Монополи и Майкрософт

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 1:04 pm

Amelia wrote:@Роумър, аз пък разбрах статията така: Те всъщност искат да се махне ИЕ от Уиндоус пакета, което мен лично не ме кефи като идея. Не иде реч за това какъв комп с кви програмни екстри ще си купиш от супермаркета.
Ъм... таковата... ми... не. И в статията, и в оригиналния текст на Opera Software, който не случайно показах - http://www.opera.com/pressreleases/en/2007/12/13/ - се прави много ясен паралел със ситуацията с Media Player отпреди няколко години. Искането на Opera Software за IE е абсолютно същото като искането на Европейската комисия за Media Player - искат IE да стане отделен продукт, който производителите също могат да инсталират, ако искат, но могат и да не инсталират, ако не искат.

Добавено: опа, бях объркал тук URL-то :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 14, 2007 1:05 pm

Roamer wrote:ти уж си бил завършил неква уж смислена гимназия (или поне така разправяте хората, дето сте я завършили)...
Чшшшш, по-полека с тия изявления, че ще насъскам жена ти по тебе. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 1:06 pm

Amelia wrote:
Roamer wrote:ти уж си бил завършил неква уж смислена гимназия (или поне така разправяте хората, дето сте я завършили)...
Чшшшш, по-полека с тия изявления, че ще насъскам жена ти по тебе. :lol:
Ъ? :) Какво по-полека? :) Всичко, което казвам, е, че няма как аз самият да съм напълно и абсолютно убеден, че гимназията е съвсем смислена, защото нямам личен опит - не съм я завършил, не съм учил в нея - така че ми се налага да разчитам на мнението на хората, дето сте я завършили :) ...а защо няма смайли за невинен въпросващ поглед? ;)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Dec 14, 2007 1:12 pm

Roamer wrote:Драгън, извинявай, ама наистина не разбрах това с "open IE, ..." отговор на коя точно част от моето мнение беше? :) Щото по-голямата част от мнението ми все пак се отнасяше до OEM's и продавачи на компютри, които не искат на продадения компютър да има IE изобщо... или може би не съм го казал достатъчно ясно трите пъти? :)
Ами да покажа колко е лесна инсталцията на друг браузър. Освен това има windows PE (Microsoft) и други подобни които ти позволяват да го изрежеш и да го замениш с каквото искаш. ОЕМ лицензите ти позволяват да си правиш Windows Roamer Edition. Това е от години. От майкрософт предлагат напълно безплатно всякакви customize и deployment tools. Ако някой вендор е искал да не инсталира ИЕ е можел да го направи преди години. Има инструментите и благословията от MS. Такива няма.
Roamer wrote: А за това със C++ и "същата кочина"... чай с'а... ти уж си бил завършил неква уж смислена гимназия (или поне така разправяте хората, дето сте я завършили)... уж се занимаваш с програмиране и матоматика и к'во ли не... уж би трябвало малко да разбираш от логика... нали не се опитваш да кажеш "ма то и другаде е зле, що трябва тука да го правим добре"?!
Принципно досега не съм видял в ИТ индустрията да се спазва какъвто и да е стандарт по отношение на софтуеъра. Евър. И почвам да се убеждавам, че е невъзможно за жалост. Всеки прави каквото си иска :( Това е реалността. Няма нищо общо с логиката.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 14, 2007 1:44 pm

Roamer wrote:а защо няма смайли за невинен въпросващ поглед? ;)
Щото такива не ми минават. За НПМГ - кат за мъртвите - или добро, или нищо.
Тфа малко като от Шитаделата вадено, ма ко да се прай, заразно зло...

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 14, 2007 1:48 pm

Е как няма да е смислена гимназия НПМГ като вади толкова смислени хора? Пък. И спам.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 1:53 pm

The Dragon wrote:
Roamer wrote:Драгън, извинявай, ама наистина не разбрах това с "open IE, ..." отговор на коя точно част от моето мнение беше? :) Щото по-голямата част от мнението ми все пак се отнасяше до OEM's и продавачи на компютри, които не искат на продадения компютър да има IE изобщо... или може би не съм го казал достатъчно ясно трите пъти? :)
Ами да покажа колко е лесна инсталцията на друг браузър. Освен това има windows PE (Microsoft) и други подобни които ти позволяват да го изрежеш и да го замениш с каквото искаш. ОЕМ лицензите ти позволяват да си правиш Windows Roamer Edition. Това е от години. От майкрософт предлагат напълно безплатно всякакви customize и deployment tools. Ако някой вендор е искал да не инсталира ИЕ е можел да го направи преди години. Има инструментите и благословията от MS. Такива няма.
Мдам... и пак удобно пропусна частта с "и продавачи на компютри", които може и да не искат да се обвързват с OEM лицензи. Уф, ама явно по този въпрос няма да се разберем... както и да е, опитах да изясня гледната точка на Европейската комисия (явно смятат така, като се има предвид резултатът от делото за Media Player), оттук нататък - който разбрал, разбрал... който приел, приел... :)
The Dragon wrote:
Roamer wrote:А за това със C++ и "същата кочина"... чай с'а... ти уж си бил завършил неква уж смислена гимназия (или поне така разправяте хората, дето сте я завършили)... уж се занимаваш с програмиране и матоматика и к'во ли не... уж би трябвало малко да разбираш от логика... нали не се опитваш да кажеш "ма то и другаде е зле, що трябва тука да го правим добре"?!
Принципно досега не съм видял в ИТ индустрията да се спазва какъвто и да е стандарт по отношение на софтуеъра. Евър. И почвам да се убеждавам, че е невъзможно за жалост. Всеки прави каквото си иска :( Това е реалността. Няма нищо общо с логиката.
Ай... ай ай ай... :) Мммм... това беше едно прекалено, ама наистина прекалено широко обобщение :) Аз лично се сещам за страшно много утвърдени и спазвани стандарти - поне що се отнася до неща, свързани със софтуер де, при хардуера е съвсем шашава работа. Страшно много - като започнем от POSIX 1003 за операционни системи (за който са сертифицирани не само Unix-оподобни, ами и разни операционни системи като Mac OS X, а на практика в един момент се оказа, че и Windows NT и повечето следващи версии спазват огромна част от него), продължим с простички неща като езика C, минем през мрежови протоколи, които всички ползваме всеки ден, като HTTP, SMTP[1], POP3, Kerberos (мдам, някои го ползват под името Active Directory ;)), SSL и какво ли не още, и стигнем до неща, които сигурно ще ти се сторят съвсем познати - неща като Java и CLI/CLR/.NET :)

[1] в интерес на истината, специално за SMTP все още има няколко продукта на най-различни производители, за които се знае, че го чупят по забавни начини, и едно от най-идиотските такива е Microsoft Outlook 2003, но и това се променя с времето...
Amelia wrote:За НПМГ - кат за мъртвите - или добро, или нищо.
Олеле... о-ле-ле! :) Мдаааа.... Амелийо... мдам... ти всъщност успя да направиш нещо, което много малко хора са успявали... и май в този форум досега не ми се е случвало... :) Успя да накараш влака на мислите ми не да се забави учудено, не да спре ошашавено, ми направо да дерайлира, да изкара къртицокопачката отпред и да се зарови в земята, че да не му се налага да стига до каквито и да било тълкувания и заключения!
:bigtongue:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 14, 2007 1:56 pm

Roamer wrote:
Олеле... о-ле-ле! :) Мдаааа.... Амелийо... мдам... ти всъщност успя да направиш нещо, което много малко хора са успявали... и май в този форум досега не ми се е случвало... :) Успя да накараш влака на мислите ми не да се забави учудено, не да спре ошашавено, ми направо да дерайлира, да изкара къртицокопачката отпред и да се зарови в земята, че да не му се налага да стига до каквито и да било тълкувания и заключения!
Кво толкоз? Той и без това в повечето време върви в кръгче. :bigtongue:

Oui. Je suis garbage.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 2:03 pm

Amelia wrote:
Roamer wrote:
Кво толкоз? Той и без това в повечето време върви в кръгче. :bigtongue:
Мдаааа, личи си кой ми е идвал на лекциите :oops:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Dec 14, 2007 2:09 pm

Да започвам ли с horror stories за надплатформеността на Java които са ми разправяли, всички Греди на моно, факта че самия .NET не винаги прави каквото пише в документацията че прави и това било feature. Като писах на Symbian преди години, нямаше случай една програма да върви на 2 телефона еднакво, а при embedded devices ANSI C/C++ има много по-свободно значение. SSL - трябваха ни преди 3-4 години да вържем 2-3 компа. Така и не успяхме да накараме C# и Java да се раберат. И още и още и още ....

А повечето технологии които спомена са на по 20+ години.

Освен това всеки продавач на компютри купува OEM-ски лицензи. Никой не дава retail.

Но това отдалечава от темата де - а именно че няма причина IE да не си седи. Така или иначе mshtml.dll-а няма как да го махнеш понеже половината windows-ки хави го използват.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 2:12 pm

Мдам, явно днес не си в настроение да бъдеш убеждаван :) Ми хубу, ти си знаеш :)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Dec 14, 2007 2:54 pm

Roamer wrote:Мдам, явно днес не си в настроение да бъдеш убеждаван :) Ми хубу, ти си знаеш :)
На Програмист, че и НПМГеец, де се буташ и ти да обясняваш че си немаш друга работа :mrgreen: От тва даскало до са не съм видял някой излезнал без диплома за божествена непогрешимост, ма иначе са много яки хора де. :mrgreen:
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 14, 2007 3:00 pm

Ми кво да правим като сме божествено непогрешими... както и 3/4 от останалия форум...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Dec 14, 2007 3:09 pm

Morwen wrote:Ми кво да правим като сме божествено непогрешими... както и 3/4 от останалия форум...
Направи ги 4 четвъртите ...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 14, 2007 3:20 pm

Така си е. Пред фактите и боговете мълчат. Не ни мразете - не сме виновни, че винаги сме прави. Да не мислите, чени е лесно? :lol:

Oui. Je suis garbage.