На какъв език четете книгите?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р

На какъв език четете книгите?

Български
31
65%
Английски
17
35%

Total votes: 48

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Wed Dec 05, 2007 4:02 pm

В този форум има ли някой, който да не го мързи по принцип. :shock: Почвам да се плаша. :mrgreen:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 05, 2007 4:08 pm

Аз.
And you can't dance with a devil on your back...

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Wed Dec 05, 2007 4:12 pm

Туко що излъга много мазно. :bigtongue:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 05, 2007 4:13 pm

Мне, никак :)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Dec 05, 2007 4:18 pm

Почти винаги чета на английски защото повечето нови книги последните 4-5 години ги чета на компа. Просто в моя град посмъртно няма да отворят книжарница с нови книги и няма откъде да си ги намериш. Изхода е интернет и когато имам време ходя до Стара Загора където има Хеликон. Пък и превода на български понякога е дотолкова отвратителен че няма нищо общо между оригиналния текст и превода на български. Още ме е яд за паяка Shellob преведен като "Корубана" явно за да добие по детски вид.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Dec 06, 2007 12:56 pm

Пробвах се да чета първата книга от Малазанската поредица в оригинал, ама не стана. През няколко минути се налагаше да отварям речника. От българския превод се постарахте да ме откажете... Та мисълта ми беше, че не владея английския достатъчно добре, за да чета книгите в оригинал. Дори и да е нещо по-простичко, по принцип на български чета десетина пъти по-бързо. Та ясно е какво имам предвид.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Dec 06, 2007 1:27 pm

tigermaster wrote:...От българския превод се постарахте да ме откажете...
Те в момента горко се разкайват.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Dec 06, 2007 1:37 pm

Аз гласувах в крайна сметка за българския, защото ми е по-приятно да чета на български, но както и Роум е написал, има един милион условия, които биха ми обърнали избора:

а) английската е по-удобна
б) стилът е важен
в) преводът е лош
г) отдавна не съм чел английски
д) смисълът е важен

и някви такива неща..
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Dec 06, 2007 1:59 pm

И аз гласувах за българския. На български ми трябва по-малко време и повече усещам отсенките на текста. Обаче това би се променило по причините, казани от Жоро. А и понякога просто искам да прочета книгата в оригинал.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Dec 06, 2007 2:22 pm

Бе квото мога на английски да докопам, иначе както падне. Са покрай лоши преводи напоследък повече клоня специално за пратчетките асмо на английски. Ма малко забиваща анкетата така с тия две сакати опции :P За някой и на двата езика. Иначе има и други езици разни - руски, френски и прочее автори само превод щото нема как. :oops:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Dec 06, 2007 2:23 pm

Мдам... всъщност аз още не съм гласувал... а и както казах още в първия си отговор, като е само с тези две опции, няма и да гласувам... :) Ма така де, то в случая по-важното сигурно е не самото гласуване, а обосновките... та така :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

herairness
Jaghut Tyrant

Post by herairness » Sun Jan 13, 2008 2:49 pm

Стига да имам възможност,избирам оригиналния език,и тук включвам не само английския, а и руския.За съжаление доста по-лесно и евтино (все още въпреки старанията на издателите ни) е да се чете на БГ
Image

Stoly
Adept

Post by Stoly » Sun Jan 13, 2008 3:37 pm

на мен доста ми се иска да чета книги на анг , ама първо - не мога да намеря , второ - не са ли малко скъпички ? трето - май не знам достатъчно английски за да разбирам напълно произведенията , четвърто - нещата от първо , второ и трето и четвърто
Image

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Jan 13, 2008 3:44 pm

Ми за съжаление към днешна дата цените почти се изравниха между английските и българските книги :/ За разлика от качеството...

Stoly
Adept

Post by Stoly » Sun Jan 13, 2008 4:30 pm

Roland wrote:Ми за съжаление към днешна дата цените почти се изравниха между английските и българските книги :/ За разлика от качеството...
ам , вие от къде си взимате книгите на английски ?
Image