Вечната тема за казармата

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Mon Nov 26, 2007 11:28 am

Хайде и от мен едно бързо включване. :)
Не съм ходил в казармата. Поне от малко лапе - майка ми беше шеф на склад или нещо такова и от време на време ме водеше и понякога даже ме оставяше на войниците или офицерите, които ме учеха на мръсни думички или ми показваха оръжията. Ех, Катюшите. :)
Както и да е, това едва ли някой го интересува.
Та, не съм ходил, просто не са ме викали. Не съжалявам. Принципно, ако ме бяха повикали, бих отишъл. Личен избор. Последните няколко години беше елементарно да кръшнеш. Определено мога да разбера хората, които са избрали да не ходят - загуба на пари, време, трудов стаж в един от най-важните моменти в живота ти... Нормално е, ако можеш да намериш начин да се скатаеш, да го направиш. Както казах, личен избор.
Това, което не мога да приема е после да се хвалиш с това. Че си отебал задължението си към държавата, скатал си се, защитавайки личните си интереси и си нарушил/заобиколил закона. Не е правилно просто. Тъй че Алекс, не е нужно да се изживяваш като Беоулф. Просто не си направил нещо заслужаващо респект. Първо, това го правеха поне 1/4 от хората накрая, второ е неморално, и трето не е било защото си се бунтувал срещу нещо и си защитавал нещо, а просто не ти се е занимавало...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Nov 26, 2007 11:34 am

Е техни си взаимоотношения, аз разчиствам делово постове вече :) Са човека е длъжен да пробва явно, но другите не са длъжни да се вържат. Малко таковата балъшко е. :P :mrgreen:

бтв, води се трудов стаж поне.

Не е проблем никакъв кой ходил кой не, тва си съдба :). Просто темата винаги е била сред тачените в мъжките среди :mrgreen: :mrgreen:
Бе предвид навиците изградени толкоз време в Щаба ме съмнява много да научат за сега. Ше се чуе, не от министри и подполковници де. Те са тренирани професионално да лъжат наедро. Ма поне да им се плаща прилично. Макар че 400 лева за нискоквалифициран труд де ше намерат другаде доста хора с по-малки възможности за реализация.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon Nov 26, 2007 1:27 pm

Едно време като служих, много исках да си изкарам поне един арест да ми пише в книжката за разнообразие. И прескочих оградата веднъж, хванаха ме естествено и ми го дадоха, обаче в неделя ми го отмениха и ме поставиха на КПП-то, на хората гаджетата им идват, излизат си в отпуска нормално, а ти кесиш в кабинката, проверяваш им книжките и подсмърчаш - гадно, по-кофти и от арест, но така и си останах изряден :(
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon Nov 26, 2007 2:03 pm

А в школата в Плевен имахме един Григор Стаматов. Тоя беше голяма тиква. Буквално. В целия гарнизон не можаха да му намерят достатъчно голяма каска за главата, та се наложи да му поръчат специална изработка. Най се радвахме, когато Стаматов беше в наряд, защото оставаше време между часовете да прескочиш до лавката за вафли или да допушиш фаса в кепето. Той също се радваше. Но когато не беше наказан, свърши часът и офицерът пита "Има ли въпроси?", а Стаматов неизменно вдигаше ръка и задаваше някой тъп въпрос от сорта какво включвал ежедневния неприкосновен запас на гръцкия командос. Когато го накажеха с непоряд, ухилваше се широко и отвръщаше звънко: "Служа на народната република!" :roll:
После мина на свръхсрочна.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Nov 26, 2007 2:18 pm

Копелета! направо ви завиждам. Още едно нещо, за което да разправяте на внуците си и с което аз не разполагам. :lol:
Я обяснете малко военните понятия, че така не ви разбирам. Кво е наряд, дневален, непоряд, свръхсрочна и прочее и прочее... Какви субединици има в казармата (като сгради, длъжности и т.н.), какво е старшинството на ранковете, бе въобще що е то българска армия?
Или не. Я чакайте. Нека шайхири да обясни - нали е влязъл в казармата за да види като писател какво е. Нека го видим какво е научил. :lol:
Last edited by Amelia on Mon Nov 26, 2007 2:21 pm, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 26, 2007 2:21 pm

Ама Амелия, бе! Ти и за глад и епидемии няма да можеш да им разправяш, но мисля, че това е само плюс.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Nov 26, 2007 2:23 pm

Айде са. Досега квото съм чула от казармата мяза на някой от комсомолските лагери, на които са ходели хората някога. Не е толкова страшно сякаш.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Nov 26, 2007 2:25 pm

Към Morwen-не мога да рабера откъде знаеш че каармата не е вдигнала нивото на някой при положение че:
1.Не си била в казарма
2.Нямала си досег със същите тези хора.
Аз твърдя че им вдигнаха нивото и ги научиха на много неща.Тези хора не са си пропилели работата защото просто нямаха такава!Тези хора са тези които гласуват за ДПС и АТАКА-прости хора без ценности.
За четвърти път казвам че само такива хора трябва да влизат.Много ясно че ако си завършил висше и работиш няма чии да го дириш в казарма и тогава е проваляне на времето.
Обяснявам за последен път става дума за казарма 2007 г.-нищо общо няма с казармата от 98 година,НИЩО ОБЩО!Нито като битови условия,нито като отношение на командния състав,нито дисциплина.
малък пример-няма смисъл да прескачаш оградата защото винаги когато поискаш ти разписват градска отпуска.Дори и да те хванат зад оградата арест няма!Всичко зависи от офицера който те е хванал в нарушение-в повечето случаи са разбрани.

В последната година е елементарно да кръшнеш/влизат само тези които не могат да се оправят.
:shock:

Не знам за София затова ще ви кажа че в Габрово влязоха 90%от възможният набор.Правете сметка аз съм кръшкал 7 години и накрая не успях да се спася.Вземаха ученици приети за студенти и прекъснали студенти!!!Вземаха очевидно болни само и само да изпълнят бройката.Така че не ми разправяйте че е по-желания.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 26, 2007 2:26 pm

Бе, много зависи. Когато един приятел щеше да ходи на посещение в поделението на друг приятел и аз му предложих да му занесе книга, той реагира с "Ти луда ли си? Нали ще го набият, ако го видят да чете"? Освен това всякакъв е благодатна почва за всякакъв тормоз.
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Nov 26, 2007 2:26 pm

В нашето поделение 30 % от хората се мъчеха да четат книги ако и да бяха книгите на Калчев за мафията.
2 човека прочетоха цялата поредица Колелото на времето-никой не ги наби или нещо такова-напротив -имат респект към този дето може да чете.
Благотадатна почва за всякакъв тормоз
Хайде да не говорим наизуст ако може-предтсавата за казармата като концлагер не отговаря на истината в момента.По скоро отношенията като като "бригада в англия" за ягоди.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Nov 26, 2007 2:34 pm

При нас по-скоро се чудеха как ни върнат... Мен като ме видяха, че съм с очила, ме пратиха да си направя пълен медицински преглед, барем намерят още нещо, за да пишат като причина за "негоден за мирновременна военна служба". Преди това ми зададоха следните два въпроса: "Женен ли си? Щото ако си женен няма да те вземем." и "Искаш ли да служиш?". Накрая се оказа, че освен очите съм здрав, така че - отидох до военното окръжие колко да ме закълнат и айдееее редник Голев от запаса.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Nov 26, 2007 2:36 pm

Амелия, ако си чак толкова любопитна, може да се запишеш наемен войник и ще научиш от първа ръка, тъкмо сега търсят усилено такива. ;)

Иначе това как казармата научавала хората да се трудят и да бъдат мъже въобще не важи в повечето случаи. Може и да стане, ако уцелиш огромен късмет и попаднеш в свястно поделение и при свестен командир. Обаче познавам достатъчно хора, които освен простотии и как да се скатават от работа друго не са научили в казармата.

А и откъде накъде ще те учат насила на нещо под заплаха от затвор. Ако някой примерно иска да си остане мързелив до края на живота си, това си е негова работа (при условие, че не краде или мами), държавата няма право да му се бърка и да го кара насила да се променя.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 26, 2007 2:39 pm

Към Morwen-не мога да рабера откъде знаеш че каармата не е вдигнала нивото на някой при положение че:
1.Не си била в казарма
2.Нямала си досег със същите тези хора.
Имала съм доста досег с хора, които са били в казарма. На които им е свалила нивото, макар и временно. Не твърдя, че няма такива, на които да го е вдигнала. Твърдя само, че не й е това предназначението (не е образователна институция) и именно затова го вдига само на хора с твърде ниско ниво.
Бтв, какво значи да ти вдигне нивото?
Ясно, че ако едва сричаш, а там те научат на това и да караш камион - ми да, казармата ти е дала хляба в устата просто.

Само че ако ти си свестен програмист, вкарат те в казармата, където те научат да си оправяш леглото по конец, да готвиш гювеч и малеби и да предаваш по морзовата азбука (макар че това май вече не се използва), но пък освен това пропушиш, пропсуваш и трябва да наваксаш станалото последната година в бранша ти, това вдигане на нивото ли е?
За четвърти път казвам че само такива хора трябва да влизат.Много ясно че ако си завършил висше и работиш няма чии да го дириш в казарма и тогава е проваляне на времето.
Ми тогава за какво спорим всъщност?
В нашето поделение 30 % от хората се мъчеха да четат книги ако и да бяха книгите на Калчев за мафията.
2 човека прочетоха цялата поредица Колелото на времето-никой не ги наби или нещо такова-напротив -имат респект към този дето може да чете.
Благотадатна почва за всякакъв тормоз
Хайде да не говорим наизуст ако може-предтсавата за казармата като концлагер не отговаря на истината в момента.По скоро отношенията като като "бригада в англия" за ягоди.
Както София не е България, както ти ми каза, твоето поделение въобще не е казармата. Има случаи на убити войници от други, има на осакатени. "Сапунките" са се считали за нещо нормално. Факт е, че в онова поделение не четяха. Факт е, че имаше някакъв пост в планината, в който бяха забили няколко войници и накрая на първия месец един от тях превъртял, хванал автомата и просто почнал да си стреля напосоки. Май нямаше ранени, но на това не му викам нормален живот.

Бтв, един личен въпрос и един съвет.
Въпросът ми е - правилно ли разбирам, че си влязъл не по свое желание, но ти е харесало?
И съветът - когато отговаряш на някого отбелязвай по някакъв начин, че споментият текст е чужд. С кавички или с цитати като в моя пост (става с бутона quote отгоре).
Last edited by Morwen on Mon Nov 26, 2007 2:45 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon Nov 26, 2007 2:42 pm

RRSunknown wrote:2 човека прочетоха цялата поредица Колелото на времето-никой не ги наби или нещо такова-напротив -имат респект към този дето може да чете.
Към тези, които могат да четат - респект :thumbsup:

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Nov 26, 2007 2:47 pm

Специално за Амелия :)

"Наряд" е друга дума за дежурство. С други думи, нещо, което си длъжен да вършиш за определен период от време (24 часа). Това може да е караул (охраняваш сгради, машини, и т.н.), пост на КПП (контролно-пропусквателен пункт), противопожарна охрана (имахме двама, които обикаляха цялото съединение с едни лопатки, голям смях беше), дежурен по разни станции (радар, радиовръзка, какво ли не още).

"Дневален" е войник, който отговаря за чистота на общите помещения, раздаването на храната в столовата, и т.н. Обикновено са 4 души, водени от младши сержант (т.нар. дежурен по рота), макар че броят зависи от размера на ротата и сградите.

"Непоряд" е да ти сложат по-дълъг или направо последователен наряд. По устав, не може да даваш два наряда подред, трябва да има поне 24 часа пауза (за някои наряди дори беше повече, ма за кои точно не помня).

Видове сгради - под "рота" (извън смисъла на военна единица) обикновено се разбира сградата, където спи съответната рота. "Щаб" мисля че е ясно, главното помещение на офицерите, вкл. командира на поделението. "Арест" също мисля, че е ясно, намира се в същата сграда, където е караулното помещение. "Стационар" се нарича медицинския център в едно поделение (на практика медицински кабинет), "лазарет", за който говореше Алекс всъщност е медицински център в полеви условия (може да е палатка, навес, времен център в сграда и т.н.). "Артелната" представлява склада с храната, човекът който отговаря се нарича артелчик (директно взето от руски), може и да е наборен войник (едно приятелче стана такъв в Кърджали).

Военни единици - отделение (около 10 души), взвод (около 30 души, но може да зависи; взводът обикновено е в 3 колони, всяка от тях е едно отделение); рота (около 90 души, или 3 взвода, макар че броят може да варира); батальон (3-4 роти, или 300-350 души, но пак може да зависи от целта на подразделението). В зависимост от функциите, може да има много специализирани роти или взводове. В учебния център в Кърджали имаше три учебни роти и една рота по подръжката (всички спомагателни дейности, техници, електричари, готвачи, дърводелци, и каквото там е нужно). В София, понеже беше съединение (т.е. две поделения на едно място), имаше 6 охранителни роти, група по поддръжка (2 роти и един свързочен взвод), гранична рота и рота към главния щаб, общо да са били близо 700 души сигурно.

Чинове - отдолу нагоре: редник, ефрейтор, младши сержант, сержант, старши сержант, старшина; офицерски - младши лейтенант, лейтенант, старши лейтенант, капитан, майор, подполковник, полковник, бригаден генерал, генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал. В структурите на МВР (където е жандармерията, в която бях), вместо старшина се казва главен сержант.

Като функция, обикновено командирите на отделение са младши сержанти (може и ефрейтори, но по-рядко). Наборните войници по-високо от младши сержант не стигат (за последното се ходи в специална школа), иначе могат да те повишат до ефрейтор (като моя милост). Разните сержанти се грижат за спомагателни дейности, или ръководят войниците, които се занимават с техника и подобни (но на ниско ниво; на високо вече е офицер). Старшините се водят заместник ротен командир, и отговарят за техническо-продоволствени въпроси.

Командирите на взвод са офицери, лейтенанти или старши лейтенанти, по-рядко капитани; командирите на рота са старши лейтенанти или капитани, доста рядко майори. Званията от майор нагоре обикновено са за по-важна работа, като шефове на отдели (например шефът на всички, свързани с превозните средства), или заместник-командири на цялото поделение (макар че по-често са подполковници или полковници). Генералите са вече командири на бригада, т.е. няколко батальона (всъщност бригада е НАТО-вското название, преди се казваше армия).

Всичко това е за пехотата, вече във флота и авиацията е различно, но там не знам вече как точно стоят нещата. Та мисля за начало стига, ако имаш други въпроси, питай :)
This signature is not yet rated