещо да са вярващи в дадена религия и е доста вероятно да се поддадат на изкушението да проповядват своята и да критикуват прекомерно чуждите. Да прикрият неудобните моменти от Библията примерно и т.н.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 8:22 pm

Тоя момент го има и във всички хуманитарни науки, където няма абсолютна истина, ама не сме се изплашили много, нали?

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 8:25 pm

Супер М, майн пойнт екзактли. Толерантността е двустранен процес. Правенето на нещо, че не съществува не е форма на толерантност, а е навик, привичен на щрауса. Са, нали, застава дяда ти попа, и казва: "Дечица, речено е "да нямаш друг Бог освен Мене!", ако някой го престъпи това нещо, ще ври в казана." Айсиктир вече и глупости. Един час религия и вече олаквания "ама те ще се фанатизират". А останалите найсет часа, в които учат напълно материални нАуки, тях к'во ги правим? А пълният комплект дарвинизъм впоследствие? Опасността от ученето на религия в училище във всеки случай е далеч по-малка от пълната схема на ядрена бомба в учебниците по физика на седмокласниците, ще ме прощавате.

Жоро, Иисус не знам дали е дрънкал глупости, но ако човек намери за необходимо да седне и да прочете Новия завет, току-виж сам си съставил мнение. Вероятността да седне и да чете, за да си съставя мнение обаче рязко намалява, ако ще се правим, че такова нещо като религията не съществува. Амели много правилно каза: да ги видят тея десет Божи заповеди, да научат някоя и друга притча, да разберат каква е същността на християнството... Ми ше ме извинявате, ама рандъм взет от улицата човек в момента ще има много по-голяма представа от древногръцката митология и много по-лесно ще отговори коя е богинята на любовта, отколкото да ти каже как се поздравяваме на Коледа. Ей ся по Коледа един в блога си беше разтръбил "Христос воскресе!" разбираш ли. Нека да се учи, нека да се знае. Пак не щете да ми кажете що не щете да се учи. Вместо това айде да забраним религиите.

Бе хора, няма общност човешка по света, която да няма религия. Дори и атеизмът е вид религия. По времето пък на най-върлия комунизъм партия се пишеше с главна буква и се пееха песнички "Партийо любима, дай ни слънце в утринта, дай ни радост, дай ни сила, дай ни бла-бла-бла". Човек винаги намира обект на вярата си, а понякога този обект става неверието. Атеизмът е чиста проба религия и нищо друго, със свои правила, със свои закони, със свои забрани и табута. Започва се с Първата заповед
1. Бог въобще няма и да нямаш никакво съмнение в този факт

и се продължава нататък по списъка. Следващото е да се подсмихват саркастично при наличието на някой вярващ. И така нататък. Толерантост на талази. Толерантност е след като си получил достатъчно информация по дадена материя, да имаш смелостта да заявиш своето убеждение, а човекът/обществото да ти каже "ами добре, ОК, няма проблеми" вместо да речем саркастично да свива устни или да те убива с камъни за избора ти. Защото такова чудо като напълно антирелигиозно общество за няколко десетки хилядолетия човешка история не е проимало никъде, или поне не е просъществувало достатъчно дълго, че да остане поне предание за подобни индивиди. В нашата страна официалната религия е Православното християнство, а известното количество фанатизирани православни напоследък, които ми вадят очите, са продукт именно на пълното информационно затъмнение. Да го питаш що е православие никога не може да ти отговори, но получава арест при споменаването на католицизъм и се надява католиците да мрат в адски мъки един ден. Баси, такава простотия по нашите земи никога не е имало бе!

А, не, нямам думи. Просто доводите са "Иисус е дрънкал глупости, така че по-хубаво да не се учи", Божите заповеди виж кви са смотани, по-добре да не ги знаят" и най-готиното: "айде толерантно да забраним всички религии". Ми браво.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 8:39 pm

Евалата, Марфе!
А на всички останали инфидели - ОМРЕТЕ! 8-)
Деба, карате ме да се чувствам като някой религиозен фанатик, а това съвсем не е вярно. Гадове! :evil:

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Dec 29, 2007 8:46 pm

Amelia wrote:Чшшшшш, ало, буйстващите т.нар. атеистяги. Ще ривете за толерантност, когато вие я демонстрирате. Кво значи "запретяваме всички религии". Тва с кво ви прави по-добри от рандъм набожен психопат? :lol:
С това, че никой няма да бъде каран да става атеист? Да си вярва там самосиндикално.
Amelia wrote:Бтв, децата ТРЯБВА да видят ВСИЧКИТЕ божи заповеди такива каквито са. Не да им се тълкуват. Не да им се натрапват. Да им кажат, че християнството е монотеистична религия с ревнив Бог. Да го знаят като факт. Да им се покаже религията такава каквато е. Да им се покаже, че има и други религии. Да им се каже техните идеи кви са. Да им се каже колко са значителни. Айде стига го смесвахте с някви Джихади, ебати! Това е чиста фактологическа информация, точно както разните там родинознания, природознания и прочее шитз. Аз си го представям като нещо средно между супер опростена история на света + лек литературен анализ (запознаване там с най-популярните притчи от всяка религия, за която ще стане реч) - то колко всъщност може да кльопне едно 7-9 годишно дете? Нищо, което децата да не са правили вече. Просто материята е религиозна. Големо престъпление, нема що. Че току виж взели, че се ограмотили в това какво фактически движи обществото вече хилядолетия. :roll:
Нема лошо, само че това просто няма да стане, те литературата я преподават така, че да ти се отще да четеш, забрави да преподават разумно религия.
Атеизмът е чиста проба религия и нищо друго, със свои правила, със свои закони, със свои забрани и табута.
Какви закони има атеизмът, би ли ме светнала? Табута? ВТФ?
Всички твърдим, че уважаваме правото на избор, чуждото мнение и т.н.
В грешка си, аз въобще, изобщо, ама хич даже, НЕ уважавам правото на избор или мнението на религиозен фанатик. Каквото повикало, такова се обадило, както е казал поетът.
А пълният комплект дарвинизъм впоследствие?
Алоу, то папата вече призна еволюцията, но още е трън в очите на някои хора. Искаш потопа ли да изучават в час по биология? Дай нищо да не изучват, защото всичко е относително и субективно?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 8:51 pm

Ми именно, дай да не изучават религия, щото там нещата са относителни и субективни, точно по тая логика верно айде нищо да не изучават. Си гледат Дискавърито и който оцелял - оцелял.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 29, 2007 8:52 pm

Quote:
Всички твърдим, че уважаваме правото на избор, чуждото мнение и т.н.

В грешка си, аз въобще, изобщо, ама хич даже, НЕ уважавам правото на избор или мнението на религиозен фанатик. Каквото повикало, такова се обадило, както е казал поетът.
Това, че религиозните фанатици те викат и ти си се обадил като си станал антирелигиозен фанатик, мисля, че малко или много, е личен проблем. Я па аз като не харесвам чалга - да не сам станал металист?
Дай нищо да не изучват, защото всичко е относително и субективно?
Ми така звучи отстрани собствената ти гледна точка всъщност!

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sat Dec 29, 2007 8:53 pm

Всичко необходимо (разбирайте - минус пропагандата) за религиите може да се изучи в часове по история, било то в училище или в университет. Аз специално съм учил за древногръцките/римски/етруски/минойски/микенски богове, юдаизма, християнството, мюсюлманството, хиндуизма, шинтоизма и т.н.

Същевременно часовете по религия пропагандират някаква ограничена гледна точка, което силно не одобрявам. Бих одобрил единствено безпристрастно представяне на различните вярвания (вкл. атеизъм и агностицизъм), опасностите на сектите и т.н., включващо четене и сравнение на важни пасажи от книжлетата на всяко. ТОВА вече би имало реална полза.
Last edited by AlDim on Sat Dec 29, 2007 8:55 pm, edited 1 time in total.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 8:55 pm

Matrim wrote:
Amelia wrote:Чшшшшш, ало, буйстващите т.нар. атеистяги. Ще ривете за толерантност, когато вие я демонстрирате. Кво значи "запретяваме всички религии". Тва с кво ви прави по-добри от рандъм набожен психопат? :lol:
С това, че никой няма да бъде каран да става атеист? Да си вярва там самосиндикално.
Аааа, викаш само няколко леки обществени санкции налагате? Като насмешка, подигравка, забрана да запознаеш детето си с основните идеи на религиите и т.н.?
Съвременни, малко по-цивилизовани форми на кладата му викам аз на това. Толерантност тук не видех.
Бтв знаеш ли кфо? Аз не съм точно православна, не съм атеистка, не съм католичка, протестантка, будистка и т.н. Не следвам нито една от организираните религии. Имам свои собствени представи за нещата и най-толерантно не ги натрапвам на никого. Освен това вярвам в науката, вярвам в логиката, вярвам В ИНФОРМАЦИОННАТА СВОБОДА. Която вие се опитвате да забраните. Тфа си е тип доста тъпа цензура бтв.

едит: @АлДим: Историята не е достатъчна. Материята е специфична и е нещо между история, литература и философия. Требе си отделни часове за това. Но наистина. БЕЗ пропагандния елемент. Просто като факти. Както ни показваха различните философски учения евентуално (макар, че философката ни беше ненормална на тема Кант и все натам я избиваше...).

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Dec 29, 2007 9:01 pm

AlDim wrote:Всичко необходимо (разбирайте - минус пропагандата) за религиите може да се изучи в часове по история, било то в училище или в университет. Аз специално съм учил за древногръцките/римски/етруски/минойски/микенски богове, юдаизма, християнството, мюсюлманството, хиндуизма, шинтоизма и т.н.

Същевременно часовете по религия пропагандират някаква ограничена гледна точка, което силно не одобрявам. Бих одобрил единствено безпристрастно представяне на различните вярвания (вкл. атеизъм и агностицизъм), опасностите на сектите и т.н. ТОВА вече би имало реална полза.
Пич религията не може да бъде безпристрастно преставена и то за всички религии тъй като съгласи се не си роден в Китай или Саудитска арабия а в България където голямата част от населението живее по християнската ценностна система. Откъде знаеш че в тези часове се пропагандира ограничена гледна точка като не си присъствал на такъв час или не знаеш за какво става дума. Ти си поредния човек който бърка час по религия с вероучение. Виж за това че преставят опасностите от сектите и опасноста от фанатизъм и изкривена представа от прекалена набожност съм съгласен и това ще го има в такива часове.
В часовете по история няма да ти предложат идеята зад религията или морала на дадена религия(ценностната система).

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Dec 29, 2007 9:02 pm

Marfa wrote:Ми именно, дай да не изучават религия, щото там нещата са относителни и субективни, точно по тая логика верно айде нищо да не изучават. Си гледат Дискавърито и който оцелял - оцелял.
Оф, не се прави, че не ме разбираш. Не искам да изучават религия, защото го намирам за най-малкото безсмислено, ако не и противопоказно, не защото "там нещата са относителни и субективни".
Тфа си е тип цензура бтв.
No shit? Много ясно, че е. Да съм казал, че не е? Но ако трябва да избирам между промиване на мозъци, което минава за разпространение на религия по света, и цензурата, веднага ще избера цензурата. Целта оправдава средствата, един вид.
Всичко необходимо (разбирайте - минус пропагандата) за религиите може да се изучи в часове по история, било то в училище или в университет. Аз специално съм учил за древногръцките/римски/етруски/минойски/микенски богове, юдаизма, християнството, мюсюлманството, хиндуизма, шинтоизма и т.н.
Добре казано.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 29, 2007 9:07 pm

За древногръцките - ОК. Всички сме ги учили и сме ги чели тези всеизвестни митове и легенди (много ги обичах като малък между другото). Римските повтарят в основни линии главните гръцки божества със сменени имена, които се използват като названия на планетите в Слънчевата система. Етруските/минойските/микенските богове кои са не знам - бих предположил, че са същите като старогръцките. Юдаизма, християнството, мюсюлманството - много много бедно. Хиндуизъм и шинтуизъм никога не помня дори да се е споменавал в училище. Има значение, освен това, дали се учи в исторически/литературен или религиозен аспект.

И не трябва / и не може всичко да е представено по равно - все пак мен ме интересува коя е официалната религия в България, какво проповядва и в какво са вярвали дедите ни, за да съхранят своята народност и дух, какво празнуваме и тачим...

Не може да се направи подробен сравнителен анализ на всички религии по света. Трябва да се представи най-вече официалната, а другите да са представени по-бегло. Също както учим подробно История на България, а не подробно история на целия свят.