Монополи и Майкрософт

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 1:04 pm

Amelia wrote:@Роумър, аз пък разбрах статията така: Те всъщност искат да се махне ИЕ от Уиндоус пакета, което мен лично не ме кефи като идея. Не иде реч за това какъв комп с кви програмни екстри ще си купиш от супермаркета.
Ъм... таковата... ми... не. И в статията, и в оригиналния текст на Opera Software, който не случайно показах - http://www.opera.com/pressreleases/en/2007/12/13/ - се прави много ясен паралел със ситуацията с Media Player отпреди няколко години. Искането на Opera Software за IE е абсолютно същото като искането на Европейската комисия за Media Player - искат IE да стане отделен продукт, който производителите също могат да инсталират, ако искат, но могат и да не инсталират, ако не искат.

Добавено: опа, бях объркал тук URL-то :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 14, 2007 1:05 pm

Roamer wrote:ти уж си бил завършил неква уж смислена гимназия (или поне така разправяте хората, дето сте я завършили)...
Чшшшш, по-полека с тия изявления, че ще насъскам жена ти по тебе. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 1:06 pm

Amelia wrote:
Roamer wrote:ти уж си бил завършил неква уж смислена гимназия (или поне така разправяте хората, дето сте я завършили)...
Чшшшш, по-полека с тия изявления, че ще насъскам жена ти по тебе. :lol:
Ъ? :) Какво по-полека? :) Всичко, което казвам, е, че няма как аз самият да съм напълно и абсолютно убеден, че гимназията е съвсем смислена, защото нямам личен опит - не съм я завършил, не съм учил в нея - така че ми се налага да разчитам на мнението на хората, дето сте я завършили :) ...а защо няма смайли за невинен въпросващ поглед? ;)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Dec 14, 2007 1:12 pm

Roamer wrote:Драгън, извинявай, ама наистина не разбрах това с "open IE, ..." отговор на коя точно част от моето мнение беше? :) Щото по-голямата част от мнението ми все пак се отнасяше до OEM's и продавачи на компютри, които не искат на продадения компютър да има IE изобщо... или може би не съм го казал достатъчно ясно трите пъти? :)
Ами да покажа колко е лесна инсталцията на друг браузър. Освен това има windows PE (Microsoft) и други подобни които ти позволяват да го изрежеш и да го замениш с каквото искаш. ОЕМ лицензите ти позволяват да си правиш Windows Roamer Edition. Това е от години. От майкрософт предлагат напълно безплатно всякакви customize и deployment tools. Ако някой вендор е искал да не инсталира ИЕ е можел да го направи преди години. Има инструментите и благословията от MS. Такива няма.
Roamer wrote: А за това със C++ и "същата кочина"... чай с'а... ти уж си бил завършил неква уж смислена гимназия (или поне така разправяте хората, дето сте я завършили)... уж се занимаваш с програмиране и матоматика и к'во ли не... уж би трябвало малко да разбираш от логика... нали не се опитваш да кажеш "ма то и другаде е зле, що трябва тука да го правим добре"?!
Принципно досега не съм видял в ИТ индустрията да се спазва какъвто и да е стандарт по отношение на софтуеъра. Евър. И почвам да се убеждавам, че е невъзможно за жалост. Всеки прави каквото си иска :( Това е реалността. Няма нищо общо с логиката.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 14, 2007 1:44 pm

Roamer wrote:а защо няма смайли за невинен въпросващ поглед? ;)
Щото такива не ми минават. За НПМГ - кат за мъртвите - или добро, или нищо.
Тфа малко като от Шитаделата вадено, ма ко да се прай, заразно зло...

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 14, 2007 1:48 pm

Е как няма да е смислена гимназия НПМГ като вади толкова смислени хора? Пък. И спам.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 1:53 pm

The Dragon wrote:
Roamer wrote:Драгън, извинявай, ама наистина не разбрах това с "open IE, ..." отговор на коя точно част от моето мнение беше? :) Щото по-голямата част от мнението ми все пак се отнасяше до OEM's и продавачи на компютри, които не искат на продадения компютър да има IE изобщо... или може би не съм го казал достатъчно ясно трите пъти? :)
Ами да покажа колко е лесна инсталцията на друг браузър. Освен това има windows PE (Microsoft) и други подобни които ти позволяват да го изрежеш и да го замениш с каквото искаш. ОЕМ лицензите ти позволяват да си правиш Windows Roamer Edition. Това е от години. От майкрософт предлагат напълно безплатно всякакви customize и deployment tools. Ако някой вендор е искал да не инсталира ИЕ е можел да го направи преди години. Има инструментите и благословията от MS. Такива няма.
Мдам... и пак удобно пропусна частта с "и продавачи на компютри", които може и да не искат да се обвързват с OEM лицензи. Уф, ама явно по този въпрос няма да се разберем... както и да е, опитах да изясня гледната точка на Европейската комисия (явно смятат така, като се има предвид резултатът от делото за Media Player), оттук нататък - който разбрал, разбрал... който приел, приел... :)
The Dragon wrote:
Roamer wrote:А за това със C++ и "същата кочина"... чай с'а... ти уж си бил завършил неква уж смислена гимназия (или поне така разправяте хората, дето сте я завършили)... уж се занимаваш с програмиране и матоматика и к'во ли не... уж би трябвало малко да разбираш от логика... нали не се опитваш да кажеш "ма то и другаде е зле, що трябва тука да го правим добре"?!
Принципно досега не съм видял в ИТ индустрията да се спазва какъвто и да е стандарт по отношение на софтуеъра. Евър. И почвам да се убеждавам, че е невъзможно за жалост. Всеки прави каквото си иска :( Това е реалността. Няма нищо общо с логиката.
Ай... ай ай ай... :) Мммм... това беше едно прекалено, ама наистина прекалено широко обобщение :) Аз лично се сещам за страшно много утвърдени и спазвани стандарти - поне що се отнася до неща, свързани със софтуер де, при хардуера е съвсем шашава работа. Страшно много - като започнем от POSIX 1003 за операционни системи (за който са сертифицирани не само Unix-оподобни, ами и разни операционни системи като Mac OS X, а на практика в един момент се оказа, че и Windows NT и повечето следващи версии спазват огромна част от него), продължим с простички неща като езика C, минем през мрежови протоколи, които всички ползваме всеки ден, като HTTP, SMTP[1], POP3, Kerberos (мдам, някои го ползват под името Active Directory ;)), SSL и какво ли не още, и стигнем до неща, които сигурно ще ти се сторят съвсем познати - неща като Java и CLI/CLR/.NET :)

[1] в интерес на истината, специално за SMTP все още има няколко продукта на най-различни производители, за които се знае, че го чупят по забавни начини, и едно от най-идиотските такива е Microsoft Outlook 2003, но и това се променя с времето...
Amelia wrote:За НПМГ - кат за мъртвите - или добро, или нищо.
Олеле... о-ле-ле! :) Мдаааа.... Амелийо... мдам... ти всъщност успя да направиш нещо, което много малко хора са успявали... и май в този форум досега не ми се е случвало... :) Успя да накараш влака на мислите ми не да се забави учудено, не да спре ошашавено, ми направо да дерайлира, да изкара къртицокопачката отпред и да се зарови в земята, че да не му се налага да стига до каквито и да било тълкувания и заключения!
:bigtongue:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 14, 2007 1:56 pm

Roamer wrote:
Олеле... о-ле-ле! :) Мдаааа.... Амелийо... мдам... ти всъщност успя да направиш нещо, което много малко хора са успявали... и май в този форум досега не ми се е случвало... :) Успя да накараш влака на мислите ми не да се забави учудено, не да спре ошашавено, ми направо да дерайлира, да изкара къртицокопачката отпред и да се зарови в земята, че да не му се налага да стига до каквито и да било тълкувания и заключения!
Кво толкоз? Той и без това в повечето време върви в кръгче. :bigtongue:

Oui. Je suis garbage.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 2:03 pm

Amelia wrote:
Roamer wrote:
Кво толкоз? Той и без това в повечето време върви в кръгче. :bigtongue:
Мдаааа, личи си кой ми е идвал на лекциите :oops:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Dec 14, 2007 2:09 pm

Да започвам ли с horror stories за надплатформеността на Java които са ми разправяли, всички Греди на моно, факта че самия .NET не винаги прави каквото пише в документацията че прави и това било feature. Като писах на Symbian преди години, нямаше случай една програма да върви на 2 телефона еднакво, а при embedded devices ANSI C/C++ има много по-свободно значение. SSL - трябваха ни преди 3-4 години да вържем 2-3 компа. Така и не успяхме да накараме C# и Java да се раберат. И още и още и още ....

А повечето технологии които спомена са на по 20+ години.

Освен това всеки продавач на компютри купува OEM-ски лицензи. Никой не дава retail.

Но това отдалечава от темата де - а именно че няма причина IE да не си седи. Така или иначе mshtml.dll-а няма как да го махнеш понеже половината windows-ки хави го използват.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Fri Dec 14, 2007 2:12 pm

Мдам, явно днес не си в настроение да бъдеш убеждаван :) Ми хубу, ти си знаеш :)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Dec 14, 2007 2:54 pm

Roamer wrote:Мдам, явно днес не си в настроение да бъдеш убеждаван :) Ми хубу, ти си знаеш :)
На Програмист, че и НПМГеец, де се буташ и ти да обясняваш че си немаш друга работа :mrgreen: От тва даскало до са не съм видял някой излезнал без диплома за божествена непогрешимост, ма иначе са много яки хора де. :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 14, 2007 3:00 pm

Ми кво да правим като сме божествено непогрешими... както и 3/4 от останалия форум...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Dec 14, 2007 3:09 pm

Morwen wrote:Ми кво да правим като сме божествено непогрешими... както и 3/4 от останалия форум...
Направи ги 4 четвъртите ...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 14, 2007 3:20 pm

Така си е. Пред фактите и боговете мълчат. Не ни мразете - не сме виновни, че винаги сме прави. Да не мислите, чени е лесно? :lol:

Oui. Je suis garbage.